Inrikes

Två anhållna efter skottlossningar i Tyresö

Två män har anhållits efter skottlossningar i Tyresö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två män har anhållits efter två skottlossningar i Tyresö, sydost om Stockholm, på fredagsförmiddagen.

– Det är en lägenhet i Bollmora och en villa i Trollbäcken som beskjutits men ingen har skadats, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stockholm: "Vi är beredda att stänga gymmen"

Gymmen i Stockholm kan tvingas stänga om inte antalet besökare minskar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Stockholmspolitikerna är beredda att stänga museer, bibliotek och gym om inte de nya corona-rekommendationerna minskar besöken.

– Vi håller stadens gym och bad öppna tills vidare. Men självklart, om vi ser att besöken efter de här nya, tuffare rekommendationerna inte minskar rejält, då måste vi ta ett nytt beslut. Och det kan ske i morgon i så fall, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för bland andra Stockholms län kom på torsdagseftermiddagen. "Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym", skriver myndigheten.

– Vi räknar med att människor tar till sig det och inte besöker gym eller bad om det inte är absolut nödvändigt eller för att följa med barn, säger Karin Ernlund.

Det samma gäller stadens bibliotek, enligt Jonas Naddebo (C) kulturborgarråd i Stockholm.

– Vi håller öppet men är beredda att ändra oss. Besök inte biblioteken om du inte verkligen behöver, säger han.

Friskis & Svettis i Stockholm håller också öppet men uppmanar alla att byta om och duscha hemma. Sats talesperson Malin Selander skriver i ett mejl till TT att gymkedjan också håller öppet, eftersom det inte har kommit ett krav på att hålla stängt. "Om Folkhälsomyndigheten skulle ge nya riktlinjer kommer vi självklart att följa dessa", skriver hon.

Jonas Fredén/TT

Inrikes

Snabba ryck i kommuner efter skärpta råd

Göteborg, februari 2020. Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen beslut om skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes En mängd kommuner runt om i Sverige måste nu hantera nya skärpta råd för att stoppa den ökande smittspridningen av coronaviruset.
– Det är inte över än, tyvärr, säger Boxholms kommunalråd efter torsdagens besked från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen beslut om skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

Antalet personer som smittats av coronaviruset i de regionerna har ökat kraftigt, vilket gett en ökad belastning på hälso- och sjukvården. Antalet smittade personer inom särskilda boendeformer för äldre har också ökat, enligt Folkhälsomyndigheten.

De allmänna råden innebär bland annat uppmaningar om att undvika kontakter med människor man inte bor med, att avstå att vistas i offentliga inomhusmiljöer och undvika möten och föreställningar.

– Det gäller att vi håller i och håller ut och håller avstånd. Vi får finna oss i att vi får lite starkare allmänna restriktioner nu. Det är inte över än, tyvärr, säger Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholms kommun.

Badhuset kan stänga

TT: Vad kan detta innebära för era kommunala verksamheter?

– Vi har knappt hunnit svälja det här än, men våra kommundirektörer har haft möte i dag och vi har tittat på eventuella åtgärder för bibliotek och badhus, om vi eventuellt ska stänga simhallen, säger Johansson.

Helena Mehner, kommunikationsdirektör i Göteborg, säger att det gäller att agera snabbt nu.

– Nu går vi ut till alla verksamheter och påpekar att det är skärpta råd.

TT: Finns det några verksamheter som kommer att stänga ner?

– Det kan jag inte kommentera nu. Men om det visar sig att man inte kan hantera det som Folkhälsomyndigheten säger – och att det uppstår trängsel – då kan vi behöva stänga. Vi kan hamna i en sådan situation.

– Det är viktigt att de som kan jobba hemma gör det. Situationen kräver en tät analys av utvecklingen och att vi agerar efter de restriktioner vi fått. Nu måste vi hjälpas åt, säger Helena Mehner.

Brister i följsamhet

Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping, säger att de skärpta råden kommer av att människor inte har skött sig.

– Det är ju bristande följsamhet i de ganska enkla råden som har gällt, som har lett till studentfester, smittspridning bland hockeylag, privata fester i övrigt, som sedan har löpt vidare och eskalerat, säger han.

– Hade man skött sig hade vi inte hamnat här, men nu är det nödvändigt med kraftfulla åtgärder under en kort tid.

TT: Vad innebär detta för er?

– Vi kommer kunna påverka den kommunala verksamheten, framför allt med stora effekter i kultur- och fritidssektorn.

Det viktigaste är dock den enskildes följsamhet, säger Paul Håkansson.

– Det är viktigt att vi klarar ut det här gemensamt under de tre veckor som perioden gäller. Lyckas vi med det kommer vi kunna lätta sedan. Jag tycker det gick väldigt bra i våras och vi fick stor effekt, det måste vi klara en gång till.

Marc Skogelin/TT

Jonas Dagson/TT

FAKTA

Fakta: Sju nya dödsfall

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

För närvarande provtas ungefär 160 000 personer per vecka i Sverige.

Andelen provtagna som är positiva har ökat till fem procent.

Inrikes

Mer distansstudier för Malmöelever

Elever i Malmö stads gymnasieskolor får räkna med mer hemmaplugg framöver.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Gymnasieelever i Malmö får ställa in sig på att undervisas mer hemma efter höstlovet. Malmö stad planerar för utökad distansundervisning.

Det är inte fråga om att helt och hållet gå över till fjärr- eller distansundervisning – stadens tolv gymnasieskolorna håller fortsatt öppet. Men för att minska risken för smittspridning och för att minska trycket på kollektivtrafiken ska mer undervisning ske på distans, skriver staden.

Ambitionen är att en fjärdedel av alla elever ska undervisas i hemmet. Det innebär att det varje dag ska vara cirka 1 400 färre elever som tar sig till skolan. Rektorerna arbetar som bäst med upplägget som införs successivt.

"Vi ser ett fortsatt behov av att i så hög utsträckning som möjligt bedriva undervisning på plats i skolorna. Men läget med kraftigt ökad smittspridning i Skåne gör att vi landat i detta beslut med en utökad undervisning på distans", säger gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör Lars Rehnberg enligt ett pressmeddelande.

Till Sydsvenskan säger Rehnberg att alla gymnasieelever som är symtomfria ska ta sig till skolan som vanligt på måndag. Där får de besked om schemat framåt.

– Här måste rektorerna tillsammans med lärare göra kloka vägval, säger han till tidningen.

Gymnasieskolornas introduktionsprogram och gymnasiesärskolan omfattas inte av beslutet.

Inrikes

Försvunnen stockholmare hittad död efter ett år

Den döde, som försvann för ungefär ett år sedan, har identifierats som en man från Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

För en vecka sedan hittade en jägare skelettdelar utomhus väster om Uppsala. Polisen kunde snart konstatera att det rörde sig om en död människa, och en förundersökning om mord inleddes.

Nu har den döde identifieras som en man från Stockholm som försvann för ungefär ett år sedan. Hans anhöriga har underrättats av polisen.

Ärendet är nu överfört till polisen i Stockholm som ska utreda vad som hänt.

Inrikes

Hallengren hotar med tuffare åtgärder

Socialminister Lena Hallengren (S)
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Personer som befinner sig i de fem svenska regioner med särskilt hårda coronaregler bör verkligen ta restriktionerna på allvar, uppmanar socialminister Lena Hallengren (S).
Annars väntar ännu hårdare tag.

Sverige går mot mörkare tider. Hösten har hittills inneburit en ökad smittspridning av coronaviruset.

– Jag är bekymrad att det går fort i flera regioner, säger Lena Hallengren.

Totalt fem regioner har efter torsdagen särskilt stränga råd från Folkhälsomyndigheten. Bland annat uppmanas skåningar och upplänningar att till exempel undvika kollektivtrafiken medan stockholmare, östgötar och västgötar till exempel inte bör uppsöka köpcentrum.

– I våras var det många som varje dag tittade på myndigheternas och regeringens presskonferenser. Nu är det dags att återigen se till att vara rejält uppdaterad. Inte bara om det globala läget utan vad som gäller i ens region så att man kan hjälpa till och ta ansvar, säger socialministern.

Hallengren berättar inget om nya nationella åtgärder från regeringen, men påpekar att det är ett verktyg som kan komma att användas.

– Låt oss hoppas att alla förstår att man ska följa de omfattande restriktioner som de lokala råden innebär. Annars är det klart att det går att gå vidare och vidta ytterligare åtgärder.

TT: Är det aktuellt att återinföra ett nationellt besöksförbud på äldreboenden?

– Det är i dagsläget inte aktuellt. Vi har en helt annan beredskap i dag än vad som av naturliga skäl fanns i början av pandemin.

TT: Är det aktuellt för gymnasieeleverna att återgå till distansundervisning?

– Det är inte heller aktuellt i dagsläget. Jag tror att man ska vara medveten om att det har väldigt stora negativa konsekvenser att stänga ner utbildningsväsendet på det sättet som det innebar.

Erik Nilsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Covid-19

Hallengren hotar med tuffare åtgärder

Socialminister Lena Hallengren (S)
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Personer som befinner sig i de fem svenska regioner med särskilt hårda coronaregler bör verkligen ta restriktionerna på allvar, uppmanar socialminister Lena Hallengren (S).
Annars väntar ännu hårdare tag.

Sverige går mot mörkare tider. Hösten har hittills inneburit en ökad smittspridning av coronaviruset.

– Jag är bekymrad att det går fort i flera regioner, säger Lena Hallengren.

Totalt fem regioner har efter torsdagen särskilt stränga råd från Folkhälsomyndigheten. Bland annat uppmanas skåningar och upplänningar att till exempel undvika kollektivtrafiken medan stockholmare, östgötar och västgötar till exempel inte bör uppsöka köpcentrum.

– I våras var det många som varje dag tittade på myndigheternas och regeringens presskonferenser. Nu är det dags att återigen se till att vara rejält uppdaterad. Inte bara om det globala läget utan vad som gäller i ens region så att man kan hjälpa till och ta ansvar, säger socialministern.

Hallengren berättar inget om nya nationella åtgärder från regeringen, men påpekar att det är ett verktyg som kan komma att användas.

– Låt oss hoppas att alla förstår att man ska följa de omfattande restriktioner som de lokala råden innebär. Annars är det klart att det går att gå vidare och vidta ytterligare åtgärder.

Är det aktuellt att återinföra ett nationellt besöksförbud på äldreboenden?

– Det är i dagsläget inte aktuellt. Vi har en helt annan beredskap i dag än vad som av naturliga skäl fanns i början av pandemin.

Är det aktuellt för gymnasieeleverna att återgå till distansundervisning?

– Det är inte heller aktuellt i dagsläget. Jag tror att man ska vara medveten om att det har väldigt stora negativa konsekvenser att stänga ner utbildningsväsendet på det sättet som det innebar.

Erik Nilsson/TT

Inrikes

Skärpta coronaråd i ytterligare tre regioner

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm, Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog och Stefan Anering, enhetschef MSB under torsdagens pressträff.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten skärper råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland på grund av ökad smittspridning.
Smittskyddsläkarna "ber, bönar och vädjar" till alla i regionerna att hjälpas åt.

I de tre regionerna införs särskilda allmänna råd, likt de som tidigare införts i Uppsala och Skåne.

– Vi ber, bönar och vädjar till alla personer i samhället att nu verkligen tänka till i varje stund för att hålla det här fysiska avståndet och hålla kurvorna nere, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland.

Alla tre regionerna behåller gränsen på 50 personer för allmänna sammankomster, i stället för de 300 som regeringen tidigare öppnat för.

Gäller i tre veckor

I Stockholm har antalet bekräftade fall ökat snabbt, enligt den tillförordnade smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund.

– Vi tar till de här åtgärderna i förebyggande syfte. Ingen vet om det räcker, men vi gör ganska mycket och vi har tre veckor på oss att se om det fungerar, säger hon.

Beslutet gäller för samtliga regioner till och med den 19 november 2020, men kan förlängas.

Jobba hemifrån

De skärpta råden innebär att personer uppmanas att avstå från att vistas i offentliga inomhusmiljöer. Nödvändiga inköp kan göras.

Även möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar ska avstås. Dock inte idrott för barn och unga födda 2005 eller senare.

Om möjligt ska man också undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Man ska även jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi uppmanar både arbetsgivarna och arbetstagarna att försöka skapa en situation där man kan jobba hemifrån. En ganska stor del av smittspridningen sker på arbetsplatsen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Däremot är det inte aktuellt att stänga skolorna.

– Vi kommer att ha en fortsatt dialog om det. Vi ser inte att det är skolorna som är den stora drivande faktorn i det här, även om det sker en del utbrott, säger Anders Tegnell.

Undvik badhus

Bland de platser som nu ska undvikas nämns butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. För både kollektivtrafiken och restaurangerna gäller alltså samma råd som tidigare.

– Allt handlar om att vi inte vill ha mycket folk ute på stan. Men de som måste åka kollektivtrafik ska åka, säger Maria Rotzen Östlund.

Samtidigt meddelas att restriktionerna som tidigare införts i Uppsala förlängs i ytterligare två veckor. Uppsala är också undantaget från rekommendationen om kollektivtrafik, där uppmanas allmänheten att undvika bussar och tåg.

– I Stockholm behövs kollektivtrafiken väldigt mycket för att samhället över huvud taget ska fungera. Det är inte samma läge i Uppsala, där är avstånden mindre och man kan klara sig utan det betydligt lättare, motiverar Anders Tegnell.

Sliten personal

I hela landet provtas nu ungefär 160 000 personer per vecka. Andelen av de som provtas som är positiva har ökat till drygt fem procent, från att tidigare ha legat mellan tre och fyra procent.

– Det tyder på att vi har en ökande smittspridning i samhället, säger Anders Tegnell.

Antalet covidpatienter inom slutenvården har ökat något, och väntas öka ytterligare framöver på grund av den kraftiga smittspridningen. Samtidigt har vårdpersonalen knappt återhämtat sig efter pandemins första våg.

– Många ur personalen är fortfarande slitna efter våren och sommaren och många tar också fortfarande nu ut sin sommarsemester, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

FAKTA

Fakta: Sju nya dödsfall

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

För närvarande provtas ungefär 160 000 personer per vecka i Sverige.

Andelen provtagna som är positiva har ökat till fem procent.

Inrikes

Tre anhållna efter mordförsök i Östersund

Tre personer har anhållits för allvarliga brott efter en serie händelser i centrala Östersund under onsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tre personer har gripits för en rad olika brott i Östersund under onsdagskvällen. En man har anhållits för mordförsök, och misstänks dessutom tillsammans med två kvinnor för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen kallades vid 18-tiden på onsdagskvällen till en plats i centrala Östersund där en man blivit så allvarligt misshandlad att brottet rubriceras som försök till mord. Mannen, som är i 30-årsåldern fördes till sjukhus med sina skador, men hans tillstånd är inte närmare känt av polis eller åklagare.

Explosivt föremål

När polisen under kvällen sökte en man i samma ålder som misstänktes för brottet, påträffades ett misstänkt explosivt föremål. Först påbörjades en utrymning av fastigheten, men efter att ha konsulterat Nationella bombskyddet gjordes bedömningen att föremålet var säkert att hantera, och då avbröts utrymningen.

I samband med händelsen greps inte bara den man som misstänktes för mordförsöket, utan också två kvinnor i 20- respektive 40-årsåldern. Alla tre misstänks på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott, och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Mannen i 30-årsåldern är skäligen misstänkt för mordförsök, den lägre misstankegraden.

Många poliser arbetar

Vad gäller mordförsöket pågår ett intensivt utredningsarbete, med vittnesförhör och husrannsakan.

– Det är många poliser som arbetar med det, och det har hållits ganska många förhör under dagen. Vi har haft kontinuerliga möten jag och polisen med anledning av det här. Jag har gett direktiv om inledande utredningsåtgärder som polisen jobbar med, säger kammaråklagare Tobias Kajbring.

Alla tre är anhållna och senast på söndag måste åklagaren lämna in häktningsframställan. Varken polis eller åklagare vill gå närmare in på omständigheterna kring brotten med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Lucas Brischetto/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL