Sport

Peterson fortfarande inte återställd: "Tar tid"

Rebecca Petersons största mål inför 2021 är att bli hundra procent frisk och skadefri. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Rebecca Peterson sticker knappast ut hakan inför Franska mästerskapen.
Målet med årets sista grand slam-tävling för den skade- och sjukdomsdrabbade Sverigeettan? Att göra så gott hon kan.
– Det är det enda jag kan kräva av mig själv just nu i den sits som jag befinner mig i, säger hon till TT.
PREMIUM

För Rebecca Peterson kan 2020, än så länge, sammanfattas med tre ord: corona, sjukdomar och ryggbesvär. En säsong som saknar motstycke är snart till ända, och den 49-rankade svenskan konstaterar att hon har kommit ut starkare på andra sidan av årets bakslag.

– Jag känner att jag har haft ganska mycket motgång under hela året, men samtidigt så finns det ingen anledning att inte kämpa vidare. Jag är på rätt väg och det blir bättre och bättre hela tiden. Motgång gör en starkare, konstaterar hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Blentarp kvalade sig upp i femman

Se upp i division 5, här kommer vi! Blentarps BK kvalade sig upp via 4-3 i sista matchen borta mot Glumslöv.
Foto: Privat
Sport
FOTBOLL Blentarps BK klarade två kvalsteg och är klart för spel på division 5-nivå 2021.

– Nervkittlande. De sista tio minuterna var inte att leka med. Jobbigt, medger Tommy Falthin, tränare i Blentarps BK i par med Mats Jeppsson. efter att division 5-avancemanget säkrats via 1-0-seger på bortaplan mot ett Mala IF som spelade för att undvika att flyttas ner.

Tredjeplatsen i division 6 mellersta gav Blentarp chansen att kvala sig upp.

Den tog man.

I första steget slog Blentarp ut Vinslöv. 1-2 hemma vändes till 5-3 på bortaplan efter 0-3-underläge.

I sista steget hade Blentarp 1-1 att gå på inför den avgörande returen på bortaplan på Thurevallen mot Mala IF.

Henrik avgjorde

I drygt 60 minuter var matchen mållös.

– Vi visste ju att vi var tvungna att göra mål för att gå upp. I början var det spänt på båda håll, vi hade lite svårt för att få tag på dem i den första halvleken, uppger Tommy Falthin.

– Vi hade ett bra snack i paus och steppade upp i den andra halvleken. Alla tog ansvar. Till slut vann vi rättvist. I målchanser räknat blev det 4-2, typ. Efter vårt 1-0 satsade de framåt och då fick vi ett par riktigt vassa chanser som vi skulle ha satt och dödat matchen. Nu blev det i ställer nervkittlande och jobbigt in i slutet.

1-0-målet kom i matchminut 63. Målskytt: Henrik Sandberg Molin.

– När det behövdes som mest plockade killarna fram några ytterligare procent. Ett gott lag att ha att göra med.

Spännande derbyn 2021

Nu ser han med spänning fram emot Skånebolls förslag till seriesammansättning 2021.

– Vi vill gärna spela kommunderbyn mot Sjöbo IF, Vanstad och Esperöd. Och nära oss har vi både Skurups AIF och Janstorp. Det skulle inte vara lika roligt om vi hamnade i en serie med lag från Malmö och Lund, anser Tommy Falthin.

Helt klart är det förstås inte att han och kollegan Mats Jeppsson fortsätter som tränare.

– Fast det lutar åt det, men inget är påskrivet. Det bestäms i veckan. Vi får höra vad klubben och spelarna har att säga. Signalerna är positiva från alla håll och kanter.

Nytt som konkurrerar

Ett steg upp innebär också tuffare motstånd.

– Även om vi redan nu har ett bra lag, så skulle det inte göra ont att få hit spelare som konkurrerar om startplatser. Man vill ju komma så bra rustade som möjligt. Och så hoppas man att det blir en vanlig säsong igen, inte ännu en med bara en halv serie.

Henrik Sandberg Molin sköt med sitt 1-0-mål mot Mala IF sitt Blentarps BK upp i division 5.
Foto: Lola Nilsson

Sport

Skrockfull Seger: "Det är karma på sådant"

Caroline Seger går in till den avgörande EM-kvalmatchen mot Island med vetskapen att hon aldrig förlorat en kvalmatch av vikt.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Caroline Seger har aldrig förlorat en kvalmatch av vikt. Den vetskapen hade hon gärna varit utan inför tisdagens ödesmatch i EM-kvalet mot Island.
– Det är karma och sådant på det. Jag är skrockfull. Så tack så mycket för det, säger fotbollslandslagets kapten.

Man tänker att en spelare med Caroline Segers meriter har varit med om det mesta. Men efter 207 A-landskamper har hon fortfarande inte känt på hur det är att förlora en enda kvalmatch som faktiskt betyder något.

Det borde vara stärkande information inför en troligen helt avgörande gruppfinal i kvalet till fotbolls-EM 2022. Men det var tvärtom det sista landslagskaptenen ville känna till dagen före hemmamatchen mot Island på Gamla Ullevi.

– Alla ni som känner mig vet att jag lägger väldigt liten vikt på det här med statistik och jag är inte så bra på det heller. Så tack för den informationen, säger Seger.

– Men det här med att jag inte har varit med och förlorat, det gillar jag inte riktigt. Jag försöker att inte tänka på det. För min del är det viktigt att vi går ut och gör arbetet. Och om det adderar en match till där jag inte förlorar så är det ju positivt så klart.

TT: Varför gillar du inte det?

– Det är karma och sådant på det. Jag är skrockfull. Så tack så mycket för det.

Bara en förlust

På 52 spelade kvalmatcher med Caroline Seger i laget har Sverige gått segrande ur striden 46 gånger. Fem matcher har slutat oavgjort och endast en gång, borta mot Danmark i kvalet till EM 2017, har det blivit förlust (0–2). Men då var Sverige redan EM-klart.

– Men sådana grejer spelar så liten roll. Det som spelar roll för mig är vad vi gör där ute som lag, understryker Rosengårdsmittfältaren.

Men någonting betyder ändå statistiken. För det som Seger tar med sig in i en sådan här viktig match påverkar i alla fall hennes omgivning. Chelseas backstjärna Magdalena Eriksson kan inte noga framhålla hur viktig lagkapten Seger är för Sverige.

– Det är svårt att förstå vad sådan erfarenhet betyder för ett lag. Seger är otroligt uppskattad av alla i hela laget. Det jag tänker mest på är att hon är en spelare som står upp när det blåser som mest. Det är en sådan spelare man vill ha i sitt lag. När det gäller som mest, då kan man lita på Seger. Och det känns otroligt skönt att hon leder oss med sitt spelsätt, med sin karaktär och med sin vilja att alltid vara bäst, säger Eriksson.

Oavgjort kan räcka

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson lyfter ofta de erfarna spelarnas betydelse när det kommer till de avgörande matcherna. Och där är Caroline Seger, hans lagkapten, den allra viktigaste pjäsen.

– Jag skulle kunna prata hur länge som helst om Caroline Seger, säger Peter Gerhardsson.

– Hon är självgående. Vi har en dialog när det behövs, men det är inte så att jag ringer henne varje vecka, och sedan leder hon den här gruppen, med hjälp av andra, på ett väldigt bra sätt. Det är inte bara som spelare, utan hon är en väldigt bra människa också. Hon har många goda egenskaper.

Sverige blir klart för EM vid seger mot Island. Även 0–0 och 1–1 gör att Sverige behåller greppet om förstaplatsen – dock utan att säkra gruppsegern – medan övriga resultat innebär att pendeln svänger över kraftigt till isländsk favör.

Lasse Mannheimer/TT

FAKTA

Fakta: Segers kvalfacit

Här är Carolines Segers matchfacit från EM-, VM- och OS-kval i A-landslaget.

Totalt: 52 kvalmatcher, 46 segrar, 5 oavgjorda, 1 förlust, 173–21 i målskillnad. Gjorda mål: 17.

EM-kval: 17 matcher, 15 segrar, 1 oavgjord, 1 förlust, 58–3 i målskillnad. Gjorda mål: 3.

VM-kval: 30 matcher, 27 segrar, 3 oavgjorda, 0 förluster, 105–13 i målskillnad. Gjorda mål: 13.

OS-kval: 5 matcher, 4 segrar, 1 oavgjord, 0 förluster, 10–4 i målskillnad. Gjorda mål: 1.

Sport

Timrås poängkung uttagen till Karjala

Jonathan Dahlén. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Första landslagsturneringen efter coronauppehållet – då får en allsvensk poängkung för första gången chansen i Tre Kronor. Timrås forwardsstjärna Jonathan Dahlén, 22, är uttagen till Karjalaturneringen i Helsingfors nästa vecka.

– Han hade en fantastisk säsong förra året. Så här långt den här säsongen har han verkligen levererat. Det är dags för Jonathan att visa att han håller i Tre Kronor också – och det tror jag att han gör, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

Garpenlöv säger att han valt ett lite mer "oerfaret" lag till säsongens första turnering. I truppen finns till exempel också Brynäs målvaktstalang Samuel Ersson, 21, och Skellefteås forward Jonathan Berggren, 20.

Spelare från coronadrabbat lag med

Trots att coronasmitta finns i flera SHL-klubbar samlar förbundskapten Johan Garpenlöv en Tre kronor-trupp med främst spelare från SHL. Coronasmitta finns eller har funnits i bland annat Linköping, Djurgården och Skellefteå.

Dock fanns inga spelare från Linköping eller Djurgården med i truppen till Karjala.

– Just nu är det av sportsliga skäl, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

På frågan om han funderar något över att han valt ut tre spelare från Skellefteå, som har två bekräftade fall, är Garpenlöv tydlig.

– Nej, svarar han kort.

Blir isolerade

Att inte spela turneringen i Finland har inte varit aktuellt för Garpenlöv.

– Från min sida har det inte funnits några tankar på att inte spela turneringen. Jag är här som tränare för Tre Kronor. Jag resonerar hela tiden så att jag gör det jobb jag är här för att göra tills att någon säger något annat. Det är inte min fråga.

Truppen samlas måndag den 2 november.

– Vi kommer ha spelare som är coronatestade. Vi flyger ett chartrat flyg till Finland. Vi kommer att bli testade på hotellet där och bli isolerade. När vi fått svar på alla tester kommer vi inleda turneringen, säger förbundskaptenen.

FAKTA

Fakta: Tre Kronors trupp

Målvakter:

Samuel Ersson, Brynäs, Niklas Rubin, Frölunda

Backar:

Mattias Norlinder, Frölunda, Niklas Hansson, Rögle, Nils Lundkvist, Luleå, Arvid Lundberg, Skellefteå, Jesper Sellgren, Frölunda, Adam Ollas Mattsson, Malmö, Joel Persson, Växjö

Forwards

Max Friberg, Frölunda, Lias Andersson, HV71, Gustav Rydahl, Färjestad, Jesper Frödén, Skellefteå, Pontus Holmberg, Växjö, Michael Lindqvist, Färjestad, Linus Ölund, Brynäs, Jonathan Berggren, Skellefteå, Emil Sylvegård, Malmö, Jonathan Dahlén, Timrå, Anton Wedin, HV71, Leon Bristedt, Rögle, Jacob Nilsson, Färjestad, Daniel Zaar, Rögle

FAKTA

Fakta: Karjalaturneringen 2020

Turneringen spelas 5-8 november i Hartwall Arena i Helsingfors, Finland.

Sveriges matcher: 5/11 Tjeckien (13.30), 7/11 Ryssland (12.30), 8/11 Finland (16.30).

Lagen kommer att befinna sig i en så kallad "bubbla". De bussas mellan hotell och Hartwall Arena i Helsingfors och får inte träffa några utomstående. Journalister är välkomna i arenan, men får inte träffa spelarna. Intervjuer sker digitalt.

Sport

LHC pausar hockeyverksamheten – 24 smittade

Linköping får vänta på att spela hockey igen. Arkivbild.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport Linköping pausar verksamheten och ställer in torsdagens SHL-match mot Malmö. Detta efter att 24 personer med koppling till herrlaget har konstaterad coronasmitta.

"Vi har i nuläget fått besked att 24 personer med koppling till herrlaget har konstaterad smitta och vi väntar ytterligare besked från fyra personers tester. Inom LHC Academy finns det fyra personer med konstaterad smitta", säger Niklas Persson, general manager, till klubbens hemsida.

SHL-laget samt ungdomsverksamheten i LHC Academy pausar verksamheten till på torsdag, medan damernas SDHL-lag tar paus till onsdag.

Smittskyddet inblandat

Beslutet har fattats av Linköping HC:s ledningsgrupp i samråd med föreningens medicinska team, efter rekommendation från smittskyddsenheten i Region Östergötland, skriver klubben.

Under de kommande dagarna kommer också ett större saneringsarbete genomföras i samtliga lokaler som nyttjas av föreningen, för att i största möjliga mån hindra eventuell vidare smittspridning.

Tidigare på måndagen kom beskedet att Linköpings hemmamatch mot Malmö, som skulle ha spelats på torsdag, skjuts upp. Det innebär att Linköping nu har fått fyra matcher flyttade efter att laget drabbades av coronasmitta.

Tajt program

Linköping kan räkna med ett späckat program när de uppskjutna matcherna ska tas igen senare i vinter.

– Spelschemat lider av att tabellen kommer att halta, men vi har redan från start sagt att det är sekundärt, säger Johan Hemlin, sportchef för SHL.

– Men det spelas ingen CHL och det kan finnas möjlighet att spela under landslagsuppehållen (om båda klubbarna är överens). Så än så länge är det under kontroll, det finns speldagar lediga.

Representanter för de 14 klubbarnas olika medicinska team var på söndagskvällen uppkopplade på ett telefonmöte för att byta erfarenheter och diskutera coronaläget i serien. Efter mötet står det klart att man gör vissa justeringar i rutinerna kring distansering och egenkontroll, samtidigt som testverksamheten ska öka lite i omfång.

Carl Göransson/TT

Sport

Fler coronafall i Milan inför kvällens match

Gianluigi Donnarumma missar matchen mot Roma. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Sport
Sport

Både målvakten Gianluigi Donnarumma och norska nyförvärvet Jens Petter Hauge har testat positivt för covid-19 inför Milans Serie A-match mot Roma i kväll. Enligt Milanoklubben är båda spelarna symptomfria och har isolerats.

Zlatan Ibrahimovic är en av spelarna i Milan som tidigare har varit borta på grund av coronasmitta. Milan har inlett Serie A-fotbollen med fyra raka segrar och kan rycka åt sig en fyrapoängsledning vid seger mot Roma på San Siro.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Sport

NBA går miste om miljardbelopp

Los Angeles Lakers tog hem NBA-titeln i oktober efter att ha spelat klart ligan i bubblan i Orlando. Arkivbild.
Foto: John Raoux/AP/TT
Sport
Sport Den amerikanska basketligan NBA förlorade omkring 13 miljarder svenska kronor i uteblivna intäkter den gångna säsongen.

NBA var den första professionella amerikanska ligan som stoppade allt spel på grund av coronakrisen. Man återstartade i slutet av juli i en isolerad bubbla på Disneyland i Orlando och spelade utan publik.

Avsaknaden av publikintäkter och kostnader för att hålla lagen i bubblan, något som uppges ha kostat två miljarder kronor, ligger bakom den tuffa ekonomiska smällen.

Ligans konflikt med Kina, som uppstod efter att Houston Rockets tidigare general manager Daryl Morey visat sitt stöd för demokratidemonstranterna i Hong Kong, gjorde att inga matcher visades i landet och innebar ytterligare ekonomiska konsekvenser.

NBA:s styrelse sitter nu i diskussioner om datum för uppstart av den nya säsongen, om man ska ta in publik samt om den kommande säsongen ska kortas ner.

Enligt The Athletic planerar man för säsongsstart den 22 december och en 72 matcher lång säsong, vilket gör att ligan hinner avslutas innan OS i Tokyo som är planerat att starta 23 juli 2021.

Sport

Pernilla Lindberg slutade elva i Georgia

Pernilla Lindberg. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Pernilla Lindberg slutade på en delad elfteplats i LPGA-tourtävlingen i Georgia. Efter en trög start på sista rundan gjorde Lindberg tre birdies på de avslutande åtta hålen, vilket gav 70 slag på rundan och totalt nio under par i tävlingen.

Svenskan kunde kvittera ut en prischeck på motsvarande 200 000 kronor, medan amerikanskan Ally McDonald – som på sin 28-årsdag vann på 16 under par – fick cirka 1,7 miljoner för sin första seger i karriären.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ullmark överens med Buffalo om nytt kontrakt

Linus Ullmark. Arkivbild.
Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Linus Ullmark ska hålla i målvaktsspaden i Buffalo Sabres även kommande säsong. Svensken har tecknat ett ettårskontrakt med NHL-klubben, värt cirka 23 miljoner kronor.

27-årige Ullmark är så kallad "restricted free agent" och om han och Buffalo inte hade kommit överens om lönen skulle ärendet ha avgjorts i skiljedomstol, där förhandlingarna var planerade att påbörjas på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL