Kultur och nöje

Applebaum varnar för demokratins skymning

Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum varnar för de auktoritära krafterna. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson/Svd/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Vad får människor som en gång var anhängare av den liberala demokratin att bli hantlangare åt auktoritära krafter?
Det är frågan som den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum brottas med i sin nya bok, "Demokratins skymning".
PREMIUM

En nyårsfest vid millennieskiftet. Platsen ett halvrenoverat hus på den polska landsbygden. Värdparet är den biträdande utrikesministern Radek Sikorski i den polska center-högerregeringen och hans hustru Anne Applebaum.

Gästerna består av journalistkollegor, diplomater och politiker på den politiska högerkanten, den vinnande, som var i full färd med att på allvar ansluta Polen till det demokratiska, marknadsliberala Europa. Muren, kommunismen och Sovjetunionen var borta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ny sångprotest följdes av höjt publiktak

'Salongsorkestern' framträder med Verdis 'Fångarnas kör' i ragtimeversion framför riksdagshuset i Stockholm.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"En snabb lagändring nu!" var budskapet från gruppen "Öppna salongerna" när de framförde en ny protest mot regeringens publikrestriktioner. En vecka tidigare sjöng delar av den svenska operaeliten Verdis "Fångarnas kör" inför kulturminister Amanda Lind (MP) och socialminister Lena Hallengren (S).

Vid lunchtid på torsdagen framfördes samma musikstycke fast i ragtimeversion och med riktning till inrikesminister Mikael Damberg (S).

Några timmar senare presenterade regeringen sitt beslut att höja publiktaket till 300 personer.

Kultur och nöje

Amanda Lind: Nu är det upp till bevis

Publikrestriktionerna lättar på konserter, sport- och kulturevenemang. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Publikrestriktionerna lättar för den hårt pressade kulturbranschen. Men i stället för förväntade 500 personer i publiken får man nöja sig med 300.
– Nu är det upp till bevis för arrangörerna att följa de rekommendationer och råd som utfärdats för arrangemang, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

För två veckor sedan blev besvikelsen stor i kulturbranschen när regeringen meddelade att man inte avsåg att höja publiktaket för konserter och andra kulturevenemang. Beskedet motiverades med att smittspridningen i samhället gick åt fel håll.

Nu blir det en försiktig höjning, till 300 i stället för 500 som många i branschen hoppats på. Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att man kommer att fortsätta föra en dialog med Folkhälsomyndigheten men att arrangörerna måste ta större ansvar när de nu får hantera ett större publikantal.

– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangemang och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörerna, säger Amanda Lind under pressträffen.

TT: Kan gränsen höjas till 500 personer om arrangörerna sköter det på ett bra sätt?

– Vi har gett ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att titta på det.

TT: Innebär det här att fler i branschen kan klara sig ekonomiskt?

– Det ser väldigt olika ut om du är en liten arrangörsförening eller en stor privat teater. Vi har skjutit till miljoner i riktat stöd. Men det här innebär att alla de som har längtat efter att ha kultur och idrott i sina liv får se en match eller teaterföreställning. Det betyder mycket för vårt samhälle, säger Amanda Lind.

Ann Edliden/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff om coronarestriktioner tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff om coronarestriktioner tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kultur och nöje

Kulturbranschen: Beskedet är efterlängtat

Verdis 'Rigoletto' på en nästan öde Kungliga Operan i Stockholm. Endast en liten publik och en nedbantad orkester framförde verket under dirigent Vincenzo Milletari.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Flera kulturinstitutioner välkomnar den nya publikgränsen på 300 personer.
– Det här är det första beviset på att man faktiskt tror på det som vi har sagt, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm.

Såväl större som mindre kulturinstitutioner i landet har meddelat att de går på knäna under coronapandemin. Först aviserade regeringen att publiktaket eventuellt kunde höjas till 500 personer, men lät sedan taket ligga kvar på 50. Beskedet att regeringen nu öppnar upp för 300 sittande personer tas emot med glädje.

– Det hade såklart varit ännu bättre om vi hade kunnat gå upp till 500, men vi har full förståelse för att smittspridningen ökar i samhället. Det här är ett sätt att möta både det och det ansvar som vi har sagt att vi klarar att ta för att skydda publiken, säger Birgitta Svendén på Kungliga Operan.

TT: Ska ni genomföra ytterligare åtgärder för att möta den ökade smittspridningen?

– Vi tycker nog att det som vi har presenterat tidigare innebär ett tillräckligt bra mottagande av publiken. Vi har så stora ytor och så många in- och utgångar att man inte ska behöva stå och trängas någonstans, säger Svendén.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, säger att det är ett välkommet besked för biografägarna.

– 300 är för de flesta biografer väldigt bra. Det här klarar 95 procent av alla Sveriges biografer, förutom några stora salonger, säger han.

Kan påverka varsel

Det höjda publiktaket kan innebära att biografbranschen inte behöver genomföra de varsel som förberetts, säger Fornstam.

– Jag har suttit i fackliga förhandlingar om att lägga ett varsel på 50 personer, delvis beroende på den här gränsen och på grund av oklarheterna kring permitteringsreglerna efter årsskiftet. Så det här är en väldigt välkommen nyhet för oss.

Joppe Pihlgren på Svensk Live säger att beskedet är efterlängtat men befarar att det inte kommer att hjälpa särskilt många i branschen ekonomiskt.

– Jag hade önskat att man kunde tänka mer dynamiskt och titta på respektive ställes förutsättningar. Det här innebär att några arrangörer kan komma igång lite grann och det är bra, men samtidigt ska man komma ihåg att vår planeringshorisont är lång.

De nya restriktionerna gäller från den 1 november. Joppe Pihlgren menar att branschen kan behöva fortsatt stöd eftersom den nya gränsen är så lågt satt.

– Den höjda publikgränsen gör ju att åtminstone en del artister, arrangörer och ljudtekniker kan få jobb. Men vi behöver fortsatt ekonomiskt stöd för att de basala strukturerna ska kunna upprätthållas, för att kunna överleva.

Peter Fornstam på Svenska Bio hade önskat en tidigareläggning av det nya publiktaket.

– Vi står just inför höstlovet, det hade varit väldigt skönt om det hade gällt från i morgon. Det är en av våra bästa veckor på året som vi nu inte får med. Så det kommer lite sent, säger han.

"Publik i långa köer"

Elenor Nordström, koordinator för litteraturfestivalen Littfest, säger att man nu har möjlighet att ta in fler personer per programpunkt på festivalen.

– Vi har tittat redan tidigare när det har pratats om 500 personer hur många vi i så fall kan ta in i varje lokal. Om man får sitta två tillsammans och håller avstånden innebär det hur som helst lägre kapacitet. Men i de större lokaler vi har betyder det att vi har möjlighet att ta in 300 personer. I de mindre lokalerna där det hade rymts 300 förut kommer vi inte att få plats med det.

Dramaten skriver i ett pressmeddelande att det nya beskedet innebär att nationalscenen kan ha 45 procents beläggning i sina salonger.

"Det var ett otroligt glädjande besked som kom i dag. Vår ensemble längtar efter publiken och vår publik står i långa köer för att få se våra föreställningar. Självklart kommer vi att se till att avstånd hålls och att övriga säkerhetsåtgärder efterlevs även framöver", säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Ann Edliden/TT

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

Sara Haldert/TT

Sara Ullberg/TT

Kultur och nöje

Amanda Lind: Nu är det upp till bevis

Publikrestriktionerna lättar på konserter, sport- och kulturevenemang. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Publikrestriktionerna lättar för den hårt pressade kultur- och nöjesbranschen. Men i stället för förväntade 500 personer i publiken får man nöja sig med 300.

För två veckor sedan blev besvikelsen stor i kulturbranschen när regeringen meddelade att man inte avsåg att höja publiktaket för konserter och andra kulturevenemang. Beskedet motiverades med att smittspridningen i samhället gick åt fel håll.

Nu blir det en försiktig höjning, till 300 i stället för 500 som många i branschen hoppats på. Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att man kommer att fortsätta föra en dialog med Folkhälsomyndigheten men att arrangörerna måste ta större ansvar när de nu får hantera ett större publikantal.

– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangemang och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörerna, säger Amanda Lind under pressträffen.

TT: Kan gränsen höjas till 500 personer om arrangörerna sköter det på ett bra sätt?

– Vi har gett ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att titta på det. Nu är det upp till bevis för arrangörerna att följa de rekommendationer och råd som utfärdats för arrangemang.

TT: Innebär det här att fler i branschen kan klara sig ekonomiskt?

– Det ser väldigt olika ut om du är en liten arrangörsförening eller en stor privat teater. Vi har skjutit till miljoner i riktat stöd. Men det här innebär att alla de som har längtat efter att ha kultur och idrott i sina liv får se en match eller teaterföreställning. Det betyder mycket för vårt samhälle, säger Amanda Lind.

"Första beviset"

Flera kulturinstitutioner välkomnar den nya gränsen på 300 personer.

– Det här är det första beviset på att man faktiskt tror på det som vi har sagt att vi har möjlighet att ta ansvar för. Det hade såklart varit ännu bättre om vi hade kunnat gå upp till 500, men vi har full förståelse för att smittspridningen ökar i samhället. Det här är ett sätt att möta både det och det ansvar som vi har sagt att vi klarar att ta för att skydda publiken, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm.

TT: Tänker ni nu genomföra ytterligare åtgärder för att möta just den ökande smittspridningen?

– Vi tycker nog att det som vi har presenterat tidigare innebär ett tillräckligt bra mottagande av publiken. Vi har så stora ytor och så många in- och utgångar att man inte ska behöva stå och trängas någonstans.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, säger att det är ett välkommet besked för biografägarna.

– 300 är för de flesta biografer väldigt bra. Det här klarar 95 procent av alla Sveriges biografer, förutom några stora salonger.

Kan påverka varsel

Det höjda publiktaket kan innebära att biografbranschen inte behöver genomföra de varsel man har förberett, säger Peter Fornstam.

– Jag har suttit i fackliga förhandlingar om att lägga ett varsel på 50 personer, delvis beroende på den här gränsen och på grund av oklarheterna kring permitteringsreglerna efter årsskiftet. Så det här är en väldigt välkommen nyhet för oss. Svenska producenter har tvekat med att gå ut med svenska filmer som är klara på grund av 50-gränsen, så det har slagit mot hela näringskedjan. Men det här beslutet drar nog pluggen ur den här frågan.

Joppe Pihlgren på Svensk Live säger att beskedet är efterlängtat men befarar att det inte kommer att hjälpa särskilt många i branschen ekonomiskt.

– Jag hade önskat att man kunde tänka mer dynamiskt och titta på respektive ställes förutsättningar. Det här innebär att några arrangörer kan komma igång litegrann och det är bra, men samtidigt ska man komma ihåg att vår planeringshorisont är lång.

De nya restriktionerna gäller från 1 november. Joppe Pihlgren säger att det därför blir svårt att starta upp biljettförsäljning till konserter som inte ligger i närtid. Men han ser trots allt beskedet som ett steg i rätt riktning.

Peter Fornstam på Svenska Bio hade även han önskat en tidigareläggning av det nya publiktaket.

– Vi står just inför höstlovet, det hade varit väldigt skönt om det hade gällt från i morgon. Det är en av våra bästa veckor på året som vi nu inte får med. Så det kommer lite sent, säger han.

Ann Edliden/TT

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff om coronarestriktioner tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff om coronarestriktioner tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kultur och nöje

Restriktionerna lättar – publiktaket höjs till 300

Publikrestriktionerna lättar på konserter, sport- och kulturevenemang. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Publikrestriktionerna lättar för den hårt pressade kultur- och nöjesbranschen. Men i stället för förväntade 500 personer i publiken får man nöja sig med 300.

– Sådana tillställningar som kan genomföras på ett smittsäkert sätt, som idrottsevenemang och teaterföreställningar, får en gräns på 300 personer, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff.

För två veckor sedan blev besvikelsen stor i kulturbranschen när regeringen meddelade att man inte avsåg att höja publiktaket för konserter och andra kulturevenemang. Beskedet motiverades med att smittspridningen i samhället gick åt fel håll.

Skärpt på nattklubbar

Nu blir det en försiktig höjning, till 300 i stället för 500 som många i branschen hoppats på. Skärpta regler införs för nattklubbar, där trängseln har varit stor.

– Det får vara slutfestat nu och det måste vara det den tid som behövs. För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbarna, säger Löfven.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att det inte skulle ha gått att tolka regeringens direktiv som att det var fritt fram för dans på nattklubbar. Därför är man nu extra tydliga.

– Vi hade inte sett framför oss att nattklubbarna skulle öppna och ta in en stor publik. Nu tolkades de här nya reglerna som att det var okej och nattklubbarna började öppna upp. Jag tror det har provocerat väldigt mycket. Trovärdigheten för den här strategin hotades när man såg bilderna på festande människor samtidigt som smittspridningen tog fart, säger han.

Större ansvar

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att man kommer att fortsätta föra en dialog med Folkhälsomyndigheten men att arrangörerna måste ta större ansvar när de nu får hantera ett större publikantal.

– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangemang och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörerna, säger Amanda Lind under pressträffen.

TT: Är inte detta en eftergift till kultur- och nöjesbranschen som är i en svår situation?

– Bedömningen är att det här ökar inte smittrisken mer än högst marginellt. Vi måste stoppa smittspridningen och ha så få sjuka som möjligt. Det är sjukdomen som vi primärt hanterar. Vi vill underlätta för människor att leva ett så vanligt liv som möjligt under den här pandemin, säger Stefan Löfven.

"Första beviset"

Flera kulturinstitutioner välkomnar den nya gränsen på 300 personer.

– Det här är det första beviset på att man faktiskt tror på det som vi har sagt att vi har möjlighet att ta ansvar för. Det hade såklart varit ännu bättre om vi hade kunnat gå upp till 500, men vi har full förståelse för att smittspridningen ökar i samhället. Det här är ett sätt att möta både det och det ansvar som vi har sagt att vi klarar att ta för att skydda publiken, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm.

TT: Tänker ni nu genomföra ytterligare åtgärder för att möta just den ökande smittspridningen?

– Vi tycker nog att det som vi har presenterat tidigare innebär ett tillräckligt bra mottagande av publiken. Vi har så stora ytor och så många in- och utgångar att man inte ska behöva stå och trängas någonstans.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, säger att det är ett välkommet besked för biografägarna.

– 300 är för de flesta biografer väldigt bra. Det här klarar 95 procent av alla Sveriges biografer, förutom några stora salonger.

Det höjda publiktaket kan innebära att biografbranschen inte behöver genomföra de varsel man har förberett, säger Peter Fornstam.

– Jag har suttit i fackliga förhandlingar om att lägga ett varsel på 50 personer, delvis beroende på den här gränsen och på grund av oklarheterna kring permitteringsreglerna efter årsskiftet. Så det här är en väldigt välkommen nyhet för oss. Svenska producenter har tvekat med att gå ut med svenska filmer som är klara på grund av 50-gränsen, så det har slagit mot hela näringskedjan. Men det här beslutet drar nog pluggen ur den här frågan.

Ann Edliden/TT

Erika Josefsson/TT

Elin Swedenmark/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Kultur och nöje

I München har man redan 500 i publiken

Vid säsongsöppningen i början av september var munskydden ännu inte obligatoriska för publiken under pågående föreställning, men det är de nu. Pressbild.
Foto: Bayerische Staatsoper/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ända sedan säsongsöppningen i september har operan i München, Bayerische Staatsoper, haft 500 personer i publiken. Men om antalet smittade fortsätter att stiga riskerar även kulturens scener strängare restriktioner.

Bayerische Staatsoper inledde hösten med världspremiären av Marina Abramovics "7 deaths of Maria Callas". Operahuset är Münchens största, med många entréer och utgångar och bra luftkonditionering. Som ett bayerskt pilotprojekt får operan – så här långt – ta emot en publik på 500 personer medan andra teaterhus har haft en gräns på cirka 200.

– Men det är ingen strikt gräns på 200 personer, varje teater kan komma med förslag utifrån de egna förutsättningarna, säger Christoph Koch på Staatsopers pressavdelning.

Där håller man dock tummarna just nu. Smittspridningen ökar även i Bayern, där en provins så här långt har infört total nedstängning. Och skulle antalet nya fall överstiga 100 personer per 100 000 på sju dagar så kan det bli aktuellt med strängare regler även inom Münchens kultursektor, berättar Koch – en siffra som kan jämföras med Region Stockholms 136 nya fall per 100 000 de senaste 14 dagarna.

Med medicinsk expertis

Pilotförsöket på Bayerische Staatsoper görs i samarbete med medicinsk expertis och tjänstemän från den bayerska hälsomyndigheten. Målet är att utveckla metoder som sedan ska kunna användas även av andra teatrar, och så här långt har resultatet varit gott. Personalen för dagbok över vilka de träffar för att enkelt kunna smittspåra. Alla artister utifrån testas innan de får uppträda, vilket har stoppat två personer från att ens komma till München.

– Man måste se hur människor uppför sig på olika platser, att sitta och se en föreställning är något helt annat än att vara i en bar eller på en fotbollsmatch. Vi har kommit till slutsatsen att det här en säker miljö även om vi har mer folk här, säger Christoph Koch.

Smitta i publiken

Hittills har teatern haft en person i publiken som senare konstaterats ha covid-19. Ingen av dem som – med avstånd – satt runt omkring hade dock blivit smittad.

– Målet är att hela tiden kunna agera smidigt och effektivt om någon skulle visa sig vara smittad, säger Koch.

De omfattande provtagningarna gjorde också att man upptäckte fem smittade i den Bayerska statsbaletten, vars föreställningar av Svansjön nästa vecka ställts in. Hela balettkompaniets träningar och repetitioner ligger just nu nere.

Erika Josefsson/TT

Personalen blir påmind om att föra dagbok över de alla de träffar och arbetar med. Pressbild.
Personalen blir påmind om att föra dagbok över de alla de träffar och arbetar med. Pressbild.
Foto: Bayerische Staatsoper/TT

Kultur och nöje

"Idol"-Niklas: Rädd för att inte räcka till

Niklas Hultberg ska sjunga John Farnhams 'You’re the voice' i veckans 'Idol'. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Idol"-deltagaren Niklas Hultberg räds inte att flyga stridsplan två gånger snabbare än ljudets hastighet - men att sjunga live inför en publik skakar om nerverna.
– Upplevelsen av att gå igenom ljudvallen är helt odramatisk, det bara guppar till lite i flygplanet, säger han.
PREMIUM

Niklas Hultberg har redan uppfyllt sin ena dröm: att bli stridspilot - men det betyder inte att den 31-årige "Idol"-deltagaren har nöjt sig. Nu hoppas han på att sälja ut arenor världen över, men först väntar ytterligare ett avsnitt av TV4:s talangprogram.

Veckans tema är 80- och 90-tal, och Niklas Hultberg har valt att sjunga John Farnhams "You’re the voice".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Idol"-Niklas: Rädd för att inte räcka till

Niklas Hultberg ska sjunga John Farnhams 'You’re the voice' i veckans 'Idol'. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Idol"-deltagaren Niklas Hultberg räds inte att flyga stridsplan två gånger snabbare än ljudets hastighet - men att sjunga live inför en publik skakar om nerverna.
– Upplevelsen av att gå igenom ljudvallen är helt odramatisk, det bara guppar till lite i flygplanet, säger han.
PREMIUM

Niklas Hultberg har redan uppfyllt sin ena dröm: att bli stridspilot - men det betyder inte att den 31-årige "Idol"-deltagaren har nöjt sig. Nu hoppas han på att sälja ut arenor världen över, men först väntar ytterligare ett avsnitt av TV4:s talangprogram.

Veckans tema är 80- och 90-tal, och Niklas Hultberg har valt att sjunga John Farnhams "You’re the voice".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL