Eslöv

Ringsjövägen/Östergatan blir ryggrad

Eslöv
ESLÖV Det viktigaste stråket i det planerade utbyggda östra Eslöv är Ringsjövägen/Östergatan, som planerats att bli en ”ryggrad” med mycket aktivitet och liv

En sådan ryggrad anses viktig för att få igång investeringar i området som sedan sprids vidare.

Ringsjövägen/Östergatan ska omvandlas från att idag mest vara infart österifrån väg 17 och väg 113 till centrala Eslöv till att bli en stadsgata med lägre hastighet än idag, även om det ska gå att köra in till torget den vägen även i framtiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

”Det är helt otroligt att man gör så här”

Frustrationen växer bland bilister som försöker ta sig fram i Eslöv under alla vägbyggen som pågår samtidigt. Så här ser det ut för den som försöker ta sig vid trädgårdsbutiken på den avstängda Sallerupsvägen.
Foto: Claes Hall
Eslöv
ESLÖV Frustrationen växer bland bilister som försöker ta sig fram i Eslöv under alla vägarbeten som pågår samtidigt.
– Jag tycker kommunen kunde ha planerat det här bättre och planerat för ett vägarbete i taget, säger Eslövsbon Gunnel Nilsson.

Irritationen flödar fram direkt när Gunnel Nilsson kommer ur bilen hon precis parkerat.

– Det är helt otroligt att man gör så här. Jag tycker det är dålig planering.

Det som retat upp henne är alla de pågående vägarbetena inne i Eslöv. Efter att ha fått köra en omväg har hon till slut lyckats ta sig in till trädgårdsbutiken Johans Trädgårds & Miljö intill Eslövs kyrkogård.

På vägen in har hon fått snirkla sig förbi en grävmaskin som står uppe på den gyttjiga vägbanan. Omvägen beror på att infarten från rondellen vid Trehäradsvägen/Sallerupsvägen har varit avstängd under sista delen av oktober.

Gunnel Nilsson är stammis i trädgårdsbutiken och har stannat till för att köpa kransar och blommor inför Allhelgonahelgen.

– Trädgårdsbutiken mister ju många kunder för att det är så svårt att ta sig hit. Det är inte bara här, utan gäller ju alla som har butik i centrum också, nu när torget byggs om. Jag tycker kommunen kunde ha planerat det här bättre och planerat för ett vägarbete i taget. Man kunde börja med torget och fokuserat på det.

– Det är helt otroligt att man gör så här. Jag tycker det är dålig planering, säger Gunnel Nilsson om att så många vägbyggen i Eslöv är igång samtidigt och gör livet surt för alla bilister.
Foto: Claes Hall

Vid en annan bil på parkeringen står Ann-Marie Persson som också suckar över alla vägbyggen.

– Jag har snurrat runt, runt för att komma hit.

På Sallerupsvägen får bilisterna emellanåt stå och vänta när arbetsfordon blockerar vägen.
Foto: Claes Hall

Flera kunder inne i butiken börjar spontant ventilera problemen med att man numera får köra stora omvägar när man ska någonstans med bilen i Eslöv.

– Det är för bedrövligt. Det är inte klokt. Jag borde ha cyklat hit istället. Jag tycker synd om dem som inte är så pigga i benen och har svårt att gå. Och det är jättetråkigt för alla stackare som driver butiker i centrum, säger Margareta Bergström.

– Det är för bedrövligt. Det är inte klokt. Jag borde ha cyklat hit istället, säger Margareta Bergström om situationen med alla vägbyggen. Hon har fått köra omvägar för att ta sig till trädgårdsbutiken på Sallerupsvägen.
Foto: Claes Hall

En man som ställer sig i kön till kassan fyller på:

– Man kunde byggt färdigt ett vägbygge först i stället för att hålla på överallt samtidigt.

Jeanette Larsson har precis handlat klart och ska sätta sig i bilen med sin mamma, för att försöka knixa sig ut med bilen på Sallerupsvägen, där det står fullt av arbetsfordon.

– Det är för jäkligt rent ut sagt. Det är skyltar vid vägbyggena om att man ska köra hit och dit, men man kommer ju ingenstans här i Eslöv nu.

Vägskyltar och omdirigeringar möter bilisterna på många håll i Eslöv. Här är det Västergatan som stängts av under ombyggnaden av Stora torg.
Foto: Claes Hall

På vägen ut hamnar Jeanette Larsson i en bilkö bakom en grävmaskin som står på vägen och blockerar trafiken. Det var likadant när hon skulle hit.

– Problemet är att man håller på och gräver på så många ställen i Eslöv nu. Man får köra omvägar över hela Eslöv. När vi skulle hit hamnade vi mitt bland alla maskiner och kom ingenstans, säger hon och menar att det inte kan vara lätt för vägarbetarna som bara försöker göra sitt jobb.

– Problemet är att man håller på och gräver på så många ställen i Eslöv nu, säger Jeanette Larsson som fastnade med bilen vid vägarbetena när hon och hennes mamma Britt-Marie Hall var ute och gjorde ärenden.
Foto: Claes Hall

Inne i centrum växer irritationen bland näringsidkare. Barbro Wänghult jobbar på friskvårdcentret Tre Sländor på Södergatan.

Häromdagen fick hon nog och ringde upp kommunens näringslivschef, Lars Persson, för att ventilera sin frustration.

– Jag tycker att det är för dåligt att det blivit så här. Jag sa till honom att försök gå här längs gatan och sedan rakt fram mot Lindex på andra sidan torget. Det går inte, för det tar stopp.

Frustrationen växer bland många bilister som ska försöka ta sig fram i Eslöv.
Foto: Claes Hall

Byggröran vid torget, med avstängningen av Västergatan, i kombination med andra vägarbeten blir för mycket för många av kunderna, menar Barbro Wänghult.

– Vi har många kunder som kommer utifrån och som inte hittar in hit nu. Känner man inte till Eslöv så är det inte så lätt att ta sig fram. Några av mina kunder har kommit försent och jag har fått börja ringa och säga till kunder att man inte kan köra in här som man brukar, säger hon och fortsätter:

– Alla våra kunder är inte så rörliga heller. Många går med rullator. Jag brukar säga att ”hur ska lilla fru Pettersson” kunna ta sig in här i stan när det är som det är?

– Vi har många kunder som kommer utifrån och som inte hittar in hit nu, säger Barbro Wänghult som jobbar på friskvårdcentret Tre Sländor på Södergatan.
Foto: Claes Hall

Hon menar att hon är lyckligt lottad eftersom hon har inbokade kunder. Men inne i butiken har man även viss försäljning och där har man märkt av ett tapp under byggröran.

– Spontankunderna som bara går förbi och tittar in för att handla något har vi tappat jättemycket.

Tillfälliga vägskyltar fyller Eslövs gator för tillfället.
Foto: Claes Hall

Precis som många andra tycker Barbro Wänghult att kommunen borde ha sett till att planera vägarbetena bättre.

– Jag förstår att man måste göra vissa arbeten och torget kommer säkert bli bra när det blir klart. Men man kan inte göra allt på en gång. Först borde man ha tagit torgbygget och sedan det andra.

Eslöv

”Olyckligt att det blir som det är”

– Naturligtvis är det olyckligt att det blir som det är. Sedan är det så att vissa saker sammanfaller ibland, säger kommunens näringslivschef Lars Persson om att näringsidkare i Eslöv drabbats av vägarbetena.
Foto: Arkivbild
Eslöv
ESLÖV Att irritationen över vägarbeten jäser bland näringsidkare har kommunens näringslivschef, Lars Persson, fått veta av.
– Naturligtvis är det olyckligt att det blir som det är.

Han har fått tydliga signaler från näringsidkare i Eslöv om vad man tycker om vägarbetena, som gör det krångligare för kunder att hitta fram.

– Naturligtvis tycker de att det är bekymmersamt och beklagligt. Framförallt när det sammanfaller. Man har en känsla av att det tar tid. Samtidigt känns det som att man har en förståelse för det som görs, med ombyggnaden av torget och att dra VA-ledningar, säger han och fortsätter:

– Man förstår varför det här görs, men tycker samtidigt att det är fruktansvärt att man själv och ens kollegor drabbas. Det tycker vi alla.

Han beklagar att vägarbetena skapat bekymmer för näringsidkarna.

– Naturligtvis är det olyckligt att det blir som det är. Sedan är det så att vissa saker sammanfaller ibland. Och då blir det tyvärr besvärligt.

Lars Persson påpekar att frågan om vägarbetena främst är en trafikfråga.

Magnus Hall på kommunens avdelning för gata- trafik och park påpekar att det inte bara är kommunens torgprojekt som lett till att det är många vägarbeten nu. Han påpekar att det är VA Syd som ligger bakom avstängningen av rondellen vid Trehäradsvägen/Sallerupsvägen.

Men det är väl ändå kommunen som ger grävtillstånd?

– Ja, så är det. Men ibland får vi inte det att sammanfalla tillräckligt bra. VA Syds jobb är ett större jobb för att trygga vattenförsörjningen till Eslövs kommun, bland annat. Låter vi inte det ske så kan det i värsta fall hända att kommunen står utan vatten, säger Magnus Hall.

Är det så akut då?

– Nej, det är ett projekt som pågått länge. Av olika anledningar så har de här vägarbetena tyvärr sammanfallit.

Varför kunde ni från kommunen inte sett till att VA Syd fick vänta någon månad?

– Problemet är att de inte kan ha stillastående vatten någon längre tid i de ledningarna. Vi har diskuterat detta med VA Syd och försökt att skjuta detta till efter att torgombyggnaden var färdig. Egentligen skulle VA Syd varit igång tidigare, men då hade det krockat med ombyggnaden av Östergatan.

– Tyvärr har VA Syds projekt blivit lite framflyttat. Tanken var att det skulle stängas av helt och hållet men vi har i alla fall kunnat hålla öppet för kollektivtrafiken, vilket vi tycker är viktigt.

Fram till i dag fredag har två större genomfartsleder i Eslöv varit avstängda. Men enligt planen ska avstängningen vid Trehäradsvägen/Sallerupsvägen hävas under fredagen, då arbetet ska vara klart.

Men snart har Eslöv ändå två vägarbeten som krockar igen. Det handlar om avstängning av Östergatan, mellan järnvägsviadukten och korsningen med Gasverksgatan, mellan den 9-16 november. Då kommer det inte att gå att köra under järnvägsviadukten på platsen.

Samtidigt är Västergatan, mellan Västerlånggatan och Södergatan, fortsatt avstängd för torgombyggnaden fram till den 30 november.

Vad säger du till Eslövsbilister som är irriterade över att gator är avstängda och att man måste köra hit och dit med en massa omskyltningar?

– Vad ska man säga? Antingen får man bygga om och göra vid, så att det blir bättre och då måste det vara avstängt någon gång. Både för att vatten och avlopp fungerar men också för att vi får en snygg och hållbar miljö i centrum. Oturligt nog blev det två veckor som blev parallella, säger Magnus Hall.

Tar ni på kommunen till er något av kritiken om att ni borde kunnat ha planera bättre?

– Vi har försökt planera så bra vi kunnat. Och vi har ändå fått till en bättre lösning, med kollektivtrafiken. Tyvärr blir det tillfällen med sådana här krockar, som vi inte kan styra helt.

Personligt

Nya vd:n kan inte leva utan musiken

Charlotta Blom i Ystads Teatercafé.
Foto: Linnea Nybogård
Personligt
Ystad
Eslöv
Personligt Charlotta Blom tar över som vd för Ystads teater vid årsskiftet. Hon är en inbiten Ystadsbo som inte kan leva utan musik, fast på teatern ska det finnas något för alla.

De flesta högra chefer byter regelbundet arbetskommun. Så är det inte för Charlotta Blom, trots att hon hunnit vara både utvecklingsledare, kulturskolechef, kulturchef och nu vd för Ystads teater.

– Jag närmar mig en guldklocka, det är helt sjukt. Om ett år tror jag det är dags, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Lions ställer in julmarknaden

Eslöv
ESLÖV Lions Club i Eslöv har bestämt att i år ställa in både sin julmarknad och julvespern som brukar hållas.

Anledningen är Folkhälsomyndighetens och Region Skånes rekommendationer om att under pågående pandemi undvika stora folksamlingar.

– Vi hoppas att nästa år blir annorlunda, säger Kenneth Jönsson på Lions Club Eslöv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Medborgarhuset stängdes

Medborgarhuset är stängt i alla fall fram till 18 november.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Från torsdagen stängdes Medborgarhuset och Eslövs kommuns andra möteslokaler på grund av de nya corona-restriktionerna.

Det är inte möjligt att boka Eslövs kommuns lokaler för möten, evenemang eller liknande så länge de skärpta råden från myndigheterna gäller.

Stängningen gäller i första hand till onsdagen den 18 november. Beroende på smittläget kan det komma att ändras.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Eslöv

Babysim och rehab fortsätter

En del aktiviteter fortsätter även om Karlsrobadet håller stängt.
Eslöv
ESLÖV Karlsrobadet är stängt för allmänt bad från onsdagen den 28 oktober men simskolor, babysim, rehabilitering, skolbad och föreningsaktiviteter kommer att fortsätta.

Detta gäller som läget ser ut nu till den 17 november, men kan komma att ändras.

För den som deltar i de aktiviteter som inte ställs in uppmanar Eslövs kommun att man fortsatt håller avstånd i omklädningsrum och andra utrymmen, och att stanna hemma om man känner dig sjuk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Biblioteken öppna igen

Eslövs stadsbibliotek är öppet igen. Även i Eslövs byar är det öppet, men det kan variera med öppettiderna där.
Eslöv
ESLÖV Efter att ha hållit stängt under en dag öppnade på torsdagen åter biblioteken i Eslövs kommun.

Personalen har lagt om rutinerna för att kunna hålla öppet utan att äventyra säkerheten för besökare och personal.

De ger under en tid ingen hjälp vid bibliotekens publika datorer, som besökarna ändå kan fortsätta använda på egen hand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Vinstmål offras för skolbyggen

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eslöv
ESLÖV Eslöv går in i en period med fortsatta stora investeringar i förskolor och skolor. Det är en investeringstakt som är högre än normalt vilket får till följd att Eslöv under 2021 inte längre siktar på det finansmål kommunen själv har satt upp.

Istället för 21 miljoner nöjer man sig nu med att försöka gå tio miljoner plus nästa år, enligt det budgetförslag som den politiska majoriteten i Eslöv presenterade i förra veckan.

– Det handlar om lite ”växtvärk”. Alla tillväxtkommuner bygger mycket skolor och förskolor exempelvis Malmö, förklarar kommunstyrelseordföranden Johan Andersson (S).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL