Utrikes

Dansk sharia-skilsmässa väcker starka känslor

Flera danska partier kräver ny lagstiftning, sedan det avslöjats att en kvinna tvingats skriva på ett religiöst kontrakt för att få rätt till skilsmässa. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Ett fall i Odense, där en kvinna tvingats skriva på ett religiöst kontrakt för att få skilja sig från sin man, väcker upprörda känslor i Danmark. Flera partier kräver nu lagstiftning för att stoppa företeelsen.
PREMIUM

I kontraktet, som bygger på muslimsk sharia-lagstiftning och utfärdats av en imam, står att kvinnan måste betala motsvarande drygt 100 000 svenska kronor för att få skilja sig.

Hon lovar också att lära sina barn om Koranen, att lära dem arabiska och att be fem gånger om dagen. Enligt kontraktet mister kvinnan också vårdnaden om barnen om hon skulle hitta en ny man.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Hongkongs Carrie Lam besöker Peking

Hongkongs högsta ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Hongkongs högsta ledare Carrie Lam åker till Peking nästa vecka för ett tre dagar långt besök. På dagordningen står diskussioner kring hur Hongkongs ekonomi, som har drabbats hårt av både pandemin och långvariga demokratiprotester, ska fås på fötter.

– Vi behöver fler stödåtgärder från Fastlandskina, särskilt med tanke på Hongkongs vägval när det gäller att integreras mer med fastlandet, säger Lam.

Lam har upprepade gånger tryckt på vikten av ett ekonomiskt samarbete inom regionen som innefattar Hongkong, Macao och flera storstäder i den kinesiska provinsen Guangdong.

Utrikes

Amy Coney Barrett godkänd som ny domare i HD

Amy Coney Barrett är nu HD-domare. Här under ceremonin för henne vid Vita huset på måndagskvällen, amerikansk tid.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Amy Coney Barrett är ny domare i Högsta domstolen i USA.
Med 52 röster mot 48 röstade senaten för att godkänna henne.

– Helt objektivt så förtjänar domare Barrett att godkännas till Högsta domstolen. Det amerikanska folket håller med. Om bara några minuter kommer hon att ingå i Högsta domstolen, sade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, precis före omröstningen enligt CNN .

"I dag har Republikanerna trotsat det amerikanska folkets vilja genom att på ett regelvidrigt sätt godkänna en Högsta domstolen-domare", skriver vicepresidentkandidaten, tillika senatorn, Kamala Harris på Twitter . "Vi kommer inte att glömma detta", fortsätter hon.

Konservativt övertag

Senatorerna höll i stort sina partilinjer, då alla utom en republikan – Susan Collins från Maine – röstade för och samtliga demokrater röstade emot.

Med Amy Coney Barrett får de konservativa domarna ett övertag på 6–3 mot de mer liberala i HD.

HD-ordföranden John Roberts kommer att svära in Coney Barrett under tisdagen, amerikansk tid, enligt ett pressmeddelande från domstolen. "Efter att ha svurit eden kommer hon att kunna börja delta i domstolens arbete", heter det i uttalandet.

Redan på måndagskvällen hölls en första ceremoni för Coney Barrett vid Vita huset där hon svor en ed om att tjäna konstitutionen.

– Kärnan i den ed som jag högtidligt har avlagt i kväll innebär att jag kommer att göra mitt jobb utan varken rädsla eller förmåner och jag kommer att göra det oberoende av både politik och mina personliga åsikter. Jag älskar konstitutionen och den demokrati som den upprätthåller och jag ska ägna mig åt att skydda den, sade Coney Barrett vid ceremonin.

Rekordsnabb process

Republikanernas nomineringsprocess har gått i rekordfart, efter den liberala domaren Ruth Bader Ginsburgs frånfälle i september.

Det är något som har retat upp Demokraterna, inte minst eftersom Republikanerna själva motarbetade ett förslag på domare till Högsta domstolen då demokraten Barack Obama var president 2016. Republikanernas motivering då var att utnämningen låg för nära valet. Efter valet 2016 utsåg sedan president Donald Trump den konservative domaren Neil Gorsuch.

– I kväll kommer den republikanska majoriteten att parodiera sin egen uttalade princip att det amerikanska folket förtjänar en röst i valet av HD-domare och se till att två domaren i Högsta domstolen tillsätts utifrån helt motstridiga riktlinjer, sade Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten, före omröstningen.

Emma Gyllestad/TT

FAKTA

Fakta: Amy Coney Barrett

Amy Coney Barrett föddes i New Orleans i Louisiana den 28 januari 1972.

Hon är sedan 1999 gift med Jesse M Barrett, även han jurist, och paret har sju barn, varav två är adopterade från Haiti.

Amy Coney Barrett är sedan 2017 federal domare vid appellationsdomstolen för USA:s sjunde distrikt (som omfattar Illinois, Indiana och Wisconsin). Innan dess var hon juridikprofessor på sitt gamla lärosäte University of Notre Dame i Indiana.

Hon har även arbetat för den nu avlidne HD-domaren Antonin Scalia.

Liksom sin tidigare chef är Coney Barrett en så kallad originalist, det vill säga hon tycker att USA:s grundlag som ratificerades 1788 ska tolkas bokstavstroget.

FAKTA

Fakta: Högsta domstolen i USA

Domstolen ska ha nio medlemmar som utses på livstid av presidenten. De kan dock pensionera sig på egen begäran samt i teorin avsättas genom riksrätt. Domarna måste godkännas av en majoritet av senatens medlemmar.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar därmed chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Källa: supremecourt.gov

Utrikes

Tusentals tvingas lämna sin hem i Kalifornien

Silveradobranden i Kalifornien har tvingat tusentals människor att fly sina hem.
Foto: Jae C Hong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Omkring 60 000 människor tvingades under måndagen lämna sina hem i Los Angeles-området på grund av en brand. Två brandmän har skadats allvarligt i den så kallade Silveradobranden och viktiga vägar har blockerats av lågornas framfart.

Branden tog fart tidigt på morgonen, lokal tid, och på eftermiddagen hade den fyrdubblats i storlek. Skolor i området kommer att hålla stängt på tisdagen.

Meteorologiska myndigheter varnar för att torr luft i kombination med kraftig vind har skapat "de farligaste tänkbara väderförhållandena för bränder".

Utrikes

Gruvchef gripen – bar handväska full av guld

Riktigt så här mycket guld fick gruvchefen inte plats med i handväskan. Arkivbild från en utställning i tjeckiska Prag.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Zimbabwisk polis har gripit chefen för en av landets största gruvfackföreningar, Henrietta Rushwaya, efter ett försök till guldsmuggling.

När Rushwaya greps på Harares internationella flygplats var hon i färd med att checka in på ett flyg till Dubai med sex kilo guld i handväskan.

Polis uppskattar att handväskans innehåll är värt över 3,2 miljoner kronor.

Gripandet skedde efter det att personal på flygplatsen kontaktat myndigheter då de noterat att något inte stod rätt till med gruvchefens packning.

"En visitation avslöjade att den misstänkta hade 6,09 kilo guld som inte hade blivit förtullat på korrekt sätt", skriver polisen på Twitter.

Zimbabwe har brottats med omfattande smuggling av guld ut ur landet – en illegal verksamhet som uppskattas beröva landet på motsvarande hundratals miljoner kronor varje månad.

Utrikes

21 dödade i oroligheter i Guinea

Oppositionen i Guinea ifrågasätter resultatet i förra veckans presidentval och flera personer har dödats i oroligheter. Bild från i onsdags.
Foto: Sadak Souici/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 21 personer har dödats i oroligheter i Guinea, meddelar statlig tv.

Nyhetsprogrammet RTG hänvisar till uppgifter från regeringen om att dödsfallen har inträffat i samband med oroligheter som kopplas till presidentvalet den 19 oktober.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Saddams "högra hand" dödförklarad – igen

Izzat Ibrahim al-Duri. Arkivbild.
Foto: Jassim Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En av den irakiske diktatorn Saddam Husseins närmaste män, Izzat Ibrahim al-Duri, uppges ha dött.

Beskedet kommer från Saddam Husseins äldsta dotter, samt från den avrättade presidentens Baathparti. Det framgår inte var eller hur al-Duri har avlidit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Civila tvingas fly strider i Kongo-Kinshasa

Soldater på patrull i Ituri-provinsen i nordöstra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Foto: Sayyid Azim/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Två soldater och 21 milismedlemmar har sedan slutet på förra veckan dödats i strider i Ituriprovinsen i nordöstra Kongo-Kinshasa. Det uppger landets armé.

Utöver dödsoffren finns uppgifter om att civila boende i provinsen tvingats fly sina hem till följd av striderna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Explosion vid turkisk terrorinsats

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu. Arkivbild.
Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En explosion inträffade i den turkiska hamnstaden Iskenderun när säkerhetsstyrkor ingrep mot två misstänkta terrorister på måndagen, uppger inrikesminister Süleyman Soylu enligt nyhetsbyrån Reuters.

Skottväxling ska ha skett före explosionen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL