Lund

Tre träffpunkter öppnar igen

Många har längtat efter att träffpunkterna ska öppna igen. På torsdag öppnar Lunds kommun träffpunkterna Möllaregården, Linero och Dalby för anpassade aktiviteter.
Foto: Mikael Ankarvik
Lund
Lund Den första oktober slår träffpunkterna Möllaregården, Linero och Dalby upp portarna igen. Detta efter att ha varit nedstängda på grund av coronapandemin.
– Vi har gjort en riskbedömning och funnit att de här tre träffpunkterna har bäst förutsättningar, säger Anna Borgius, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Framför allt anses det faktum att de tre träffpunkterna inte ligger i anslutning till ett särskilt boende vara en stor fördel.

– Jag tror att det kommer att fungera ypperligt. Vi har ju gjort anpassningar och kommer att följa hur smittspridningen utvecklas. Skulle något förändras får vi ta nya beslut, säger Anna Borgius.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

”Sista minuten-lösningar är en del av hur jag hinner”

Frida Malmgren.
Foto: Linnea Nybogård
Personligt
Lund
Personligt Frida Malmgren kan inte sitta still, hon jobbar som både psykolog och illustratör. Nu har hon också skapat ett historiespel för att ge skolelever ett historiskt skelett, hennes insamlingskampanj har samlat in över 250 000 kronor.

Frida Malmgren jobbar som skolpsykolog, illustratör, är skapare av serien ”Tjejerna på höjden”, har andra barnet på väg och är just nu aktuell med att samla in pengar till sitt nya spel Historiekanon. Hon bor i Stockholm men är nere i Skåne för att hon och systern skriver en bok tillsammans.

– Sista minuten-lösningar är en del av hur jag hinner, säger hon.

Genom en kampanj på Kickstarter som avslutas i helgen har hon fått ihop tillräckligt med pengar, över 250 000 kronor, för att trycka upp kortspelet som hon utvecklat sedan november förra året.

– Det är jätteskönt att det gick i mål. Jag har inte haft något förlag, jag har gjort allt själv, så det var potentiellt ett års bortslängd tid, berättar hon.

FAKTA

Profilen

Namn: Frida Malmgren

Ålder: 36 år

Bor: Stockholm

Familj: Sambo, son på 1,5 år, ytteligare ett barn på väg i april.

Gör: Skolpsykolog, illustratör, serietecknare, spelutvecklare.

Aktuell: Har framgångsrikt samlat in över 250 000 kronor som ska gå till att trycka hennes nya spel Historiekenon. Kickstarterkampanjen avslutas nu på söndag den 25 oktober.

Övrigt: Född och uppvuxen i Lund, har bidragit med flera målningar som finns i AF-borgen.

Pengarna täcker precis tryckkostnaden för spelet som skickas till tryck snart. Hon håller på att göra klart de sista illustrationerna. Frida Malmgren berättar att hon fått massor av råd och stöd från kollegor i seriebranschen.

– Det är kul att vara i en bransch där folk är så otroligt snälla och trevliga mot varandra.

Spelet är tänkt att passa skolelever men även fungera ute i stugorna. Frida Malmgren tycker det är viktigt att kunna historia för att förstå händelser och slippa göra om samma misstag.

– Folk har inte en röd tråd, ett historiskt skelett. Har du inte den röda tråden så kan du inte lära dig nya saker. Därför kan det vara bra att lära sig den svenska kungalängden, även om det är omodernt idag, säger hon.

Inspirerades av annat kortspel

Idén till spelet föddes när hon var föräldraledig och såg sonens böcker.

– Jag försökte med att inte ha projekt igång när jag var föräldraledig men det fungerade inte.

Frida Malmgren lät sig inspireras av kortspelet Cillas Boklek – Från Robinson till Ronja där spelaren ska matcha olika ”familjer” av litteraturkaraktärer. Hon har dessutom lagt till en ytterligare dimension i form av händelsekort som spelarna kan använda mot varandra.

Kort med porträtt på Henrik Ibsen, Artemisia Gentileschi, Oscar Wilde, Ivan den förskräcklige, Shakespeare och Karin Larsson. Alla kort har ett porträtt av personen, deras levnadsår och vem de hör ihop med.
Korten ska snart tryckas men först ska de korrekturläsas noga. Det är viktigt att det inte blir några fel.
Foto: Linnea Nybogård

Med bara 130 kort har hon fått vara tuff i urvalet, hon har haft hjälp av historielärare och en docent i historia. Frida Malmgren har begränsat sig till europeisk och svensk historia från renässansen till 1800-talet, med förhoppningen om att få göra ett fristående spel för 1900-talet. Kvinnor finns bara med på 20 procent av korten. Hon säger att det är snett fördelat men i det här fallet har det en naturlig förklaring.

– Hade vi varit jämställda och haft lika många framstående kvinnor som män på 1600-talet hade vi inte behövt en kvinnorörelse i dag, säger hon.

Samtidigt har hon varit noga med att lyfta fram de kvinnor som bidragit till historien, men som tidigare historieberättande missat.

Axel von Fersen är favoriten

Under processen har hon själv lärt sig mer, som hur stor roll frihetskämpen och före detta slaven Toussaint Louverture spelade i haitiska revolutionen. Det finns fler intressanta karaktärer med, som konstnären Artemisia Gentileschi, dramatikern William Shakespeare, och så Axel von Fersen.

– Han är lite av en favorit. Snygg var han också, säger Frida Malmgren.

Axel von Fersen var bland annat riksmarskalk, vän till Frankrikes drottning Marie-Antoinettes och deltagare i det nordamerikanska frihetskriget på amerikansk sida. Han dödades av en lynchmobb.

– Hade han varit amerikan hade de gjort hundratals filmer om honom.

Precis som sin favorit har Frida Malmgren mycket energi och inte så mycket ro i kroppen.

– På ett sätt kan jag vara avundsjuk på de som bara kan se en film och sedan lägga sig.

Frida Malmgren utanför AF-borgen.
Det var när Frida Malmgren studerade i Lund som hon skapade sin serie Tjejerna på Höjden.
Foto: Linnea Nybogård

Intervjun sker i AF-borgen. Frida Malmgren var mycket engagerad i Lunds studentliv när hon studerade och det märks att hon är glad över att vara tillbaka i sina gamla miljöer. Hon springer snabbt upp för några trappor för att granska hur det blev i gamla festlokaler efter en renovering.

Frida Malmgren berättar att det är hon som målat upp två av Carl Henrik Jensen-Carléns teckningar på AF-borgens väggar. Faktum är att hon har målat flera konstverk i byggnaden, som väggmålningen i Sångsalen.

Funderar på nytt serieprojekt

Målandet och tecknandet fortsatte hon med även efter att hon studerat klart till psykolog. Hennes serie Tjejerna på höjden började hon på under tiden hon studerade. Den handlar om tre tjejkompisar som tacklar livet, inspirationen kom från Frida Malmgrens eget kompisgäng. I dag ser livet annorlunda ut med familj och fast jobb, hur går det med att hitta idéer till serien?

– Jag har skrivit så många anteckningar så det är lite kvar, säger hon.

Fansen behöver inte oroa sig för att karaktärerna Knutsson, Moa och Finkeln ska förändras.

– Jag tycker inte de ska utvecklas men jag funderar på om man ska ge sig på något nytt serieprojekt, säger Frida Malmgren.

Frida Malmgren bor idag Stockholm men hoppas flytta tillbaka till Skåne någon dag. Att jobba heltid på kontor kommer hon aldrig att göra. Hon trivs med livet som det är nu när hon är skolpsykolog på 60 procent.

– Jag har kombinationen av det fasta, trygga och så illustrerar jag resten av tiden.

Lund

Naturlig golfklubb vill bli utflyktsmål

Johan Edlund från Klågerup slår ut på hål 12 på Naturligtvis Golf and Country Club, en golfklubb med ovanligt namn och koncept.
Lund
Genarp På ett år har antalet medlemmar ökat till mer än det dubbla. Golfklubben med det ovanliga namnet Naturligtvis Golf and Country Club har också ett ovanligt koncept. I förlängningen ska man inte nödvändigtvis åka dit för att spela golf.

Banan ligger vackert utsträckt i det böljande landskapet mellan Klågerup och Genarp. I en tidigare inkarnation hette banan Assatorp GK och hade 18 hål. När golfboomen i slutet på förra seklet klingat av fick klubben problem och lade ut banan till försäljning.

Lennart Sjölunds företag Parkallen Invest AB äger Naturligtvis GCC.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

AF Bostäder står pall för tillströmning

Nybyggda Marathon i hörnet av Tornavägen/Tunavägen är Lunds populäraste studentboende just nu.
Foto: AF Bostäder
Lund
lund Trots att tusentals fler studenter väntas till Lund de kommande terminerna, tror AF Bostäder att stiftelsen har tillräckligt med rum och lägenheter. AF Bostäder har färdigställt en rad stora projekt de senaste åren.
Henrik Krantz, vd för AF Bostäder, berättar att flera stora projekt nyligen avslutats och att fler är på gång. Målsättningen är en byggstart per år.

Det var inte många år sedan studenter tältade i Lundagård för att protestera mot den stora bristen på studentboenden. Men det är historia nu, enligt Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Fonus tänder ljus kostnadsfritt

Lund
Lund

Begravningsbyrån Fonus att erbjuder sig att under allhelgonahelgen, utan ersättning, tända ljus åt dem som inte kan på grund av den rådande pandemin. Ljuständningen ska ske dels på kyrkogårdar i och runt Lund, men även på en helt ny minnesplats för personer som gått bort i corona. Lund är en del i en större rikstäckande satsning.

I spåren av covid-19 är det allt fler som inte kan besöka en anhörigs grav under allhelgona, skriver Fonus i ett pressmeddelande. En ny undersökning gjord av Fonus och Sifo visar att 30 procent vill men inte har möjlighet, vilket är en ökning från förra året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

43-åring misshandlade student

Lund
lund

En 43-årig man har erkänt att han den 8 april gav en student ett knytnävsslag i ansiktet. Mannen bodde med sin familj i källaren till ett hus i centrala Lund. Ovanpå finns det ett studentkollektiv. 43-åringen var irriterad på att studenterna festade och spelade hög musik.

Studenterna menade att mannen agerade informell vaktmästare i huset. Vid det första tillfället som åtalet gäller, den 29 februari, blev 43-åringen blivit så upprörd över en fest att han stängde av strömmen. Därefter ska han ha gått upp till kollektivet och slagit en av studenterna med öppen hand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Lund

Åtalas för ofredande på stranden

Lund
lomma

En 40-årig man åtalades på torsdagen vid Lunds tingsrätt misstänkt för sexuellt ofredande. Den 10 augusti ska mannen ha blottat sig för två flickor på Lomma beach. Flickorna yrkar på ett skadestånd på 15 000 kronor vardera. Efter händelsen blev polisen kontaktad av Lommas trygghetsvärdar. Polisen åkte till platsen och gjorde ett ingripande mot 40-åringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Påkörd cyklist förd till sjukhus

Lund
Lund

Larmet inkom 10.38.

Enligt SOS Alarm blev en man i 65-årsåldern påkörd när han cyklade i närheten av rondellen på Boställsvägen bakom matbutiken Coop.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Tjuvar bröt sig in på Flygelvägen

Lund
lund

En eller flera tjuvar tog sig på onsdagen in i en lägenhet på Flygelvägen på Östra Torn. Ytterdörren var uppbruten. Det är oklart vad som blev stulet. Händelsen inträffade klockan 20.30-21.30.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL