Inrikes

Blåsigt höstrusk drar in: "Gråmulet och blött"

Hösten är här med regn och blåst. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Först snökaos i norr. Nu kraftiga vindar i syd och regn och rusk över nästan hela Sverige.
– Det är verkligen en gråmulen och blöt prognos med nederbördsområden som passerar, säger meteorolog Jon Jörpeland.
PREMIUM

Hösten har slagit till mot Sverige – och det med besked. Över i princip hela landet kan man räkna med busväder och skurar. Värst blir det i söder där flera kulingvarningar är utfärdade till havs och där det kommer att bli blåsigt även över land. Boende söderöver kan vänta sig vindbyar på 15–20 meter per sekund under torsdagen.

– Det blir blåsigt med lokalt hårda vindbyar över Halland, Skåne och Blekinge, säger Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Offret polisanmälde attentatsmän – fyra gånger

En 47-årig man och hans två minderåriga söner har åtalats för mordet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den unga man som mördades på en buss i Kiruna i juli polisanmälde de misstänkta mördarna fyra gånger innan dådet, rapporterar Aftonbladet .

En 47-årig man och hans två minderåriga söner åtalades på torsdagen för det brutala mordet. Enligt åklagaren har pappan och hans två söner dödat den 20-årige mannen genom att jaga in honom på en buss och "slå och sparka honom samt hugga honom med kniv över 90 gånger". Flera personer blev vittne till händelsen.

Enligt åklagaren misstänks det inträffade vara ett hedersmord.

Redan den 4 september i fjol polisanmälde offret 47-åringen för olaga hot. Enligt anmälan dödshotade mannen offret och påstod att han och hustrun haft sex på det äldreboende där de båda jobbade. Tio dagar senare slåss 47-åringen och 20-åringen på en matvaruaffär. Båda anmälde varandra för misshandel.

Den 9 maj i år anmälde 20-åringen den 47-åriga mannen igen för olaga hot, då han ska ha hotat att döda honom. Den 28 maj anmälde 20-åringen den yngsta sonen för ofredande.

Ingen av anmälningarna ledde till åtal. Inte heller 47-åringens motanmälningar.

Den yngste av sönerna erkänner mord och den andre erkänner misshandel, enligt stämningsansökan. De båda åtalas även för övergrepp i rättssak, för att genom hot ha försökt förhindra vittnen att ringa polisen.

Pappan har förnekat brott genomgående.

Inrikes

Misstänkt kidnappning i Alingsås

Polisen misstänker att mannen har kidnappats och vädjar till allmänheten att tipsa om eventuella iakttagelser som gjorts. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern misstänks ha blivit kidnappad i Alingsås. Mannen försvann spårlöst för snart två veckor sedan, den 12 oktober, då han sågs utanför gallerian Vimpeln klockan 21.21, rapporterar medier i Västsverige.

Två dagar senare anmälde mannens anhöriga honom som saknad till polisen.

En sökinsats pågick helgen efter att mannen försvunnit, där bland annat Missing People deltog. Men utan resultat. På måndagen inledde polisen en förundersökning om misstänkt människorov.

– Det är för att han har försvunnit, och det har inte skett frivilligt på något sätt. Utan det är någon som har gjort att han har försvunnit, säger Mats Axelsson, förundersökningen på grova brott i Alingsås, till Göteborgs-Posten .

Flera förhör har hållits med personer runt den försvunne och polisen får enligt Axelsson signaler om att något har hänt honom som inte är normalt.

Polisen beskriver det som att mannen gick ut från köpcentret och sedan är helt "uppslukad". Därför vädjar man om tips från allmänheten.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Nytt cancerläkemedel i högkostnadsskyddet

Tyska läkemedelsbolaget Bayers anläggning i Leverkusen i Tyskland. Arkivbild.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att ett nytt cancerläkemedel – Vitrakvi – ska ingå i högkostnadsskyddet, skriver Dagens Medicin .

Vitrakvi används mot tumörer med en särskild typ av mutationer i genen NTRK, som förekommer i 0,5–1 procent av tumörerna i flera vanliga cancersjukdomar, skriver tidningen. Cancersjukdom på grund av mutationer i NTRK-genen drabbar omkring 100 patienter i Sverige varje år, enligt det tyska bolaget Bayer som tillverkar Vitrakvi.

Läkemedlet kommer dock endast att ingå i högkostnadsskyddet för patienter som börjar sin behandling före 18 års ålder, eftersom det inte anses vara ekonomiskt försvarbart att ge det till vuxna. En årslång behandling för vuxna skulle kosta 1,8 miljoner kronor, enligt Dagens Medicin.

Inrikes

Schimpanser väljer nära vänner på livets höst

En äldre schimpanshanne putsar en annan hanne som han varit vän med sedan lång tid.
Foto: Ronan Donovan/TT
Inrikes
Inrikes Efter drygt 20 års fältstudier har forskare upptäckt en egenskap hos schimpanser som tidigare betraktats som unikt mänsklig.

Med stigande ålder värdesätter många människor färre men djupare, varmare och mer ömsesidigt givande vänskapsrelationer. Yngre personer är i stället ofta mer inriktade på att ha ett större umgänge och söka nya relationer.

Detta mönster har observerats i flera studier och förklaras av psykologerna med något som fått namnet socioemotionell selektivitetsteori.

Liknande vid sjukdom

Kanske, resonerar vissa, är det insikten om livets förgänglighet som gör det mer angeläget att prioritera relationer som verkligen ger ett utbyte när framtiden inte längre känns lika oändlig. Den förklaringen får stöd av att yngre personer som får veta att de är allvarligt sjuka ofta gör liknande prioriteringar.

Nu har en grupp forskare konstaterat att även schimpanser förändrar sitt umgänge enligt den socioemotionella selektivitetsteorin under livets gång. I drygt tjugo års tid har forskarna studerat en grupp schimpanser i Uganda. Genom att mäta hur lång tid de umgicks, hur nära varandra de befann sig och om intresset att umgås besvarades eller ej skapade forskarna en omfattande karta över schimpansernas inbördes relationer.

Mindre bråk

De yngre schimpanserna hade i genomsnitt 0,9 relationer där vänskapen betraktades som helt ömsesidig, och 2,1 relationer där vänskapen inte var helt ömsesidig. Bland de äldre schimpanserna, i 40-årsåldern, var förhållandet det omvända. Endast 0,6 av relationerna beskrevs som ensidiga och hela 3,0 var tydligt ömsesidiga.

Forskarna såg även att de äldre schimpanserna i och för sig tillbringade mer tid på egen hand, men att de hade varmare och mer nära relationer då de umgicks. De ägnade även mindre tid åt bråk.

Förstå evolutionen

"Det här är första beviset på social selektivitet vid åldrande hos ett annat djur än människan", skriver forskarna i sin studie som publiceras i tidskriften Science.

De tillägger dock att detta inte bevisar att schimpanser är medvetna om att de en dag kommer att dö. Beteendet skulle även kunna förklaras av ett förändrat känsloliv på grund av biologiska orsaker, och ökad förmåga att hantera relationer.

"Likheter i hur det sociala livet förändras med åldrandet hos människor och andra djur är en nyckel till att förstå evolutionen och funktionen hos dessa mekanismer", skriver forskarna.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Schimpanser

Schimpansen (Pan troglodytes) är den mest spridda av alla människoapor. Utbredningen sträcker sig från Senegal i Västafrika till Tanzania i Östafrika.

Arten har minskat kraftigt de senaste decennierna på grund av jakt, skogsskövling och sjukdomar, och klassas som starkt hotad på den internationella rödlistan.

Antalet är osäkert, men enligt de senaste inventeringarna finns det i dagsläget 172 000–300 000 schimpanser i Afrika, uppdelade på fyra underarter.

Källa: IUCN

Inrikes

Coronautbrott på svensk minkfarm

Det första fallet av coronasmittade minkar har konstaterats i Sverige. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström / TT
Inrikes
Inrikes Flera minkar har testat positivt för coronaviruset på en minkfarm i Sölvesborg i Blekinge. Även människor på farmen har konstaterats smittade.
Nu undersöker Statens veterinärmedicinska anstalt hur viruset sprider sig bland djuren.

Det är första gången som det nya coronaviruset konstaterats på en svensk minkfarm.

– Vi testade ett antal djur i dag, och alla var positiva, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Även människor som arbetar på farmen har konstaterats smittade. Ännu finns ingen fastställd smittväg.

– Men man kan anta att smittan gått från människa till djur, säger Karl Ståhl.

Som på nattklubben

Att viruset spridit sig på över 70 minkfarmar i Nederländerna och över 140 i Danmark visar att minkar är särskilt mottagliga för coronaviruset.

– Minkarna har förutsättningar för att bli infekterade eftersom de har receptorer i sina luftvägar som passar för viruset.

Vid uppfödning för pälstillverkning hålls minkarna i burar tätt intill varandra, vilket tros vara förklaringen till att smittan sprider sig lätt på anläggningarna.

– Minkar håller inte avstånd. Det är som med nattklubbar, har man många människor på liten yta riskerar man att det blir mycket virus och då sprids smittan snabbt.

Har fått avlivas

Jordbruksverket uppger att det ännu inte finns någon anledning att avliva djuren på den drabbade farmen i Sölvesborg, men att den är belagd med restriktioner för att motverka smittspridning.

I Nederländerna, där hundratusentals minkar fått avlivas, finns rapporter som tyder på att minkar fört smittan vidare till människor som jobbar med djuren. Även katter som vistas vid minkfarmerna har konstaterats smittade.

– Katter får en övergående sjukdom och de kan i experimentella studier sprida smittan vidare. Men i realitet utgör kattdjur ingen smittrisk, de lever inte tätt tillsammans.

Möjlighet till forskning

Jordbruksverket och SVA övervakar smittspridningen och jobbar tillsammans med minknäringen i Sverige för att motverka att viruset tar sig in på fler anläggningar. Minkuppfödarna har uppmanats att skicka in döda minkar till SVA för provtagning och analys.

– Vi ska också studera smittvägarna.

I Holland har flera studier gjorts vid utbrotten, där forskare tittat på utvecklingen av immunitet och virusets smittspridning i luften. Liknande studier kan även bli aktuella i Sverige, enligt Ståhl.

– Vi kan lära oss mycket hur viruset utvecklar sig när det sprids från individ till individ.

Jonas Grönvik/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Inrikes

Personlig assistent däckade av knark på jobbet

Kvinnan döms till skyddstillsyn med särskild föreskrift. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man som har behov av personlig assistans skrek på hjälp i timmar eftersom personalen som skulle hjälpa honom var utslagen, påverkad av narkotika. Nu döms den kvinnliga assistenten för framkallande av fara för annan, rapporterar Göteborgs-Posten .

Kvinnan var anställd av ett privat vårdföretag och besökte mannen på hans adress i Göteborg. Mannen har behov av dygnet runt-assistans. Han har en andningsmask som under natten kan falla av och han klarar sig i cirka 15–20 minuter utan masken, annars får han syrebrist, uppger han själv i förhör.

Under den aktuella natten kände mannen att banden till andningsmasken höll på att lossna och ropade på kvinnan – utan svar.

Mannen skrek i timmar och till slut hörde grannar ropen och tillkallade polis och ambulans. Polisen hittade kvinnan helt utslagen i soffan. En polis beskriver i förhör att han klappade med händerna över henne utan att få någon reaktion. När han smärtstimulerade henne vid örat fick han en svag respons.

Kvinnan erkände händelsen under rättegången men nekar till brott. Hon döms förutom framkallande av fara för annan för ringa narkotikabrott, samt grov stöld och bedrägeri, rapporterar GP. Hon arbetar inte längre kvar på företaget. Hon döms till skyddstillsyn med särskild föreskrift.

Inrikes

Genetiskt samband mellan adhd och sockersug

Lösgodis.
Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Det finns ett genetiskt samband mellan att utveckla adhd och att vara sugen på socker och skräpmat, enligt en svensk studie. Upptäckten kan hjälpa till att svara på varför adhd uppstår.

Personer med adhd har i högre utsträckning anlag för att sukta efter socker och mättat fett, visar en studie vid Örebro universitet som publicerats i vetenskapstidskriften American Journal of Medical Genetics.

– Vi har visat att det finns en koppling mellan adhd-symtom och matvanor. Det betyder bland annat att personer med adhd-symtom äter mer socker och mättat fett samtidigt som de äter mindre frukt och grönt än personer utan adhd-symtom, säger Henrik Larsson, professor i epidemiologi vid Örebro universitet.

Beroendepersonlighet

Henrik Larsson och doktoranden Lin Li har intervjuat 18 000 tvillingar i Sverige om kostvanor och adhd-symtom, för att bättre förstå varför personer med adhd löper högre risk att drabbas av fysiska sjukdomar. Slutsatsen är att sambandet i viss utsträckning beror på genetiska faktorer som dels ökar risken för adhd, dels ökar risken att föredra skräpmat framför mat med mindre socker och mättat fett.

– Genetiska faktorer som är viktiga för adhd är i viss utsträckning också viktiga för ohälsosamma matvanor. En hypotes är att den bakomliggande känsligheten handlar om en slags beroendepersonlighet, som dels är vanlig bland personer med adhd och dels är viktig för personer som har ett sug efter ohälsosam kost, säger Larsson.

Mat inte förklaring

Han understryker att adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som etableras tidigt i en människas utveckling, och alltså inte orsakas av dåliga matvanor.

– Jag tror att det är helt uteslutet att matvanor skulle orsaka adhd, däremot skulle man kunna tänka sig att kost är en viktig komponent för det generella välmåendet för personer med adhd, och man skulle kunna tänka sig att om de får hjälp med matvanor och kost så skulle man kunna minska andra hälsoproblem som är vanliga för gruppen.

Ledtråd till gåtan

Studien kan i första hand leda till ökad kunskap om huruvida kostråd och stöd till personer med adhd kan minska risken för att de utvecklar övervikt och typ 2-diabetes, men också hjälpa till att svara på gåtan varför adhd uppstår från första början.

– Det ger oss större förståelse för varför adhd hänger samman med en tendens att äta ohälsosam mat. Sedan ger det också ledtrådar till vilka mekanismer som ligger bakom både adhd och matvanor, säger Larsson.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Adhd

Adhd står för attention deficit/hyperactivity disorder.

Det är en utvecklingsavvikelse som debuterar i barndomen och som har dominerande symtom i form av bristande uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter, överaktivitet och impulskontrollbrist.

Antalet barn och unga som får diagnosen har ökat under det senaste decenniet. Tillståndet har uppskattats drabba omkring fem procent av alla barn.

Diagnosen Adhd är vanligare bland pojkar än bland flickor.

Källa: Nationalencyklopedin, Region Uppsala

Inrikes

22-åring erkänner mordet i Järna

Mannen erkände mordet i samband med en häktningsförhandling. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En 22-årig man har erkänt mordet på en kvinna i Järna utanför Stockholm i torsdags kväll, skriver Länstidningen Södertälje.

En kvinna i 50–60-årsåldern skadades svårt av ett stickvapen och avled senare. Mannen greps under torsdagskvällen och erkände gärningen i samband med fredagens häktningsförhandling, där han häktades som misstänkt för mordet på kvinnan.

Kammaråklagare Sara Sundström säger att 22-åringen ska genomgå en mindre sinnesundersökning.

– Vi ska inhämta en paragraf 7-undersökning, en mindre sinnesundersökning. Vittnen och den misstänkte ska också höras, säger Sundström enligt LT .

Mannen har en historik av psykisk ohälsa, skriver tidningen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL