Sport

Hampus Olssons ersättare tog chansen direkt

Spelare kramas om av lagkamrater
Foto: Artur G Bliding
Sport
handboll Om HK Malmö skulle klara sig utan Hampus Olsson? Jodå, nog verkar det så. Ersättaren Johannes Larsson tog chansen direkt och bombade in tio mål när Sävehof besegrades med 30-24.

Han kom som nyförvärv till HK Malmö våren 2019, men hela säsongen förstördes av en skada.

När tippade skytteligavinnaren Hampus Olsson plötsligt stack till Tyskland passade Johannes Larsson på att ta chansen. Han gjorde det med besked och visade att tränaren Stian Tönnesen haft ett trumfkort i bakfickan hela tiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

H65 Höör går för femte raka

H65 Höörs tränare Ola Månsson är mycket nöjd med lagets start på säsongen.
Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sport
handboll H65 Höör går för sin femte raka seger när SHE-handbollen fortsätter på fredagen med Skånederby hemma mot Kristianstad HK. Men H65-tränaren Ola Månsson varnar för motståndet.

– De har ett bra lag och kommer att få ihop det bättre än de lyckats med hittills. Det är bara att hoppas att de väntar en vecka till, konstaterar Ola Månsson.

Han påpekar att Kristianstad haft ett mycket tufft spelprogram i serieinledningen där de fått möta samtliga tippade topplag samt formstarka Önnered.

– De har en stor individuell rutin i laget, få skador, ett flertal etablerade nyförvärv och två bra målvakter. Vi mötte dem tre gånger på försäsongen och det var tre jämna matcher där vi vann två, varav den ena knappt, och förlorade en. Skillnaden i tabellen motsvarar inte skillnaden mellan lagen.

– Men med det sagt borde vi i normala fall besegra dem med några mål.

H65 Höör ställer upp med samma tolv spelare som vann i Boden i måndags.

– Jag är oerhört nöjd med den matchen och med hela vår inledning på säsongen. Vi har tagit fler poäng än vi räknat med. Sedan är det klart att vi har skador och sjukdomar i truppen och där finns det mycket kvar att önska och det är klart att jag är lite orolig med tanke på det. Men med tanke på omständigheterna har vi fått ihop det oväntat bra.

Med flera förlorade nyckelspelare från förra säsongen och frånvaroläget har många fått ett stort ansvar direkt och verkligen levt upp till det enligt Månsson:

– Det brukar ta lite tid att få ihop pusselbitarna när man bygger nytt, men de spelare som har centrala roller har gjort det riktigt bra och förvånansvärt fort, konstaterar han och pekar bland annat på Isabelle Andersson, Filippa Nyman och Amelia Lundbäck.

Sport

U23-SM i Lund ställs in

Det blir inget U23-SM i volleyboll i Lund i månadsskiftet.
Foto: arkivbild
Sport
volleyboll Nästkommande helg var det tänkt att Lunds VK skulle arrangera U23-SM i volleyboll i Lund. Mästerskapet är nu inställt på grund av den ökade smittspridningen i Skåne.

Svenska Volleybollförbundet och arrangerande Lunds VK har i samråd med Smittskydd Skåne beslutat att ställa in 2020 års upplaga av U23-SM som var planerat att avgöras i Lund helgen 31 oktober - 1 november.

Beslutet är ett resultat av den ökande smittspridningen som regionen upplever. Flera andra planerade turneringar som inkluderar övernattning i regionen har rekommenderats att ställa in.

– Det känns tomt och ledsamt att inte kunna genomföra årets U23-SM. Vi har jobbat hårt för att kunna genomföra mästerskapet på ett säkert sätt samtidigt är vårt ansvar gentemot samhället i stort överordnande i detta skede. Vi vill tacka alla klubbar som anmält sig i år. Vi vill också rikta ett särskilt tack till Svensk volleyboll, Lunds kommun och berörda myndigheter för ett fantastiskt samarbete i svåra tider. Nu tar ett hårt arbete vid att rädda upparbetade kostnader efter det uteblivna mästerskapet, kommenterar Stefan Sjöström, klubbchef Lunds VK.

18 lag var anmälda för spel vilket hade gjort årets upplaga till den största i mästerskapets historia.

Sport

Sista matchen med gänget

Michael Sander gör på lördag sin sista match som tränare för Rydsgårds AIF och hoppas innerligt att det blir seger och förnyat division 4-kontrakt.
Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Sport
FOTBOLL Michael Sander står inför sin sista match som tränare för Rydsgårds AIF:s herrar.
– Jag har haft fyra fina år i klubben, nu ska vi bara ro kontraktet i hamn, säger han inför ödesmatchen på lördag.

Det är för nytt kontrakt i division 4 som Rydsgård just nu kvalar.

In i kvalet gick Raif med stukat självförtroende efter tre förluster i rad i division 4 östra-seriens slut.

Efter 2-2 i lördags på bortaplan mot Helsingborgs AIS väntar en avgörande kvalretur på lördag hemma på Granhällans IP.

– Vi har ett bra resultat med oss. Vi klarar oss på 0-0 eller 1-1. Vi har skaffat oss ett bra utgångsläge och ska försöka spela så som vi kan, hälsar Michael Sander.

– 90 nervösa återstår.

Han hoppas avsluta sin fyraåriga tränarsejour som kvalvinnare.

– Den bästa avskedspresent jag kan ge och få är att vi klarar oss kvar i fyran. Rydsgård är en fin förening. Här har jag haft fyra fina år.

I returen får Raif klara sig utan viktiga kuggen Pontus Haraldsson, som fick rött kort i lördags efter att med händerna ha räddat en boll från att gå i mål.

– Utvisning och straff och sedan mål. Där blev vi hårt bestraffade.

Med en man mindre på planen lyckades ändå Raif få till en kvittering, 2-2-målet gjorde Rasmus Ridell på straff i matchminut 85.

Michael Sander tar sålunda farväl av Rydsgård i och med matchen på lördag, men utesluter inte en fortsättning som tränare.

– Just nu är det fokus på kvalet och inget annat. Om någon förening efter det är intresserad så ska jag lyssna. Att vara tränare och träffa människor är skoj.

Sport

EM kort efter OS ‒ det gillar hoppkaptenen

Svenska hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Protesterna fick det Internationella ridsportförbundet (Fei) att ändra sig. EM för både hopp- och dressyrryttarna planeras nästa år och avgörs bara veckor efter OS i Tokyo.
– Det här betyder inte att vi har ett mästerskap men det är ett betydligt steg i rätt riktning, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.

De svenska ryttarna rider om OS-medaljer i slutet av juli och i början av augusti nästa år.

Det är tanken.

Om allt går planenligt väntar dessutom EM i hoppning i Riesenbeck den 30 augusti-4 september och i dressyr i Hagen i den 7-12 september. Båda orterna ligger i Tyskland.

EM skulle ursprungligen ha arrangerats i Budapest sensommaren 2021, men när pandemin flyttade OS ett år framåt i tiden valde Fei att ställa in mästerskapet med hänvisning att till att mästerskapen kom för tätt.

Hårt slag att ställa in

Något som inte uppskattades av åtskilliga europeiska nationer.

– Vi har drivit det hårt, både på ett nationellt plan och via det europeiska förbundet och man har jobbat på att hitta en arrangör. Nu har Fei gett klartecken att gå vidare för att planera för mästerskap.

TT: En utomstående betraktare kan undra varför ett EM arrangeras så kort tid efter ett OS?

– Ja, och det var därför Fei också ställde in det från början. Sedan har det varit ganska högljutt och Fei har kommit tillbaka och sagt att i dessa oroliga tider är det ett väldigt hårt slag att ställa in. Det är många länder som inte kvalat in till OS och för dem väntar i så fall två år utan mästerskap och risken är att sporten stagnerar i dessa länder, säger Ankarcrona.

Den tyske världsstjärnan Ludger Beerbaum driver anläggningen i Riesenbeck.

– Han arrangerar tävlingar både inne och ute och är det någon som vet vad som krävs vill jag påstå att det är Ludger Beerbaum. Han skulle inte hoppa på det här om han inte trodde att det går att lösa. Enligt den skiss jag sett är det absolut görligt, säger Ankarcrona.

"Något mindre av allt"

Med tanke på den korta förberedelsetiden och det rådande läget i världen lär det bli ett nedskalat mästerskap.

– Jag tror att alla aktiva, nationella förbund och lagledare accepterar något mindre av allt men att fokus läggs på sporten. Om Fei godtar det kan jag inte svara på.

TT: Hur ser du som förbundskapten på två mästerskap på kort tid. Blir det olika lag?

– Det är för tidigt att säga. Vi har fått ett positivt förhandsbesked och det är så oroliga tider. Om man ska vara krass vet vi inte om det blir något mästerskap alls nästa år.

– Jag hoppar inte till så konkreta tankar än. Det stora fokuset är OS, har varit och kommer att vara, men ett EM öppnar onekligen dörren för några som precis missat en plats i OS-laget. Man kan säkert ge någon ryttare möjligheten att skaffa sig erfarenhet. Sedan kan det finnas ryttare som har två hästar, men det är för tidigt att spekulera i.

Frustrerade ryttare

Pandemin har förstört större delen av den internationella tävlingskalendern och under hösten är merparten av världscuptävlingarna inställda.

TT: Hur mår dina landslagsryttare?

– De är frustrerade över att träna hårt och så finns det inte så mycket tävlingar. Å andra sidan är alla friska och mår bra, enligt den information jag har, säger Henrik Ankarcrona.

Henrik Skiöld/TT

EM i hoppning nästa år är tänkt att arrengeras på Ludger Beerbaums anläggning i Riesenbeck, Tyskland. Arkivbild.
EM i hoppning nästa år är tänkt att arrengeras på Ludger Beerbaums anläggning i Riesenbeck, Tyskland. Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT

Sport

Nya beskedet: 300 åskådare får släppas in

Statsminister Stefan Löfvens besked: 300 åskådare släpps in på arenorna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Regeringen går idrotten till mötes och tillåter publik på arenorna igen.
Men det blir inte 500 åskådare, som var det tidigare förslaget. Nu sätts gränsen vid 300 personer i publiken. Men det blir inga ståplatsklackar – alla måste sitta ner.
– De här besluten förutsätter att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Beskedet öppnar för publik på arenorna igen, men det blir ett lägre antal åskådare än vad regeringen tidigare aviserat.

I slutet av september föreslog regeringen en ökning från 50 till 500 personer på idrottsläktarna den 15 oktober. Men en vecka innan det skulle träda i kraft drogs förslaget tillbaka på grund av smittoläget i landet.

Sittande publik

Nu släpps det in publik – men alltså bara 300 åskådare.

– Som vi ser det vill vi ha en försiktigare ingång i det här. Fungerar det här väl tror jag man kan höja det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Alla åskådare måste sitta ner och de nya reglerna börjar gälla 1 november. Åskådarna måste få en bestämd sittplats och hålla avstånd till andra.

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Statsministern är tydlig med att idrottsrörelsen måste hålla sig till reglerna, så att smittspridningen inte ökar.

– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven.

Dessutom kommer lokala myndigheter att kunna stoppa publik på arenorna och vid arrangemang där bedömningen görs att faran för smittspridning är stor.

Det var den 11 mars som regeringen förbjöd politik på arenorna på grund av risken för smittspridning.

Coronaläget har skapat en stor kris inom svensk idrott eftersom de flesta klubbar och arrangörer är beroende av publikintäkter för att klara sin ekonomi.

Lokala regler

Flera inom idrottsrörelsen har riktat kritik mot publikbegränsningen och ansett det vara för stelbent. Folkhälsomyndigheten har bland annat riktat in sig på trängseln i kollektivtrafiken på väg till matcherna som ett argument för restriktionerna.

Men företrädare för idrotten har beskrivit det som ett storstadsfenomen och krävt lokala restriktioner.

Organisationen Svensk Elitfotboll har dessutom presenterat ett eget förslag på hur många åskådare som skulle kunna tas in de på de olika arenorna, baserat på hur publiken skulle kunna tas in i olika sektioner.

"Ser olika ut"

Sedan en tid tillbaka har flera klubbar experimenterat med att släppa in 50 personer på läktarna - för att hålla sig inom ramen för lagen om allmänna sammankomster.

TT: Kan det här rädda några föreningar?

– Det ser väldigt olika ut. Vi har skjutit till flera miljarder i riktat stöd men det kommer att vara en fortsatt tuff situation. Det här innebär att alla de som har längtat efter kultur och idrott i sina liv har en lite större möjlighet att få det, säger Amanda Lind.

Mikael Forsell/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Sport

Sef-basen: Principiellt viktigt beslut

Tomma läktare i allsvenskan. Sår har det varit hittills den här sösongen. Från den 1 november släpps maximalt 300 sittande åskådare in på matcherna. Arkivbild
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Ekonomiskt har det ingen betydelse, signalvärdet att tillåta publik är desto större.
Det menar Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.
– Det känns som en positiv feedback på de ansträngningar som har gjorts, säger han.

Regeringens beslut att från den 1 november tillåta maximalt 300 sittande åskådare välkomnas av elitfotbollen.

– Vi är väl medvetna om att det pågår en pandemi därute, det har vi varit hela tiden. Det positiva är att man nu, i ett skärpt läge där alla måste tänka till lite, visar att idrotten och andra arrangörer kan ta ansvar och att vi får en viss öppning. Det tycker jag är bra så att det inte blir den här avgrundsskillnaden mellan vissa saker som är helt nedstängda och andra som är ganska öppna, säger Enquist till TT.

"En bra start"

Elitfotbollen kämpar med stora ekonomiska problem och föreningen Svensk elitfotboll, Sef, har tillsammans med Svenska fotbollförbundet ihärdigt försökt få regeringen och berörda myndigheter att tillåta publik i liten skala.

– Det känns som en positiv feedback på de ansträngningar som har gjorts. Sedan är det en lång resa kvar, men vi tar den ett steg i taget. Det här var en bra start, säger Enquist.

Regeringsbeslutet är ett lika tydligt som efterlängtat mandat som ges elitfotbollen att visa att den klarar att ta en in begränsat med publik.

– Det är en utmaning vi har bett om att få rätt länge och det är vi glada för. Jag tror att vi kommer att sköta det alldeles utmärkt och sedan får vi ta en diskussion allt eftersom, allt från smittskyddsläge och annat, vad vi kan finnas på för nivåer. Rent principiellt var det viktiga att vi får en signal att man har bekräftat och litar på att vi kan ha säkra evenemang.

Ingen idé att älta

– Nu är det upp till oss att visa det också, säger Enquist.

TT: En och annan kanske tycker att beskedet att tillåta publik kommer för sent och är för lite för fotbollen.

– Det är klart att vi har tyckt det länge, men det är ingen vits med att hänga upp sig på vad som varit. Det är meningslöst att älta det. Nu tittar vi framåt.

– Det påverkar oss inte ekonomiskt men det är ett steg fram. Jag tror man måste orka tänka så. Det är en signal att man har lyssnat på oss. Jag hoppas att man, om vi sköter det så bra som vi tror att vi kan göra, kan öppna för ytterligare publik, säger Mats Enquist.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Coronafall i SHL: "Vi känner oss väl förberedda"

De första coronafallen i SHL är här.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport SHL har drabbats av sina första fall av coronaviruset efter seriestart.
Tre matcher har skjutits upp - och nu fått nya speldatum.
– Beslutet är väl underbyggt. Vi känner oss väl förberedda, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till TT.

SHL:s coronaprotokoll har satts på prov. Efter fyra positiva fall i Linköping och minst två i Djurgården har tre matcher skjutits upp. Kvällens möten Linköping-Oskarshamn och Djurgården-Skellefteå samt lördagens match mellan Linköping och HV71.

– Protokollet är igång, men det är lite mer komplext när det gäller tävlingsmatcher. Det finns riktlinjer, sändande bolag att förhålla sig till, och ishockeyförbundet har sista ordet, säger Johan Hemlin, sportchef på SHL.

Det finns mer utrymme än tidigare att flytta SHL-matcher under säsongens gång. Matcher kan nu läggas där CHL-matcher tidigare skulle spelats (CHL-säsongen ställdes in), och man får även spela på internationella speldatum, även om landslagsspelare då inte kan medverka.

– Vi har möjliggjort det i spelkalendern. I och med att vi började på utsatt tid har vi mer luft i kalendern, säger Hemlin.

Under torsdagseftermiddagen meddelade också ligan nya speldatum för de uppskjutna matcherna, som ursprungligen skulle ha spelats under denna vecka.

Den medicinska bedömningen är det viktigaste i processen.

– Egenkontrollen som varje individ gör hemma på morgonen är vital. Har jag eller någon i hushållet symtom. I sådant fall går man vidare till klubbens medicinska team, säger Hemlin.

Om en match eventuellt behöver flyttas lägger hemmalaget fram ett förslag om speldatum inom 24 timmar.

– Informationshantering är bra, vi kör med öppna spjäll hela vägen. Vi har stor respekt för smittspridningen, men känner oss väl förberedda, säger Hemlin.

Cesar Fältskär/TT

FAKTA

Fakta: Då spelas de uppskjutna matcherna

Följande matcher som skulle ha spelats den 22 oktober har fått nya speldatum:

Linköping-Oskarshamn: flyttas till tisdagen den 15 december kl 19.00.

Djurgården-Skellefteå: flyttas till måndagen den 16 november kl 19.00.

Följande match som skulle ha spelats den 24 oktober har fått nytt speldatum:

Linköping-HV71: flyttas till tisdagen den 8 december kl 19.00.

Källa: SHL.

Sport

SHL-chefen: "300 bättre än 50"

SHL:s vd välkomnar regeringens besked, men understryker att ishockeyklubbarna behöver mer ekonomiskt stöd. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Ishockeyn tillhör de sporter som legat på mest om att få ta in mer publik. SHL:s vd Jenny Silfverstrand välkomnar beslutet från regeringen som gör att lagen får ta in 300 åskådare.
– 300 är bättre än 50 och jag tycker att de säger det själva. De ser att vi är redo och vill ta ansvar. Det känns bra att vi får börja visa det också.

Silverstrand ser beslutet som en mellannivå som kan leda till att mer publik släpps in längre fram.

– Jag hoppas också att det arbete vi gör nu när vi får den här möjligheten också kan visa att vi kan ta in en större publik längre fram. För det klarar vi, säger hon.

TT: Ni har tidigare sagt att det inte spelar någon roll ekonomiskt ens om ni får ta in 500?

– Så är det, ur ett ekonomiskt perspektiv är det att vi kanske kan möta några av alla som har köpt säsongskort. Det är viktigt att få in dem.

Fortsatt dialog

– Men en viktig del är att så länge de här restriktionerna ligger så måste vi ha dialogen om ett fortsatt ekonomiskt stöd. Det är en jätteviktig fråga.

RF:s ordförande Björn Eriksson beskriver regeringens besked som "glädjande".

"Det är ett steg i rätt riktning men vi förstår också att det fortsatt är ett allvarligt smittläge. För många idrottsföreningar betyder förändringen mycket men för viss elitidrott innebär det givetvis fortsatta utmaningar", säger Eriksson i ett pressmeddelande.

Slår hårt

Men samtidigt konstaterar han att reglerna med en meters avstånd mellan publiken slår olika hårt mot olika arrangörer.

"Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges", säger Eriksson.

Mikael Forsell/TT

Göran Sundberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL