Inrikes

14-åring i fokus för mordutredning

Misstankarna mot en 14-årig pojke för mordet i Huskvarna har stärkts. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes En 14-årig pojke framstår allt mer som huvudperson i utredningen om mordet på en 17-åring i stadsparken i Huskvarna i somras.
En 21-årig man, som suttit häktad för mordet, har däremot släppts.
PREMIUM

– Misstankarna mot honom kvarstår. Men anledningen till att han släpptes är att jag gör den bedömningen att misstankarna mot honom försvagats, säger kammaråklagare Adam Rullman.

Tidigare har även en 19-årig man suttit anhållen i ärendet. Han är nu helt avförd ur utredningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fängelse i Sveriges största artskyddsbrottmål

En man döms till fängelse i det största artskyddsbrottmålen i sitt slag i Sverige. Arkivbild.
Foto: Bild från polisens förundersökning.
Inrikes
Inrikes Ett år och fyra månaders fängelse. Det blev straffet för den man som annonserat ut och sålt djurdelar från skyddade djur på nätet. Han fälls för grovt artskyddsbrott och smuggling.

På nätet bjöd mannen ut klor av svartbjörn och fjädrar av vithövdad havsörn. Han var sedan barndomen intresserad av den amerikanska urbefolkningen.

Målet inleddes redan 2016 och efter utredning väcktes åtal i januari 2020 av åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Enheten hade då tagit hjälp från USA för att få tillgång till den åtalade mannens Facebook- och Messengerkonton.

Tingsrätten har kommit till slutsatsen att åklagaren har styrkt att den åtalade mannen lagt ut samtliga annonser, att han sålt de föremål åklagaren påstått och att föremålen som varit aktuella är äkta djurdelar från djur skyddade i den så kallade CITES-konventionen. Det saknas tidigare domar i fall med så omfattande hantering.

Mannen döms också för smuggling av en kungsörn som han köpt från en konservator i Norge och tagit in i Sverige utan rätt dokumentation.

Christer Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som drivit målet har tidigare sagt att omfattningen av försäljningen gör det till det största målet i sitt slag i Sverige hittills.

Mannen har hela tiden förnekat brott.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Lösgående höns stör trafiken i Falköping

Höns går lösa på vägen nära Falköping. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

En djurtransport har tappat hönsburar på riksväg 47 mellan Falköping och Vara. Ett okänt antal höns har tagit sig ut ur burarna, och stör nu trafiken i höjd med infarten till Ullene, meddelar Trafikverket.

Djurtransporten står i nuläget stilla på platsen, och trafiken förbi är begränsad.

Inrikes

Man skjuten av polis i Grums

En man har skjutits av polis i Grums i natt.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skjutits av polis i Grums i Värmland natten till tisdagen. Skadeläget för mannen är oklart.

– En person är skjuten av polis och förd till sjukhus. Något mer kan vi inte säga i nuläget, säger Diana Qudhaib, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Händelsen inträffade vid fyratiden på tisdagsmorgonen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha skjutits i benet efter att ha gått till angrepp mot polisen. Inga poliser skadades dock.

En man i 40-årsåldern har frihetsberövats i samband med händelsen, skriver NWT .

Inrikes

Efter SD-avhoppet – S tar täten i nytt styre

Jenny Önnevik (S) på Ifötorget i Bromölla i oktober 2020.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Efter att ha varit ett av Sverigedemokraternas skyltfönster stod den skånska kommunen plötsligt utan styre när SD hoppade av.
Nu står det klart att Socialdemokraterna tar över – tillsammans med en rad andra partier.

– Det är en speciell konstellation men vi tror att med politikens konst är allting möjligt, säger Jenny Önnevik (S), nytt kommunalråd i Bromölla, under en presskonferens under tisdagsmorgonen.

Efter en turbulent höst och många diskussioner gör nu Socialdemokraterna gemensam sak med Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna och axlar ansvaret i Bromölla som en tid stått utan styre.

Tidigare lämnade SD:s kommunalråd sin post över en natt. Drygt 12 000 invånare stod oväntat utan politiskt styre när SD, som regerat i minoritet med stöd av M och KD, aviserade sin sorti. Det har inte gått att driva partiets politik och leda ett minoritetsstyre, enligt lokala företrädare för partiet som tillsammans med andra partier inte lyckades få till stånd någon bred lösning.

Men efter två månader har nu kommunens tidigare kommunalråd Jenny Önnevik (S) åter valts till ny kommunstyrelseordförande och kommunalråd i Bromölla. Tillsammans med de andra partierna bildas ett minoritetsstyre som framöver kommer få ta sig an ett kommunalt underskott på över 25 miljoner.

– Vi vet alla att det kommer vara ett tufft läge med stora utmaningar, säger Jenny Önnevik (S) och fortsätter:

– Det kommer behövas och krävas att samtliga partier i kommunen bidrar för att det ska lyckas.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Säkherhetsföretag kritiseras efter dataläcka

Gunnebo utsattes för en cyberattack i somras. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes

Säkerhetsföretaget Gunnebo utsattes i somras för en cyberattack. Dagens Nyheter rapporterar nu att en stor mängd information från attacken, exempelvis ritningar och avtal, har publicerats öppet på nätet. Enligt tidningen finns det i dataläckan detaljer om bland annat riksdagens skalskydd, ritningar för Skatteverkets kontor i Sundbyberg och foton över installationer av bankomater.

Attacken har sedan tidigare anmälts till Säpo som misstänkt industrispionage. Gunnebo sade i ett pressmeddelande i augusti att "driftpåverkan" blev "minimal". Leif Nixon, it-säkerhetsexpert på Sectra Communications som DN pratat med är starkt kritisk till Gunnebos hantering av ärendet.

– Att bli hackad är en sak, det kan man aldrig skydda sig hundraprocentigt från. Men det är under all kritik att hantera en incident så här dåligt. A och O när ett intrång inträffat är att fastställa vad som faktiskt hänt, och här hade tio minuters efterforskning räckt för att förstå risken för att kritiska data blivit stulna, säger han till tidningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Covidläkemedel tryter i Uppsala

Svensk sjukvård har mottagit drygt 3 000 remdesivirdoser från EU. Arkivbild.
Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT
Inrikes
Inrikes Sverige har för tillfället en god reserv av covidläkemedlet remdesivir. Men den senaste tidens smittspridning har fått framför allt Uppsala att ropa efter mer.

– Vi har blivit tvungna att skärpa indikationerna för vilka som ska få det för att det ska räcka, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Preparatet kortar sjukhustiden för covidpatienter med syrgastillskott och i Socialstyrelsens prognos från i somras behövs 70 000 doser från september till februari. Nu har Sverige endast fått runt 3 000 hittills, vilket räcker till ungefär 500 patienter. Och så många doser har inte använts, berättar Maria State som är chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli.

– Prognosen stämde inte. Vi har inte fått så många fall hittills som prognosen räknade med, men det är möjligt att vi har en tidsförskjutning i antalet fall, säger hon.

Uppsala vill ha mer

Den svenska reserven delas upp mellan regionerna utifrån befolkningsmängd och i nuläget varierar tillgången, enligt Maria Landgren som är läkemedelschef på Region Skåne som ansvarar för den nationella fördelningen av remdesivir.

– På en del platser finns det ganska mycket kvar och på andra tar det slut, säger hon.

– Uppsala är väldigt angelägna om att snabbt beställa och få nya doser denna veckan. Det är framför allt där det börjar ta slut, fortsätter hon.

"Bekymmersamt"

Region Uppsala har den senaste tiden sett allt fler covidfall på sjukhus.

– Det är klart att det har varit bekymmersamt att se den här snabba uppgången, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

På grund av den begränsande tillgången har det inneburit fler diskussioner om vilka patienter som ska få remdesivir, berättar infektionschefen.

– Vi sätter in behandling på ett tiotal patienter varje vecka, säger han.

Men Maria Landgren menar att ingen region kommer vara helt utan remdesivir, även om sjukhusfallen nu tilltar. Det finns mer att beställa.

– Jag är övertygad om att vi kommer se en ökad användning av remdesivir, men det kommer inte ta slut, säger hon.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Remdesivir

Remdesivir är en antiviral läkemedelssubstans, som antibiotika fast mot virus. Medicinen, som först togs fram för att motverka ebola, säljs av tillverkaren Gilead under varumärket Veklury. Det ges till sjukhuspatienter med covid-19 som också får syrgastillskott, för att förkorta sjukhustiden.

Läkemedlet ska hindra coronaviruset från att föröka sig. Viruset tar sig in i kroppens celler och förökar sig genom att använda cellernas eget maskineri. Medicinen tar sig också in i cellerna för att stoppa denna process.

Källa: Läkemedelsverket

Inrikes

Trångt på bussarna i Uppsala – trots nya råd

Från och med den 20 oktober uppmanas alla som vistas i Uppsala län att undvika resor med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel och undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sedan den 20 oktober gäller nya allmänna råd i det coronadrabbade Uppsala län. Invånarna ska bland annat undvika resor med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.

Men Uppsala länstrafik (UL) vittnar om trängsel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tågtrafiken åter i gång vid Helsingborg

Både Pågatågen och Öresundstågen påverkas av tågstoppet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tågtrafiken på sträckan Helsinborg-Ängelholm rullar igen efter ett tidigare stopp under tisdagsmorgonen.

Orsaken till störningarna var ett sabotage som ledde till ett elfel, men detaljerna kring incidenten är ännu oklara.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL