Sport

VM-cyklisten opererad – blir helt återställd

Chloé Dygert bärs bort till ambulansen efter kraschen i cykel-VM.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Cyklisten Chloé Dygert, som kraschade svårt under VM-tempoloppet i Italien, har opererats. Amerikanskan, som vann tempoloppet i VM i fjol, fick ett djupt sår i benet sedan hon farit över ett vägräcke och ner i en slänt.

Enligt det amerikanska cykelförbundet kommer Dygert att bli fullt återställd, skriver Cyclingnews.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Innebandyns besked efter skärpta coronaråden

Stockholmslaget Nacka, i vitt, kan spela vidare i SSL trots regionens skärpta lokala råd i coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Spel enligt plan i herrarnas två högsta serier och i damernas Superliga. Uppskjutna matcher i damernas allsvenska, herrarnas division 1 och juniorallsvenskan.
Det är Svenska innebandyförbundets besked efter att Folkhälsomyndigheten skärpt de allmänna coronaråden för regionerna Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

Sedan den 19 oktober har det varit möjligt för Folkhälsomyndigheten att införa lokala allmänna råd i pandemin. Efter ökad smittspridning av coronaviruset, och extra åtgärder, i regionerna Uppland och Skåne kom under torsdagen beskedet att råden även skärps i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland efter ökad smitta.

Till åtminstone den 19 november, alltså i knappt tre veckor framåt, uppmanas alla (med undantag för barn födda 2005 eller senare) att bland annat avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Frågan många ställer sig är vilka konsekvenser det får för elitidrotten i regionerna. Svenska innebandyförbundet har kommit med besked för sina högsta serier nationellt:

"Svenska Superligan dam och herr, samt allsvenskan herr, fortsätter enligt fastlagt spelschema till dess annat beslut fattas", skriver förbundet på sin webbplats.

Däremot skjuts samtliga matcher i damernas allsvenska, herrarnas division 1 och juniorallsvenskan upp tills vidare.

Förbundet påminner om restriktionerna kring allmänna sammankomster.

"Svenska innebandyförbundet rekommenderar att samtliga matcher som kan spelas i de aktuella länen spelas helt utan publik. Lag med hemvist i de aktuella länen rekommenderas att ej ha medföljande publik på bortamatcher."

På fredagen möts Pixbo och Dalen i herrarnas Superligan.

Sport

Mäktigt lönelyft för succésvensken

Buffalos forward Victor Olofsson jublar efter ett av sina många NHL-mål, nu kan han också jubla över ett ordentligt lönelyft.
Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/TT
Sport
Sport

Buffalos svenske succéforward Victor Olofsson, 25, har till slut kommit överens om ett nytt kontrakt med NHL-klubben.

Olofsson gör ett ordentligt lönelyft då hans nya tvåårskontrakt är värt 6,1 miljoner dollar, motsvarande drygt 52 miljoner kronor. Därmed ökar hans årslön från 6,7 miljoner till 26 miljoner kronor.

Parterna hade tidigare inte kommit överens om ett nytt kontrakt och skulle mötas i en skiljenämnd, men slipper nu det. Olofsson fick smeknamnet "Goalofsson" i NHL då han sköt 20 mål och gjorde 42 poäng på 54 matcher. Trots att han missade 15 matcher på grund av skada blev han delad tvåa i målligan för rookies.

Modoprodukten, som gjorde två säsonger i Frölunda före NHL-äventyret, har spelat två säsonger i Nordamerika, men tillbringade större delen av det första året i farmarligan.

Sport

Han är bäst back i division 2 västra

Elliot Lindquist Nilsson i IFK Malmö
Foto: Fredrik Rundgren/arkiv
Sport
Fotboll Två i IFK Malmö och två i Österlen FF har korats till bästa spelare i respektive division 2-spelare. Nu kan dessa dessutom bli bäst i landet.

Det är 18:e året i rad som spelbolaget Unibet utser årets bästa spelare inom division 2-fotbollen.

Under hösten har tränare, ledare och sportchefer från landets division 2-föreningar deltagit i nomineringsprocessen, tillsammans med de journalister som följer serierna på nära håll.

Drygt 200 spelare från sex serier ingick i årets nomineringsunderlag.

I mitten av oktober presenterades de nominerade och nu är regionvinnarna klara.

– Säsongens enkelserier innebar färre matcher, vilket nog har bidragit till att det varit en jämnare upplaga än någonsin av Unibet 2:an, säger projektledaren Henrik Holm i ett pressmeddelande.

– Men vi har ändå en grupp spelare som genomgående stuckit ut hos juryn, och som verkligen utmärkt sig och spelat nyckelroller för sina lag under denna speciella säsong.

Igor Arsenijevic i IFK Malmö
IFK Malmös Igor Arsenijevic har utsetts till bästa mittfältare i division 2 västra Götaland.
Foto: Lola Nilsson/arkiv

I IFK Malmö, segrare i division 2 västra Götaland, prisas Elliot Lindquist Nilsson som seriens bästa back och Igor Arsenijevic som bästa mittfältare.

Österlen FF, som vann division 2 östra Götaland, har haft seriens bästa målvakt i Festim Bytyqi och bästa back i Victor Blixt.

I det sista skedet av tävlingen utses slutvinnarna på varje position, tillika Sveriges bästa spelare i division 2. Dessa presenteras i början av november.

Segrarna får 15 000 kronor där 10 000 går till föreningen och 5 000 till spelaren.

Österlen FF:s Festim Bytyqi, i grön målvaktströja, jublar tillsammans med sina lagkamrater
Österlen FF:s Festim Bytyqi (grön tröja) har utsetts till bästa målvakt i division 2 östra Götaland.
Foto: Marika Höghäll/arkiv

FAKTA

Prisade i Skånes division 2-serier

Division 2 västra Götaland

Bästa målvakt: Robin Streifert, Ängelholms FF.

Bästa back: Elliot Lindquist Nilsson, IFK Malmö.

Bästa mittfältare: Igor Arsenijevic, IFK Malmö.

Bästa anfallare: Johan Oremo, Ängelholms FF.

Division 2 östra Götaland

Bästa målvakt: Festim Bytyqi, Österlen FF.

Bästa back: Victor Blixt, Österlen FF.

Bästa mittfältare: Anton Johansson, Dalstorps IF.

Bästa anfallare: Bachir Katourgi, Syrianska FC.

Sport

Corona i Luleå och Leksand – matcher flyttas

Luleå har fått ett coronafall i sin trupp. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Coronaviruset fortsätter att sprida sig hos SHL:s ishockeyklubbar.
Luleå fått ett konstaterat, posititvt fall och flyttar fram sina två kommande matcher.
Leksand, som sedan tidigare haft konstaterad smitta i föreningen, har bekräftat att en ytterligare spelare har testat positivt för covid-19 och lördagens hemmamatch mot Frölunda skjuts på framtiden.

Luleåmatcherna som flyttas fram är kvällens bortamatch mot Rögle, samt hemmamatchen mot just Rögle på lördag. Därefter är det speluppehåll i SHL på grund av stundande landslagsupphållet för Karjalaturneringen i Helsingfors.

"Det är den samlade medicinska bedömningen av Luleås och Rögles medicinska team som står till grund för beslutet. Luleå har bekräftade covid-fall inom laget och misstanke om ytterligare fall, därmed skjuts deras två återstående matcher innan uppehållet fram", säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till ligans webbplats.

I Luleå har fyra spelare och en ledare blivit sjuka den här veckan. Ett coronafall är konstaterat men alla har inte fått svar på sina covid-19-tester.

Sedan tidigare finns det coronafall i SHL-klubbarna Linköping, Djurgården och Leksand och därför är fyra matcher i torsdagskvällens omgång flyttade.

Leksand, som skulle ha mött Brynäs på bortaplan i kväll, har även meddelat ett ytterligare konstaterat fall av covid-19 i spelartruppen och lördagens hemmamatch mot Frölunda skjuts upp.

Nya speldatum är: Leksand–Frölunda 16 november, Luleå–Rögle 8 december och Rögle–Luleå 5 januari.

Sport

Färdigspelat i Gåsacupen

Gåsacupen i sjumannafotboll
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Fotboll Sjumannaturneringen Gåsacupen avbryts efter bara en helgs matchande i Nils Holgersson-hallen i Skurup. Orsaken är det nya smittskyddsläget som förbjuder spel till och med den 17 november.

FC Trelleborgs P13-lag blev därmed ensam segrare i Gåsacupens 38:e upplaga.

Jaifcupen, som skulle ha avgjorts i samma hall mellan den 13 och 22 november, finns också med på listan över turneringar som inte kan genomföras.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sport

ATG betalar inte tillbaka Elitloppspengar

Propulsions resultat från 2015 och framåt stryks - men ATG kommer inte att betala ut pengar till de som spelade på tvåan i loppen (Costile). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Totalt betalades 18 miljoner kronor ut till de som spelade på Propulsion som vinnare av Elitloppet 2020. Men ATG kommer inte att betala ut några pengar till de som spelade på tvåan i Elitloppet.
– Spelresultatet kommer att stå fast, säger ATG:s totochef Marcus Wahlman.

Travtränaren Daniel Redéns häst Propulsion var nervsnittad när den importerades till Sverige från USA. Det är otillåtet att tävla med en nervsnittad häst i Sverige, och därför stryks hästens alla resultat från 2015 och framåt.

Propulsion vann Elitloppet i maj i år. Inga pengar kommer att betalas tillbaka från ATG:s sida till de som spelade på hästen Costile som vinnare (Costile blev tvåa i loppet).

– Nej, det kommer vi inte att göra. Det är tråkigt att människor har förlorat pengar, men det är så våra vadhållningsbestämmelser ser ut, säger Marcus Wahlman.

ATG omsatte närmare 100 miljoner kronor på årets Elitloppshelg.

– Vadbestämmelser säger att vi har tio minuter på oss att ändra ett resultat. Tio minuter efter att resultatet skrivits in står det fast, oavsett vad som händer. Även om vi exempelvis har skrivit fel, eller om vinnaren stryks som i detta fallet, säger Wahlman.

Att betala tillbaka pengar till de som spelade på tvåan i Elitloppet skulle innebära en svår process.

– Det är den praktiska biten också. I sådant fall skulle vi ju också behöva ta tillbaka vinstpengarna, och de har nog de flesta som vann redan gjort av med.

– Vi funderar heller inte på att ändra reglerna kring detta, det händer så sällan.

Cesar Fältskär/TT

Sport

MFF-profilen ny utvecklings- och fotbollsansvarig i LB07

Olof Persson under sin tid som assisterande tränare i Malmö FF
Foto: Andreas Hillergren/TT/arkiv
Sport
Fotboll Olof Persson är ny utvecklings- och fotbollsansvarig för sju- och niomannafotbollen i IF Limhamn Bunkeflo där han också kommer att arbeta med ledarutveckling.

– Jag ser verkligen fram emot att få bidra och vara en del av LB07 på ett för mig nytt sätt, säger den 42-årige MFF-profilen enligt föreningens hemsida.

Persson anslöt till LB07 inför årets seriespel för att assistera John Wall i klubbens nyuppflyttade division 2-lag på herrsidan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Lottade förgäves - nu stoppas publiken

Djurgården kan inte ta in 300 i publiken, som man hoppats, på grund av strängare restriktioner i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Uppland, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland gör som Skåne och behåller publikgränsen på 50 personer efter beslut om omfattande restriktioner i dessa regioner.
– Det är bara att gilla läget, säger Djurgården Fotbolls vd Henrik Berggren.

Regeringen bestämde för en tid sedan att lätta på restriktionerna för vissa folksamlingar och tillåta publik på 300 personer från och med den 1 november. Skåne och Uppland har tidigare infört lokala restriktioner, på grund av coronasmittan, som i Skånes fall även omfattade publik, att man håller kvar vid 50 personer.

På torsdagen beslöt även Uppland, Stockholm, Östergötland och Västra Götaland, bland annat Göteborg, att också införa hårdare lokala restriktioner. Det innebär då också att det inte blir någon publikhöjning i dessa regioner.

Tänkte lotta ut biljetter

Djurgården Fotboll hade satt igång med att lotta ut 300 biljetter till de två kvarvarande hemmamatcherna i herrallsvenskan, bland annat derbyt mot AIK nästa söndag. Det omintetgörs nu.

– Jag tror att alla har respekt för vad myndigheterna säger, det har vi också och våra eventuella besökare. Det är bara att gilla läget, säger Berggren.

– Vi har förhållit oss till de här reglerna hela säsongen och får göra det fortsättningsvis också.

"Satta på undantag"

Han säger att man inte förlorar något ekonomiskt på att inte få ta in 300 åskådare.

– Det var ett litet hopp inför framtiden och att visa att vi tror oss kunna genomföra väldigt smittsäkra arrangemang. Men då får vi vänta med det och göra det lite längre fram, säger Berggren.

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, säger till TT att det är tråkigt att det hela tiden kommer nya besked.

– Vi blir satta på undantag. Detta innebär de facto att vi har en nedstängning som resten av samhället inte har, säger han.

Enligt dagens nya beslut ska man avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar, förutom för barn och unga födda 2005 eller senare i de berörda regionerna. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger till TT att även de idrottare som räknas som proffs, det vill säga får sin huvudsakliga inkomst från idrotten, får fortsätta att tävla och spela matcher eftersom det annars räknas som yrkesförbud.

Ingela Ahlberg/TT

Cesar Fältskär/TT

FAKTA

Fakta: Publikfrågan under coronapandemin

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget, men att ett nytt beslut ska komma så snart det är möjligt.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

27 oktober: Skåne beslutar att hålla fast vid rådande tak på 50 personer för sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär bland annat regionens elitlag inte kan öppna upp för mer publik som planerat. Bland de drabbade klubbarna finns Malmö FF, Rosengård och Rögle.

29 oktober: Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland följer Skåne och behåller 50-gränsen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL