Lagfarter SkD

Hus i Skurup har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Sandåkra Byväg 13 i Skurup har fått en ny ägare. Köpare är Joakim Svensson, 30 år, och säljare är Stefan och Annika Svensson. Köpet blev klart i september 2020 och priset blev 1 425 000 kronor. Huset är 117 kvadratmeter stort och byggdes 1985. Till det hör en tomt på 4 000 kvadratmeter.

För sju månader sedan såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Sandåkra Byväg 17B. Där landade priset på 4 800 000 kronor för det 250 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Putin: 5 000 döda i Nagorno-Karabach-kriget

Rysslands president Vladimir Putinunder en videokonferens på torsdagen.
Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nära 5 000 människor har mist livet till följd av den nu tre veckor långa konflikten om Nagorno-Karabach, hävdar Rysslands president Vladimir Putin.

– Enligt våra uppgifter så är antalet dödade på båda sidor nästan 2 000. Det totala antalet döda börjar därmed att närma sig 5 000, sade Putin i ett tv-sänt tal på torsdagen.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s beräkningar har omkring 1 000 människor dödats i den nu pågående konflikten.

Kaukasiska Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Konflikten har stora nationalistiska förtecken och både Azerbajdzjan och Armenien gör historiska anspråk på området.

Två eldupphör, framförhandlade av Ryssland under oktober månad, har kollapsat.

Inrikes

Längre isolering skulle ha förvärrat läget

Äldre personer över 70 år med en partner har generellt sett mått bättre under pandemin än de som är ensamma och kanske är ekonomiskt, socialt eller hälsomässigt utsatta. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Depressionskänslor, sömnsvårigheter och andra psykiska besvär. Nära hälften av de äldre har upplevt det under pandemin och risken är att situationen förvärras om isoleringen fortsätter.

– Det är en väldigt kraftig åtgärd att säga ni ska stanna hemma. Ju längre den fysiska isoleringen pågår desto större konsekvenser blir det, säger Sara Fritzell, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Inför beslutet att lätta på restriktionerna för personer som är äldre än 70 år har Folkhälsomyndigheten vägt fördelarna mot nackdelarna.

– Vi ser att vi minskat antalet dödsfall och inläggningar på iva genom de här restriktionerna. De äldre har tagit ett väldigt stort ansvar. Det har räddat liv, säger Sara Fritzell.

Olika förutsättningar

Folkhälsomyndigheten har lagt ett lapptäcke av forskning, undersökningar och dialoger som de haft med pensionärsorganisationer och invandrarorganisationer för att se hur pandemin har påverkat äldre personers psykiska och fysiska hälsa. En majoritet av de publicerade studierna kom från andra länder, som haft mer av en nedstängning av samhället.

– Därför var det viktigt att se hur det ser ut i en svensk kontext och det var samma saker som kom upp som i de internationella studierna. En svensk studie visar till exempel att nära hälften hade känt sig deprimerade, haft sömnsvårigheter och mått psykiskt dåligt, säger Sara Fritzell.

Allra mest utsatta under pandemin under pandemin har personer med psykiska besvär sedan tidigare varit, enligt den psykiatriska mottagning som tillfrågats.

– Fler av dem har drabbats av ångest och oro, och deras anhöriga har fått ta ett större ansvar. Det har lett att anhöriga behövt stöd i sin tur, säger Sara Fritzell.

Samtidigt är gruppen äldre personer över 70 år väldigt heterogen och har olika förutsättningar.

– De som lever med en partner, kanske bor i hus, har trädgård och kanske ett husdjur har en mycket annorlunda situation jämfört med någon som bor ensam och kanske är utsatt ekonomiskt, socialt eller hälsomässigt. Det är just de individerna som haft det svårast.

Mycket frustration

Pensionärsorganisationerna har i dialogen med Folkhälsomyndigheten lyft fram den frustration och stigmatisering som många av deras medlemmar upplever.

– Det blir konflikter mellan generationerna, eftersom de äldre upplever att man tagit en stor del av bördan under pandemin samtidigt som de har ett socialt behov och längtar efter att träffas, säger Sara Fritzell.

Pensionärernas riksorganisation pekade också på att hälften av deras medlemmar inte har tillgång till internet, vilket skapat ett digitalt utanförskap när allt fler aktiviteter sker digitalt. Även invandrarorganisationer noterade det.

– Det blir svårt att klara vardagen om man inte har ett digitalt bank-id och internet om man ska hålla sig isolerad. Hur man mår och klarar sig praktiskt hänger ihop.

"Behöver hjälpas åt"

När restriktionerna lättas för äldre hoppas Sara Fritzell att fler ska kunna umgås på ett säkert sätt, känna gemenskap och komma ut och röra på sig.

– Möjligheterna till det blir bättre och vad pandemin verkligen visat är hur mycket medmänsklighet det finns bland enskilda individer, grannar, ideella organisationer och kommuner. Vi behöver fortsätta hjälpas åt.

Petronella Uebel/TT

Malmö

Kvinna greps med falska sedlar

Malmö
Malmö En kvinna i 30-årsåldern greps på torsdagen efter att ha försökt betala med falska sedlar i en butik.

Det var strax efter klockan fem på torsdagen som personalen fattade misstankar mot kvinnan och larmade polisen som ryckte ut till butiken på Dalaplan. På plats grips kvinnan som är misstänkt för olovlig befattning med falska pengar.

Inrikes

Studie: Möjligt influensavaccin från tobaksplanta

För första gången har ett plantbaserat vaccin mot influensa testats på människor i stor skala i. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes För första gången har ett plantbaserat vaccin mot influensa testats på människor i stor skala – och resultaten är lovande.
– Resultaten är väldigt intressanta – det är absolut en teknik för framtiden, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

En grupp av forskare från Kanada och Finland har tagit fram en metod där inomhusodlade växter blir små vaccinfabriker som producerar virusliknande partiklar, som sedan används i vaccin för att aktivera kroppens immunförsvar – utan att leda till en infektion, skriver Dagens Medicin.

Växten som forskarna använt i studien, som publiceras i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet, är Nicotiania benthamina, en släkting till tobaksplantan. I dag odlas virusantigen, som ska ge skydd mot säsongsinfluensa, oftast i hönsägg och även i cellkulturer.

Enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid Karolinska institutet, är resultaten från de kanadensiska och finländska forskarna spännande.

– Jag tycker att det är väldigt intressanta resultat – det är absolut en teknik för framtiden. Och det är en miljövänlig teknik – samtidigt som man framställer vaccin så kan man även bidraga med att framställa syre och bli av med koldioxid.

Utmaningar för vaccinproduktion

Världens vaccinproduktion står också i dagsläget inför minst sagt stora produktionsmässiga utmaningar.

Dels finns en risk att de vaccin som finns inte räcker till – och dels måste själva framställningsprocessen påskyndas för att vaccinerna ska kunna matchas med de nya virusstammar som dyker upp.

Enligt Matti Sällberg har försök att framställa växtbaserat vaccin gjorts även tidigare, men inte i den omfattning som forskargruppen från Kanada och Finland genomfört i studien, där 10 000 personer deltog.

– Det som är nytt är det här handlar om en storskalig studie, som visar att man nu kan framställa vaccinet på en industriell skala. Det här är den första stora studien, och det kan kanske bli det första godkända plantbaserade vaccinet.

Kräver storskalig produktion

Enligt Matti Sällberg skulle det också på lång sikt kunna bli aktuellt att framställa ett växtbaserat coronavaccin – men metoden innehåller även utmaningar.

– Man måste först se till att produktionen är tillräckligt stor och pålitlig, och får man exempelvis in en parasit i en odling så kan det leda till att man tappar ett par miljoner doser. De riskerna finns men inte på riktigt samma sätt när det gäller vanlig, industriell produktion i bakterier, jästsvamp eller i cellkultur.

Anna Grönberg/TT

Hörby

Facken ifrågasätter HR-chefens återkomst

De fackliga representanterna i Hörby kommun protesterar mot att HR-chefen Paul Eklund får fortsätta jobba i kommunen, trots nakenbadsskandalen på Örenäs slott. Fr v: Hanna Ström och Karolina Frick, Akademikerförbundet SSR, Sarah Nystedt, Vision, Ingrid Olsson, Kommunal, Per Persson Landqvist, Lärarförbundet och Maria Westlund, Sacorådet.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY De fackliga organisationerna är förvånade och upprörda över beslutet att låta HR-chefen Paul Eklund vara kvar i kommunen efter nakenbadet, och säger att det saknas förtroende för honom bland personalen.

Facken samlades i Gula villan på Västergatan på torsdagseftermiddagen samtidigt som kommunledningen höll sin pressträff i kommunhuset och presenterade utredningen om Örenäskonferensen och avslöjade att kommundirektören och tillförordnade socialchefen får sparken.

Att Lena Mårtensson Stenudd och Jan-Olof Sewring får lämna sina uppdrag har facken inga invändningar mot. Men man anser att även HR-chefen Paul Eklund bör plockas bort, och ifrågasätter starkt KS AU:s beslut att ge honom en andra chans efter badskandalen.

– Det är anmärkningsvärt att kommunen tar tillbaka en person som redan står under utredning i frågan om arbetsmiljöproblemen och tystnadskulturen i kommunen. Det är svårt att se att HR-chefen inte skulle vara en del av de problemen, säger Per Persson Landqvist i Lärarförbundet.

– Det finns inget förtroende för HR-chefen, säger Hanna Ström i Akademikerförbundet SSR.

Hon får medhåll av Per Persson Landqvist.

– Att komma tillbaka som chef när det finns ett sådant motstånd blir ju väldigt besvärligt, säger han.

Maria Westlund i Sacorådet säger att arbetsmiljön i kommunen är usel och att förtroendet för ledningen är svårt sargat efter allt som har hänt.

– Vi kommer givetvis att fortsätta att driva arbetsmiljöfrågorna hårt, och vi kommer att vara proffsiga. Vi har samverkansmöte redan på fredag och vi kommer att sköta vårt arbete korrekt och fortsätta lyfta de frågor som vi tycker är viktiga, säger Maria Westlund.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Inrikes

Hela Sverige rödlistat av Norge

Alla regioner i Sverige är nu rödlistade av Norge. Arkivbild.
Foto: Dag Grundseth/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Norge avråder nu från icke nödvändiga resor till Kalmarregionen. Avrådan gäller från midnatt till lördag, skriver norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Det innebär att alla regioner i Sverige är rödlistade. Alla som reser in till Norge från Sverige måste sitta i tio dagars karantän.

Sedan tidigare avråder norska UD från resor till en mängd andra länder. Hela Europa utanför Norden är rödmarkerat på den norska smittokartan. Det är bara tillåtet att resa till några regioner i Finland samt till Grönland.

Utrikes

Uppgift: Mördaren hade syrisk jihadistkontakt

En av veckans många manifestationer för att hedra den brutalt mördade läraren Samuel Paty i Frankrike den gångna veckan. Arkivbild.
Foto: Lewis Joly/AP/TT
Utrikes
Utrikes Utredningen om det bestialiska mordet på den franske läraren Samuel Paty har kommit fram till att mördaren hade kontakt med en rysktalande jihadist i Syrien.

Uppgiften kommer från en källa närstående brottsutredningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Paty höggs ned i fredags i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, i närheten av den skola där han arbetade. Han fick sedan huvudet avskuret. Den misstänkte gärningsmannen, Abdullakh Anzoroven en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polisen i samband med ingripandet.

Spårat till Idlib-provinsen

Före den dödliga attacken höll Paty en lektion om yttrandefrihet där han visade karikatyrer på profeten Muhammed. De elever som inte ville se bilderna erbjöds lämna klassrummet eller uppmanades blunda innan bilderna visades.

Snart blev föräldrar till vissa av eleverna upprörda över att Muhammedkarikatyrerna visats och man krävde att Samuel Paty skulle avskedas.

Identiteten på Anzorovens rysktalande kontakt är inte känd, men enligt tidningen Parisienne har utredarna via en ip-adress spårat kontakten till Idlib-provinsen i nordvästra Syrien.

Sju misstänkta

Området är känt säte för Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sina rötter i en förlängning av den irakiska grenen av det terrorstämplade extremistnätverket al-Qaida. Men det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien har tidigare rapporterat att tusentals jihadister med franska och brittiska nationaliteter – samt ryssar med tjetjensk bakgrund – också befinner sig i området.

Sju personer, inklusive två tonåriga elever på skolan där Samuel Paty arbetade, kommer att åtalas under brottsrubriceringen "förberedelse för terrormord", meddelade Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard i onsdags.

Mordet har väckt starka reaktioner och har lett till omfattande manifestationer runt om i Frankrike.

Ekonomi

Småsparare satsar på högriskaktier

Norwegians aktiekurs har i år rasat med över 97 procent. Trots det är intresset bland svenska småsparare större än kanske någonsin förr. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronapandemin har fått svenska småsparare att vända blickarna mot högriskaktier.
Bland de mest populära aktierna finns krisbolag som Norwegian, SAS och Scandic.

Att intresset ökar för företag vars aktiekurs rasat vid börsfall är inget ovanligt – snarare följer det ett historiskt mönster av att sparare försöker köpa in sig på lägsta möjliga nivå.

Och även under coronakrisen har småsparare flockats till krisbolagen.

– Med tanke på hur mycket kurserna rasade i vissa bolag och hur snabbt de gjorde det så blev möjligheterna för småsparare att bottenfiska större, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till TT.

Även Johanna Kull, sparekonom på nätmäklaren Avanza, har noterat liknande tendenser.

– Att privatsparare försöker bottenfiska i bolag som slaktas på börsen är något vi har sett tidigare. Men i och med att så många bolag rasade kraftigt blev det också mer påtagligt, säger hon.

"Enorm risk"

Bland bolagen som lockat flest märks Norwegian, Scandic och SAS. Enligt Frida Bratt har antalet ägare i det norska flygbolaget stigit med över 300 procent sedan årsskiftet.

– Trots en extremt utbombad aktie har Norwegian faktiskt fortsatt locka till sig nya sparare. Jag hoppas bara att man går in med rätt förväntningar. Det är en enorm risk att gå in i såna här aktier nu men det tror jag de flesta är medvetna om, säger hon.

På Avanza har antalet ägare stigit med över 38 000 personer under samma period. Det är i sin tur en ökning på drygt 2 000 procent. Som mest steg antalet ägare i våras när konkurshotet var som allra störst och Norwegian mer eller mindre stod på ruinens brant.

Slår Apple

Trots att bolagets omsättning under första halvåret mer än halverades – från 20,2 miljarder norska kronor i fjol till 7,1 miljarder i år – har Norwegian hittills lyckats överleva. Däremot har aktien tagit mycket stryk och är i år ner drygt 98 procent. Att intresset varit så stort förvånar Johanna Kull.

– Det här var i en storleksordning vi inte har sett tidigare. Norwegian är den mest populära utländska aktien och har nu fler ägare än techjättar som Apple och Amazon. Det är förvånande, säger hon.

Det tyska skandalbolaget Wirecard och telekombolaget Millicom, vars aktiekurser rasat med 99 respektive 40 procent, har också lockat till sig småsparares blickar.

Samtidigt kan det vara svårt att pricka in rätt läge för att investera i ett bolag. Frida Bratt påpekar att man inte bara ska titta på kursraset – utan ta hänsyn till helhetsbilden när man gör sin riskbedömning.

– Man ska aldrig köpa något bara på grunden att aktien har fallit och automatiskt räkna med att den stiger igen. Man måste göra samma analys som alltid när man tittar på ett bolag. Alternativet är att se på en aktie som en ren lottsedel och gå in med bara lite pengar som man är beredd på kan gå helt förlorade, säger hon.

Robin Salomonsson/TT

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att de flesta är medvetna om riskerna med att investera i aktier som Norwegian. Arkivbild.
Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att de flesta är medvetna om riskerna med att investera i aktier som Norwegian. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är det norska flygbolaget den mest populära utländska aktien – före teknikjättar som Apple, Microsoft och Alphabets Google. Arkivbild.
Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är det norska flygbolaget den mest populära utländska aktien – före teknikjättar som Apple, Microsoft och Alphabets Google. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: Högriskaktierna som lockar småsparare

Några av de mest nettoköpta krisbolag hos Nordnet 2020 (kursutveckling sedan årsskiftet):

Norwegian (- 98 procent)

SAS ( - 51 procent)

Scandic ( - 67 procent)

Wirecard ( - 99 procent)

Pandox ( - 52 procent)

Avanza:

Millicom ( - 38 procent)

Hufvudstaden ( - 32 procent)

Scandic ( - 67 procent)

Norwegian ( - 98 procent)

Lundin Energy ( - 45 procent)

Källa: Nordnet och Avanza

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL