Utrikes

Tusentals moskéer har rivits i västra Kina

'Älska partiet – älska landet', lyder skylten som myndigheterna placerat ovanför entrén till en moské i staden Kashgar i Xinjiang-regionen. Arkivbild från november 2017.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals moskéer har demolerats i Xinjiang i nordvästra Kina – där det sedan tidigare rapporterats att hundratusentals muslimer placerats i läger.
PREMIUM

Omkring 8 500 moskéer har rivits helt och hållet, enligt en rapport från den australiska tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (ASPI), som har följt utvecklingen via bland annat satellitbilder. Ytterligare ungefär lika många moskéer har rivits åtminstone delvis, till exempel genom att minarettorn eller kupoler har tagits bort.

Det mesta av förstörelsen har ägt rum under de senaste tre åren, enligt rapporten. Under samma period har den kommunistiska statsapparaten bedrivit ett idogt arbete för att "omskola" en stor del av Xinjiang-regionens muslimska befolkning i ett stort antal läger, vilket man motiverar med att det är en åtgärd mot extremism.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hårdare tag mot digitala hot efter lärarmord

Mordet på Samuel Paty föregicks av att hans uppgifter spreds i sociala medier. nu vill Frankrike skärpa lagstiftningen. Foto: Lewis Joly/AP/TT
Foto: Lewis Joly
Utrikes
Utrikes Innan historieläraren Samuel Paty mördades hade hans personuppgifter spridits i sociala medier. Nu vill Frankrike göra det lättare att straffa de som pekar ut måltavlor för islamistiska attacker.

Inför det brutala mordet på Samuel Paty den 16 oktober hade en förälder till en av Parislärarens elever samt en radikal islamist spridit hans namn och adressen till hans arbetsplats på sociala medier.

Bägge har åtalats för medverkan till mord.

Nu vill franske premiärministern Jean Castex sänka ribban för när det blir brottsligt att peka ut någon på nätet. En ändring i ett liggande lagförslag ska göra det åtalbart att "publicera personlig information om någon, exempelvis en lärare, och därigenom hota personens liv".

Förslaget ska ingå i ett större lagpaket som presenterades av president Emmanuel Macron i början av oktober och syftar till att "befria fransk islam från utländska influenser". Bakgrunden är de religiöst motiverade terrordåd som under det senaste årtiondet återkommande skakat Frankrike.

– Vår utmaning är bekämpa de som spårar ur i religionens namn och samtidigt skydda de som bekänner sig till islam och är medborgare i republiken, sade Macron till The Guardian då han presenterade initiativet.

FAKTA

Fakta: Mordet på Samuel Paty

Historie- och geografiläraren Samuel Paty huggs den 16 oktober ned några hundra meter från sin arbetsplats i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine och får därefter huvudet avskuret.

Den misstänkte gärningsmannen Abdullakh Anzoroven, en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, skjuts ihjäl av polisen.

Några dagar före mordet hade Paty visat Muhammedkarikatyrer ur satirtidningen Charlie Hebdo under en lektion om yttrandefrihet, efter att först ha erbjudit muslimska elever att blunda eller lämna klassrummet om de inte ville titta.

Utrikes

50 miljoner har förtidsröstat i USA

En väljare i Idaho förtidsröstar i det amerikanska presidentvalet som hålls den 3 november. Arkivbild.
Foto: John Roark/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mer än 50 miljoner amerikaner har förtidsröstat i presidentvalet i USA.

Därmed har rekordmånga väljare förtidsröstat enligt University of Floridas US Elections Project, som via statistik från delstaterna följer röstandet.

Valet står mellan den sittande presidenten republikanen Donald Trump och demokraten och den tidigare vicepresidenten Joe Biden.

En anledning till det stora antalet förtidsröstande är sannolikt att fler än vanligt, på grund av coronapandemin, vill undvika trängsel vid vallokalerna på valdagen den 3 november.

Enligt siffror från University of Floridas projekt har mer än 35 miljoner hittills poströstat och mer än 15 miljoner i särskilda vallokaler som redan har öppnats.

President Trump har upprepade gånger kritiserat poströstandet och hävdat – utan att kunna leda i bevis – att det leder till valfusk.

Utrikes

Smittorekord i Danmark – restriktioner väntas

'Coronan är tillbaka', säger danska statsministern Mette Frederiksen. Arkivbild. Foto: Olivier Hoslet/AP/TT
Foto: Olivier Hoslet
Utrikes
Utrikes

Danmark har under det senaste dygnet registrerat 859 bekräftade fall av covid-19, landets högsta dygnssiffra sedan pandemin tog sin början.

– Coronan är tillbaka. Och vi kommer att införa ytterligare restriktioner, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

De nuvarande coronarestriktionerna löper ut den 31 oktober men regeringen förväntas på fredagskvällen varsla om förlängda – och utökade – begränsningar.

Hur de nya åtgärderna kommer att se ut är oklart men det ryktas om utökade reserestriktioner och att deltagargränsen för offentliga sammankomster, i dag 50 personer, ska skärpas ytterligare.

Kravet på munskydd i kollektivtrafiken kommer att bli kvar, säger transportministern Benny Engelbrecht (S).

– Som minst kommer det i varje fall att fortsätta året ut och förmodligen längre.

Totalt har Danmark rapporterat drygt 38 500 fall av covid-19, inklusive knappt 700 dödsfall, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Utrikes

Norge: Nya restriktioner ska rädda julen

Norges statsminister Erna Solberg vill rädda julfirandet genom nya virusrestriktioner. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Foto: Terje Bendiksby
Utrikes
Utrikes

Norges statsminister Erna Solberg varslar om nya virusrestriktioner från och med nästa vecka.

– Även om Norge har låga smittotal så registrerar vi att sjukhusinläggningarna har ökat den sista tiden, säger Solberg.

Restriktionerna ska att vara landsomfattande, med möjlighet att vid behov införa strängare åtgärder lokalt. Exakt hur restriktionerna kommer att se ut är fortfarande under utarbetning.

– Insatserna kommer att vara inriktade på de områden där vi ser att smittan ökar, säger Solberg.

Förra veckan registrerade Norge omkring 1 000 bekräftade fall av covid-19. I slutet av september låg veckosiffran på strax över 300.

Statsministern säger att hon är "bekymrad" över virusläget. Samtidigt är förhoppningen att restriktionerna ska resultera i ett utfall som sannolikt står högt upp på mångas önskelistor.

– När vi nu väljer att komma med utökade åtgärder nästa vecka så är det för att ett krafttag i november och början av december ger möjlighet till ett normalt julfirande med våra närmaste. Det tror jag är något vi alla skulle värdera efter det här året.

Utrikes

Avtal om "permanent" libyskt eldupphör

FN-sändebudet Stephanie Williams. Arkivbild.
Foto: Martial Trezzini/AP/TT
Utrikes
Utrikes De stridande parterna i Libyen har nått en överenskommelse om ett "permanent" eldupphör.
EU välkomnar avtalet, men Turkiets president Erdogan är skeptisk.

Beskedet kommer efter fem dagar av förhandlingar.

– I dag är en bra dag för det libyska folket, säger FN-sändebudet Stephanie Williams i en livesändning efter att överenskommelsen skrivits under.

Hennes förhoppning är att eldupphöret ska göra att flyktingar som befinner sig i och utanför landet ska kunna återvända till sina hem.

– Jag hoppas att framtida generationer libyer kommer att se dagens överenskommelse som ett första, avgörande och modigt steg för att uppnå en omfattande lösning av den libyska krisen som har pågått alltför länge.

Hon lägger till att mycket arbete återstår de närmaste veckorna för att implementera åtagandena.

Erdogan ifrågasätter

Enligt avtalet ska alla militära enheter och beväpnade grupper vid frontlinjerna återvända till sina baser. Detsamma gäller alla legosoldater och utländska krigare från hela landet inom högst tre månader.

De två styrena, förkortade GNA och LNA på engelska, har flera gånger tidigare kommit fram till liknande avtal, som inte har hållits.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som stöttar GNA, ifrågasätter i stället avtalets trovärdighet.

– Dagens överenskommelse om eldupphör har inte gjorts på högsta nivå, det var på en lägre nivå. Tiden får utvisa om det kommer att hålla.

Hyllat besked

På Unsmils Facebooksida beskrivs avtalet som en "historisk bedrift" och det hyllas även av EU-kommissionen.

– Överenskommelsen om ett permanent eldupphör är mycket viktigt för återupptagandet av en politisk dialog, säger talespersonen Peter Stano.

Libyen har splittrats av konflikter sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011. Vapen och krigare har även spritts till andra länder i Afrika, samtidigt som laglösheten ger grogrund för storskalig människosmuggling till Europa.

FAKTA

Fakta: Libyen

Libyen är till ytan ungefär fyra gånger så stort som Sverige och gränsar till Medelhavet i norr, Egypten i öster, Tunisien och Algeriet i väster och Niger, Tchad och Sudan i söder. Merparten av landets cirka sex miljoner invånare bor längs Medelhavskusten.

Libyen hamnade under italiensk kontroll 1911 men blev självständigt efter andra världskriget. Efter en statskupp 1969 leddes landet länge av Muammar Gaddafi, ökänd som en av världens mest nyckfulla, brutala och excentriska diktatorer. Gaddafi störtades och dödades 2011 sedan protester mot honom övergått i ett inbördeskrig, som i princip fortsatt sedan dess.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Utrikes

Minister stängde krogarna – och gick på krogen

Roman Prymula har brutit mot sina egna virusrestriktioner.
Foto: Ondrej Deml/AP/TT
Utrikes
Utrikes Häromdagen gick Tjeckiens hälsominister ut med att restauranger i landet måste stänga. Men sedan gick han själv på en av de krogar som skulle hålla stängt, avslöjar tidningen Blesk.
Roman Prymula får nu sparken ur regeringen.
PREMIUM

Prymula besökte en restaurang som borde ha varit stängd enligt de pandemirestriktioner som hans egen regering har infört. Prymula, en epidemiolog som bara varit hälsominister sedan i september, bar inte heller munskydd när han satte sig i sin bil med en chaufför, rapporterar Blesk.

I en intervju med tidningen Respekt försvarar sig Prymula med att han hållit ett arbetsmöte i lokalerna, och att det inte pågått någon restaurangverksamhet vid tillfället.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nya restriktioner mot andra virusvåg i Europa

Ett barn testas för covid-19 utanför ett sjukhus i Polens huvudstad Warszawa. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes En andra våg av coronaviruset har nått Europa, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.
Polen och Belgien väljer att skärpa sina restriktioner.
PREMIUM

Med rekordmånga smittade i Polen väljer regeringen att skärpa sina åtgärder för att stävja virusets spridning.

Reglerna som tidigare bara gällt vissa områden ska nu gälla i hela landet. Restaurangerna får bara sälja hämtmat och folksamlingar med fler än fem personer förbjuds. Premiärminister Mateusz Morawiecki uppmanar dessutom alla över 70 år att hålla sig hemma.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Så försöker Europas länder stoppa viruset

Vårdpersonal tar hand om en covidpatient i Liège i Belgien.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett land har stängt ner helt medan andra nöjer sig med lokala åtgärder som utegångsförbud och munskyddstvång. Så här går det i kampen mot coronaviruset i några av de värst drabbade länderna i Europa just nu.
PREMIUM

Tjeckien är det EU-land som har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, sett till storleken på befolkningen. För att bromsa smittspridningen har regeringen beslutat att stänga ner delar av samhället. Apotek, matbutiker och andra nödvändiga verksamheter får hålla öppet medan andra måste hålla stängt till den 3 november.

Människor uppmanas att jobba på distans och stanna hemma så mycket det går. Det är dock tillåtet att handla mat, hälsa på familj om nödvändigt och besöka fritidshus och parker. Sammankomster med mer än två personer som inte är familj eller kollegor är förbjudet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL