Inrikes

Polisen gillrade kokainfälla – man dömd

En 27-årig man har dömts till fem års fängelse för grovt narkotikabrott. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen hittade nästan 1,2 kilo kokain gömt i ett skogområde utanför Biskopsgården i Göteborg. Narkotikan byttes ut mot en ofarlig substans och en kamera monterades upp.

Nu har en 27-årig man fällts för grovt narkotikabrott, skriver Göteborgs-Posten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nationell minneshögtid ska ge tröst i pandemin

Ärkebiskopen har tagit initiativ till en minneshögtid under pandemin.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

På alla helgons dag på lördag genomförs en minneshögtid i Uppsala domkyrka för att ge tröst under pandemin. Initiativet kommer från ärkebiskop Antje Jackelén.

Anledningen till den nationella minneshögtiden är att många begravningar och minnesstunder inte kunnat genomföras som vanligt på grund av pandemin och många människor dött ensamma utan anhörigas närvaro.

"I tider av kris behövs gemensam samling där sorg och saknad men också hoppet kan komma till uttryck. Vi bär alla på erfarenheter av förluster. Det är viktigt att ge varandra utrymme för att sörja och för att bearbeta känslorna kring vår egen och andras död. Låt oss minnas gemensamt och vara måna om det som ger hopp", säger Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Kungaparet kommer vara på plats vid ljuständningen, riksdagens talman Andreas Norlén medverkar med ett inspelat tal och texter och böner från olika religiösa traditioner kommer läsas upp. Platserna i kyrkan är begränsade till 50 personer men högtiden kommer sändas direkt i TV4 från klockan 18.00.

Inrikes

Sabotage orsakar tågstopp vid Helsingborg

Både Pågatågen och Öresundstågen påverkas av tågstoppet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett sabotage i närheten av Helsingborg påverkar tågtrafiken på sträckan Helsingborg-Ängelholm.

Öresundstågen vänder i nuläget i Helsingborg, respektive Ängelholm. Pågatågen mellan Halmstad och Helsingborg är inställda. Tågen ersätts med buss. Någon prognos för när trafiken kan vara i gång igen finns inte.

Sabotaget ska ha lett till ett elfel, men detaljerna kring incidenten är ännu oklara.

Inrikes

Dom i dag i unikt mål om artskyddsbrott

I dag faller domen i Alingsås tingsrätt i det största artskyddsbrottmålen i sitt slag i Sverige.
Foto: Bild från polisens förundersökning
Inrikes
Inrikes I dag faller domen i Alingsås tingsrätt i det största artskyddsbrottmålet i sitt slag i Sverige.

På nätet bjöd mannen ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han var sedan barnsben intresserad av den amerikanska urbefolkningen, vilket drivit honom att samla på örnfjädrar, björnklor och andra djurdelar som kunde förknippas med deras kultur.

Handel med den här typen av djur är strikt reglerad och att köpa och sälja utan tillstånd från Jordbruksverket är straffbart.

Sålt djurdelar

Den misstänkte, som är i 50-årsåldern, är åtalad för tre fall av grovt artskyddsbrott, som omfattar över 200 annonser i olika grupper på Facebook där mannen har salufört och i vissa fall sålt djurdelar till flera kunder. Han åtalas också för smuggling av en kungsörn som ska ha importerats från Norge.

Vid husrannsakan hemma hos honom och på andra platser han haft tillgång till gjordes dessutom över 100 beslag. Där hittades till exempel drömfångare med fågelfjädrar, fjäderskrudar, halsband av djurtänder och piggsvinstaggar.

Var alla djurdelarna kommer ifrån har inte till fullo kunnat kartläggas. Men bland annat tros en del ha köpts in vid möten med likasinnade samlare vid en större nöjesanläggning.

Strikt reglerad

Christer Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, anser att brotten är grova då de ska ha utförts som led i systematisk brottslighet över lång tid och i vinstsyfte. Omfattningen av försäljningen gör målet till det största i sitt slag i Sverige hittills, enligt Jarlås.

I sin slutplädering yrkade han på fängelsestraff på upp emot ett och ett halv år.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Lägenhet beskjuten i Malmö

Skott har avlossats i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Någon eller några har avlossat skott mot en lägenhet i området Håkanstorp i Malmö, uppger polisen.

Det fanns människor inne i lägenheten, men ingen blev skadad.

Polisens tekniker och vapenhund har undersökt platsen.

Inrikes

Truckförare körde på kund

Mannen körde på kvinnan med truck på ett byggvaruhus. Bilden är tagen på en annan plats.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna som skulle handla på ett byggvaruhus blev påkörd av en truck. Hon föll och skadade benet, så pass illa att hon senare var tvungen att opereras.

Händelsen inträffade i Skellefteå kommun 2018 och nu döms truckföraren, en man i 40-årsåldern, för vållande till kroppsskada till böter, rapporterar Norran .

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

Mås kan ha spritt corona mellan minkfarmer

Danska forskare undersöker om måsar kan ha spritt coronaviruset mellan minkfarmer. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes En mås som avlivats i närheten av en minkfarm i Danmark har konstaterats haft coronaviruset på kroppen, rapporterar Blekinge Läns Tidning .
PREMIUM

Måsen hade inga antikroppar, och har därmed inte själv varit sjuk.

– Den hade inte heller någon pågående infektion, visade undersökning av näbb och kloak, men vi undersöker om den kan ha spridit smittat mellan minkfarmer, säger Anne Sofie Vedstedt Hammer, professor vid Köpenhamns universitet, till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

En död och en gripen efter smitningsolycka

En man har dött efter att ha blivit påkörd av en lastbild i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 62-årig man har avlidit under kvällen efter en trafikolycka i Malmö, enligt polisen. Mannen, som var gångtrafikant, blev påkörd av en lastbil.

Lastbilschauffören som är en man i 60-årsåldern avvek från olycksplatsen men greps under kvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skottlossning mot flera personer i Farsta

Polisen har hittat spår som tyder på att skott avlossats i Farsta. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Flera skott avlossades i Farsta strand i södra Stockholm under måndagskvällen. Polisen misstänker att skotten var riktade mot några personer som befann sig i ett bostadsområde.

– Det finns ett antal personer som vi tror att det här var riktat emot, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL