Inrikes

Karl Hedin åtalas i omtalad jaktbrottshärva

Karl Hedin vid en häktningsförhandling i oktober 2018. Samtliga misstänkta släpptes på fri fot efter omkring en månad i häkte. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Fyra personer, en av dem företagsledaren Karl Hedin, åtalas vid Västmanlands tingsrätt efter en stor utredning av en omtalad jaktbrottshärva i Västmanland.
PREMIUM

"Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas", säger Lars Magnusson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Två personer, däribland Karl Hedin, åtalas för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Höjd beredskap på stora sjukhus

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge höjer beredskapen för att ta emot fler covidpatienter på intensivvårdsavdelning. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Allt fler covidpatienter kommer att behöva vård eller intensivvård nu när smittspridningen tar fart. På de stora universitetssjukhusen finns beredskap för att snabbt kunna öka antalet intensivvårdsplatser, enligt Dagens Nyheter.

Ett exempel är Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Där finns 43 intensivvårdsplatser tillgängliga och 18 extra platser förbereds.

– Vi har sett det här som en beredskap. Tyvärr ser det ut som att vi kommer behöva använda den, säger intensivvårdschef Björn Persson till tidningen.

När det var som värst intensivvårdade Region Stockholm 230 covidpatienter, jämfört med dagens 15.

Även Akademiska sjukhuset i Uppsala har höjt kapaciteten och har 1,5 vårdavdelningar avsatta för covidpatienter.

Med högst antal smittade per capita i Sverige räknar Region Örebro att vid behov nästan kunna fördubbla sina vårdplatser.

Liknande typ av uppskalning finns planerad i Västra Götalandsregionen och Region Skåne.

Inrikes

Polisanställd med skräckmask jagade ungdomar

Den polisanställda mannen får jobba kvar även om han fälls. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En polisanställd man ställs nu inför rätta för att ha jagat ett ungdomsgäng med ett spikförsett basebollträ och iförd en skräckmask. Mannen står åtalad misstänkt för olaga hot, grovt rattfylleri och brott mot knivlagen.

Men även om han döms kommer han att få behålla jobbet inom polisen, rapporterar Dala-Demokraten. Polisens personalansvarsnämnd har yttrat sig inför rättegången och anser att mannen "inte kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom".

Händelsen inträffade Gagnefs kommun i våras. Mannen var kraftigt berusad och jagade ett ungdomsgäng som han irriterade sig på. Senare avväpnades han och greps av polis.

Henning Eklund/TT

Inrikes

Stockholm: "Vi är beredda att stänga gymmen"

Gymmen i Stockholm kan tvingas stänga om inte antalet besökare minskar. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Stockholmspolitikerna är beredda att stänga museer, bibliotek och gym om inte de nya corona-rekommendationerna minskar besöken.

– Vi håller stadens gym och bad öppna tills vidare. Men självklart, om vi ser att besöken efter de här nya, tuffare rekommendationerna inte minskar rejält, då måste vi ta ett nytt beslut. Och det kan ske i morgon i så fall, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för bland andra Stockholms län kom på torsdagseftermiddagen. "Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym", skriver myndigheten.

– Vi räknar med att människor tar till sig det och inte besöker gym eller bad om det inte är absolut nödvändigt eller för att följa med barn, säger Karin Ernlund.

Det samma gäller stadens bibliotek, enligt Jonas Naddebo (C) kulturborgarråd i Stockholm.

– Vi håller öppet men är beredda att ändra oss. Besök inte biblioteken om du inte verkligen behöver, säger han.

Friskis & Svettis i Stockholm håller också öppet men uppmanar alla att byta om och duscha hemma. Sats talesperson Malin Selander skriver i ett mejl till TT att gymkedjan också håller öppet, eftersom det inte har kommit ett krav på att hålla stängt. "Om Folkhälsomyndigheten skulle ge nya riktlinjer kommer vi självklart att följa dessa", skriver hon.

Jonas Fredén/TT

Inrikes

Snabba ryck i kommuner efter skärpta råd

Göteborg, februari 2020. Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen beslut om skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes En mängd kommuner runt om i Sverige måste nu hantera nya skärpta råd för att stoppa den ökande smittspridningen av coronaviruset.
– Det är inte över än, tyvärr, säger Boxholms kommunalråd efter torsdagens besked från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen beslut om skärpta allmänna råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland.

Antalet personer som smittats av coronaviruset i de regionerna har ökat kraftigt, vilket gett en ökad belastning på hälso- och sjukvården. Antalet smittade personer inom särskilda boendeformer för äldre har också ökat, enligt Folkhälsomyndigheten.

De allmänna råden innebär bland annat uppmaningar om att undvika kontakter med människor man inte bor med, att avstå att vistas i offentliga inomhusmiljöer och undvika möten och föreställningar.

– Det gäller att vi håller i och håller ut och håller avstånd. Vi får finna oss i att vi får lite starkare allmänna restriktioner nu. Det är inte över än, tyvärr, säger Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholms kommun.

Badhuset kan stänga

TT: Vad kan detta innebära för era kommunala verksamheter?

– Vi har knappt hunnit svälja det här än, men våra kommundirektörer har haft möte i dag och vi har tittat på eventuella åtgärder för bibliotek och badhus, om vi eventuellt ska stänga simhallen, säger Johansson.

Helena Mehner, kommunikationsdirektör i Göteborg, säger att det gäller att agera snabbt nu.

– Nu går vi ut till alla verksamheter och påpekar att det är skärpta råd.

TT: Finns det några verksamheter som kommer att stänga ner?

– Det kan jag inte kommentera nu. Men om det visar sig att man inte kan hantera det som Folkhälsomyndigheten säger – och att det uppstår trängsel – då kan vi behöva stänga. Vi kan hamna i en sådan situation.

– Det är viktigt att de som kan jobba hemma gör det. Situationen kräver en tät analys av utvecklingen och att vi agerar efter de restriktioner vi fått. Nu måste vi hjälpas åt, säger Helena Mehner.

Brister i följsamhet

Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping, säger att de skärpta råden kommer av att människor inte har skött sig.

– Det är ju bristande följsamhet i de ganska enkla råden som har gällt, som har lett till studentfester, smittspridning bland hockeylag, privata fester i övrigt, som sedan har löpt vidare och eskalerat, säger han.

– Hade man skött sig hade vi inte hamnat här, men nu är det nödvändigt med kraftfulla åtgärder under en kort tid.

TT: Vad innebär detta för er?

– Vi kommer kunna påverka den kommunala verksamheten, framför allt med stora effekter i kultur- och fritidssektorn.

Det viktigaste är dock den enskildes följsamhet, säger Paul Håkansson.

– Det är viktigt att vi klarar ut det här gemensamt under de tre veckor som perioden gäller. Lyckas vi med det kommer vi kunna lätta sedan. Jag tycker det gick väldigt bra i våras och vi fick stor effekt, det måste vi klara en gång till.

Marc Skogelin/TT

Jonas Dagson/TT

FAKTA

Fakta: Sju nya dödsfall

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 934 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 121 167 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

För närvarande provtas ungefär 160 000 personer per vecka i Sverige.

Andelen provtagna som är positiva har ökat till fem procent.

Inrikes

Mer distansstudier för Malmöelever

Elever i Malmö stads gymnasieskolor får räkna med mer hemmaplugg framöver.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Gymnasieelever i Malmö får ställa in sig på att undervisas mer hemma efter höstlovet. Malmö stad planerar för utökad distansundervisning.

Det är inte fråga om att helt och hållet gå över till fjärr- eller distansundervisning – stadens tolv gymnasieskolorna håller fortsatt öppet. Men för att minska risken för smittspridning och för att minska trycket på kollektivtrafiken ska mer undervisning ske på distans, skriver staden.

Ambitionen är att en fjärdedel av alla elever ska undervisas i hemmet. Det innebär att det varje dag ska vara cirka 1 400 färre elever som tar sig till skolan. Rektorerna arbetar som bäst med upplägget som införs successivt.

"Vi ser ett fortsatt behov av att i så hög utsträckning som möjligt bedriva undervisning på plats i skolorna. Men läget med kraftigt ökad smittspridning i Skåne gör att vi landat i detta beslut med en utökad undervisning på distans", säger gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör Lars Rehnberg enligt ett pressmeddelande.

Till Sydsvenskan säger Rehnberg att alla gymnasieelever som är symtomfria ska ta sig till skolan som vanligt på måndag. Där får de besked om schemat framåt.

– Här måste rektorerna tillsammans med lärare göra kloka vägval, säger han till tidningen.

Gymnasieskolornas introduktionsprogram och gymnasiesärskolan omfattas inte av beslutet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

Försvunnen stockholmare hittad död efter ett år

Den döde, som försvann för ungefär ett år sedan, har identifierats som en man från Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

För en vecka sedan hittade en jägare skelettdelar utomhus väster om Uppsala. Polisen kunde snart konstatera att det rörde sig om en död människa, och en förundersökning om mord inleddes.

Nu har den döde identifieras som en man från Stockholm som försvann för ungefär ett år sedan. Hans anhöriga har underrättats av polisen.

Ärendet är nu överfört till polisen i Stockholm som ska utreda vad som hänt.

Inrikes

Hallengren hotar med tuffare åtgärder

Socialminister Lena Hallengren (S)
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Personer som befinner sig i de fem svenska regioner med särskilt hårda coronaregler bör verkligen ta restriktionerna på allvar, uppmanar socialminister Lena Hallengren (S).
Annars väntar ännu hårdare tag.

Sverige går mot mörkare tider. Hösten har hittills inneburit en ökad smittspridning av coronaviruset.

– Jag är bekymrad att det går fort i flera regioner, säger Lena Hallengren.

Totalt fem regioner har efter torsdagen särskilt stränga råd från Folkhälsomyndigheten. Bland annat uppmanas skåningar och upplänningar att till exempel undvika kollektivtrafiken medan stockholmare, östgötar och västgötar till exempel inte bör uppsöka köpcentrum.

– I våras var det många som varje dag tittade på myndigheternas och regeringens presskonferenser. Nu är det dags att återigen se till att vara rejält uppdaterad. Inte bara om det globala läget utan vad som gäller i ens region så att man kan hjälpa till och ta ansvar, säger socialministern.

Hallengren berättar inget om nya nationella åtgärder från regeringen, men påpekar att det är ett verktyg som kan komma att användas.

– Låt oss hoppas att alla förstår att man ska följa de omfattande restriktioner som de lokala råden innebär. Annars är det klart att det går att gå vidare och vidta ytterligare åtgärder.

TT: Är det aktuellt att återinföra ett nationellt besöksförbud på äldreboenden?

– Det är i dagsläget inte aktuellt. Vi har en helt annan beredskap i dag än vad som av naturliga skäl fanns i början av pandemin.

TT: Är det aktuellt för gymnasieeleverna att återgå till distansundervisning?

– Det är inte heller aktuellt i dagsläget. Jag tror att man ska vara medveten om att det har väldigt stora negativa konsekvenser att stänga ner utbildningsväsendet på det sättet som det innebar.

Erik Nilsson/TT

Covid-19

Hallengren hotar med tuffare åtgärder

Socialminister Lena Hallengren (S)
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Personer som befinner sig i de fem svenska regioner med särskilt hårda coronaregler bör verkligen ta restriktionerna på allvar, uppmanar socialminister Lena Hallengren (S).
Annars väntar ännu hårdare tag.

Sverige går mot mörkare tider. Hösten har hittills inneburit en ökad smittspridning av coronaviruset.

– Jag är bekymrad att det går fort i flera regioner, säger Lena Hallengren.

Totalt fem regioner har efter torsdagen särskilt stränga råd från Folkhälsomyndigheten. Bland annat uppmanas skåningar och upplänningar att till exempel undvika kollektivtrafiken medan stockholmare, östgötar och västgötar till exempel inte bör uppsöka köpcentrum.

– I våras var det många som varje dag tittade på myndigheternas och regeringens presskonferenser. Nu är det dags att återigen se till att vara rejält uppdaterad. Inte bara om det globala läget utan vad som gäller i ens region så att man kan hjälpa till och ta ansvar, säger socialministern.

Hallengren berättar inget om nya nationella åtgärder från regeringen, men påpekar att det är ett verktyg som kan komma att användas.

– Låt oss hoppas att alla förstår att man ska följa de omfattande restriktioner som de lokala råden innebär. Annars är det klart att det går att gå vidare och vidta ytterligare åtgärder.

Är det aktuellt att återinföra ett nationellt besöksförbud på äldreboenden?

– Det är i dagsläget inte aktuellt. Vi har en helt annan beredskap i dag än vad som av naturliga skäl fanns i början av pandemin.

Är det aktuellt för gymnasieeleverna att återgå till distansundervisning?

– Det är inte heller aktuellt i dagsläget. Jag tror att man ska vara medveten om att det har väldigt stora negativa konsekvenser att stänga ner utbildningsväsendet på det sättet som det innebar.

Erik Nilsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL