Inrikes

Sänkt straff för dråp på sjuk hustru

Advokat Thomas Bodström företräder mannen som dömts för dråp efter att ha hjälpt sin svårt sjuka hustru att avsluta sitt liv. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Den svårt sjuka kvinnan ville avsluta sitt liv och hennes man gav henne en dödlig dos morfin. Tingsrätten dömde honom till 1,5 års fängelse för dråp. En straff som hovrätten nu sänker.
– Vi är inte nöjda, säger mannens advokat Thomas Bodström.
PREMIUM

Kvinnan hade varit sjuk i flera år och hade själv uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv. Samma kväll som mannen gav sprutan med den dödliga dosen, i mars 2019, spelade hon in ett avskedstal och genomförde sedan ett misslyckat självmordsförsök. Det var efter detta som mannen ska ha injicerat morfinet.

Mannen, som är i 60-årsåldern, erkände sakomständigheterna men nekade till brott. I stället argumenterade hans försvarare Thomas Bodström för att agerandet skulle bedömas som medhjälp till självmord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

15-åring fick fingret avklippt i brottshärva

Polisen i Skaraborg håller på att rulla upp en serie brott inom en kompiskrets på en ort i området. Bland annat har en 15-årig pojke fått ett finger avklippt. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén
Inrikes
Inrikes

Polisen i Skaraborg håller på att rulla upp en serie brott inom en kompiskrets på en större ort i området. Bland annat har en 15-årig pojke fått ett finger avklippt.

– Det hela kommer in via sjukhuset där målsägaren söker vård för sina skador. Läkaren och sjukhuspersonalen kontakter då polisen, berättar Johan Frealdsson, som leder polisens utredningsgrupp, till P4 Skaraborg .

Nu utreder polisen brottshärvan som rör synnerligen grov misshandel, rån, människorov och grov utpressning. Allt ska ha har skett inom ett kompisgäng, där flera är minderåriga, under några dagar i augusti och inleddes med att en av vännerna hölls fånge i ett dygn och pressas på omkring 700 000 kronor, enligt uppgifter till radiokanalen.

Enligt kammaråklagare Hampus Sabel finns det teknisk bevisning, vittnesuppgifter och vissa medgivanden från misstänkta. Härvan handlar om fem misstänkta och tre målsäganden. Två män i 25-årsåldern sitter häktade. Även socialtjänsten är inkopplad.

– De här brotten sticker ut med tanke på råheten och typen av tillvägagångssätt. Det handlar inte om gängkriminalitet utan något som hänt inom kompisgruppen, säger Johan Frealdsson.

Inrikes

Nytt hål upptäckt i Estonia

På bilden syns det vertikala hålet som blev känt i samband med dokumentärserien på Dplay.
Foto: Dplay/TT
Inrikes
Inrikes Ännu ett hål har upptäckts i skrovet till den förlista passagerarfärjan Estonia, enligt en promemoria som publicerats av Estlands regering. Promemorian slår dessutom fast att det första hålet inte kan ha orsakats av en kollision vid vattenytan.

Promemorian , som Sjöfartstidningen var först att uppmärksamma bland svenska medier, togs fram med hjälp av en expert på obemannade undervattensfarkoster och en expert på fartygskonstruktion som granskat råmaterialet från de nya dykningarna vid Estonia.

Vid genomgången upptäckte de ett nytt, horisontellt, hål utöver det första vertikala hålet som nyligen blev känt genom en dokumentärserie på Dplay, enligt promemorian. Det horisontella hålet befinner sig på samma sida som det vertikala, strax till vänster om rederiet Estlines namn som är målat i stora bokstäver längs skrovet.

"Sten på havsbottnen"

Experterna konstaterar att råmaterialet från dykningarna med den obemannade undervattensfarkosten innehåller värdefulla filmklipp, som bland annat visar en ansamling av stora stenar på havsbotten. De slår samtidigt fast att det är uteslutet att det vertikala hålet har orsakats av en kollision vid vattenytan, eftersom skadorna på skrovet antyder att det andra föremålet i så fall skulle ha krockat med Estonia snett bakifrån.

"En möjlig förklaring till en sådan skada kan vara kontakt med ett undervattensföremål som en sten på havsbottnen. Skeppets massa (12 000 ton) överstiger betydligt den kraft som behövs för att orsaka öppningen (500-1 000 ton). Följaktligen kan en ojämn yta under skeppets sida orsaka en koncentrerad kraft som kan leda till penetrationsskador", skriver experterna.

"Påverkar inte haverirapporten"

Ett stycke längre ned i promemorian slår de även fast att det vertikala hålet inte kan förklara varför Estonia sjönk inom den angivna tidsperioden.

"Upptäckterna kan inte förändra slutsatserna som presenterades i JAIC:s (den gemensamma haverikommissionen, red anm) slutrapport eftersom en öppning av sådan storlek inte kan vara skälet till att Estonia sjönk inom det kända tidsförloppet. Således framstår det inte rimligt att genomföra ytterligare undersökningar av skälet till MS Estonias förlisning".

Promemorian författades den 18 september i år, det vill säga inför det att de nya uppgifterna blev kända genom dokumentärserien på Dplay.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Hovrätten friar morddömd man

Hovrätten för övre Norrland friar en man som av tingsrätten dömts till 16 års fängelse för mord. Arkivbild.
Foto: Izabelle Nordfjell/ T
Inrikes
Inrikes En 32-årig man som av tingsrätten dömts till 16 års fängelse för ett mord som begicks i Malmberget 2015 frias av hovrätten.

I tingsrätten dömdes mannen för att tillsammans med en 31-åring ha misshandlat en 36-årig man så svårt att han dog.

32-åringen dömdes för mord medan 31-åringen dömdes för grov misshandel.

Den morddömde mannen överklagade domen. 31-åringen överklagade endast det skadestånd han dömdes att betala till offrets anhöriga.

Hovrätten friar nu helt den 32-årige mannen.

"Hovrätten har funnit att bevisningen inte är sådan att den utesluter att gärningen kan ha gått till på ett annat sätt än vad åklagaren påstått och att det kan finnas alternativa gärningsmän som deltagit i mordet", står det i pressmeddelandet.

I tingsrätten lades stor vikt vid den 31-årige mannens berättelse om hur mordet gått till men enligt hovrätten finns starka skäl att ifrågasätta hans uppgifter "då det framkommit att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och under rättegången".

"Eftersom det inte är klarlagt hur gärningen gått till och då det finns alternativa händelseförlopp och gärningsmän som inte kan uteslutas, måste det bli en frikännande dom", säger rättens ordförande hovrättspresident Erik Sundström i pressmeddelandet.

Inrikes

Larm om lägenhetsbråk – var ryggskott

Inrikes
Inrikes

Polisen fick ett larm från grannar om ett pågående bråk i en lägenhet i Bomhus i Gävle och ryckte ut med flera patruller. När de kom fram visade det sig vara en man som fått ett kraftigt ryggskott.

– Enligt uppgifterna var det skrik från både en man och en kvinna och kraftiga dunsar så det måste vi ta på allvar. Men det var en man som fått så ont i ryggen att han skrikit av smärta, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisregion Mitt, till TT.

Larmet kom vid lunchtid på onsdagen. Enligt polisen finns det inget tvivel om att mannen talat sanning.

– Nej, det har inte skett något brott, det är helt klart. Sedan är det alltid bra att man ringer och slår larm, det kan rädda liv, säger Wikdahl.

Inrikes

Aktivister avlägsnade av polis i Linköping

Djurrättsaktivister genomförde en aktion mot Scan i Linköping. Arkivbild från Scan i Kristianstad.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har omhändertagits av polis i samband med en djurrättsdemonstration vid Scans anläggning i Linköping, skriver Corren . Ytterligare sex demonstranter har avlägsnats från platsen.

Vid en kroppsvisitation anträffades en kniv på en av demonstranterna och rökgranater på en annan, skriver polisen på sin hemsida.

I ett uttalande säger Scan att man förväntar sig att verksamheten respekteras.

"Vi respekterar de som har andra åsikter, men vi hoppas och förväntar oss också att man i gengäld respekterar vår verksamhet och inte minst våra anställda. Dessvärre har vi under de senaste åren sett allt fler militanta aktioner från djurrättsaktivister där vi ser blockader, smygfilmning, intrång, hot och situationer där de äventyrar andras, djurs och sin egen säkerhet. Det här är självklart fullständigt oacceptabelt", lyder Scans uttalande, enligt Corren.

Aktivisterna hade inte sökt tillstånd för demonstrationen och polisen kommer att inleda en utredning om brott mot ordningslagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

ICA återkallar sesamfrön

Sesamfrön återkallas – kan innehålla bekämpningsmedel. Arkivbild.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Inrikes
Inrikes

ICA återkallar sesamfrön eftersom det finns risk att produkten innehåller bekämpningsmedlet etylenoxid som är förbjudet i livsmedel inom EU.

Enligt leverantören ska två batcher av produkten vara berörda men ICA väljer att återkalla produkten, oavsett bäst-före-datum, som en försiktighetsåtgärd.

Produkten tillhör ICA:s I love eco-sortement och det gäller mer specifikt Ekologiska Sesamfrö i förpackning om 350g.

Inrikes

Smittspridning i Gällivare tar ny fart

Gällivare upplever återigen en spridning av covid-19 och hade under vecka 42 högst incidens i länet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Under de senaste tre veckorna har totalt 23 nya covid-19 fall tillkommit i Gällivare –och av de senaste 13 fallen under vecka 42 finns flertalet inom gruvindustrin, skriver Gällivare kommun på sin hemsida. Det innebär att Gällivare har högst incidens i länet – det vill säga antal smittade per 1000 personer – på 0,74 promille under föregående vecka.

Gällivare upplevde även under ett par veckor i juni som första svenska ort utanför storstadsregionerna en omfattande spridning av coronaviruset.

Coronautbrottet i juni inföll en månad efter att gruvjätten LKAB genomfört ett underhållsstopp, då entreprenörer från hela landet och från utlandet vistades på orten.

LKAB inleder även under onsdagen ett underhållsstopp under 24 timmar, då ett 100 tal inresande entreprenörer väntas anlända till hotell och campingplatser i området.

För att förhindra smittspridning uppmanar Gällivare kommun invånarna till extra försiktighet i samhället de närmaste dagarna.

Inrikes

Ytterligare sju avlidna med bekräftad covid-19

Sammanlagt har 5 929 personer med covid-19 avlidit i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 929 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 107 335 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL