Kultur och nöje

"Game of thrones"-stjärnorna väntar barn

Rose Leslie och Kit Harington. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

De brittiska skådespelarna Rose Leslie och Kit Harington ska bli föräldrar, skriver People.

I den brittiska tidskriften Make Magazine visar Rose Leslie upp sin gravidmage för första gången offentligt. I intervjun berättar hon att paret har köpt en gammal herrgård i East Anglia och att de ser fram emot att vara föräldrar ute på landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tv-recension: Borat har tappat sin edge

Borat (Sacha Baron Cohen) klär ut sig till Trump och tar sig in på ett republikanskt konvent där kaos uppstår. Pressbild.
Foto: Amazon Studios
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sacha Baron Cohen är lika dumdristig som sist det begav sig. Men hans satiriska dra-ner-byxorna-på-imbecilla-humor funkar bara stundtals.

Efter 14 år av straffarbete i Gulag ska den före detta tv-reportern Borat få en andra chans. I sitt förra äventyr i USA lyckades han skämma ut hela Kazakstan men om han kan överlämna en gåva till vicepresidenten Mike Pence så kanske han slipper dö en våldsam död.

Sådan är upptakten till den här filmen, vars fullständiga titel lyder: "Borat subsequent moviefilm: delivery of prodigious bribe to american regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan".

Great success? Nja, apan som han skulle skänka dör och i stället dyker hans dotter upp, som drömmer om att bli en ny Melania: "gifta sig rikt och få bo i en gyllene bur" istället för den skitiga buren som hon vanligtvis bor i hemma i Kazakstan.

När Borat inser att amerikanska män med makt gillar unga tjejer går han med på att ge bort dottern som mutgåva och stora delar av filmens ramhandling går ut på att göra henne redo, bland annat hos en abortmotståndare som plågat lyssnar på en skenbart incestuös redogörelse för hur dottern har fått en bebis i magen.

Hyckleri kring kvinnors utsatthet i allmänhet och amerikansk politik i synnerhet står i fokus. Borat klär ut sig i Trump-dräkt och tar sig in på ett konservativt pepp-rally, sjunger sing-along på ett rasistiskt möte och hamnar i coronakarantän hos ett par snubbar som på allvar tror att Hilary Clinton dricker blod från små, små barn.

Oavsett om han figurerar som programledaren Ali G, fashionistan Brüno eller i paradrollen som Borat är Sacha Baron Cohen som bäst när han är superkränkande åt alla håll och fungerar som en katalysator för sanningssägande i potentiellt explosiva situationer. Utan fejk (väl?) och med verkliga personer. ( Exempelvis Trump-medarbetaren Rudy Giuliani hamnar i en rätt stökig situation).

Ett problem den här gången är att folk i allmänhet vet vem Borat är och känner igen honom. Sacha Baron Cohen får jobba mycket mer med mask och kostym, och faktiskt ganska lite med själva Borat-figuren. Ibland glimrar det till och visst garvar man. Men någonstans på vägen har det här konceptet tappat sin edge. Kanske har en del ursprungliga idéer fallit igenom, för en alltför stor del av filmen består i slutändan av hur relationen mellan Borat och hans dotter utvecklas. Olyckligt nog är denna fiktiva relation den minst intressanta aspekten av filmen.

Miranda Sigander/TT

Borat (Sacha Baron Cohen) och hans dotter Tuta (Irina Novak) åker till USA på ett nytt äventyr. Pressbild.
Borat (Sacha Baron Cohen) och hans dotter Tuta (Irina Novak) åker till USA på ett nytt äventyr. Pressbild.
Foto: Amazon Studios

FAKTA

Fakta: Borat subsequent moviefilm

Genre: Komedi

Premiär: 23 oktober 2020 på Amazon prime video

I rollerna: Sacha Baron Cohen, Irina Novak med flera

Regi: Jason Woliner

Speltid: 1 timme 35 minuter

Betyg: + +

Kultur och nöje

Otippad duo bildar par i brott

Måns Nilsson och Anders de la Motte planerar att ta livet av en hel hop människor på Österlen ihop. I sommar kommer första delen av deras pusseldeckarserie ”Morden på Österlen”, som beskrivs som en svensk Morden i Midsomer.
Foto: Jeffery Richt
Kultur och nöje
Kultur och nöje En pusseldeckarserie med Österlen som spelplats. Det är det otippade resultatet av att komikern och manusförfattaren Måns Nilsson och deckarförfattaren Anders de la Motte träffades på en fest. I sommar kommer första boken. – Det är väl risk för att det kommer att dö både boende och inflyttade, säger Anders de la Motte med ett skratt.

På den där festen förra sommaren fann Måns Nilsson och Anders de la Motte, uppväxta på den skånska landsbygden som de är, varandra i gemensamma barndomsminnen av kyrkans syförening, maskinstationer och iskalla vintermorgnar i väntan på skolbussen.

Samtalet fortsatte och de senaste månaderna har duon tillbringat mycket tid i Anders de la Mottes skrivarlya. Där har de lagt grunden till en pusseldeckare som ska bli starten på en serie där de gör Österlen till en plats där en mängd människor går en våldsam död till mötes. Lite som en svensk motsvarighet till Morden i Midsomer.

Tar död på en mäklare

– Pusseldeckare är härliga för folk verkar aldrig riktigt tröttna på dem. De är i mångt och mycket kanske också den klassiska, ursprungliga deckaren och om man ska skriva ihop är det ett oerhört tacksamt format för det är så regelstyrt, vad en pusseldeckare måste och inte får innehålla, säger Anders de la Motte.

Den första duon tar död på i ”Morden på Österlen”-serien är stjärnmäklaren Jessie Andersson.

– I den första boken, som jag tror kommer heta Döden går på visning, är ett stort fult betonghus byggt mitt på en vacker strand. Mäklaren som försöker sälja det blir naturligtvis tragiskt mördad, mitt under sin visning, säger Anders de la Motte.

”Har lätt djurfobi”

Huvudpersoner i serien är Stockholmskommissarien Peter Vinston och den lokala polisassistenten Tove Esping.

– Peter Vinston, och det är väldigt viktigt att han heter Vinston med enkel-v, är polis ut i fingerspetsarna, klär sig i tredelad kostym, är noggrann, följer reglementet och har lätt djurfobi. Han är i 45-50-årsåldern, sjukskriven från jobbet och har åkt till Österlen för att hälsa på sin exfru och dotter. Tove Esping är runt 25 år, en ambitiös men inte så erfaren polisutredare. Hon är jordnära, går i oljerock och stövlar, kan hantera både hästar och andra djur och kan Österlen, men är mer van vid villainbrott och folk som slangar diesel än stora fall, förklarar Anders de la Motte.

”Intressanta spänningar”

Båda författarna beskriver Österlen som den perfekta platsen för en pusseldeckare.

– Här finns vackra, spännande miljöer och intressanta spänningar, som det alltid uppstår när det kommer väldigt mycket turister eller utomstående till en plats där det bor människor. Sedan finns där också en fantastisk berättartradition. Vi blandar faktiska orter med fiktiva, för att kunna ta oss lite friheter, säger Anders de la Motte.

Han är uppvuxen med pusseldeckare, Agatha Christies romaner blev hans ingång till vuxenlitteraturen, och är redan en van deckarförfattare.

”Läst alla pusseldeckare”

Måns Nilsson är kanske främst känd som ena halvan av humorduon Anders & Måns, men har även skrivit såväl film- och tv-manus som böcker. Han har också nosat på deckargenren förut, som manusförfattare till den spännande julkalendern Skägget i brevlådan, vars huvudkaraktärer fick fortsatt liv i två pusseldeckare för barn som han skrev tillsammans med Kalle Lind.

– Det senaste året har jag också läst alla pusseldeckare som finns, och analyserat dem, säger Måns Nilsson.

Deckargenren tilltalar honom även som läsare.

– Jag tycker om att sitta och klura och det är ofta jag lägger ner boken och funderar en stund på vem den skyldige skulle kunna vara. Ingen ledtråd är för liten, säger han.

Med en komiker som medförfattare, innebär det att er bok inte bara kommer att bli spännande utan även rolig?

– Först och främst är det en spänningsroman, men Peter Vinston är lite fånig för att han är så fåfäng och vissa av karaktärerna är slängda i käften, så lite humor blir det ändå, säger Måns Nilsson.

Hittills har han och Anders de la Motte kontrakt på två böcker, där den första är tänkt att publiceras i juni nästa år. Men förhoppningen är att det här ska bli en lång serie, med en ny bok varje vår. Och så småningom kanske även en filmatisering.

– Vi hoppas naturligtvis att det också ska hända, men till att börja med är fokuset på att skriva en så bra bokserie som möjligt, säger Anders de la Motte.

FAKTA

de la Motte & Nilsson

Anders de la Motte, född 1971 och uppvuxen i Billesholm, var polis och säkerhetschef innan han blev framgångsrik författare av kriminalromaner. Thrillern Geim vann Svenska Deckarakademins debutantpris 2010, UltiMatum utsågs till årets bästa svenska kriminalroman 2015 av samma akademi. Tidigare i år avslutade han sin framgångsrika Årstidskvartett: Slutet på sommaren, Höstdåd, Vintereld och Våroffer. Utöver ”Morden på Österlen” planerar han ytterligare en ny deckarserie, i fyra delar.

Måns Nilsson, född 1977 och uppvuxen i Bjällerup utanför Lund har skrivit för radio och tv i 20 år, bland annat dramaserien Succéduon och julkalendern Skägget i brevlådan åt SVT. Han har även skrivit ungdomsböcker, teaterpjäser, scenshower och mycket annat. Mest känd är han som ena halvan av humorduon Anders & Måns (med Anders ”Ankan” Johansson), känd för bland annat ”Så funkar det”. Han är även skådespelare, regissör och programledare.

Kultur och nöje

Timo Räisänen släpper musikalisk julkalender

Timo Räisänen ger ut 24 låtar i en slags musikalisk julkalender under december. Pressbild.
Foto: Jonatan Fernström
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 1 december släpper Timo Räisänen första låten från kommande albumet "Pax Noël". Varje dag fram till jul släpps en låt, som en slags musikalisk julkalender.

Den 23 december släpps videon till låten "December" och tre singlar släpps 4, 11 och 18 december. På självaste julafton blir albumet komplett.

"Det ryms ju så många olika känslolägen i genren, varför nöja sig med en stil när man kan få alla! En bra julskiva får heller inte ta slut så fort man kommit i stämning och den ska hålla för att spelas om och om igen", säger Timo Räisänen i ett pressmeddelande.

Sångaren har bosatt sig i Frankrike men kommer återvända till Sverige för en julturné med start i Malmö den 9 december och avslut i Slaktkyrkan i Stockholm 22 december.

Kultur och nöje

Timo Räisänen släpper musikalisk julkalender

Timo Räisänen ger ut 24 låtar i en slags musikalisk julkalender under december. Pressbild.
Foto: Jonatan Fernström
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 1 december släpper Timo Räisänen första låten från kommande albumet "Pax Noël". Varje dag fram till jul släpps en låt, som en slags musikalisk julkalender.

Den 23 december släpps videon till låten "December" och tre singlar släpps 4, 11 och 18 december. På självaste julafton blir albumet komplett.

"Det ryms ju så många olika känslolägen i genren, varför nöja sig med en stil när man kan få alla! En bra julskiva får heller inte ta slut så fort man kommit i stämning och den ska hålla för att spelas om och om igen", säger Timo Räisänen i ett pressmeddelande.

Sångaren har bosatt sig i Frankrike men kommer återvända till Sverige för en julturné med start i Malmö den 9 december och avslut i Slaktkyrkan i Stockholm 22 december.

Kultur och nöje

Filmrecension: Rapp skräckhumor för unga

Matilda Gross spelar Nelly Rapp i den första filmen om monsteragenten. Pressbild.
Foto: PER LARSSON
Kultur och nöje
Kultur och nöje En rödhårig tjej med ett extra öga för de svaga tar plats på vita duken.
Berättelsen om Nelly Rapp knyter an till tidigare barnhjältinnor.

Martin Widmark är en av de mest utlånade barnboksförfattarna på de svenska biblioteken. För ungefär tio år sedan rapporterades det att han till och med gått om barnboksförfattarnas barnboksförfattare Astrid Lindgren i popularitet, bland den delen av generation Z som var i "läsa själv"-åldern.

Nu har hans Nelly Rapp för första gången tagit sig till biograferna, med elvaåriga Matilda Gross i huvudrollen. Och visst har den rödhåriga mellanstadieeleven ett och annat gemensamt med Astrid Lindgrens superhjältinna, trots att håret är friserat i page i stället för flätor.

Under ett höstlov lämnar Nelly Rapps ängsliga pappa henne i en stor spöklik herrgård tillsammans med morbror Hannibal och hans kollega Lena-Sleva, trots att byggnaden är full av laddade armborst och det hörs suspekta vrål från källaren. Konstigt, kan tyckas, men det är ändå långt ifrån det märkligaste föräldrabeslutet som tagits i filmhistorien.

Likt många fiktiva barnhjältar är Nelly Rapp en underdog och klassas som annorlunda av jämnåriga. Hon har ett eftersläpande konsekvenstänk, ett otroligt mod och ett nästan oroväckande självständigt agerande. Trots elvaåringens orealistiska egenskaper känns hon verklig och flerdimensionell i filmatiseringen på ett sätt som långt ifrån alla kvinnoskildringar kan skryta om.

"Nelly Rapp - monsteragent" är riktad till sju-plussare, men innehåller humor som även kan få en barnlös vuxen att skratta till. Den äldre skådespelargenerationen bär filmen på sina axlar: Johan Rheborg som morbror Hannibal med en silverkalufs tämjd i en hästsvans, och Marianne Mörck som den varma, smågalna och snart pensionerade monsteragenten Lena-Sleva. Björn Gustafsson dyker upp som den friska fläkten Vincent, en livscoach-skurk klädd i läder, päls och med blek backslick, som hämtad från Slytherins elevhem.

"Nelly Rapp - monsteragent" känns delvis inspirerad av ungdomsfantasy som "Harry Potter", delvis som något ur "Ghostbusters" - fast med en svensk budget som begränsar berättandet. Möjligtvis kan filmen vara lite väl spännande för de allra minsta till en början, något som går över när lamporna tänds och monstren blir mänskliga.

Miranda Sigander/TT

Sofia Sundström/TT

Nelly Rapp träffar en 'frankensteinare' i 'Nelly Rapp - monsteragent'. Pressbild.

FAKTA

Fakta: Nelly Rapp - monsteragent

Genre: Familjefilm

Premiär: 23 oktober 2020

I rollerna: Matilda Gross, Johan Rheborg, Marianne Mörck, Björn Gustafsson med flera

Regi: Amanda Adolfsson

Speltid: 1 timme 32 minuter

Åldersgräns: 7 år i vuxens sällskap

Betyg: + + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Kultur och nöje

Ny roman på svenska av Agota Kristof

Romanen 'I går' av Agota Kristof gavs ut på franska 1995. Nu kommer den i svensk översättning. Pressbild.
Foto: Ulf Andersen
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

För snart två år sedan gavs trilogin "Den stora skrivboken" samt den tunna självbiografin "Analfabeten" av Agota Kristof ut i nyöversättning till svenska. Kristof (1935–2011) föddes i Ungern men flydde efter den sovjetiska invasionen, som 21-åring, till Schweiz där hon med hjälp av ordböckerna så småningom blev författare på franska.

Trilogin är Kristofs berättelse om ett tvillingpar som växer upp under ett krig som präglar dem för livet. Nyöversättningen sålde i sammanlagt 20 000 exemplar och Wahlström & Widstrand följer nu upp den med att ge ut romanen "I går" från 1995 som tidigare aldrig varit utgiven på svenska. Översättningen är gjord av Marianne Tufvesson och boken kommer i början av november.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ny bok: "Kvinnor dör för att vi forskar på män"

Caroline Criado Perez har skrivit en bok om hur kvinnor systematiskt ignoreras när data utgår ifrån mäns erfarenheter. Pressbild.
Foto: Rachel Louise Brown
Kultur och nöje
Kultur och nöje Vet du att kvinnor lider 47 procent högre risk att skadas i en bilolycka och att många mediciner bara testas på män? I bästsäljaren "Osynliga kvinnor" visar Caroline Criado Perez hur halva befolkningen systematiskt ignoreras när fakta om män får forma världen.
PREMIUM

Det låter som en motsägelse: en bästsäljande feministisk bok om genusuppdelad data. Caroline Criado Perez skrattar till när hon pratar om bokens framgång i ett telefonmöte från London. Hon har beskrivit hur det saknas genusuppdelad information i allt från läkarvetenskapen till toalettdesign och satsningar på ny teknik.

– Allt beror på att vi i grund och botten är partiska när vi tänker att män är neutrala, att de är standardmänniskor. Och vi kvinnor är människor som har ett kön. Att uttrycka det så låter galet, och ingen tänker medvetet på det viset. Men omedvetet – till och med nu när jag tänker på ordet människa – ser jag en av de där medicinska affischerna framför mig av en man. Till och med efter att ha skrivit den här boken, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Konstverk vandaliserade på Berlins museer

Pergamonmuseet är ett av tre museer i Berlin som utsatts för vandalism. Arkivbild.
Foto: Franka Bruns
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett sjuttiotal konstverk och museiföremål på tre av Berlins mest kända museer har blivit vandaliserade. Värdefulla målningar, stenskulpturer och sarkofager har sprejats med en "oljig vätska".
PREMIUM

De tre museerna – Pergamonmuseet, Neues Museum och Alte Nationalgalerie – ligger alla tre på Museuminsel, museiön i Berlin, som finns med på Unescos världsarvslista.

Vandaliseringen har hållits hemlig av myndigheter och polis under mer än två veckor, men enligt tyska medier rör det sig om "en av de största attackerna på konst och antikviteter" i efterkrigstidens Tyskland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL