Inrikes

Rekordstor andel har antikroppar i Stockholm

28 procent av dem som testade sig i Stockholm andra veckan i november fick positiva provsvar. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Inrikes
Inrikes Andelen positiva antikroppstester i Region Stockholm har dubblerats sedan september. Den andra veckan i november testade rekordhöga 28 procent positivt, skriver Svenska Dagbladet.
PREMIUM

Region Stockholm införde gratis testning för antikroppar mot coronaviruset i juni. De första veckorna var omkring 17 procent av provsvaren positiva och fram till oktober har nivån oftast varit något lägre.

Men sedan dess har andelen positiva svar ökat kraftigt, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Mellan den 9 och den 15 november var hela 28 procent av provsvaren positiva, en dubbelt så hög andel som i september.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

KI-forskare kan vara bricka i iranskt maktspel

Irans andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei.
Foto: Iranske ledarens kansli/AP/TT
Inrikes
Inrikes En avrättning av den svenskiranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali kan vara en del av ett högt och farligt maktspel i Iran.
Landets hårdföra ledning vill statuera exempel som visar vem som styr, enligt en expert.

– Vi kan inte bortse från att det pågår en maktkamp på alla nivåer i Iran, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet.

De hårdföra hökarna, också kallade principisterna, ser en risk att förlora kontrollen över landet till mer moderata pragmatiker, när den politiska världskartan ritas om.

En viktig orsak är att demokraten Joe Biden ersätter president Donald Trump. Biden verkar vilja återuppta atomenergiavtalet med Iran, något som Trump drog sig ur.

Kan svida

– Så sent som i dag (tisdag) sade Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei att man har prövat förhandlingar, men att det inte gett särskilt bra resultat, berättar Fazlhashemi.

– Hökarna har haft vind i seglen sedan Trump drog sig ur atomenergiuppgörelsen. Nu vill de blockera de pragmatiska krafterna i Iran, när Biden tar över.

Ledningen kan därmed komma att fatta beslut "som svider i början, men som kan bli bra till slut", enligt den andlige ledare Khamenei.

Verkställandet av dödsdomen mot Djalali kan vara en del i detta spel, även om Fazlhashemi påpekar att det finns olika tolkningsmöjligheter.

Regimen behöver dessutom tackla problem med skenande priser som ökat med över 40 procent det senaste året; arbetslösheten är omkring 24 procent och coronapandemin slår hårt mot befolkningen.

Dessutom väntar ett presidentval, planerat till juni. En kandidat, general Hossein Dehghan, från det mäktiga revolutionsgardet ställer upp, vilket visar på en vilja från hökarna att kontrollera även presidentämbetet. Han står dessutom Khamenei nära.

Svårt med påtryckning

Försöken att påverka regimen i Iran att stoppa en avrättning blir svåra.

– Man ska inte ge upp förrän det är ett faktum, säger Fazlhashemi, men konstaterar att Sverige och EU inte har särskilt stora möjligheter att pressa Teheran.

Europa visade att det inte kunde svara emot USA, samtidigt som Trumpadministrationen förstärkte kontakterna med Irans ärkefiender såsom Saudiarabien och Israel.

– Iran har gett upp Europa och EU. Jag tror att Iran behöver alla vänner de kan få, nu efter Trumps era. Men man resonerar inte så, säger professor Fazlhashemi.

Grim Berglund/TT

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet. Arkivbild.
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala universitet. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
General Hossein Dehghan, från revolutionsgardet samt tidigare försvarsminister, ställer upp i presidentvalet i juni. Arkivbild.
General Hossein Dehghan, från revolutionsgardet samt tidigare försvarsminister, ställer upp i presidentvalet i juni. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Inrikes

Första bilderna på unikt fynd från stenåldern

Stenåldershunden i Blekinge Museers föremålsmagasin i Karlskrona visas nu upp för medier.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Hög status och käkar som en varg – nu kommer allt mer information om den så kallade Stenåldershunden från Blekinge.
Här kommer de första bilderna på det unika fyndet som har drygt 8000 år på nacken.

– Det är en form spetshund, med speciella drag som skiljer sig från dagens hundar, berättar osteolog Ola Magnell från Arkeologerna vid Statens Historiska Museer i Lund och fortsätter:

– Den är rätt stor och den har kroppsbyggnad som en grönlandshund. Huvudet är stort som hos en dalmatin och käken lika kraftig som på en varg.

Det unika fyndet gjordes i samband med de stora arkeologiska utgrävningarna i Sölvesborg i Blekinge tidigare i höstas. Plötsligt upptäcktes en 8 400 år gammal hund, fint hoprullad i en grop. Begravd med vad som tros vara gravgåvor. Detta mitt i det område där över 50 stora huskonstruktioner från samma tid just har hittats.

Hunden lyftes ur marken i ett tungt block av sand, och har sedan dess förvarats på Blekinge museums föremålsmagasin. Osteolog Ola Magnell från Arkeologerna, Statens Historiska Museer, i Lund har lagt många timmar på att pensla fram forntiden. Det visar sig att hunden är välbevarad – om än något skör med sina benrester.

”Ett av de äldsta gravfynden av hund i landet” har Ola Magnell tidigare konstaterat. I dag funderar han över huruvida djuret, som haft en mankhöjd på runt 54 centimeter, kan ha haft en något annorlunda status.

– Det är inte alla hundar som man begraver på detta sätt i grop. Det är inte alla hundar som får en begravning på denna tid , så denna hund är på så sätt speciell , säger Magnell till TT.

– Man kan inte utesluta att det är ett offer. Men vi tror det är en grav. Jag tycker det är rimligaste tolkningen.

Arbetet med hunden fortgår – nu väntar analys svar på en rad provtagningar som försöker utröner alltifrån vad hunden ätit till vilken ålder den haft och vilka sjukdomar den drabbats av.

När arbetet är klart kommer eftervärlden i någon form få möjlighet att uppleva den.

– Den ska kunna ställas ut – men var och när är inte klart. Det viktiga nu är att rädda den.

Anna Karolina Eriksson/TT

Osteolog Ola Magnell vid den frampenslade stenåldershunden.
Osteolog Ola Magnell vid den frampenslade stenåldershunden.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Utgrävning i Ljungaviken

I Ljungaviken i Sölvesborg finns arkeologiska spår som sträcker sig mer än 8 000 år tillbaka i tiden och utgrävningar har pågått här under cirka 15 års tid.

Under utgrävningarna, som nu är inne i slutfasen, har rester av 51 hus hittats, liksom stora mängder flinta och eldstäder.

Området ligger skyddat nära vattnet och marken är väldränerad. Vid en snabb havsnivåhöjning för 8 200 år sedan täcktes marken av lera och därefter har tjocka sandlager tillkommit.

När utgrävningarna avslutats kommer nya bostäder att byggas på platsen.

Källa: Blekinge museum

Inrikes

Läkare: Systemfel i äldreomsorgen

Pandemin sätter fingret på systemfel i äldreomsorgen, anser Svenska distriktsläkarföreningen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Trots att de som bor på äldreboenden tillhör samhällets sköraste är medicinsk läkarkompetens underdimensionerad och nedprioriterad i den kommunala äldrevården, anser Läkarförbundet.
– Vi är för få med ofta stora uppdrag, säger läkaren Nadja Schuten-Huitink.

En läkare, ett par timmar i veckan. Ett 50-tal patienter i riskgrupp, med en omfattande och komplicerad sjukdomsbild. Mitt i en brinnande pandemi.

Så ser det ut just nu på många av landets äldreboenden.

– De flesta distriktsläkare har bara fyra timmar i veckan för ett boende som man ansvarar ensam för, berättar Nadja Schuten-Huitink, distriktsläkare vid en vårdcentral med ansvar för ett äldreboende i Falu kommun.

Att uppdragen är omfattande och läkarna få i äldreomsorgen är ingen nyhet. Så har det sett ut länge, långt innan fackförbunden stred för ansiktsmasker och visir. Däremot har sjukdomsbördan blivit tyngre det senaste decenniet.

– Vi har lika många timmar jämfört med 00-talet, men en helt annat sjukdomsbörda. Vi brukar skämtsamt säga att man ensam sköter en hel medicinavdelning med bara en halv dag i veckan, säger Nadja Schuten-Huitink, som också är ledamot i Svenska distriktsläkarföreningen.

Extrem prövning

Drygt 2 840 av de närmare 80 000 personer som bor på särskilda boenden har avlidit i covid-19, enligt Socialstyrelsen siffror från den 16 november.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterar i en granskning att många covidsjuka på äldreboenden inte fått någon individuell läkarbedömning.

– Personligen känner jag inte igen mig i att individuella bedömningar inte är gjorda. Jag tror att mina kollegor gör sitt allra bästa för att hinna med, men ibland räcker inte tiden till och man tvingas göra hårda prioriteringar. Vi är för få med ofta stora uppdrag.

Läkarna har behövt rycka in och jobba över både kvällar och nätter under våren och hösten, säger Schuten-Huitink.

– Vi har behövt prioritera covidvården framför andra vårdinsatser. Det innebär en stor etisk stress hos kollegorna.

Om smittan tar sig in på ett boende får man släppa allt annat, säger hon.

– Och det är inte som att jag kan lämna mina patienter med hjärtsvikt och högt blodtryck. Jag befarar att vi snart kommer att få se en överdödlighet även vid övriga sjukdomar.

Kontinuitet avgörande

Själv har hon haft jobbat med samma boende i nästan tio år, med väl utarbetade rutiner.

– En viktig förutsättning är kontinuitet. Om du känner både patienter och sköterskor och redan har en bra sjukdomsbild är det enklare att göra kvalificerade medicinska bedömningar om patienten blir allvarligt sjuk, säger hon och fortsätter:

– I de fall som du tidigare gjort en individuell bedömning och pratat med anhöriga kan det räcka med ett videosamtal. I annat fall måste du faktiskt klä på dig skyddsutrustning för ett hembesök.

Kommunens ansvar

Äldreomsorgen är kommunens huvudansvar. Men ansvaret för vården på ett boende är delat. Sjuksköterskor och undersköterskor är anställda av kommunen. Regionerna ansvarar för läkarinsatserna, vilka regleras i samverkansavtal med kommunerna.

Men det är kommunerna som ansvarar för säkerhet och kvalitet för den vård som bedrivs, via kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

– Det har blivit tydligt i pandemin, att den medicinska läkarkompetensen saknats i äldrevården, säger Marina Tuutma, ordförande för Svenska distriktsläkarföreningen och Läkarförbundets andre viceordförande.

Fackförbundet efterfrågar läkarkompetens i den kommunala verksamhetsledningen för äldreomsorgen.

– Det måste till en chefsläkarfunktion på ledningsnivån i kommunerna, med mandat att ta nödvändiga beslut över vårdens utformning. Vid en krissituation fungerar inte delat ansvar och samverkan, då krävs en kapten som tar befälet, säger Tuutma.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Damberg: Nya förbudet har effekt

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Förbudet för allmänna sammankomster med fler än åtta trädde i kraft i dag.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) bedömer att många redan börjat anpassa sig för att minska smittrisken.

– Min bild just nu är att människor håller på att förändra sina beteenden. Vi gör helt annorlunda i dag än för bara två veckor sen. Och det är bra, säger han.

Regeringens nya förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta personer trädde i kraft natten till den 24 november. Det sätter i praktiken stopp för bland annat bio, konserter och idrott med publik.

Men förbudet berör inte till exempel privata fester, middagar och andra privata aktiviteter. Regeringen hoppas dock att förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta ska påverka samhällslivet i stort.

– Det är det som är normen nu. Vi ska inte träffa andra i sociala sammanhang. Vi ska begränsa aktiviteter där vi träffar andra och inte hitta ursäkter eller undanflykter, säger Damberg.

– I min egen närhet finns ett gäng gamla gubbar i mitt bostadsområde som spelar innebandy. De ställer in nu ett par veckor framöver. Min bokcirkel jag deltar i har ställt in sina fysiska mötet och gör dem via digitala medier.

Polis kan ingripa

När det gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan polisen ingripa om någon bryter mot förbudet.

TT: Har polisen resurser till det?

– Vi bedömer att många arrangemang inte kommer att genomföras. Det var det vi såg i våras. När vi införde 50-begränsningen rasade tillståndsansökningar till polismyndigheten. Polisen fick mindre att göra, säger Damberg

TT: Ska polisen prioritera att upplösa en demonstration?

– Vår bild är att vi har färre demonstrationer nu under pandemin och färre idrottsarrangemang. Polisen har inte sett att arbetsbelastningen ökat så här långt i pandemin, säger Damberg.

TT: Förbjuds gudstjänster med fler än åtta?

– Det är inte möjligt att ha gudstjänster just nu, men vi gör ett undantag kopplat till begravningar. Men man kan genomföra gudstjänster på andra sätt, via nätet.

TT: Stoppas julkonserter i kyrkan?

– Ja, det är väldigt troligt om man inte kan ordna en konsert med mindre än åtta personer som sänds över nätet eller via radio, säger Damberg.

TT: Förbjuds Luciatåg i skolan?

– Det är polismyndigheten som tolkar detta, men jag tror inte att det omfattas av reglering. Men jag skulle bli väldigt förvånad om skolorna skulle bjuda in till stora Luciatåg just nu, säger Damberg.

Åtta gäller

I förordningen som trädde i kraft i dag finns möjlighet att regionalt göra undantag för sittande publik på upp till 300 personer. Men Damberg pekar på att samtliga länsstyrelser satt gränsen vid åtta.

– Det är åtta som gäller för sittande publik nu. Men när vi är genom den här värsta fasen och vi i någon del av Sverige har en väldigt låg smittspridning, då är det också rimligt att länsstyrelsen kan fatta beslut om att tillåta evenemang med sittande publik, under strikta former och organiserat. Då behöver man inte vänta in resten av Sveriges smittspridning, säger Damberg.

Förordningen gäller tills vidare, men regeringen har sagt att utgångspunkten är att den blir kvar till den 22 december. Regeringen har samtidigt varnat för att det kan bli en förlängning över jul- och nyår om inte läget förbättras.

TT: När kommer beskedet?

– Det är för tidigt att säga. Det vi väntar in är framförallt Folkhälsomyndighetens bedömningar om jul- och nyårsfiranden. I samband eller kopplat till det, så tror jag det är viktigt att regeringen också ger besked i den här frågan.

TT: Förbudet för fler än åtta ska omprövas kontinuerligt. Innebär det en omprövning redan nästa vecka?

– Nej. nu får det ligga den här månaden framöver, men vi tänker att vi behöver en omprövning innan jul och nyår, säger Damberg.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Rättspsykiatrisk vård för man som dödade sin far

En 21-årig man som knivhögg sin far döms till rättspsykiatrisk vård. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

En 21-årig man som knivmördade sin sovande far i juni har dömts till rättspsykiatrisk vård. Pappan höggs i huvudet och avled senare av skadorna, rapporterar P4 Jönköping.

Rättegången mot 21-åringen hölls i Eksjö tingsrätt.

21-åringen hävdade att han agerat i nödvärn och att han tidigare misshandlats av pappan. Rätten ansåg att försvaret inte räckte då knivattacken genomfördes när fadern sov.

Den rättspsykiatriska undersökningen konstaterar att mannen kan begå liknande allvarliga brott, och den rättspsykiatriska vården kopplas till särskild utskrivningsprövning av förvaltningsdomstolen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

Linde i kontakt med Iran om dödsdömd KI-läkare

Vida Mehrannia, fru till Ahmadreza Djalali, visar upp en bild på sin dödsdömda make. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Den svenskiranske läkaren Ahmadreza Djalali, som sitter fängslad i Iran, kan snart komma att avrättas. Det uppger Djalalis fru, Vida Mehrannia.
Sveriges utrikesminister Ann Linde har i dag tagit akut kontakt med Irans utrikesminister. Om dödshotet mot Djalali ännu kvarstår är däremot oklart.

– Han sade att han nog inte kommer kunna ringa mig igen, säger Djalalis fru Vida Mehrannia.

Senast hon och familjen hörde något från sin fängslade man var för en månad sedan. Men på tisdagsmorgonen fick hon plötsligt ett samtal.

– Först blev jag glad över att höra hans röst igen, men det gick snabbt över. Han berättade att han inte hade mycket tid utan bara ringde för att säga att han kommer att flyttas till ett annat fängelse där han kommer att invänta sitt straff i isolering.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet.

Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden. Sedan dess har han främst suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

Pratat med Iran

Under dagen har Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) varit i kontakt med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Hon skriver på Twitter att Sverige verkar för att domen mot Djalali inte ska verkställas.

Djalalis fru har väntat utanför utrikesdepartement under dagen och fått kontakt med Ann Linde.

– Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia har under tisdagen varit här och träffat UD:s konsulära enhet och utrikesministern har även talat med henne i telefon i dag, säger Lindes pressekreterare Andreas Enbuske.

TT: Vad har sagts i de samtalen?

– Vad som sades i samtalen kommer jag inte att gå in på.

TT: Är ni försäkrade om att det här har avbrutit verkställandet eller dödshotet mot Djalali?

– Jag har inga fler kommentarer, säger Enbuske.

Adaktusson: "Illavarslande"

Enligt riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD), som följt fallet under många år, är flytten illavarslande.

– Fängelset han ska flyttas till heter Karai-fängelset, vad jag förstår tyder det på att de kommer att genomföra avrättningen inom kort. Det är fruktansvärt tragiskt, säger Adaktusson.

– Han insåg att dödsstraffet var nära förestående så han ville ringa och ta avsked. Det enda som kan rädda honom nu är att hans fall uppmärksammas.

När Vida Mehrannia fick beskedet från sin make så infann sig en känsla av maktlöshet, berättar hon.

– Jag frågade vad jag kunde göra för honom. Han sade att jag kunde kontakta folk i Sverige men att jag annars inte kunde göra något längre.

Vida Mehrannia har länge försökt att få direkt kontakt med UD, vilket hon fick först under tisdagen.

– I fem års tid har jag nekats möjlighet att prata med UD och nu börjar tiden rinna ut.

Maktlösheten inför makens öde är tärande.

– Det är en overklig känsla, den går inte att förklara. Under alla de här åren har jag haft hopp, nu vet jag inte längre om jag har det.

Greps på väg till föreläsning

Ahmadreza Djalali är lärare och forskare inom katastrofmedicin, och har bland annat arbetat vid Karolinska institutet i Sverige. Han var inbjuden att föreläsa i Teheran när han greps.

Hans fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Både FN och EU har krävt att Djalali frisläpps.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Ida Vanhainen/TT

Niklas Svahn/TT

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

Inrikes

Anhållen för misstänkt människorov släppt

Polisen är förtegen angående ett våldsbrott som skedde under måndagskvällen i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person som suttit anhållen, tidigare misstänkt för människorov i Norrköping, har släppts.

"Brottsmisstanken om människorov är nedlagd, en förundersökning om misshandel pågår dock alltjämt" skriver vice chefsåklagare Anna Jakobsson i ett pressmeddelande.

Händelsen inträffade vid 21-tiden på måndagen, i stadsdelen Ljura i Norrköping, rapporterade Norrköpings-Tidningar. Enligt polis fördes en person till sjukhus för vård.

Polisen beskrev det då som ett "våldsbrott", men i övrigt var omständigheterna oklara.

Åklagare Jakobsson konstaterade att ingen person vid tillfället var bortförd mot sin vilja.

Inrikes

"Unikt åtal" om gängrekrytering i tingsrätten

En man åtalas för människohandel efter att ha utnyttjat två pojkar för narkotikaförsäljning, enligt åklagarna. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes En 27-årig man står inför rätta för människohandel, anklagad för att ha rekryterat två tonårspojkar att sälja narkotika åt ett kriminellt nätverk.
Pojkarna försattes i en utsatt situation och rekryteringen ska enligt åklagaren bedömas som brottslig, även om de själva gick med på det.

– Det som vi gör gällande är att det har skett en rekrytering av målsägande in i vad vi påstår är en kriminell organisation. Den verksamheten har gjort att de hamnat i en situation som inneburit nödläge för dem, sade åklagaren Paulina Brandberg i sin sakframställan i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Hon har tidigare beskrivit åtalet som unikt och sagt att rubriceringen om människohandel för rekrytering av ungdomar in i gängmiljön inte tidigare prövats.

– Vi vill särskilt betona att målsägande är under 18 år och i den situationen krävs inget otillbörligt medel. Lagstiftningen (avseende människohandel) är tillämplig även i det fall målsäganden samtyckt till förfarandet, sade Brandberg.

Krimnellt nätverk

Tillsammans med ytterligare elva personer är 27-åringen även åtalad för grovt narkotikabrott. Enligt utredningen har de tolv ingått i ett större brottsnätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i förorten Vårberg i södra Stockholm. 27-åringen pekas ut som en ledargestalt inom nätverket.

I tingsrätten spelades en rad samtal upp där man enligt åklagarna hör hur mannen på olika sätt styr och uppmanar pojkarna, då 17 år gamla, att sälja narkotika.

När pojkarna värvades är okänt, med utnyttjandet ska i vart fall enligt åklagarna ha pågått sedan november i fjol till februari i år då 27-åringen greps.

Hänvisar till annan dom

För att påvisa nödläget som pojkarna försatts i på grund av rekryteringen lyfte åklagare Lars Ågren, som också driver åtalet, att de båda pojkarna attackerades med kniv i Vårberg centrum i början av januari i år. En man dömdes sedan för grov misshandel efter attacken.

– Den domen visar nödläget där de är ute och säljer narkotika i Vårbergs centrum efter att ha rekryterats och exploaterats av NN (27-åringen). Därför har domen bäring, det är farligt för en ung person att sälja narkotika, sade Ågren.

Pojkarna har dock inte velat medverka i utredningen.

27-åringen själv förnekar brott och hans advokat Torben Setterlund sade i rätten att mannen inte har gjort sig skyldig till något av det som åklagarna påstår. Enligt Setterlund var det inte heller 27-åringen som hördes i telefonsamtalen som åklagaren spelade upp för rätten.

– Han äger en telefon som numret är kopplat till, men han har lånat ut den en hel del, och haft den utlånad till en annan person. NN (27-åringen) talar inte i något av de uppspelade samtalen.

Stök i rättssalen

Rättegången i målet har redan pågått i flera veckor och rönt stor medial uppmärksamhet. Dagens Nyheter har rapporterat om återkommande stök och hot mot vittnen från de tilltalade i tingsrätten.

En av de tolv tilltalade är redan utvisad från tingsrätten och får följa förhandlingen från en sidosal. Tisdagens förhandling inleddes med att rättens ordförande, rådman Sara Rosén, påminde om att var hon som bestämde i rättssalen.

– Jag vänder mig till de tilltalade: Det är inte accepterat med utrop, skratt eller kommentarer. Den som inte kan sköta sig kommer inte få stanna kvar i rättssalen utan kommer att utvisas.

Den uppmaningen följdes i stort av samtliga i rättssalen under tisdagen. Endast vid ett fåtal tillfällen fick ordföranden be om tystnad i tingsrätten.

På torsdag fortsätter förhandlingen, då är det tänkt att bland annat de båda pojkarna ska höras i rätten.

Marc Skogelin/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL