Utrikes

Borgmästare vill förbjuda hushåll att umgås

Londons borgmästare Sadiq Khan. Arkivbild.
Foto: Tae-Gyun Kim/AP/TT
Utrikes
Utrikes Borgmästaren i London, Sadiq Khan, vill förbjuda personer från olika hushåll i huvudstaden att umgås med varandra. Han uppmanar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att fatta beslutet för att bromsa smittspridning av coronaviruset.
PREMIUM

– En av de saker jag sade till premiärministern är att jag anser att vi borde följa det som händer runt om i landet och stoppa socialt mixande mellan hushåll, säger Sadiq Khan till tidningen The Guardian.

Khan tillägger att han har framfört sin önskan "med tungt hjärta".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Demonstrant i Polen: Går inte att stanna hemma

Demonstranter i Warszawa protesterar mot en väntad skärpning av landets abortlagar.
Foto: Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Svordomarna haglar medan demonstranter fortsätter att ge sig ut på Polens gator för att protestera mot en skärpning av abortlagstiftningen. De utmärker sig genom att vara yngre, mer bestämda och använda ett hårdare språk än vid tidigare protester.

I över en vecka har demonstrationer mot en väntad skärpning av Polens abortlagar pågått i landet. På fredag väntas de största protesterna hittills.

– Det är tusentals människor ute på Krakows gator. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv och jag är född här i Krakow, säger demonstranten Agnierska Morstin till TT i telefon.

Strider mot konstitutionen

Demonstrationerna tog fart efter det att författningsdomstolen i förra veckan meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning. En skärpning skulle innebära att nästan samtliga aborter förbjuds, då 98 procent av de lagliga aborterna i Polen är relaterade till fosterskador, enligt Krystyna Kacpura vid kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering.

Protesterna har spritt sig över hela landet och beskrivs som en större rörelse för kvinnors rättigheter. Manifestationen skiljer sig på flera sätt från tidigare protester i landet, bland annat gällande åldern på demonstranterna.

– Jag har aldrig sett en sådan sammanslutning av yngre människor. De flesta är tonåringar eller i 20-årsåldern. Det är en rörelse av yngre där många inte har röstat än, säger Morstin.

Hon påpekar också att demonstranterna är mer bestämda än tidigare och använder svordomar på ett sätt som tidigare har varit ovanligt i det offentliga rummet i Polen. Demonstranter har intagit kyrkor och på väggarna sprejat #pieklokobiet, en hashtag som kan översättas med ungefär kvinnors helvete. Enligt Morstin är det inte religionen man är mot, utan det handlar om det politiska inflytande som den katolska kyrkan har i landet.

Stor smittspridning

Premiärminister Mateusz Morawiecki har kallat demonstranternas beteende "fullkomligt oacceptabelt" och varnar för att våldsamheter från deras sida kan leda till "eskalering". Han har sagt att alla som värdesätter Polens bästa bör försöka lugna ned situationen och att demonstrationerna riskerar leda till ökad spridning av covid-19.

Under torsdagen registrerade Polen en ny toppnotering i antal fall av covid-19. Totalt har över 300 000 fall rapporterats i landet.

– Jag hade inte tänkt delta i protesterna på grund av pandemin. Men jag kände att jag inte kunde stanna hemma. Så jag tog på mig munskydd och gick ut, säger Morstin och tillägger att de flesta är i rörelse och försöker hålla avstånd.

Magdalena Godlewska flyttade från Sverige till Warszawa för 15 år sedan och deltar i demonstrationerna i huvudstaden. Hon menar att det inte var någon tillfällighet att abortbeslutet kom just under pandemin.

– De försökte smyga med den nya konstitutionsdomen. Jag och många andra tror att regeringen trodde att de skulle komma undan eftersom det är pandemi. Att folk därför skulle vara rädda för att gå ut och protestera, säger hon.

– Men helt plötsligt har i princip alla ungdomar gått ut för att demonstrera.

Andra nedstängning

Premiärminister Mateusz Morawiecki gick under torsdagen ut med att Polen vill undvika en andra nedstängning. Men demonstranterna räds att myndigheterna ska använda den ökade smittspridningen för att slå ner protesterna.

– Vi som demonstrerar kommer inte att lämna gatorna innan det sker en förändring. Men samtidigt är det en stor risk att det kommer en andra nedstängning i landet – för att stoppa demonstrationerna, säger Agnierska Morstin.

Magdalena Godlewska beskriver situationen som farlig och tror att fredagens demonstration kommer att bli en förvarning om hur det kommer utvecklas.

– Militärpolis är på väg för att patrullera på gatorna. Jag tror att fredagen kommer att bli en uppvisning om hur framtiden kan bli. De sätter hårt mot hårt, men de inser ju att de måste börja fundera på hur de ska lösa det här, säger Godlewska.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Polens abortlagstiftning

Den 22 oktober beslutade Polens författningsdomstol att abort av foster med skador strider mot konstitutionen.

Djupt konservativa värderingar har fått större utrymme i Polens offentliga liv sedan nationalistiska Lag och rättvisa (PIS) kom till makten för fem år sedan. Partiet gick då till val på att försvara vad det betraktar som landets traditionella katolska karaktär.

Domstolsbeslutet innebär att PIS kan lägga fram ett lagförslag för parlamentet. Och när det har införts kommer abort endast att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Efter beslutet i författningsdomstolen inleddes demonstrationer runt om i Polen. Demonstrationerna har även spritt sig internationellt. Bland annat i Sverige har demonstrationer hållits.

Demonstrationerna har pågått dagligen i Polen och under onsdagen genomfördes även en landsomfattande kvinnostrejk.

Utrikes

Terrorexpert spår fler attacker efter Nicedåd

Magnus Ranstorp, docent på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utrikes
Utrikes Frankrike skakas av ett nytt knivdåd och landet har höjt terrornivån till högsta möjliga. Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att flera liknande attacker är att vänta.

Enligt fransk polis ska en av de döda i torsdagens attack i Nice vara en kvinna som har fått halsen helt eller delvis avskuren.

– Det sker inom ramarna av en kontext där konfrontationen bara har trappats upp, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Kontexten är ett Frankrike som har en väldigt stark sekulär policy, vilket orsakar spänningar inom landet. Det handlar bland annat om huruvida man får klä sig i burka – och det görs inga kompromisser, säger Ranstorp.

– Ovanpå det har du en karikatyrkris i fransk tappning. Den är inte ny, men den kan utlösa extrema våldsamheter.

Karikatyrteckning av Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat med juridiska och diplomatiska åtgärder mot Frankrike och satirtidningen Charlie Hebdo efter det att tidningen i slutet av oktober publicerade en karikatyrteckning föreställande Erdogan.

Torsdagens knivattack är den andra av liknande slag på bara några veckor. Den 16 oktober mördades läraren Samuel Paty och fick halsen avskuren. Dådet skedde kort efter det att Paty visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet.

– Två halsskärningar på kort tid, det skapar en radikalisering och polarisering i samhället. Syftet är att skapa reaktioner och skapa krig mellan olika grupper i samhället, säger Ranstorp.

I juli 2016 tog två män, som svurit trohet till IS, flera personer gisslan i en kyrka i norra Frankrike. Innan angriparna sköts ihjäl av en elitstyrka skar de halsen av prästen Jacques Hamel.

– Det finns ett symbolvärde för jihadister att halshugga sina offer, säger terrorforskaren Hans Brun.

Kan inte backa

Upptrappningen i konflikten i Frankrike är en ideologisk konfrontation som västvärlden inte kan backa ifrån, menar Hans Brun.

– Det som utmanas är vår yttrandefrihet och vår religionsfrihet och där kan vi tyvärr inte vika ner oss, säger han och tillägger att han tycker att det president Emmanuel Macron sagt och gjort är rätt och riktigt.

– Han har försökt skydda och markera vikten av att behålla grundvärdena i den franska demokratin: yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet.

Brun anser att om det finns ett politisk ansvar, så ligger det hos politiker som Erdogan som medvetet väljer att spä på konflikten istället för att lugna den.

Stormens öga

– Politiker som Erdogan utnyttjar sådana här saker för att dölja politiska problem på hemmaplan. Ekonomin i Turkiet är väldigt dålig, till exempel, och nu kan Erdogan flytta fokus från den turkiska ekonomin genom att sitta och piska upp stämningen mot Frankrike.

Att Frankrike drabbats av flera attacker på senaste tiden beror på att landet utgör stormens öga när det gäller konfrontationen mellan det sekulära samhället och den islamistiska separatismen, enligt Magnus Ranstorp. Han tror inte konflikten kommer att trappas ned.

– Den kommer inte att vända. Vi kan säkerligen komma att se fler sådana här attacker i Frankrike, säger han.

Inga höjningar i Sverige

I Sverige förblir terrorhotbedömningarna oförändrade efter dådet i Nice, enligt Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

— Det görs hela tiden säkerhetsbedömningar utifrån underlag. Säkerhetspolisen följer händelseutvecklingen i Nice, precis som vi följer attentat i andra länder för att bedöma om det skulle påverka Sverige på något sätt, säger Karl Melin.

Han understryker att bedömningen av terrorhotnivån är samlade bedömningar av fler olika händelser samt att det är långsiktiga bedömningar.

— Säkerhetspolisen samarbetar med många olika myndigheter och andra säkerhetspoliser över landsgränserna, säger Karl Melin.

Sedan hösten 2010, med undantag för november 2015 till mars 2016 då terrorhotnivån låg på hög nivå, har nivån i Sverige varit tre på en femgradig skala. Det motsvarar en förhöjd nivå av terrorhot. Det innebär att det “skulle kunna ske” liknande attentat i Sverige som det gjorde i Frankrike idag, enligt Karl Melin.

Ellinor Knoxborn/TT

Åsa Johansson/TT

– Det finns ett symbolvärde för jihadister att halshugga sina offer, säger terrorforskaren Hans Brun.
– Det finns ett symbolvärde för jihadister att halshugga sina offer, säger terrorforskaren Hans Brun.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Utrikes

Höjd terrorhotnivå efter knivmord i kyrka

Polis på plats nära katedralen Notre-Dame i Nice.
Foto: Valery Hache/AP/TT, Ingela Landström/TT
Utrikes
Utrikes Den franska terrorberedskapen höjs till högsta nivån sedan tre personer mördats i och närheten av katedralen Notre-Dame i Nice.
En man har gripits för knivdådet.
Parallellt har en knivbeväpnad man skjutits ihjäl i staden Avignon när han gick till attack mot polis.

Frankrikes premiärminister Jean Castex kallar angreppet i Nice barbariskt och fegt.

– Jag vill hylla ingripandet från våra säkerhetsstyrkor, deras exemplariska reaktion, lugn och professionalism, säger han i ett tal till den franska nationalförsamlingen efter dådet.

Den höjda terrorhotnivån innebär att fler potentiella attacker anses vara nära förestående.

Enligt poliskällor har en kvinna ha fått halsen helt eller delvis avskuren inne i Nicekatedralen. Även en man med ett uppdrag inom kyrkan har hittats död i där. Det tredje offret dödades i en närbelägen bar dit hon tagit sin tillflykt, skriver tidningen Le Monde.

Polis med automatvapen spärrade av ett stort område runt katedralen i centrala Nice efter dådet. Den misstänkte gärningsmannen är gripen och situationen under kontroll, enligt polisen.

Den franska anti-terrormyndigheten har öppnat en utredning om terrorbrott.

Macron på plats

President Emmanuel Macron och justitieminister Éric Dupond-Moretti reste till Nice där de besökte kyrkan på eftermiddagen.

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att allt tyder på att det rör sig om en terrorattack och att den misstänkte gärningsmannen upprepade gånger ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större).

Den gripne mannen skottskadades av polis i samband med gripandet. Han vårdas på sjukhus.

– Vi hörde flera skott. Sex eller sju stycken. Vi är ett tjugotal som har tagit skydd på kontoret. Det är väldigt skrämmande, sade en man vid namn Pierre som arbetar i en fastighet mittemot kyrkan till tidningen Nice-Matin i samband med dådet och dess efterspel.

"Nice har betalat ett för högt pris, precis som hela vårt land har gjort, de senaste åren. Jag manar till sammanhållning bland Niceborna", skriver Estrosi.

Världen fördömer dådet

Ledare världen över fördömer dådet, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Italiens premiärminister Giuseppe Conte och Rysslands president Vladimir Putin. Även från Vatikanen kommer kondoleanser: "Dagens attack har sått död på en plats för kärlek och tröst. Påven är medveten om situationen och står nära det sörjande katolska samfundet", säger talespersonen Matteo Bruni i ett uttalande.

Även Franska rådet för muslimsk tro (CFCM) fördömer attacken i Nice, där ärren fortfarande är färska efter terrorattentatet under nationaldagen 2016 då 86 människor mördades när en islamistisk extremist mejade ned människor med en lastbil. "Som ett tecken på sorg och solidaritet med offren och deras nära och kära, uppmanar jag alla muslimer i Frankrike att ställa in firandet av Mawlid", lyder ett uttalande från rådets ordförande Abdallah Zekri.

Den muslimska högtiden mawlid, som firas under torsdagen, högtidlighåller profeten Muhammeds födelsedag.

Attack i Avignon

På torsdagsförmiddagen gick även en knivbeväpnad man i Avignon i sydöstra Frankrike till attack mot polis. Han hotade även förbipasserande och ropade "Allahu Akbar" enligt franska polisen. Mannen sköts ihjäl av polis innan någon kom till skada, rapporterar tv-bolaget BFMTV.

Attentaten kommer samtidigt som de pågående kontroverserna som följt efter mordet på Parisläraren Samuel Paty, som fick halsen avskuren efter att ha visat satirbilder på profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet. Även den händelsen utreds som ett terrorbrott.

Efter mordet på Paty och president Macrons försvar av lärarens rätt att visa bilderna har spänningarna mellan Frankrike och vissa läger inom den muslimska världen ökat och flera länder har manat till bojkott av franska varor.

Frankrikes president Emmanuel Macron (näst längst till höger), borgmästaren i Nice Christian Estrosi (till höger) och justitieminister Éric Dupond-Moretti (till vänster) besöker Notre-Dame-katedralen i Nice efter attacken.
Frankrikes president Emmanuel Macron (näst längst till höger), borgmästaren i Nice Christian Estrosi (till höger) och justitieminister Éric Dupond-Moretti (till vänster) besöker Notre-Dame-katedralen i Nice efter attacken.
Foto: Eric Gaillard/Pool via AP/TT
Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-katedralen i Nice.
Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-katedralen i Nice.
Foto: Daniel Cole/AP/TT

Utrikes

WHO erbjuder ersättning vid vaccinbiverkning

Vårdarbetare testar en familj för coronaviruset i indiska Hyderabad i oktober.
Foto: Mahesh Kumar A./AP/TT
Utrikes
Utrikes

Världshälsoorganisationen WHO upprättar en ersättningsfond för människor i fattiga länder som drabbas av eventuella biverkningar av ett kommande vaccin mot covid-19.

Förhoppningen är att stilla vaccinskeptikers betänkligheter kring att ta ett framtida vaccin. Farhågan hos WHO är att vaccinvägrare kan hindra takten för den globala vaccineringen och därmed förlänga pandemin.

Ersättningsfonden upprättas tillsammans med WHO-ledda Covax Facility och Gavi, som siktar på att säkra en global tillgång till ett framtida coronavaccin. Fonden kan komma att stå för notan i totalt 92 låginkomstländer, vilket innebär att deras regeringar temporärt inte ska behöva ansvara för fordringar från patienter om något går fel vid vaccineringen.

Utrikes

Tidigare Labourledare stängs av

Labours tidigare partiledare Jeremy Corbyn. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den förre Labourledaren Jeremy Corbyn har blivit avstängd av partiet.

Orsaken är hans reaktioner på en utredning av den brittiska jämlikhetskommissionen EHRC. Utredningen har kommit fram till att Labour under Corbyns tid som partiledare varit ansvarig för olagliga trakasserier och diskriminering.

När Corbyn var partiledare förekom ständiga klagomål om antisemitism inom partiet och kritik mot hur han reagerade på klagomålen.

Corbyn sade senare under torsdagen att han inte accepterade utredningens resultat. Enligt honom har storleken på problemet överdrivits av politiska skäl.

Labours respons var då att stänga av honom eftersom han inte tagit tillbaka sina uttalanden.

Den nuvarande ledaren Keir Starmer säger att han helt och hållet godtar EHRC:s utredning och att alla rekommendationer i utredningen ska genomföras.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Utrikes

Putin vill inte stänga ned Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland rapporterar nya rekordsiffror för antalet fall med bekräftad covid-19. Men president Vladimir Putin har inga planer på en nationell nedstängning.

– Vi vet precis hur vi ska agera och därför planerar vi inte att införa omfattande restriktiva åtgärder, att inleda en så kallad rikstäckande lockdown, där ekonomi och näringsliv i praktiken upphör, sade Putin i ett forum för investerare.

Tidigare under torsdagen presenterade regeringen ett stödpaket på 11 miljarder rubel, drygt 1,2 miljarder kronor, till landets regioner som har drabbats hårt av den snabba ökningen av antalet fall.

Stödet tillkännagavs samtidigt som det har kommit flera rapporter om bland annat köande ambulanser vid sjukhus och brist på medicinska förnödenheter.

I Ryssland har drygt 17 700 nya smittade och 366 coronarelaterade dödsfall konstaterats under det senaste dygnet. Totalt har närmare 1,6 miljoner fall av covid-19 registrerats i landet.

Ryssland har omkring 145 miljoner invånare.

Utrikes

Opposition godtar inte valresultat i Tanzania

En man röstar i Tanzanias huvudstad Dodoma.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Onsdagens presidentval i Tanzania gick inte rätt till, anser oppositionen.

President John Magufuli från regerande socialistiska Revolutionära partiet (CCM) har en stor ledning när de första siffrorna presenterats. Ett slutligt valresultat väntas inom en vecka.

Men redan nu säger Tundu Lissu, presidentkandiat för oppositionspartiet Chadema, att han inte kommer att acceptera valresultatet.

– Vad som än hände i går (onsdag) var det inget val och därför kommer vi inte att erkänna det. Vi kommer inte att godta resultatet.

Enligt Lissu har observatörer från partiet hindrats från att komma till vallokalerna. Han uppmanar sina anhängare till fredliga protester och omvärlden till att inte erkänna valets utgång.

Det har varit oroligt i Tanzania inför valet. Enligt oppositionen sköts tio personer ihjäl i delvis självstyrande Zanzibar i tisdags, samtidigt som ytterligare ett 50-tal skadades.

Utrikes

Tre döda i befarad terrorattack – höjd hotnivå

Polis trycker tillbaka allmänheten nära platsen för attacken i Nice.
Foto: Valery Hache/AP/TT, Ingela Landström/TT
Utrikes
Utrikes Den franska terrorberedskapen höjs till högsta nivån efter att tre personer har dödats i en befarad terroristattack i anslutning till katedralen Notre-Dame i Nice. En person har gripits för dådet.
Parallellt har en knivbeväpnad man skjutits ihjäl i staden Avignon när han gick till attack mot polis.

Frankrikes premiärminister Jean Castex kallar angreppet i Nice barbariskt och fegt.

– Jag vill hylla ingripandet från våra säkerhetsstyrkor, deras exemplariska reaktion, lugn och professionalism, säger han i ett tal till den franska nationalförsamlingen efter dådet.

Den höjda terrorhotnivån innebär att fler attacker anses troligen vara nära förestående.

Enligt poliskällor ska en kvinna ha fått halsen helt eller delvis avskuren inne i Nicekatedralen. Ett annat av offren ska ha dödats i en närbelägen bar dit hon tagit sin tillflykt, skriver Le Monde.

Journalister på plats i Nice rapporterar att polis beväpnad med automatvapen spärrat av ett stort område runt katedralen i centrala Nice. Den misstänkte gärningsmannen är gripen och situationen under kontroll.

– Vi hörde flera skott. Sex eller sju stycken. Vi är ett tjugotal som har tagit skydd på kontoret. Det är väldigt skrämmande, sade en man vid namn Pierre som arbetar i en fastighet mittemot kyrkan till tidningen Nice-Matin.

Utredning om terrorbrott

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att det finns tecken på att det rör sig om en terroristattack och att den misstänkte gärningsmannen upprepade gånger ska ha ropat "Allahu Akbar". Den person som gripits befinner sig på sjukhus efter att ha skadats av polis i samband med gripandet.

"Nice har betalat ett för högt pris, precis som hela vårt land, de senaste åren. Jag manar till sammanhållning bland Niceborna", skriver Estrosi.

Den franska anti-terrormyndigheten har öppnat en utredning om terrorbrott och president Emmanuel Macron är på väg till staden.

Världen fördömer dådet

Ledare världen över fördömer dådet, däribland Tysklands Angela Merkel, Italiens Giuseppe Conte och Rysslands Vladimir Putin. Även från Vatikanen kommer kondoleanser.

"Dagens attack har sått död på en plats för kärlek och tröst. Påven är medveten om situationen och står nära det sörjande katolska samfundet", säger Vatikanens talesperson Matteo Bruni i ett uttalande.

Även Franska rådet för muslimsk tro (CFCM) fördömer attacken i Nice, där ärren fortfarande är färska efter terrorattentatet under nationaldagen 2016 då 86 människor dödades av en framrusande lastbil.

"Som ett tecken på sorg och solidaritet med offren och deras nära och kära, uppmanar jag alla muslimer i Frankrike att ställa in firandet av Mawlid", lyder ett uttalande från rådets ordförande Abdallah Zekri.

Den muslimska högtiden Mawlid, som firas under torsdagen, högtidlighåller profeten Muhammeds födelsedag.

Attack i Avignon

På torsdagsförmiddagen gick även en knivbeväpnad man i Avignon i sydöstra Frankrike till attack mot polis. Han ska även ha hotat förbipasserande och ropat "Allahu Akbar", enligt franska polisen. Mannen sköts ihjäl av polis innan någon kom till skada, rapporterar tv-bolaget BFMTV.

Attentaten kommer samtidigt som de pågående kontroverserna som följt efter mordet på Parisläraren Samuel Paty, som fick halsen avskuren efter att ha visat karikatyrer på profeten Muhammad under en historielektion.

Efter mordet har spänningarna mellan Frankrike och delar av den muslimska världen ökat och flera länder har manat till bojkott av franska varor. Framför allt från Turkiet har kritiken varit hård, men även det turkiska utrikesdepartementet har fördömt attacken i Nice och skickat kondoleanser till de drabbade.

Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-katedralen i Nice.
Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-katedralen i Nice.
Foto: Daniel Cole/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL