Utrikes

Parisdådet: Uppenbart islamistisk terror

Polis utanför satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i elfte arrondissementet i östra Paris där fredagens knivattack ägde rum.
Foto: Thibault Camus /AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst två personer har skadats, allvarligt men inte livshotande, i en knivattack i Paris. Dådet utreds som terrorbrott. Minst fem personer uppges ha gripits.
PREMIUM

På förmiddagen gick en knivbeväpnad person till angrepp mot flera personer utanför satirtidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i elfte arrondissementet i östra Paris.

– Det rör sig uppenbart om ett islamistiskt terrordåd, säger Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Dödlig extremistattack mot kongolesisk by

FN-soldater patrullerar utanför fängelset i Beni i Kongo-Kinshasa. Omkring 1 300 fångar fritogs från fängelset tidigare i oktober. Arkivbild.
Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den islamistiska extremiströrelsen ADF misstänks ligga bakom en dödlig attack mot en by i östra Kongo-Kinshasa.

Mellan 15 och 20 människor dödades vid angreppet som inträffade på onsdagskvällen, enligt en företrädare för regionen Beni.

En kyrka och flera bostäder ska ha bränts ner.

ADF anklagas för att ha dödat över 1 000 civila sedan början av 2019.

Gruppen misstänks också för att ha fritagit omkring 1 300 fångar från ett fängelse i Beni tidigare i oktober.

Utrikes

Minst 140 döda i båtolycka utanför Senegal

Utrikes
Utrikes

Minst 140 migranter har omkommit i en båtolycka utanför Senegal. Det är den dödligaste båtolyckan i år, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

Utrikes

Macron: Terrorn rubbar inte våra värderingar

Frankrikes president Emmanuel Macron utanför kyrkan Notre-Dame i Nice på torsdagen.
Foto: Eric Gaillard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Knivmorden i kyrkan Notre-Dame i Nice var en islamistisk terrorattack, enligt president Emmanuel Macron.
– Frankrike kommer inte överge sina värderingar, säger han på plats i staden.
Den franska terrorberedskapen har höjts till högsta nivån.

Tusentals militärer kommenderas nu ut för att öka säkerheten i Frankrike efter knivmorden i Nice, meddelar Macron. Religiösa miljöer och skolor hör till de platser som kommer att få ökat skydd efter de blodiga attentat som skakat landet den senaste tiden.

Attacken var riktad mot "vår känsla för frihet, för möjligheten till tankefrihet", säger Macron utanför kyrkan i Nice.

Dådet genomfördes då kyrkan öppnades på torsdagsmorgonen. En ung man gick till attack och skar helt eller delvis av halsen på en kvinna inne i Notre-Dame. Även en man med ett uppdrag inom kyrkan hittade död i kyrkan, skuren i halsen. Det tredje offret avled av sina skador i en närbelägen bar dit hon tagit sin tillflykt, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till poliskällor.

– En kvinna kom in hit från kyrkan och ropade: "Spring, spring, någon har knivhuggit folk", berättar Daniel Conilh, kypare på en krog i närheten, för nyhetsbyrån AFP.

Den misstänkte gärningsmannen greps efter dådet. Han skottskadades av polis i samband med gripandet och vårdas på sjukhus.

Åklagarmyndigheten har öppnat en utredning om terrorbrott.

"Ett högt pris"

Den höjda terrorhotnivån i Frankrike innebär att fler potentiella attacker anses vara nära förestående.

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att den misstänkte gärningsmannen upprepade gånger ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större).

"Nice har betalat ett för högt pris, precis som hela vårt land har gjort, de senaste åren. Jag manar till sammanhållning bland Niceborna", skriver Estrosi.

Attack i Avignon

Under dagen gick även en knivbeväpnad man i Avignon i sydöstra Frankrike till attack mot polis. Han hotade också förbipasserande och ropade "Allahu akbar" enligt franska polisen. Mannen sköts ihjäl av polis innan någon kom till skada, rapporterar tv-bolaget BFMTV.

I Lyon har en man som varit under bevakning av underrättelsetjänsten gripits med en 30 centimeter lång kniv, uppger en poliskälla. Mannen var på väg att gå in i en spårvagn och bedömdes "vara redo att agera", säger borgmästaren Pierre Oliver till nyhetsbyrån AFP.

Torsdagens attentat sker samtidigt som de pågående kontroverserna som följt efter mordet på Parisläraren Samuel Paty, som fick huvudet avskuret efter att ha visat satirbilder på profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet. Även det mordet utreds som ett terrorbrott.

Efter mordet på Paty och president Macrons försvar av lärarens rätt att visa bilderna har spänningarna mellan Frankrike och vissa läger inom den muslimska världen ökat och flera länder har manat till bojkott av franska varor.

Rättad: I en tidigare version fick kyrkan i Nice fel benämning.

Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-kyrkan i Nice.
Polis och kriminaltekniker utanför Notre-Dame-kyrkan i Nice.
Foto: Daniel Cole/AP/TT

Utrikes

Reseavrådan till hela världen – förutom Umeå

Danska medborgare avråds nu från resor till hela världen – förutom de två svenska regionerna Västerbotten och Västernorrland. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes

Danskarna avråds nu från att göra icke nödvändiga resor till hela världen – förutom de två svenska regionerna Västerbotten och Västernorrland.

Grekland, Tyskland, Norge samt de tre svenska regionerna Gävleborg, Kalmar och Värmland uppvisar en allt för hög smittspridning av coronaviruset och förs nu upp på utrikesdepartementets lista över länder som danskarna avråds från att resa till, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

För resesugna danskar innebär det att man nu får hålla till godo med att turista i exempelvis städer som Sundsvall i Västernorrland eller Umeå i Västerbotten. De två svenska regionerna är de enda områden i hela världen som danskar i dagsläget inte avråds från att resa till.

Utrikes

Världen står upp för Frankrike

Statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel reagerar samfällt på den dödliga terrorn i Frankrike. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes Ledare världen över fördömer morden på tre personer i Nice. Frankrikes president Emmanuel Macron kallar knivdådet en "islamistisk terroristattack".
Till och med Turkiet sluter upp bakom Frankrike trots pågående ordkrig.

På torsdagen sköts också en knivbeväpnad man ihjäl i staden Avignon efter att ha gått till attack mot polis.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar händelserna på Twitter :

"Jag är förskräckt över de senaste förfärliga attackerna i Frankrike. Våra tankar och sympati går till de som är drabbade. Vi står förenade med Frankrike i kampen mot terrorism och i försvaret av grundläggande friheter."

Liknande uttalanden kommer från Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Italiens premiärminister Giuseppe Conte, Rysslands president Vladimir Putin, Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och andra världsledare.

"Barbari och fanatism"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen twittrade "Mina tankar är med offren för denna hatiska handling. Hela Europa solidariserar sig med Frankrike. Vi förblir förenade och bestämda inför barbari och fanatism".

Även från Vatikanen kommer kondoleanser: "Dagens attack har sått död på en plats för kärlek och tröst. Påven är medveten om situationen och står nära det sörjande katolska samfundet", säger talespersonen Matteo Bruni.

Turkiet – som rykt ihop med Frankrike på grund av Macrons uttalande om islam efter mordet på den franske läraren Samuel Paty nyligen – uttalar solidaritet med Frankrike och kondolerar anhöriga till de mördade. " Vi fördömer starkt attacken i kyrkan Notre-Dame i Nice", heter det i ett uttalande från det turkiska utrikesdepartementet.

Malaysiskt utfall

Franska rådet för muslimsk tro (CFCM) fördömer attacken i Nice, där ärren fortfarande är färska efter terrorattentatet under nationaldagen 2016 då 86 människor mördades när en islamistisk extremist mejade ned människor med en lastbil.

"Som ett tecken på sorg och solidaritet med offren och deras nära och kära, uppmanar jag alla muslimer i Frankrike att ställa in firandet av Mawlid", lyder ett uttalande från rådets ordförande Abdallah Zekri. Den muslimska högtiden mawlid, firad under torsdagen, högtidlighåller profeten Muhammeds födelsedag.

Mot strömmen går Malaysias förre premiärminister Mahathir Mohamad. Muslimer har rätt att "döda miljontals fransmän för tidigare massakrer", skriver 95-åringen i ett blogginlägg. Dock tar han avstånd från mordet på läraren Paty, som fick halsen avskuren av en 18-åring efter att visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Libanon och Israel överens om nya gränssamtal

FN:s fredsbevarande styrkors bas i Naqoura i södra Libanon, nära gränsen mot Israel. Arkivbild.
Foto: Bilal Hussein/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Israel och Libanon har avslutat andra omgången av samtal om havsgränser i Medelhavet.

Länderna ligger formellt i krig med varandra, men under två dagar har delegationer träffats på en FN-bas i den libanesiska gränsstaden Naqoura. Även representanter för FN och USA närvarade.

Det krishärjade Libanon hoppas få rätt att leta olja och gas i ett område som även Israel gör anspråk på.

FN:s och USA:s sändebud säger i ett gemensamt uttalande att de är "hoppfulla om att dessa förhandlingar ska leda fram till en efterlängtad lösning".

Israel och Libanon är överens om att fortsätta förhandla nästa månad. Parterna ska träffas igen den 11 november, enligt en libanesisk källa.

Förhandlingar mellan länderna är en ovanlig företeelse, men i mitten av oktober träffades de för en första omgång av samtal om gränser. De möttes på nytt i onsdags och på torsdagen.

Utrikes

Demonstrant i Polen: Går inte att stanna hemma

Demonstranter i Warszawa protesterar mot en väntad skärpning av landets abortlagar.
Foto: Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Svordomarna haglar medan demonstranter fortsätter att ge sig ut på Polens gator för att protestera mot en skärpning av abortlagstiftningen. De utmärker sig genom att vara yngre, mer bestämda och använda ett hårdare språk än vid tidigare protester.

I över en vecka har demonstrationer mot en väntad skärpning av Polens abortlagar pågått i landet. På fredag väntas de största protesterna hittills.

– Det är tusentals människor ute på Krakows gator. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv och jag är född här i Krakow, säger demonstranten Agnierska Morstin till TT i telefon.

Strider mot konstitutionen

Demonstrationerna tog fart efter det att författningsdomstolen i förra veckan meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning. En skärpning skulle innebära att nästan samtliga aborter förbjuds, då 98 procent av de lagliga aborterna i Polen är relaterade till fosterskador, enligt Krystyna Kacpura vid kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering.

Protesterna har spritt sig över hela landet och beskrivs som en större rörelse för kvinnors rättigheter. Manifestationen skiljer sig på flera sätt från tidigare protester i landet, bland annat gällande åldern på demonstranterna.

– Jag har aldrig sett en sådan sammanslutning av yngre människor. De flesta är tonåringar eller i 20-årsåldern. Det är en rörelse av yngre där många inte har röstat än, säger Morstin.

Hon påpekar också att demonstranterna är mer bestämda än tidigare och använder svordomar på ett sätt som tidigare har varit ovanligt i det offentliga rummet i Polen. Demonstranter har intagit kyrkor och på väggarna sprejat #pieklokobiet, en hashtag som kan översättas med ungefär kvinnors helvete. Enligt Morstin är det inte religionen man är mot, utan det handlar om det politiska inflytande som den katolska kyrkan har i landet.

Stor smittspridning

Premiärminister Mateusz Morawiecki har kallat demonstranternas beteende "fullkomligt oacceptabelt" och varnar för att våldsamheter från deras sida kan leda till "eskalering". Han har sagt att alla som värdesätter Polens bästa bör försöka lugna ned situationen och att demonstrationerna riskerar leda till ökad spridning av covid-19.

Under torsdagen registrerade Polen en ny toppnotering i antal fall av covid-19. Totalt har över 300 000 fall rapporterats i landet.

– Jag hade inte tänkt delta i protesterna på grund av pandemin. Men jag kände att jag inte kunde stanna hemma. Så jag tog på mig munskydd och gick ut, säger Morstin och tillägger att de flesta är i rörelse och försöker hålla avstånd.

Magdalena Godlewska flyttade från Sverige till Warszawa för 15 år sedan och deltar i demonstrationerna i huvudstaden. Hon menar att det inte var någon tillfällighet att abortbeslutet kom just under pandemin.

– De försökte smyga med den nya konstitutionsdomen. Jag och många andra tror att regeringen trodde att de skulle komma undan eftersom det är pandemi. Att folk därför skulle vara rädda för att gå ut och protestera, säger hon.

– Men helt plötsligt har i princip alla ungdomar gått ut för att demonstrera.

Andra nedstängning

Premiärminister Mateusz Morawiecki gick under torsdagen ut med att Polen vill undvika en andra nedstängning. Men demonstranterna räds att myndigheterna ska använda den ökade smittspridningen för att slå ner protesterna.

– Vi som demonstrerar kommer inte att lämna gatorna innan det sker en förändring. Men samtidigt är det en stor risk att det kommer en andra nedstängning i landet – för att stoppa demonstrationerna, säger Agnierska Morstin.

Magdalena Godlewska beskriver situationen som farlig och tror att fredagens demonstration kommer att bli en förvarning om hur det kommer utvecklas.

– Militärpolis är på väg för att patrullera på gatorna. Jag tror att fredagen kommer att bli en uppvisning om hur framtiden kan bli. De sätter hårt mot hårt, men de inser ju att de måste börja fundera på hur de ska lösa det här, säger Godlewska.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Polens abortlagstiftning

Den 22 oktober beslutade Polens författningsdomstol att abort av foster med skador strider mot konstitutionen.

Djupt konservativa värderingar har fått större utrymme i Polens offentliga liv sedan nationalistiska Lag och rättvisa (PIS) kom till makten för fem år sedan. Partiet gick då till val på att försvara vad det betraktar som landets traditionella katolska karaktär.

Domstolsbeslutet innebär att PIS kan lägga fram ett lagförslag för parlamentet. Och när det har införts kommer abort endast att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Efter beslutet i författningsdomstolen inleddes demonstrationer runt om i Polen. Demonstrationerna har även spritt sig internationellt. Bland annat i Sverige har demonstrationer hållits.

Demonstrationerna har pågått dagligen i Polen och under onsdagen genomfördes även en landsomfattande kvinnostrejk.

Utrikes

Terrorexpert spår fler attacker efter Nicedåd

Magnus Ranstorp, docent på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utrikes
Utrikes Frankrike skakas av ett nytt knivdåd och landet har höjt terrornivån till högsta möjliga. Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att flera liknande attacker är att vänta.

Enligt fransk polis ska en av de döda i torsdagens attack i Nice vara en kvinna som har fått halsen helt eller delvis avskuren.

– Det sker inom ramarna av en kontext där konfrontationen bara har trappats upp, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

Kontexten är ett Frankrike som har en väldigt stark sekulär policy, vilket orsakar spänningar inom landet. Det handlar bland annat om huruvida man får klä sig i burka – och det görs inga kompromisser, säger Ranstorp.

– Ovanpå det har du en karikatyrkris i fransk tappning. Den är inte ny, men den kan utlösa extrema våldsamheter.

Karikatyrteckning av Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat med juridiska och diplomatiska åtgärder mot Frankrike och satirtidningen Charlie Hebdo efter det att tidningen i slutet av oktober publicerade en karikatyrteckning föreställande Erdogan.

Torsdagens knivattack är den andra av liknande slag på bara några veckor. Den 16 oktober mördades läraren Samuel Paty och fick halsen avskuren. Dådet skedde kort efter det att Paty visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet.

– Två halsskärningar på kort tid, det skapar en radikalisering och polarisering i samhället. Syftet är att skapa reaktioner och skapa krig mellan olika grupper i samhället, säger Ranstorp.

I juli 2016 tog två män, som svurit trohet till IS, flera personer gisslan i en kyrka i norra Frankrike. Innan angriparna sköts ihjäl av en elitstyrka skar de halsen av prästen Jacques Hamel.

– Det finns ett symbolvärde för jihadister att halshugga sina offer, säger terrorforskaren Hans Brun.

Kan inte backa

Upptrappningen i konflikten i Frankrike är en ideologisk konfrontation som västvärlden inte kan backa ifrån, menar Hans Brun.

– Det som utmanas är vår yttrandefrihet och vår religionsfrihet och där kan vi tyvärr inte vika ner oss, säger han och tillägger att han tycker att det president Emmanuel Macron sagt och gjort är rätt och riktigt.

– Han har försökt skydda och markera vikten av att behålla grundvärdena i den franska demokratin: yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet.

Brun anser att om det finns ett politisk ansvar, så ligger det hos politiker som Erdogan som medvetet väljer att spä på konflikten istället för att lugna den.

Stormens öga

– Politiker som Erdogan utnyttjar sådana här saker för att dölja politiska problem på hemmaplan. Ekonomin i Turkiet är väldigt dålig, till exempel, och nu kan Erdogan flytta fokus från den turkiska ekonomin genom att sitta och piska upp stämningen mot Frankrike.

Att Frankrike drabbats av flera attacker på senaste tiden beror på att landet utgör stormens öga när det gäller konfrontationen mellan det sekulära samhället och den islamistiska separatismen, enligt Magnus Ranstorp. Han tror inte konflikten kommer att trappas ned.

– Den kommer inte att vända. Vi kan säkerligen komma att se fler sådana här attacker i Frankrike, säger han.

Inga höjningar i Sverige

I Sverige förblir terrorhotbedömningarna oförändrade efter dådet i Nice, enligt Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

— Det görs hela tiden säkerhetsbedömningar utifrån underlag. Säkerhetspolisen följer händelseutvecklingen i Nice, precis som vi följer attentat i andra länder för att bedöma om det skulle påverka Sverige på något sätt, säger Karl Melin.

Han understryker att bedömningen av terrorhotnivån är samlade bedömningar av fler olika händelser samt att det är långsiktiga bedömningar.

— Säkerhetspolisen samarbetar med många olika myndigheter och andra säkerhetspoliser över landsgränserna, säger Karl Melin.

Sedan hösten 2010, med undantag för november 2015 till mars 2016 då terrorhotnivån låg på hög nivå, har nivån i Sverige varit tre på en femgradig skala. Det motsvarar en förhöjd nivå av terrorhot. Det innebär att det “skulle kunna ske” liknande attentat i Sverige som det gjorde i Frankrike idag, enligt Karl Melin.

Ellinor Knoxborn/TT

Åsa Johansson/TT

– Det finns ett symbolvärde för jihadister att halshugga sina offer, säger terrorforskaren Hans Brun.
– Det finns ett symbolvärde för jihadister att halshugga sina offer, säger terrorforskaren Hans Brun.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL