Lagfarter SkD

Nya ägare till fastighet i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Victor och Arnold Wernersson, 25 och 62 år, har köpt fastigheten på Skäpperöd 8199 i Hörby av säljaren Bengt Olle Mårtensson. Köpesumman blev 125 000 kronor och de nya ägarna tog över marken i september 2020. Tomten är 2 126 kvadratmeter stor.

För mindre än en månad sedan såldes ett hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Önneköp Per Bings Väg 10. Där såldes ett 182 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 800 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Enroth räddade hemmastarkt Örebro

Jhonas Enroth i Örebros mål. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Örebro besegrade till sist Skellefteå med 3–2 – i det som blivit en hemmaborg.
– Vi är starka hemma, trivs här och har en bra liten klack, säger den storspelande målvakten Jhonas Enroth till TT.

Hans Närkegäng såg på lördagseftermiddagen till att ta andra trepoängaren i Behrn arena denna vecka då laget i tisdags även hemmabesegrade Brynäs.

Landslagsmeriterade Jhonas Enroth värvades inför säsongen som Örebros nummer ett. Men Enroth har stundom varit ifrågasatt och i det senaste två matcherna har kollegan Jonas Arntzen fått chansen och storspelat.

TT: Har du känt flåset?

– Nä, flåset har jag inte känt. Jag har faktiskt inte tänkt allt för mycket på det. När jag får reda på att jag ska stå så börjar jag fokusera på min nästa match och kanske börjar träna lite hårdare i gymmet och försöker förbereda mig på bästa sätt.

TT: Hur tycker du annars att formen har varit för egen del?

– Det kanske inte riktigt har gått som jag velat. Men på det stora hela har det ändå gått ganska bra, jag tror ändå att vi har vunnit fem och tagit poäng i sex av nio matcher som jag stått.

Röststark klack

Hittills har Örebro tagit poäng i alla sex hemmamatcher i SHL och på slutet har man tagit in 50 röststarka åskådare från supporterföreningen som bidragit till en härlig ljudkuliss i en annars rätt öde hall – något som gläder Jhonas Enroth.

– Det är kul att man släpper in 50 pers som kan göra skillnad och hjälpa oss.

Hemmalaget började också optimistiskt – efter nio minuter gjorde centern Robert Leino första målet med en backhand i krysset.

Efter knappt halva matchen kvitterade backen Petter Granberg i öppen bur när han var framme och högg på en målvaktsretur från Jhonas Enroth. Robin Kovacs svarade sedan direkt och gav hemmalaget ledningen på nytt. Och kort därefter ökade Stefan Warg på till 3–1 genom ett dragskott från backposition.

Men gästerna från Västerbotten kom ut starkt i tredje perioden och efter sex minuter tryckte Niclas Burström från nära håll in 3–2, sedan Jesper Frödéns skott fastnat hos Jhonas Enroth.

– Pucken gick väl igenom mig och in, och det är jag inte jättenöjd med. Men det är lite smågrejer som inte studsat min väg i år.

Viktiga räddningar

Men sedan klev Enroth fram på allvar och räddade hemmalaget flera gånger om på slutet.

– Då tycker jag att vi backar hem lite för mycket kanske, men det är så det brukar bli när man leder med ett mål.

Tack vare segern kliver Örebro upp på tredje plats i en haltade SHL-tabell. Skellefteå går däremot in i landslagsuppehållet med fyra raka förluster.

Tobias Wolf/TT

Malmö

Tomt i Klagshamn kan bidra till fler fastigheter

Tomtens begärda pris är 22 miljoner kronor.
Foto: Marisol Nilsson Lopez
Malmö
Malmö Hösten 2019 flyttade flera in i det nya bostadsområdet i Klagshamn. Nu är åter en tomt till försäljning i området. Enligt mäklaren kan tomten komma att användas till bygge av nya fastigheter.

Den utannonserade tomten är 7520 kvadratmeter och ligger placerad i Bunkeflostrand, intilliggande de nya fastigheterna som stod klara för inflyttning hösten 2019. Enligt mäklaren hade det kunnat byggas mellan 20 till 30 stycken radhustomter om denna tomt skulle exploateras. Den intilliggande tomten kunde bygga ett flertal fastigheter och skapat ett område som de kallar för Öresundsbyn.

– Vi har haft många besökare och ser att det finns ett stort intresse för den här tomten, säger mäklaren Simon Falke från Mäklarhuset Malmö.

Tomten har enbart legat uppe i en vecka och har hittills haft många fler besökare än vanligt, både på nätet och visningar.

– Jag tror att försäljningen av den här tomten kommer att ta lite längre tid, med tanke på det stora intresset. Det gäller för oss att se vilka som läger ett bud och sedan utgå efter det vid försäljningen, säger Simon Falke.

Enligt mäklaren tros tomten säljas för det begärda priset, vilket innebär en försäljning på 22 miljoner kronor.

Utrikes

Båda sidor i georgiska valet hävdar seger

Valararbetare gör sitt yttersta för att få röstningen coronaanpassad i Georgiens huvudstad Tbilisi.
Foto: Shakh Aivazov/AP/TT
Utrikes
Utrikes Georgiens fyra miljoner invånare gick på lördagen till valurnorna. Valen där tenderar att gå hett till – endast en gång har makten överlämnats på ordnat och fredligt vis.
Båda sidor utropade sig preliminärt till segrare i det dramatiska parlamentsvalet.

Två välkända profiler gjorde upp. Den tidigare presidenten Mikhail Saakasjvili, för närvarande i självvald i exil i Ukraina, och den tidigare premiärministern Bidzina Ivanishvili, en av Georgiens rikaste män.

Vallokalsundersökningar visade motstridigt resultat, vilket underblåste farhågor om politisk instabilitet väntar.

Ivanishvili, som leder det allt mer impopulära regeringspartiet Georgisk dröm, förkunnade att hans parti "vann valet för tredje gången i rad".

Oppositionsledaren Saakasjvili kontrade med att "oppositionspartierna tog en triumfatorisk seger".

Spretig opposition

Saakasjvili, som representerar oppositionsgruppen Förenade nationella rörelsen (UNM), har inför valet förmått en spretande samling politiska grupper att sluta upp bakom honom.

Han tjänade som landets president fram tills valet 2012 då Georgisk dröm tog över. Efter detta lämnade han landet för att undkomma åtal om maktmissbruk, en anklagelse som Saakasjvili och hans anhängare anser är politiskt motiverad.

Kan dröja länge

Opinionsundersökningar pekade på en mycket jämn kamp mellan de två kandidaterna och valdeltagandet väntade bli högt.

I centrala Tbilisi strålade höstsolen och himlen var hög. Runt om i stadens centrala delar slingrade sig köerna långa för att få komma in i vallokalerna.

– Jag är mycket optimistisk, Georgien kommer i dag att göra sig kvitt Ivanishvili och hans korrupta regering, sade rörmokaren Lasha Guruli efter att just lagt sin röst.

Vallokalerna stängde klockan 17 svensk tid och de första preliminära valresultaten väntas vid 21-tiden. På grund av Georgiens komplexa vallagar kan det dröja fram tills slutet av november innan landet får en ny regering.

FAKTA

Georgien

Georgien ligger i södra Kaukasus där Europa möter Asien, och är till ytan ungefär dubbelt så stort som Jämtland.

Georgien, mellan 1936 och 1991 en del av Sovjetunionen, har omkring 4,5 miljoner invånare.

Från 1992 leddes det självständiga Georgien av den förre sovjetiske utrikesministern Eduard Sjevardnadze, som störtades 2003 i en fredlig folkresning, "Rosenrevolutionen".

Året därpå tillträdde Mikhail Saakasjvili som landets president och satt kvar på posten till 2012.

Källa: UI/Landguiden

Utrikes

"Gå aldrig ut utan en vit kompis"

Aktivisterna William Byatt och Robert Dempster deltog båda i Black Lives Matter-protesterna i Miami i somras. Nu hoppas de på högt valdeltagande i det stundande presidentvalet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utrikes
Utrikes De har skrikit ut sin avsky mot diskriminering. Nu hoppas aktivisterna Robert Dempster och William Byatt att protesternas energi kanaliseras till en röst mot Donald Trump i det stundande presidentvalet.
– Det är omöjligt att bo i USA utan att uppleva rasism, säger Dempster.

Robert Dempster, som föddes i Jamaica och kom till USA som 14-åring, har oräkneliga gånger och till synes utan skäl stoppats av polis för olika typer av kontroller. Han har sett människor låsa bilen när han kommer gående på trottoaren och noterat att fotgängare byter sida för att slippa möta honom.

– Det finns ett tragikomiskt skämt: Som svart ska man aldrig gå ut utan en vit kompis, säger han och ler bistert.

William Byatt, som är vit och till vardags arbetar som datautvecklare, intygar att det stämmer.

– Ibland när vi sitter i stora möten tillsammans ignoreras Robert. Om jag upprepar det han just har sagt bemöts jag som ett geni, säger han.

Förkrossande att se

Aktivisterna träffar TT:s utsända utomhus i centrala Miami, nära det gulfärgade Freedom Tower där kubaner som flytt Fidel Castros regim på 1960- och 70-talen fick hjälp. I somras fick byggnaden, som nu huserar ett konstmuseum, ny betydelse. Den blev en samlingsplats för aktivister som var upprörda över svarte George Floyds död vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis i maj.

Dempster, som arbetar för det lokala demokratiska partiet och har varit borgmästarkandidat för North Miami Beach, deltog i protesterna tillsammans med Byatt. Båda säger att det var förkrossande att se den video som visar hur en vit polis sitter med sitt knä på Floyds nacke under nära nio minuter, tills denne blir livlös.

– Det som upprör mig mest var hur rutinmässigt det hela verkade. Det omgärdades inte av stora känslor eller kamp, det såg inte ut att utföras av ett så kallat "ruttet äpple" inom poliskåren, säger Dempster.

– Nej, Floyd dödades inte under dramatisk skottlossning. Polisen knäade helt enkelt ihjäl honom, inskjuter Byatt och berättar att den första stora Black Lives Matter-protesten i staden var spontan, ilskna Miamibor hördes via sociala medier och stämde träff.

"De ohördas språk"

Demonstrationerna i staden växte snabbt och blev mer organiserade. Som mest samlades flera tusen aktivister runt budskapet att svartas liv har betydelse och att även poliser bör ställas till svars för sina gärningar.

– I huvudsak var vi en del av den nationella proteströrelsen, även om det fanns några lokala plakat rörande bland annat en problematisk länsåklagare, säger Byatt.

Demonstrationerna var till största del fredliga, även om några bilar stacks i brand och ett närliggande köpcentrum vid ett tillfälle plundrades. Dempster säger att han inte dömer proteströrelsen efter några få personers dåliga beteende och citerar medborgarrättsikonen Martin Luther King som 1968 sade att "upplopp är de ohördas språk".

– Inget av det här är nytt. Vad som är nytt är tekniken, med mobiler kan såväl bevis på övergrepp som kallelser till protester spridas snabbt.

Eko i valurnorna?

På sista tiden har dock få kallelser spridits i Miami. Många av aktivisterna har fullt upp med engagemang i samhällsfrågor eller i valrörelsen – precis som Byatt och Dempster. De har rekryterat en del av dem och hoppas att den glöd som visades vid protesterna ger eko i valurnorna i form av högt engagemang och valdeltagande. De anser att republikanen Donald Trump eldar på rasismen, att få bort honom från Vita huset är den avgörande valfrågan för dem.

– Han (Trump) visar uppenbar förtjusning för (vita) extremistorganisationer och i hans första valrörelse var främlingsfientlighet mot mexikaner en central fråga. Vi har backat så mycket under hans tid vid makten, säger Dempster.

Båda medger att demokraten Joe Biden har brister, men säger att utmanaren tydligt har visat att han vill skapa ett mer rättvist USA – och att han har empati.

Ny framtidstro

Oavsett hur det går i presidentvalet den 3 november säger Dempster att han är hoppfull om att en förändring kommer att ske inom hans livstid. Skälet är vännen och kollegan vid hans sida.

– Problemet med rasism och systematiskt förtryck kommer aldrig att lösas för att sådana som jag klagar. Det sker först när människor som William är upprörda, och det är de nu.

I juni reste Dempster och Byatt till huvudstaden Washington DC för att delta i en jätteprotest på temat Black Lives Matter. De berättar levande om känslan på gatan och att demonstrationen faktiskt speglade dagens Amerika: Sida vid sida stod människor med olika hudfärg, sexuell läggning och religion – enade runt samma budskap.

– Det värmde hjärtat och gav mig framtidstron tillbaka, säger Byatt.

Tina Magnergård-Bjers/TT

Aktivisterna Robert Dempster och William Byatt deltog i sommarens protester mot rasism i hemstaten Florida. De anser att den sittande presidenten Donald Trump eldar på rasismen i USA och hoppas kunna rösta bort honom i det stundande presidentvalet.
Aktivisterna Robert Dempster och William Byatt deltog i sommarens protester mot rasism i hemstaten Florida. De anser att den sittande presidenten Donald Trump eldar på rasismen i USA och hoppas kunna rösta bort honom i det stundande presidentvalet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
I juni hölls en stor demonstration mot rasism och diskriminering i USA:s huvudstad Washington DC.
I juni hölls en stor demonstration mot rasism och diskriminering i USA:s huvudstad Washington DC.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Protesterna mot rasism

USA har de senaste månaderna skakats av protester mot diskriminering och rättsväsendets övervåld mot svarta. På många platser har aktivister krävt att hela polissystemet läggs ned, eftersom de anser att underliggande rasism gör att kåren är bortom räddning och måste organiseras om. På andra platser ställs krav på mindre polisbudgetar och mindre befogenheter.

Vissa städer har hörsammat kraven och aviserat krympta polisbudgetar.

Parallellt diskuteras lagar som beskrivs som polisreformer i såväl kongressen som flera delstatsstyren. Och monument och statyer av ledare som anses ha haft rasistiska åsikter har fallit, i synnerhet statyer av sydstaternas förgrundsgestalter.

Här är några uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i år:

23 augusti 2020: Polisen skjuter 29-årige Jacob Blake, inför hans tre barn, med sju skott i ryggen i samband med att Blake ska ha ingripit i någon form av konflikt i en bostad. Blake överlevde men blev delvis förlamad.

12 juni 2020: 27-årige fyrabarnsfadern Rayshard Brooks skjuts ihjäl av en polis utanför en snabbmatsrestaurang i Atlanta efter att ha testat positivt i en nykterhetskontroll och försökt fly med ett av polisernas elchockvapen.

25 maj 2020: 46-årige George Floyd kvävs till döds under ett polisingripande i Minneapolis. Floyd är obeväpnad när han grips misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar. Under ingripandet sitter en vit polisman med knäet på hans nacke i omkring nio minuter innan Floyd blir livlös. Ett filmklipp sprids i sociala medier och väcker fördömanden och avsky.

13 mars 2020: 26-åriga akutsjukvårdaren Breonna Taylor skjuts ihjäl i tumultet efter att tre poliser slår in dörren till hennes lägenhet i Louisville i Kentucky. Polis hävdar att de tog sig in med anledning av en narkotikautredning men de två personer utredningen kretsade kring hade redan gripits.

Inrikes

Dödsfall i Norrköping utreds som brott

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har hittats död i en bostad i Norrköping. Det finns frågetecken kring dödsfallet och en förundersökning har inletts gällande vållande till annans död.

Två personer som befann sig på platsen greps av polis.

Larmet om händelsen kom under natten mot lördagen. På förmiddagen släpptes de två gripna.

– Efter att ha blivit förhörda och polisen gjort en bedömning av det som framkommit så har åklagaren beslutat att det inte fanns skäl att hålla dem frihetsberövade, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst till Norrköpings Tidningar.

De är fortfarande misstänkta för brott.

En teknisk undersökning har gjorts i bostaden. Det ska även genomföras en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Präst skjuten i Lyon – angriparen jagas

Poliser och räddningspersonal spärrar av den plats i franska Lyon där en grekisk-ortodox präst skottskadades allvarligt på lördagen.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Utrikes
Utrikes En grekisk-ortodox präst i Lyon i Frankrike har skjutits utanför sin kyrka, rapporterar flera medier. Prästen har livshotande skador.

Händelsen inträffade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen när prästen var på väg att stänga sin kyrka, som ligger i de centrala delarna av staden, säger en källa inom polisen till France Info. Angriparen lyckades därefter fly från platsen, enligt källan. Uppgifterna återkommer i flera franska medier.

Prästen rapporteras ha träffats av minst två skott, skriver Le Parisien. Hans hälsotillstånd beskrivs som livshotande. Tidningen skriver att polisen nu letar efter angriparen, men att det än så länge är oklart om brottet är terrorrelaterat.

Le Figaro hänvisar till en poliskälla som uppger att prästen träffades i bröstkorgen.

Inrikesdepartementet skriver i ett uttalande på Twitter att polisen och räddningstjänsten befinner sig på platsen som har spärrats av. "Undvik området och följ myndigheternas instruktioner", lyder uttalandet.

Angriparen var beväpnad med ett jaktgevär, rapporterar Le Parisien.

I Frankrike är många på helspänn efter torsdagens attack i en kyrka i Nice där tre personer knivmördades. Den attacken utreds som ett islamistiskt terrordåd.

Malmö

Nytt bakslag för Malmö Redhawks

Jesse Virtanen gör Färjestads avgörande 3-2-mål
Foto: Anders Bjurö/TT
Malmö
Sport
Ishockey Malmö Redhawks kom snabbt på jorden igen efter förlängningstriumfen över Skellefteå AIK. Trots upphämtning från 0-2 till 2-2 blev det i slutändan noll SHL-poäng hemma mot Färjestad BK, 2-3.

– Vi är trubbiga och det vet vi om. Det är därför vi inte lyckades trä in någon puck i tredje, konstaterade nästjumbons tränare Joakim Fagervall på presskonferensen.

– Men vi får aldrig släppa två mål i första perioden.

De inledande 20 minuterna var minst sagt dåliga av rödhökarna. Första bortachansen gav 1-0 till Färjestad efter att Albert Johansson hittat rätt redan efter drygt tre minuters spel.

2-0-pucken satte Jens Westin med klockan på 18.44.

– Säsongens tamaste period. Jag tror inte att vi vann en närkamp. Jo, Johan Olofsson vann alla sina närkamper, suckade Fagervall.

– Det var den enda spelaren som vann sina närkamper.

Johan Olofsson sätter 2-2 bakom Färjestads målvakt Arvid Holm
Johan Olofsson sätter 2-2 bakom Färjestads målvakt Arvid Holm.
Foto: Anders Bjurö/TT

Hämtade upp 0-2 till 2-2

Mellanakten bjöd på en enorm uppryckning. Fredrik Händemark showade fram till 1-2-reducering redan efter 30 sekunders spel.

Och knappt tolv minuter senare utjämnade Johan Olofsson. Axel Wemmenborn sköt, pucken träffade Christoffer Forsbergs skridsko och gick in via Olofssons hjälm.

Ett 3-2-mål hängde även i luften.

– Vi var alldeles för mesiga och förlorade för många kamper i första perioden, tycker att vi kom upp lite mer i tävlingen i andra, sa Fredrik Händemark i C Mores pausintervju.

– Men stundtals slarvade vi i egen zon och det måste vi också gnugga bort.

Satte inte chanserna

Malmö Redhawks fortsatte att trycka på för ett tredje mål under den avslutande perioden, men det ville sig inte.

I stället skickade Jesse Virtanen in 3-2 för Färjestad. Tid: 48.26.

2-3-förlusten innebar rödhökarnas sjätte nederlag på de sju senaste matcherna.

– Surt så klart. Jag tycker att vi slarvade bort den här matchen i första perioden där vi svarade för en jäkligt blek insats och åkte på 0-2, analyserade Johan Olofsson i C More.

– Sedan gjorde vi en ganska bra andra period, krigade på, fick två mål och hade lika inför sista.

– Men vi är för lätta att göra mål på, är inte tillräckligt starka i mitten framför mål.

Malmö Redhawks assisterande tränare Andreas Lilja och huvudtränare Joakim Fagervall i båset
Malmö Redhawks assisterande tränare Andreas Lilja och huvudtränare Joakim Fagervall under matchen mot Färjestad BK.
Foto: Anders Bjurö/TT

Inrikes

Nya V-ledaren står fast vid hotet mot Löfven

Nooshi Dadgostar valdes på lördagen till Vänsterpartiets nya ledare.
Foto: Jessica Gow
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiets nya ledare Nooshi Dadgostar tar nu över striden om arbetsrätten.
Hon står fast vid partiets hot mot statsminister Stefan Löfven (S).

– Om han kör över LO, då har han inte vårt förtroende att sitta kvar som statsminister, säger Dadgostar efter att ha blivit vald på V:s digitala kongress.

Hennes företrädare på partiledarposten, Jonas Sjöstedt, har hotat Löfven med en misstroendeomröstning i riksdagen om han lagstiftar om ändringar i anställningstryggheten mot LO:s vilja.

Likt sin företrädare vill Dadgostar inte nämna någon tidsgräns för när Löfven måste ge besked.

Sjöstedt har uppgett att den enda skillnaden mellan honom och hans efterträdare när det gäller arbetsrätten är att Dadgostar är "lite tuffare".

– Jonas är också tuff och jag står fast vid det vi sagt redan från början, säger hon.

"Gör allt vi kan"

Vänsterpartiets möjligheter att köra över regeringen i olika frågor eller fälla den bygger på att man gör upp med sina politiska motståndare Moderaterna och Kristdemokraterna. De behöver dessutom stöd från huvudfienden Sverigedemokraterna.

– Våra väljare ska veta att vi kommer att göra allt vi kan för att få igenom vår politik, säger Dadgostar.

På frågan vad den största skillnaden blir jämfört med Jonas Sjöstedt som partiledare, säger hon:

– Det är något jag tror andra får svara på. Jag kommer bara att vara mig själv.

Dålig förlorare?

Att det skulle bli Nooshi Dadgostar som tog över har i praktiken stått klart sedan i våras. Dadgostar är 35 år och har suttit i riksdagen sedan 2014. Hon har på senare tid varit V:s talesperson i socialförsäkringsfrågor och partiets vice ordförande sedan 2018.

Partiets valberedning beskriver henne som kunnig, drivande, kommunikativ och med erfarenhet av både aktivism och tuffa förhandlingar i riksdagen.

Ett kongressombud ansåg att en av Dadgostars styrkor är att hon är en dålig förlorare.

– Jag är en generös vinnare i alla fall, men kanske en sämre förlorare, säger den nya V-ledaren.

En bit kvar

Med Jonas Sjöstedt vid rodret har partiet dubblerat medlemsantalet till 25 000. V har också förbättrat sitt valresultat från 5,6 procent 2010 till 8 procent 2018.

Det är dock en bit kvar till toppnoteringen 12 procent 1998, då partiledaren hette Gudrun Schyman.

En utmaning för Dadgostar för att nå den nivån är att öka stödet för V på landsbygden och bland LO-medlemmar.

– Vänsterpartiet är ett arbetarparti. Vi vill ha mer jämlikhet, tryggare arbetsplatser och att välfärden ska stärkas i Sverige och det är typiska arbetarrörelsevärderingar, säger hon.

Striden om arbetsrätten innebär en möjlighet för Dadgostar att snabbt bli känd i de grupperna och bland väljarna i stort. De senaste opinionsmätningarna tyder på att den frågan gett partiet ett lyft.

V-kongressen har beslutat att ett uttalande om arbetsrätten ska tas på söndagen.

V siktar på att växa så pass mycket i nästa val att Socialdemokraterna åter behöver vända sig vänsterut för att kunna bilda regering. Statsminister Löfven stängde dörren för V efter förra valet.

På frågan om Dadgostar kan tänka sig att bli minister, svarar hon:

– Jag tackar inte nej här och nu i alla fall

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Nooshi Dadgostar

Född 1985 på ett flyktingboende i Perstorp.

Uppvuxen i Norrköping och Göteborg.

Tidigare vice ordförande i Ung vänster.

Vice ordförande i Vänsterpartiet sedan 2018.

Riksdagsledamot sedan 2014.

Fram till nu partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL