Kultur och nöje

”Jag tycker om historier med starka känslor”

Ulrika Mossberg debuterar med romanen Domslut.
Foto: Emil Malmborg
Kultur och nöje
Skånsk debutant Juristen Ulrika Mossbergs debutroman Domslut inspirerades av Bibelberättelsen om Jakob, Rakel och Lea men utspelas i modern tid i Lund där den ensamma domaren Lea blir förälskad i studenten Jakob som i sin tur är besatt av fostersystern Rakel. - Det var den bibliska berättelsen som tände idén men sedan hamnade jag ganska långt från den i slutet, säger Ulrika Mossberg

När jag intervjuar Ulrika Mossberg, per telefon, har Domslut kommit ut bara ett par dagar tidigare. Hon har firat coronaförsiktigt med bubbel och en liten fest hemma för vänner.

- Det är verkligen kul att boken är ute nu men också konstigt. För alla andra känns det som det spännande händer nu men för mig var det nästan större när den blev antagen för ett och ett halvt år sedan, säger hon och erkänner att hon inte vågat läsa det tryckta exemplaret än.

- Jag vill helst inte hitta några korrfel i den, men det är klart att jag måste våga så jag vet hur den känns i riktig bokform.

Dröm att få ihop en bok

Ulrika Mossberg är är född och uppvuxen i Kristianstad och har alltid tyckt om att skriva. I gymnasiet skrev hon en roman som projektarbete och när hon började studera till jurist vid Lunds universitet tog hon en paus mitt i juridikstudierna för att ge skrivandet en chans genom Lunds Universitets författarskola.

- När jag gick författarskolan skrev jag verkligen mycket men efter det blev det inte så intensivt utan mer med långa uppehåll mellan, berättar hon. Men det har hela tiden varit en dröm att att ge ut något, att få ihop en hel bok.

Skrivprojektet som så småningom blev ett förverkligande av författardrömmen började Ulrika Mossberg arbeta med redan 2012 när hon precis lämnat Lund för Örebro och en juristtjänst där.

- Jag hade en period i Örebro innan jobbet började när jag skrev en ganska stor del av Domslut. Sedan fortsatte jag mer sporadiskt någon kväll varannan månad och till slut var den klar.

Komplicerat förhållande

Domslut inleds en kväll i Lund när domaren Lea packar ihop och lämnar sin arbetsplats. Hon går till en pub vid stationen och hamnar bredvid en ung man, Jakob, som verkar bekant. Hon inser att hon känner igen honom från en förundersökning om olaga förföljelse som hon har i sin portfölj.

Trots det börjar hon prata med honom och det visar sig att han känner igen henne. Jakob och Lea har vuxit upp i samma lilla samhälle på Österlen. Lea avslöjar dock inte att hon känner igen Jakob också. De inleder ett komplicerat förhållande där Lea är förälskad men Jakob fortsatt besatt av sin fostersyster Rakel, som är den som anmält honom för förföljelse.

Starka känslor

Ulrika Mossberg beskriver Domslut som ett hopkok av många olika idéer.

- En del har jag tagit från verkligheten, en del har jag läst mig till och en del har jag hittat på. Jag hade till exempel läst den bibliska berättelsen om Jakob, Lea och Rakel. Det var den som tände idén, även om jag hamnade lång från den i slutet. Sedan är miljön mycket inspirerad av jag jobbade på domstol när jag började skriva, det var en plats som låg nära. Jag hade också precis flyttat från Lund som då kändes lätt att skriva om eftersom det var var nära men ändå på distans. Sedan tycker jag själv om historier med starka känslor och det finns väl inget starkare än kärlek så att det skulle vara en kärlekshistoria, det var grundidén.

Hur skulle du beskriva dina huvudpersoner?

- Lea är ganska hård och kontrollerad och hon var också den som fanns först. Jag hade ingen klar plan när jag skrev utan började med den första scenen där på puben. Sedan skrev jag bara vidare. Även om Lea var ganska tydlig direkt växte de andra två fram efter hand. Jag ville också att det skulle finnas någon koppling till det bibliska, därför är Rakel mer karismatisk och lättare att tycka och Lea högre i hierarkin men svårare att tycka om. Jakob lever väldigt mycket genom de andra två, som en del av Rakel och man ser honom mycket genom Leas ögon. Jag ville att boken skulle utforska hur han själv försöker upptäcka vem han är och det gör att han är en suddig person i början och framträder mer i slutet.

Hemlig

Ulrika Mossberg skickade Domslut till ett antal förlag i två omgångar. Första gången fick hon tillbaka sitt manus med kommentarer kring hur hon skulle kunna förbättra det och jobbade vidare innan hon skickade in en andra gång och blev antagen av Albert Bonniers förlag.

- Jag blev väldigt glad när jag fick veta det så klart, men jag var också överraskad och eftersom jag ändå är ganska pessimistisk av mig så vågade jag inte riktigt tro på det och väntade med att berätta tills kontraktet var underskrivet.

Ulrika Mossberg är ganska hemlig av sig när det kommer till skrivandet och före utgivningsdagen var det få personer som hade läst Domslut.

- Till och med min man fick läsa först när den var utgiven, säger hon med ett skratt. Det har så klart varit nervöst nu när boken är släppt, speciellt det här med recensioner. Det var nästan med fasa jag öppnade tidningarna. Men det gick bra.

Kombinera två yrken

Just nu är Ulrika Mossberg föräldraledig men hon har en så kallad fiskalstjänst där hon är anställd av hovrätten och placerad vid Malmö tingsrätt som hon ska tillbaka till. Hur hon i framtiden ska kombinera sin bägge yrken har hon inte hunnit fundera på.

- Jag får se lite hur det går med Domslut men jag vill gärna fortsätta skriva, och jag vill också gärna fortsätta som jurist. Kanske går det att kombinera och i framtiden kanske det är möjligt att gå ner i tid för att få extra skrivtid. Sedan är det så med det här jobbet att det är ett år här och ett år där och kan bli tid emellan. Just nu har jag bara ett år kvar på hovrätten, efter det ska jag söka nytt jobb.

Har du börjat skriva något nytt?

- Inte aktivt men jag har en del påbörjat som jag nog vill fortsätta på. Men just nu är jag så inne på att Domslut just kommit ut så det är fullt fokus på den.

FAKTA

Ulrika Mossberg

Ulrika Mossberg

Född: 1986 i Kristianstad

Bor: Malmö

Familj: Man och två barn

Bakgrund: Jurist och författare som gick sin juristutbildning på Lunds universitet och även författarskolan där 2009 till 2011. Just nu föräldraledig har en fiskalstjänst på Malmö tingsrätt.

Aktuell: Med debutromanen Domstol som kom ut på Albert Bonniers förlag 2 oktober.

Ulrika Mossberg om ...

... hur hon skulle beskriva sig som författare: ”Jag har alltid själv tyckt om att läsa väldigt språkligt drivna böcker där språket tar stor plats och har väl skrivit på det sättet också, men nu känner jag att Domslutet ändå blev en roman med en mer tydlig historia. Eftersom jag har skrivit på den så länge tänker jag också att den är mer mig själv och inte så påverkad av annat.”

FAKTA

Tips

Ulrika Mossbergs bästa tips till andra med författardrömmar:

”Mitt bästa tips är att inte börja om på en massa nya saker. Även om det tar superlång tid och man nästan känner att man tröttnat på sin början så ska man ändå försöka slutföra det man håller på med. Och har man inte typ ett halvt års tjänstledigt för att skriva så får man försöka hitta någon liten stund ibland och bara fortsätta. Sedan för den som har möjlighet är det så klart guld att gå en skrivarutbildning just för att man får jättemycket skriv tid och att det är inspirerande att träffa andra skrivande människor.”

Kultur och nöje

Renck gör rymdfilm med Sandler

Johan Renck. Arkivbild
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den svenske regissören Johan Renck är hett villebråd i Hollywood efter fjolårets succé med miniserien "Chernobyl", och nu har han valt sitt nästa projekt. Deadline rapporterar att Renck ska regissera en science fiction-film med Adam Sandler i huvudrollen för Netflix räkning.

Filmen, som bygger på den tjeckisk-amerikanske författaren Jaroslav Kalfars roman "Spaceman of Bohemia", handlar om en astronaut (spelad av Sandler) som färdas till galaxens utkanter på ett uppdrag, och som under resans gång stöter på en mystisk varelse.

Både "Chernobyl" och Johan Renck belönades med Emmystatyetter, för bästa miniserie respektive bästa regi av en miniserie.

Kultur och nöje

Litteraturprofiler i upprop för transpersoner

'Lars Kepler', författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, är två av flera hundra svenska litteraturprofiler som undertecknat ett öppet brev till förmån för transpersoners rättigheter. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

300 svenska litteraturprofiler höjer sin röst för transpersoners rättigheter världen över i ett gemensamt brev publicerat i Dagens Nyheter .

"Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter. Alla transpersoner förtjänar jämlik behandling och respekt. Alla transpersoner ska ha rätt till vård utifrån behov. Transpersoners pronomen ska respekteras. Ni är betydelsefulla och älskade", står det bland annat i brevet signerat av författare och förläggare som Susanna Alakoski, Leffe Grimwalker, Judith Kiros, Alexander och Alexandra Ahndoril, Jessica Schiefauer, Simon Stålenhag, Eva Gedin med flera.

Kultur och nöje

Konstnärsnämnden och Sida i nytt samarbete

Carin Jämtin, generaldirektör på Sida. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Konstnärsnämnden och och biståndsorganet Sida inleder ett nytt samarbete för att länka ihop kultur- och biståndspolitiska insatser. Konstnärer i Sverige och internationellt ska stödjas för att bidra till biståndsmål inom exempelvis yttrandefrihet och demokratiskt samhällsbyggande.

På sikt ska samarbetet bli en del av Sveriges internationella utvecklings- och kultursamarbete.

"Kultur är en vital del i en levnadskraftig demokrati och vi på Sida är glada över att kunna inleda samarbetet med Konstnärsnämnden i en tid då det demokratiska utrymmet är utsatt för hot och krymper i många länder", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

I det nya samarbetet med Sida ska Konstnärsnämnden utveckla ett internationellt programförslag för kulturpartnerskap och institutionsbyggande tillsammans med flera andra svenska myndigheter och organisationer, som Filminstitutet, Riksteatern, Skap, Patent- och registreringsverket och Kulturrådet.

Kultur och nöje

Nötknäpparen på Malmö opera inställd

Nötknäpparen.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Scen Det blir ingen Nötknäpparen på Malmö opera på nyårsafton.

Baletteföreställningen skulle satts upp i samarbete med Tivoli i Köpenhamn men efter att Tivoli ställt in sin premiär 28 november på grund av coronapandemin gör nu Malmö opera det samma.

– Vi har inte möjlighet att genomföra den på egen hand, säger Malmö operas pressansvarige Torgny Nilsson

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hon tar över "Paradise hotel"

Nicole Falciani. Pressbild.
Foto: Patricia Recourt/Viaplay
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det blir Nicole Falciani som blir ny programledare för skandalsåpan "Paradise hotel". Just nu är hon på plats i Mexiko för att spela in nästa säsong, som sänds i vår.

"Det är svårt att hitta svenska program som verkligen engagerar publiken och som alla pratar om. Jag tar det här ärofyllda uppdraget på största allvar. Jag kan inte tänka mig en bättre plats att inleda min programledarkarriär på", säger hon i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Kultur och nöje

Richardson och Stormare möts i komedi

Peter Stormare och Marie Richardson. Pressbild.
Foto: Prolounge/Anders Nicander
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelarna "Marie Richardson" och "Peter Stormare" är båda med i filmen "Tisdagsklubben", som just nu spelas in i och omkring Göteborg.

Filmen baseras på författaren Anna Fredrikssons roman med samma namn, och Fredriksson står även för filmmanuset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tv-toppen: "Så mycket bättre" är tillbaka

Deltagarna i årets 'Så mycket bättre'. Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Säsongspremiären av "Så mycket bättre" lockade drygt 1,3 miljoner tittare, vilket är något färre än hur många som bänkade sig framför "Doobidoo".
PREMIUM

1. Doobidoo (SVT1, fredag) 1 413 000

2. Så mycket bättre (TV4, lördag) 1 351 000

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Biotoppen: Nelly Rapp in som etta

Matilda Gross i 'Nelly Rapp – monsteragent', veckans mest sedda film. Pressbild.
Foto: Per Larsson/SF Studios
Kultur och nöje
Kultur och nöje Monsteragenten Nelly Rapp tar sig in på biotoppens förstaplats. Filmatiseringen av Martin Widmarks populära bok sågs av flest och petade därmed ned "Trolls 2" till andraplatsen. Ny på listan är också den svenska skräckisen "Andra sidan".
PREMIUM

1. (Ny) Nelly Rapp – monsteragent

2. (1) Trolls 2: Världsturnén

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL