Kultur och nöje

Louise Glück får årets Nobelpris i litteratur

Louise Glück. Pressbild.Bild: Gasper Tringale
Kultur och nöje
Nobelpriset Nobelpriset i litteratur år 2020 tilldelas den amerikanska poeten Louise Glück. Hennes böcker är utgivna på svenska av Malmöförlaget Rámus.

Det avslöjade Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm sedan han traditionsenligt öppnat dörren i Börssalen och presenterat årets pristagare.

– Hon hör till de mest framträdande lyrikerna i amerikansk samtidslitteratur, säger Anders Olsson, ordförande för Nobelkommittén.

– Det finns också en stor bit av humor och kvickhet i hennes poesi, säger han.

1968 debuterade Glück och har sedan dess utkommit med tolv diktsamlingar. Tre av dem är utgivna på svenska, Averno (2017), Ararat (2019) och Vild iris (2020) på Malmöförlaget Rámus.

Louise Glück får priset ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”.

Kultur och nöje

Förlaget: ”Fullkomligt oväntat”

Thomas Andersson och Per Bergström driver förlaget Rámus. Arkivbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje – Fullkomligt oväntat. Den stora glädjen är att det äntligen blev en poet igen som får priset. Det säger Thomas Alm på Malmöförlaget Rámus, som ger ut Nobelpristagaren Louise Glück. Stewe Claeson, som översätter henne till svenska, är också nöjd med valet.

Vad priset kommer att innebära för Rámus förlag, som drivs av honom och Per Bergström, har Thomas Alm ännu inte hunnit fundera över, men han konstaterar att det känns overkligt att de har vinnaren bland sina författare.

– På ett positivt sätt, förtydligar han för säkerhets skull.

Vad är hennes storhet, tycker du?

– Hon har en väldigt egen röst. På samma gång som det är supertraditionellt inom dikten, hon jobbar ofta med grekiska myter, har hon ett tilltal där hon egentligen skriver om sitt misslyckade äktenskap och problemen med att vara förälder. Det är en kombination som ger en tidlöshet och enkelhet på samma gång, säger Thomas Alm.

Firar med champagne

Nobelpriset firar Rámus förlag med champagne tillsammans med de kollegorna på de två förlag de har som sina grannar: Ellerströms och Pequod Press.

– Vi har ett litet kontor, så vi firar med dem. Det känns tryggt att kunna skämta om overkligheten, säger Thomas Alm.

Trots att Rámus förlag, som främst ger ut översatt litteratur, har gett ut Louise Glück i flera år har de hittills aldrig lyckats träffa henne.

– De som säljer smal litteratur bäst är författarna själva, så vi har gjort en grej av att vi vill få hit dem på besök. Men Louise Glück är otroligt skygg och tycker inte om att förflytta sig eller göra framträdanden. När hon fick Tranströmerpriset i våras anordnades en uppläsning på Dramaten och då tackade hon plötsligt ja. Då skulle vi få träffa henne och äta middag, så vi var superglada. Sedan kom Covid -19 så det blev inget. Och nu blir det heller ingen Nobelfest, så den här mytiska kvinnan – finns hon på riktigt? säger Thomas Alm och skrattar.

”Otroligt engagerad”

Trots det, och trots att förlagets kommunikation med henne sker via hennes agent, beskriver han henne som en av förlagets mest engagerade författare.

– Hon vill se omslagen och vill vara med och tycka till, så hon är otroligt engagerad och närvarande i hur de svenska böckerna ska se ut och presenteras. Så det känns ändå som att man känner henne, säger Thomas Alm.

Stewe Claeson har bland annat översatt Ararat av Louise Glück till svenska.
Foto: Adam Ihse / Exponera / TT

En som däremot har träffat Louise Glück, två gånger, och har mycket kontakt med henne via nätet är författaren och översättaren Stewe Claeson.

– Jag har försökt ringa henne, men med tanke på att hon är en så skygg person tror jag att hon helt enkelt har stängt av telefonen nu, säger han.

”Extra dimension”

Som översättare har han arbetat med ett stort antal amerikanska poeter och när han för ett par år sedan fick frågan om vilken amerikansk poet han tyckte förtjänade ett Nobelpris var Louise Glück och Robert Hass de enda två han kunde tänka sig.

– Av alla tusentals amerikanska poeter har de två en extra dimension, som inte bara ligger i det lättlästa eller orden. När man har läst dem är det något som klingar med efteråt. Och när man går tillbaka nästa gång ser man liksom en slags skugga man inte såg första gången, som gör att texterna hela tiden blir bra. Louise Glück är jättebra, helt enkelt, säger han.

”Både lätt och besvärlig”

Just nu arbetar han med att översätta hennes nästa bok som ska ges ut på svenska.

– Ytligt sett är hon jättelätt att översätta, det bara rinner på. Tills man upptäcker att det är det det inte gör. Så hon är lätt att översätta men också besvärlig, för man kan lura sig, förklarar han.

Enligt Thomas Alm var tanken att nästa bok skulle ges ut i april, men i och med Nobelpriset ska förlaget försöka få ut den tidigare.

– Om Gud vill och propparna håller hinner vi få ut den innan julhandeln. 2022 kommer en ny bok av henne ut i USA och den vill vi förstås ge ut också, säger Thomas Alm, innan han avslutar samtalet för att dricka champagne med sina förlagskollegor på Rámus kontor i Malmö.

Texten uppdateras...

Kultur och nöje

Årets Nobelpris i litteratur vill vi ge till ...

Kultur och nöje
Nobelpris Vem som får årets Nobelpris i litteratur är än så länge en väl förborgad hemlighet. Kulturredaktionens medarbetare vet i alla fall vilka författare de skulle ge priset till om de fick bestämma. Kanske får någon sin vilja igenom ...
Javier Marías.
Foto: LEIF R JANSSON / TT

Javier Marías (Spanien)

Motivering av Thomas Almqvist: Den första roman av Javier Marías som översattes till svenska var I morgon under striden, tänk på mig. Livet är för Javier Marías en enda lång berättelse, och världen är beroende av alla berättare för att hålla livet igång. Livet är en illusion, alla levande människor bär döden inom sig. Alla själar är egentligen en sorgsen ballad om den förbjudna och olyckliga kärleken. Tidens mörka rygg är en fortsättning på den. I Förälskelser balanserar han på den tunna gränsen mellan verklighet och illusion och inte bara hans olika berättare är opålitliga, utan hela hans litterära värld. I storverket Ditt ansikte i morgon, som är en trilogi bestående av romanerna Feber och lans, Dans och dröm och Gift och skugga farväl, är han mörkare än någonsin. Människan är och förblir ensam, trots eller på grund av kärleken. Förutom att han är en suverän berättare är Marías en språkbegåvning av guds nåde.

Chimamanda Ngozi Adichie.
Foto: Dominic Lipinski
Chigozie Obioma.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Chimamanda Ngozi Adichie och Chigozie Obioma (Nigeria)

Motivering av Lennart Bromander: Inget skulle göra mig gladare än om Nobelpriset i litteratur i år delades mellan två nigerianska författare Chimamanda Ngozi Adichie och Chigozie Obioma. Adichie är redan den afrikanska kontinentens mest kända författare och har skapat fascinerande romaner som En halv gul sol och Americanah. Obioma är ännu inte lika känd, men hans debutroman Fiskarmännen väckte berättigad sensation i den litterära världen, och hans andra stora roman Minoritetsorkestern är ännu bättre, rimligen en blivande klassiker. Adiche och Obioma är sprungna ur samma igbo-kultur i östra Nigeria, varifrån också den härom året avlidne store pionjären Chinua Achebe härstammade. Ett delat pris till Adiche och Obioma skulle ge en mäktig påminnelse om var en av världens starkaste litterära regioner ligger idag.

Friederike Mayröcker.

Friederike Mayröcker (Österrike)

Motivering av Helena Lie: Denna 95-åriga levande legend har skrivit och verkat på alla möjliga sätt i över sjuttio år. Hennes gärning bör spridas så vitt och brett som möjligt och det är banne mig dags att ge henne priset. Snart kan det vara för sent.

Donna Tartt.
Foto: Alessandra Tarantino

Donna Tartt (USA)

Motivering av Gunilla Wedding: I en tid när allt bara snurrar snabbare och snabbare vore det underbart att dela ut ett Nobelpris i litteratur till en författare som aldrig tvekar inför det som tar tid. Donna Tartt har kommit ut med tre romaner hittills sedan debuten 1992 med kultförklararde Den hemliga historien. Och även om spänning definitivt är en ingrediens som hela tiden ligger precis under ytan och håller läsaren i ett fast grepp så är så väl debuten som uppföljaren Den lille vännen och den senaste romanen Steglitsan stora, sagolika och omsorgsfullt och vackert skrivna berättelse som får ta den tid de behöver när de obönhörligt borrar sig ner i livsviktiga teman som vänskap, kärlek, besatthet och att försöka leva på sitt eget sätt i vår komplicerade värld. Ett Nobelpris till Tartt vore ett Nobelpris som hyllar läsningen när den är som allra bäst och ett författarskap som aldrig böjer sig för förväntningar.

Margaret Atwood.
Foto: Arthur Mola

Margaret Atwood (Kanada)

Motivering av Pernilla Ekdahl: Sedan den litterära debuten 1961, med diktsamlingen Double Persephone, har Margaret Atwood gång efter annan visat hur hon behärskar hela spektrat, från samhällskritiska romaner till barnböcker och poesi – ja, till och med serieromaner om en superhjälte finns med på hennes cv. När framtidsdystopin Tjänarinnans berättelse (1985) blev tv-serien A Handmaid’s Tale 2017 nådde hon långt utanför den litterära världen och har säkert lockat ännu fler människor att läsa. Att hon vid sidan av sitt författarskap engagerat sig i bland annat frågor om mänskliga rättigheter, jämställdhet och miljön och genom sitt engagemang i PEN arbetat för andra författares rätt och möjligheter att göra sin röst hörd, gör hennes insats ännu mer imponerande. Kanadensiska Margaret Atwood är en synnerligen välförtjänt mottagare av Nobelpriset i litteratur 2020.

Jamaica Kincaid.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jamaica Kincaid (USA)

Motivering av Nora Wurtzel: Att önska priset till en utomeuropeisk kvinna är kanske att ha för höga förhoppningar, men Jamaica Kincaid är helt klart en av samtidens främsta litterära röster med sin ständiga vilja att undersöka relationer både inom familjen och mellan koloni och kolonialmakt. Hennes karaktärer är fantastiskt uppkäftiga och envisa – alltsammans mot en bakgrund av magisk realism och ett mästerligt språk. Eller så lyssnar vi till vad Kincaid själv har sagt och ger Nobelpriset i litteratur till ”alla som vill ha det”.

Gerald Murnane.

Gerald Murnane (Australien)

Motivering ac Clemens Altgård: Gerald Murnanes prosa är klar och distinkt, med små, fint utmejslade detaljer. Murnane är besatt av kartor och att systematiskt samla upplevelser, men likväl inte någon resenär i vanlig bemärkelse. I stället reser han i det inre, ungefär som vissa av 1800-talets och det tidiga 1900-talets dagdrömmande romanförfattare. I stället för att förlita sig på det konventionella tidsbegreppet så framhåller han platsens betydelse och väljer att se det andra kallar tidsflödet som en kedja av platser. Det australiska slättlandskapets gränslösa utbredning och aboriginernas kultur med begrepp som drömtid och sånglinjer utgör viktiga referenser för detta särpräglade och storartade författarskap.

Kjell Askildsen.
Foto: Heiko Junge

Kjell Askildsen (Norge)

Motivering av Matilda Arborelius: Denna novellernas gigant som med små medel skriver fram stämningar som ingen annan. Med sina 91 år har han definitivt åldern för att Nobelprisas, och väl författarskapet. Med ett dussintal verk i bagaget har Askildsen utmärkt sig som en av Norges största författare. Med sin enkla, förtätade stil och förhållandevis korta noveller präglas hans texter av ironi, oro, medmänsklighet, närhet och svek. Just enkelheten – inga bombastiska utsvävningar eller sirliga formuleringar – får berättelserna att stå för sig själva, nakna och ärliga – och med fullständig tillit till läsaren. Varje novell är en känsla, en smak i munnen, en upplevelse och en njutning.

FAKTA

Nobelpriset i litteratur

Årets Nobelpris i litteratur avslöjas på torsdag den 8 oktober 13.00 i Börshuset i Stockholm.

Prissumman är på tio miljoner kronor och priset delas ut på en prisceremoni med efterföljande fest 10 december. I år är dock prisceremoni och fest inställda på grund av coronapandemin.

Nobelkommitéen, som arbetar med att korta ner den så kallade långa listan med nominerade pristagare har inför detta års Nobelpris bestått av: Akademiledamöterna Anders Olsson, Per Wästberg och Jesper Svenbro, Svenska Akademiens ordförande Mats Malm (adjungerad) samt tre externa sakkunniga som är Mikaela Blomqvist, Rebecka Kärde och Henrik Petersen.

Det första Nobelpriset i litteratur delades ut 1901 och gick till den franska författaren Sully Prudhomme.

Nobelpristagare i litteratur de senaste 20 åren:

2019: Olga Tokarczuk (Polen), Peter Handke (Österrike)

2017: Kazuo Ishiguro (Storbritannien)

2016: Bob Dylan (USA)

2015: Svetlana Aleksijevitj (Vitryssland)

2014: Patrick Modiano (Frankrike)

2013: Alice Munro (Kanada)

2012: Mo Yan (Kina)

2011: Tomas Tranströmer (Sverige)

2010: Mario Vargas Llosa (Peru)

2009: Herta Müller (Tyskland)

2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio (Frankrike)

2007: Doris Lessing (Storbritannien)

2006: Orhan Pamuk (Turkiet)

2005: Harold Pinter (Storbritannien)

2004: Elfriede Jelinek (Österrike)

2003: J. M. Coetzee (Sydafrika)

2002: Imre Kertész (Ungern)

2001: V.S. Naipaul (Storbritannien)

2000: Gao Xingjian (Frankrike, född i Kina)

Källa: Svenska Akademien

Kultur och nöje

Uppgifter: Nya "Battlefield" kan bli gratis

Battlefield 2042.
Foto: EA/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanska speljätten EA kan tänka sig att göra om spelet "Battlefield 2042" till ett gratisspel av samma typ som "Fortnite" eller "Apex legends". I alla fall om man får tro speljournalisten Tom Henderson, som hänvisar till källor inom företaget.

"EA sägs vara vara synnerligen missnöjt med hur 'Battlefield 2042' har presterat och 'överväger alla alternativ', vilket inkluderar 'free to play' i någon grad", skriver Henderson på Twitter.

Några närmare detaljer kommer han inte med, och EA har inte kommenterat uppgifterna.

"Battlefield 2042" är utvecklat av den svenska spelstudion Dice, som ägs av EA. Spelet släpptes i november förra året och stämplades som en besvikelse av många spelare och recensenter.

Kultur och nöje

"Mission impossible" skjuts upp - igen

Cruise vid inspelningen av den sjunde 'Mission impossible'-filmen i Rom. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den som väntar på att se Tom Cruise i "Mission impossible 7" får ha ännu lite mer tålamod. Det senaste budet är att filmen kommer till biograferna i juli nästa år, skriver Variety.

Det betyder att "Mission impossible 8" inte får premiär förrän sommaren 2024.

Den sjunde delen i spionfilmserien skulle egentligen haft premiär i somras, men pandemin har i flera omgångar satt käppar i hjulet för både inspelningen och biopremiären.

Kultur och nöje

De har störst chans på Guldbaggegalan

Nathalie Álvarez Mesén har regisserat 'Clara Sola'.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje På måndag gör förra årets svenska filmer upp på en nedskalad Guldbaggegala.
Flest vinstchanser har den svensk-costaricanska regissören Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut "Clara Sola".
PREMIUM

Guldbaggegalan är tillbaka på Cirkus i Stockholm – men publiken är begränsad till följd av coronarestriktionerna. I vanliga fall brukar ungefär 1 400 personer vara på plats – nu ligger maxtaket på 500. Men det blir trots allt ett traditionsenligt röda mattan-mingel innan sändningen drar igång.

Flest segerchanser har den svensk-costaricanska filmen "Clara Sola", som tidigare har utsetts till Costa Ricas Oscarsbidrag. Filmen har totalt nio guldbaggenomineringar, bland annat i de tunga kategorierna bästa film, bästa regi och bästa manus.

– Det känns otroligt speciellt och fint – som ett erkännande av att jag faktiskt kommer från båda länderna, har regissören Nathalie Álvarez Mesén tidigare sagt till TT.

Omtalat om porr

En annan omtalad film från 2021 är Ninja Thybergs "Pleasure", om en svensk 19-åring som åker till Los Angeles med drömmen om att bli nästa stora porrstjärna. Filmen har nominerats i sju kategorier, bland annat bästa film och bästa regi. Skådespelaren Sofia Kappel har även chans på en statyett för bästa kvinnliga huvudroll.

– Ninja har skapat ett konstverk och jag får för alltid behålla en del av det. Och för mig handlar inte skådespeleriet om att bli känd eller rik – utan om att få utveckla mig själv, sade hon tidigare till TT.

Lyfter flera dokumentärer

Filmen "Tigrar", som utsågs till Sveriges Oscarsbidrag, har chans på fem priser – även den i kategorin bästa film. Det har även Erik Poppes nyversion av "Utvandrarna" och dokumentären "Världens vackraste pojke" av Kristina Lindström och Kristian Petri.

Fler dokumentärer som lyfts på årets gala är Gorki Glaser-Müllers "Children of the enemy", som bland annat har prischans i kategorierna bästa regi och bästa dokumentärfilm. "Sabaya" av Hogir Hirori har chans på bästa dokumentärfilm och bästa manus.

Guldbaggegalan leds av Gina Dirawi, som i samband med det här gör comeback i tv-rutan. Galan sänds 20.00 i SVT under måndagen.

Uppträder gör bland andra Laleh, Mapei, Kristin Amparo och Sylve.

Sofia Sundström/TT

Regissören Ninja Thyberg och skådespelaren Sofia Kappel har chans att prisas för filmen 'Pleasure'. Arkivbild.
Regissören Ninja Thyberg och skådespelaren Sofia Kappel har chans att prisas för filmen "Pleasure". Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: De är nominerade

Bästa film:

"Clara Sola" – i regi av Nathalie Álvarez Mesén

"Pleasure" – i regi av Ninja Thyberg

"Tigrar" – i regi av Ronnie Sandahl

"Utvandrarna" – i regi av Erik Poppe

"Världens vackraste pojke" – i regi av Kristina Lindström och Kristian Petri

Bästa regi:

Nathalie Álvarez Mesén – för "Clara Sola"

Gorki Glaser-Müller för "Children of the enemy"

Ronnie Sandahl – för "Tigrar"

Ninja Thyberg – "Pleasure"

Bästa kvinnliga huvudroll:

Lisa Carlehed – för rollen som Kristina i "Utvandrarna"

Wendy Chinchilla Araya – för rollen som Clara i "Clara Sola"

Sofia Kappel för rollen som Bella i "Pleasure"

Cecilia Milocco – för rollen som Molly i "Knackningar"

Bästa manliga huvudroll:

Mustapha Aarab – för rollen som John-John i "Vinterviken"

Erik Enge – för rollen som Martin Bengtsson i "Tigrar"

Jonas Karlsson – för rollen som Tyko Johnsson i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Gustaf Skarsgård – för rollen som Karl-Oscar i "Utvandrarna"

Bästa kvinnliga biroll:

Sofia Helin – för rollen som Judit i "Utvandrarna"

Liv Mjönes – för rollen som Karin i "Tigrar"

Carla Sehn – för rollen som Beata i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Jennie Silfverhjelm – för rollen som Marianne Jonsson i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Bästa manliga biroll:

Filip Berg – för rollen som Ruben i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Daniel Castañeda Rincón – för rollen som Santiago i "Clara Sola"

Magnus Krepper – för rollen som Frank i "Vinterviken"

Jonay Pineda Skallak – för rollen som Sluggo i "Vinterviken"

Bästa manus:

Nathalie Álvarez Mesén och Maria Camila Arias – för "Clara Sola"

Manuel Concha – för "Suedi"

Hogir Hirori – för "Sabaya"

Jan Vierth för "Apstjärnan"

Bästa klippning:

Marie-Hélène Dozo – för "Clara Sola"

Amalie Westerlin Tjellesen och Olivia Neergaard-Holm – för "Pleasure"

Hanna Lejonqvist och Dino Jonsäter – för "Världens vackraste pojke"

Bästa foto:

Ellinor Hallin – för "Kören – en film om Tensta Gospel Choir"

Marek Septimus Wieser – för "Tigrar"

Sophie Winqvist Loggins – för "Clara Sola"

Bästa ljuddesign:

Bryan Dyrby och Kristoffer Salting – för "Världens vackraste pojke"

Thomas Jæger – för "Knackningar"

Erick Vargas Williams, Valène Leroy, Charles De Ville och Aline Gavroy – för "Clara Sola"

Bästa originalmusik:

Anna von Hausswolff och Filip Leyman – för "Världens vackraste pojke"

Lisa Nordström – för "Children of the enemy"

Johan Söderqvist – för "Utvandrarna"

Bästa visuella effekter:

Alex Hansson och Torbjörn Olsson – för "Utvandrarna"

Martin Malmqvist – för "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Ronald Grauer – för "Clara Sola"

Bästa kostymdesign:

Louize Nissen – för "Utvandrarna"

Ingrid Sjögren – för "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Amanda Wing Yee – för "Pleasure"

Bästa produktionsdesign:

Elle Furudahl – för "Knackningar"

Michael Higgins – för "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Paula Loos – för "Pleasure"

Bästa maskdesign:

Eros Codinas och Love Larson – för "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Therese Sandersson – för "Red dot"

Erica Spetzig – för "Pleasure"

Bästa kortfilm:

"Bad lesbian" – i regi av Simone Norberg

"Du är alltid 20" – i regi av Christer Wahlberg

"Man med duvor" – i regi av Lina Maria Mannheimer

Bästa dokumentärfilm:

"Children of the enemy" – i regi av Gorki Glaser-Müller

"Lena" – i regi av Isabel Anderson

"Sabaya" – i regi av Hogir Hirori

"Världens vackraste pojke" – i regi av Kristina Lindström och Kristian Petri

Bästa internationella film:

"The father" – i regi av Florian Zeller

"Flykt" – i regi av Jonas Poher Rasmussen

"Nomadland" – i regi av Chloé Zhao

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Kultur och nöje

Fans stämmer filmbolag – ville se Ana de Armas

Skådespelaren Ana de Armas frånvaro i filmen 'Yesterday' väcker känslor. Arkivbild.
Foto: Nicola Dove/MGM/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Två filmintresserade privatpersoner har lämnat in en gemensam stämningsansökan mot filmbolaget Universal, eftersom skådespelaren Ana de Armas klippts bort ur filmen "Yesterday", skriver Variety.

Conor Woulfe och Peter Michael Rosza ska ha betalat fyra dollar var, motsvarande ungefär 37 kronor, för att strömma filmen via Amazon Prime. De hade sett sin favoritskådespelare Ana de Armas i trailern, men hon saknas helt i filmen – då hennes scener klipptes bort i slutredigeringen.

Filmen handlar om Jack Malik, spelad av Himesh Patel, som efter en övernaturlig händelse är den enda i världen som minns The Beatles musik. Ana de Armas, känd från bland annat senaste Bond-filmen "No time to die", skulle ha spelat Roxane, en kvinna han blir intresserad av och sjunger "Something" för.

Enligt manusförfattaren Richard Curtis så gillade testpubliken inte att Jack Malik hade fler kärlekshistorier i filmen än den med Lily James, som är det huvudsakliga kärleksintresset. Och således klipptes filmen om.

Kultur och nöje

Emerich Roth är död

Emerich Roth har avlidit. Arkivbild.
Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Emerich Roth har avlidit. Roth överlevde Förintelsen och var en av initiativtagarna till Föreningen Förintelsens överlevande, som besökte skolor och organisationer för att berätta om sina erfarenheter.
PREMIUM

– Emerich var en person som aldrig gav upp. Han gav sig aldrig. När han trodde på något så trodde han på det. Och det framgår väl när man tänker på alla år han varit i skolor och föreläst och artiklar han skrivit att han alltid framhållit skolans roll, hur viktig den är, säger hans änka Kerstin Roth till Dagens Nyheter.

Fördes till Auschwitz

Emerich Roth föddes 1924 i Sevlus i dåvarande Tjeckoslovakien, i dag Vynohradiv i Ukraina. Hans familj tvingades under andra världskriget in i ett ghetto tillsammans med övriga judar i staden och därifrån fördes de till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Han slapp undan gaskamrarna som dödade hans mamma och två systrar vid ankomsten och kom att vistas i totalt fem läger under Förintelsen. Efter krigsslutet fick han veta att systern Elisabeth fanns i Sverige och 1950 kunde han återförenas med henne.

I 45 år höll han tyst om sina upplevelser, men åsynen av ett gäng nynazister på gatan i Stockholm 1992 förändrade allt.

– En dag när jag gick på Birger Jarlsgatan kom en grupp ungdomar marscherande på andra sidan, skanderade Sieg Heil med lyfta armar. Det var en chock! Men det som var ännu värre var att ingen reagerade! Dags att bryta tystnaden, sade Roth i en intervju med DN 2011.

Besökte skolor

Det blev startskottet för hans engagemang och han bildade och började besöka skolor genom Föreningen Förintelsens överlevande.

1994 grundade han den ideella Emerichfonden, som delar ut stipendium för att utbilda om Förintelsen. Han var även med och startade verksamheten Exit på Fryshuset, för avhoppare från högerextrema miljöer.

Statsministern beklagar

Statsminister Magdalena Andersson (S) skriver i ett inlägg på Instagram att Emerich Roth lämnar ett tomrum efter sig.

"Mina tankar går främst tills hans familj men han lämnar också ett tomrum i Sveriges offentliga samtal som aldrig helt kommer att kunna fyllas igen", skriver hon och fortsätter:

"Emerich Roths envisa övertygelse om kunskapens överlägsenhet som vapen i kampen mot nazism och antisemitism, och betydelsen av att nå fram till varje ny generation unga, förblir en ledstjärna för alla svenskar som är övertygade om det lika och okränkbara människovärdet."

Roth tilldelades flera priser, bland annat Raoul Wallenberg-priset 2015 och Olof Palme-priset 2017 – båda tillsammans med Hédi Fried.

Emerich Roth blev 97 år.

Kultur och nöje

Två kända Edvin till Guldbaggegalan

En Guldbaggestatyett. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Årets Guldbaggegala får förstärkning.

Under galan ska podd-profilen Edvin Törnblom intervjua gäster på röda mattan under sändningen på SVT Play, enligt ett pressmeddelande.

Dessutom är "Young royals"-stjärnskottet Edvin Ryding nytillkommen prisutdelare, liksom skådespelarkollegorna Frida Argento och Kajsa Ernst.

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm på måndag och sänds av SVT. På grund av smittspridningen hålls den inför en kraftigt begränsad publik. Konferencier är Gina Dirawi.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL