Lagfarter SkD

84 kvadratmeter stort hus i Hörby sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD John Gunnar Olsson, 66 år, sedan tidigare boende på just Askeröd är ny ägare till huset på Askeröd 1098 i Hörby. Huset har en boyta på 84 kvadratmeter. Säljare är Brita Lundgren. Ägarbytet gjordes i september 2020 och priset blev 1 375 000 kronor.

Strax över en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan en gård, på Askeröd Amaliefrid 1115. Där landade priset på 3 350 000 kronor för en 37 hektar stor gård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

S återkallar motion om att återinföra kulturnämnd

Staffanstorp
STAFFANSTORP Socialdemokraterna har återkallat sin motion om att skrota beredningen för kultur-, fritid och demokrati och i stället återinföra kulturnämnden i Staffanstorp.

– Efter att motionen lades har vi fört samtal med M och SD. Det resulterade bland annat i att vi nu fått en bra möjlighet att verkligen diskutera kulturplanen i beredningen, säger Torbjörn Lövendahl (S).

Det var just utebliven beredning av kulturplanen som blev droppen och som var orsak till att Torbjörn Lövendahl och Richard Frid skrev S-motionen.

– Det var när vi fick besked om att ett färdigt förslag till kulturplan skulle föreläggas beredningen som vi fick nog och skrev motionen. Vad ska man med en beredning som inte bereder något?

Samtal

Efter samtal med styrande M och SD har S nu beslutat sätta sin motion om att återinföra kulturnämnden på paus. Motionen har återkallats.

– I samtalen fick vi i S vädra vår uppfattning och det landade i att kulturplanen ska beredas i beredningen. Vi har haft en första beredning och förslaget ska nu tillbaka till tjänstemännen för bearbetning innan det kommer upp igen, säger Torbjörn Lövendahl.

S vill också att kulturplanen skickas ut på remiss till berörda föreningar med flera, men om så blir fallet är oklart.

– Vi ska utvärdera hur arbetet i beredningen fortskrider så får vi se sen. Vi vill även se att demokratifrågor lyfts upp där, säger Torbjörn Lövendahl.

Sport

Klart: Världsmästaren stängs av – missar OS

Christian Coleman missar OS. Arkivbild.
Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT
Sport
Sport Christian Coleman, 24, missar sommar-OS i Tokyo nästa år.
Den amerikanske friidrottsstjärnan har stängts av i två år efter att ha missat tre dopningskontroller under förra året.

Den regerande världsmästaren på 100 meter, Christian Coleman, stängs av i två år och missar OS. Det meddelar det internationella friidrottsförbundets integritetsenhet, Athletics Integrity Unit (AIU).

Det var i somras som AIU stängde av 24-åringen tills vidare för att ha brustit i sin vistelserapportering. Regelverket säger att tre missar i rapporteringen inom ett år kan leda till två års avstängning.

Fälls av kvitton

Amerikanen skyllde en av sina missar på att han var ute och köpte julklappar. En förklaring som AIU inte köpte. Coleman skulle ha varit tillgänglig mellan 19.15 och 20.15 och skulle, enligt egen utsago, ha återvänt från julhandeln strax innan 20.15. Problemet?

I utredningen som gjorts används två kassakvitton, utskrivna klockan 19.53 på restaurangkedjan Chipotle respektive 20.22 hos butikskedjan Walmart, som bevis mot honom.

Colemans avstängning kommer att gälla till den 13 maj 2022 vilket gör att han bland annat missar de framskjutna olympiska sommarspelen i Tokyo som arrangeras nästa år. Coleman kan däremot överklaga domen till idrottens skiljedomstol, Cas.

Vann VM-guld

För ett drygt år sedan tog han sitt första VM-guld i karriären när han vann på tiden 9,76 sekunder i Doha.

Världsmästaren på 400 meter, Salwa Eid Naser, friades i förra veckan från dopningsbrott på grund av missar i sin vistelserapportering. Detta efter en teknikalitet som var till den 22-åriga Bahrainlöparens fördel.

2018 blev svenska löparstjärnan Meraf Bahta avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen.

FAKTA

Fakta: Vistelserapportering

Oanmälda dopningskontroller under tränings- och uppbyggnadsperioden är ett av de mest effektiva sätten att avskräcka från att använda dopningsmedel och att upptäcka dopning.

För att kunna göra kontroller utanför tävling har Internationella antidopningsorganisationen Wada infört vistelserapporteringssystemen Adams (individuell vistelserapportering) och Lars (kollektiv vistelserapportering). I dessa system ska idrottarna/lagen rapportera var de befinner sig under dygnets alla timmar och därmed vara tillgängliga för dopningstester.

Kravet på vistelserapportering gäller för alla idrotter och länder och vistelserapporter ska lämnas av ett begränsat antal elitidrottsutövare världen över. Varje specialidrottsförbund och land fastställer kriterier för vilka utövare som ska ingå i respektive kontrollpool.

Källa: Riksidrottsförbundet

Kultur och nöje

"Cyberpunk 2077" försenat igen

Tv-spelet 'Cyberpunk 2077' är försenat ännu en gång. Pressbild.
Foto: Bandai Namco/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Lanseringen av det emotsedda tv-spelet "Cyberpunk 2077" har skjutits upp ännu en gång, meddelar utvecklaren CD Projekt Red på sitt officiella Twitterkonto.

"Med stor sannolikhet är era huvuden fyllda av känslor och frågor just nu. Först och främst vill vi därför ödmjukast be er om ursäkt", heter det i det i uttalandet.

Skälet som nämns för förseningen är att utvecklarna underskattat hur lång tid det tar att optimera spelet för alla olika plattformar. Nytt släppdatum är 10 december, tre veckor senare än det tidigare datumet 19 november.

Spelet har redan försenats ett flertal gånger. Det skulle ursprungligen ha släppts i april i år men blev flyttat till september, och därefter till november.

Eslöv

Höjer tillsynsavgift med 33 procent

Eslöv
ESLÖV Eslövs kommun höjer sina avgifter för tillsyn inom miljö och livsmedel med upp till 33 procent.

I dag är avgiften 900 kronor i timmen, men på miljö- och samhällsbyggnadsnämndens senaste möte beslutades att höja till 1 100 kronor för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och 1 200 kronor för prövning och offentlig kontroll inom livsmedel och foder.

– Den senaste större justeringen av taxan gjorde vi 2012. Nu gör vi en ny översyn av våra kostnader och vad vi får lov att ta betalt för, säger nämndens ordförande Bengt Andersson (M).

Nämnden får inte göra vinst på avgifterna. Däremot får man lov att täcka diverse kostnader som är knutna till tillsynen, såsom kompetensförsörjning och administration.

Å andra sidan är det inte meningen att avgifterna ska vara lägre än vad det faktiskt kostar, menar nämnden.

– Vi har en skyldighet att utföra tillsyn. Alternativet är att skattebetalarna finansierar och det tycker vi inte är rimligt, säger Bengt Andersson.

Även plan- och bygglovstaxorna höjs, men i betydligt blygsammare utsträckning. Från 900 kronor i timmen till ”20 milliprisbelopp”, vilket motsvarar cirka 950 kronor.

Det förklaras med att många ärenden på detta område är lite enklare att handlägga och inte för med sig lika mycket extrakostnader som inom miljö- och livsmedelstillsynen.

Skurup

Klart för start på Västeräng

Illustration på flerbostadshus med pool i mitten.
Foto: Lindvall A & D
Skurup
SKURUP Nu är det klart vem som ska bygga den första etappen på nya bostadsområdet Västeräng. Kommunen har skrivit markanvisningsavtal med fyra byggherrar – tre som ska premiärbygga i Skurup och en som varit med förr.
Hanssongruppen bygger radhus längs huvudgatan Västerängs allé.
Foto: Jaenecke Arkitekter AB

Den fjärde är MT Bygg, som bland annat byggt på Flintebroområdet tidigare. Nu ska man vara med på första etappen på Västeräng med två olika hustyper –ett flerbostadshus i tre plan med plats för 40 bostadsrätter sex friköpta radhus i två våningar.

De övriga tre som ska bygga klart etapp ett är tre företag om är helt nya i kommunen

Stjernplan siktar in sig på bostadrättsköpare med höga krav på kvalitet, arkitektur och boendemiljö. Man ska i samarbete med arkitekten Jonas Lindvall bygga runt 60 bostadsrätter med en gemensam pool på fastigheten Smörbollen 3.

Seniorbo

Optimala hemgruppen ska bygga parhus med egen täppa för 65+ på fastigheten Ängsullen. Förhoppningen är att seniorer som lämna sin stora villa och vill ha något mer lättskött ska flytta hit.

Sammanlagt blir det 16 lägenheter på cirka 100 kvadrat fördelade i åtta parhus

Radhus vid allén

Hanssongruppen slutligen ska bygga radhus på båda sidor om områdets huvudgata – Västerängs allé.

Det blir 24 radhus med varierande höjder och färger.

Kuperat område

Men innan spaden kan sättas i jorden måste området planas ut.

– Det är rätt kuperat så vissa områden måste grävas ut. Men markarbetena är upphandlade och man hade startmöte i förra veckan. Så arbetet kan starta när som helst, troligen i början av november, säger Per Andersson, chef för tillväxt och utveckling på Skurups kommun.

Tio månader

Han räknar med att markjobben kan vara klara om cirka tio månader. Sen är det fritt fram för de fyra byggherrarna att sätta sina spadar i jorden – förhoppningsvis samtidigt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Ekonomi

Få kommuner höjer skatten nästa år

Guldet har strötts över kommunerna under pandemin – nu slipper de flesta höja skatterna. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Guldregn över kommuner och regioner i coronatider – nästa år är det ovanligt få som behöver ta till skattehöjningar på grund av allt statligt stöd. Men om ett par år ser det knepigare ut att få ihop plus och minus, enligt kommunsektorn.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) frågar varje höst kommuner och regioner hur det ser ut med ekonomin. I år visar det sig vara ovanligt positivt, berättar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

– Nu känns det som att det är ovanligt få som behöver höja skatten, bara ett tiotal. En handfull sänker skatterna, säger hon.

Exakt hur många, eller vilka, kan hon inte berätta.

I vanliga fall brukar det vara ett tjugotal som måste ta till skattehöjningar. Bland de 21 regionerna är det ingen som har signalerat skattehöjningar till nästa år, berättar hon.

Rekordhöga tillskott

Orsaken är alla de statliga pengarna på grund av pandemin, förklarar hon. Kommunerna och regionerna översköljs av statliga pengar, det är rekordhöga tillskott på kort tid, förklarar hon.

– Kommunerna har väldigt starka resultat i år. Dessutom har de ett lågt kostnadsläge kopplat till pandemin. De har till exempel lägre kostnader för barnomsorg och dagverksamhet.

Det handlar om cirka 32 miljarder kronor mer, jämfört med i fjol, som staten gett kommuner och regioner, berättar Wallenskog.

– De har också fått över 20 miljarder för att täcka merkostnader for coronapandemin.

Kommunerna får också del av annat statligt stöd, som att staten står för sjuklönekostnaden.

– Staten betalar för sjukskrivningar, och kommuner behöver inte heller alltid betala för vikarier då kommunanställda är sjuka. Det rör sig om mellan sex och åtta miljarder till.

Ändå, vissa kommuner knotar över pandemiekonomin.

– Det är nog främst de tjugotal kommuner som har svårt att få ihop ekonomin i vanliga fall. Vissa enskilda kommuner har utmaningar, säger Wallenskog.

Kollektivtrafik och tandvård förlorare

Det finns också vissa verksamheter som har det svårare.

– Kollektivtrafiken har inte fått täckning. Den bedrivs i kollektivtrafikmyndigheter i regionerna. De har fått tre miljarder, men räknar med 7,5 miljarder kronor i förlorade biljettintäkter.

Tandvården tillhör också förlorarna.

– Där räknas det med två miljarder i intäktsbortfall, men tandvården har inte fått något alls.

Om ett par år ser det också riktigt knepigt ut för de flesta kommuner och regioner, enligt Wallenskog. Då finns inga statliga stöd aviserade. 2023 ser ingen kommun ut att få i hop sin ekonomi.

– Risken är ju att kommuner bygger upp sin verksamhet utifrån stöden nu, säger Annika Wallenskog.

Johanna Cederblad/TT

Kommuner och regioner får statsbidrag för sina kostnader för pandemin. Arkivbild.
Kommuner och regioner får statsbidrag för sina kostnader för pandemin. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ekonomi

Fortsatt tapp på Stockholmsbörsen

Det var minus även på tisdagen när börsklockan i Stockholm ringde för stängning. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Även tisdagen var deppig på Stockholmsbörsen och OMXS-index hade vid stängning sjunkit 0,5 procent.

Stockholmsbörsen såg inledningsvis ut att vara på väg mot ett liknande kursfall som under måndagen, då det var minus 2,9 procent. Men viss återhämtning skedde sedan.

Bland storbolagen gick medicinteknikföretaget Getinge, som bland annat tillverkar respiratorer, bäst och landade på plus 4,4 procent. Även kullagertillverkaren SKF, vars rapport var mer positiv än analytikerna hade väntat sig, gick bra: plus 4,2 procent.

Tobaksbolaget Swedish Match redovisade ett rekordkvartal med bland annat framgång för den tobaksfria produkten Zyn i USA. Aktien steg 3,5 procent och har därmed lyft nästan 50 procent i år.

I andra änden av storbolagslistan OMXS30 tappade klädjätten H&M 3,3 procent, medan stålbolaget SSAB föll 3,2 och bilsäkerhetsföretaget Autoliv 2,4 procent.

Industrikoncernen Trelleborgs aktie föll 2,6 procent efter en rapport som uppvisade minskad försäljning och en antydan om att fjärde kvartalet blir i nivå med det tredje.

Läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum steg 7,6 procent, medan spelbolaget Betsson, som steg kraftigt redan efter förra veckans rapport, lyfte 5 procent.

På de ledande Europabörserna var det också nedåt. CAC40-index i Paris föll 1,7 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index tappade 0,9 och Londonbörsen 1 procent.

Rättad: I en tidigare version beskrevs Swedish Match-produkten Zyn felaktigt.

Sport

TT-FLASH: Sprintstjärna missar OS

Sport
Sport Christian Coleman, regerande världsmästare på 100 meter, stängs av i två år för dopningsbrott och missar OS.
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL