Lund

Kastade banger på skola

Lund
Lund

Vid 13-tiden på måndagen kastade någon en så kallad banger, en kraftig smällare, på Vipeholmsgymnasiet i Lund. Några elever fick ont i öronen.

Någon misstänkt finns ännu inte till brottet som rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Miljonnota för skolbränder i Lund

I slutet av maj 2020: Det brinner kraftigt i en förskola på Kaprifolievägen i norra Lund. Under året har det brunnit i flera olika byggnader i Lund, de flesta av de bränderna misstänks ha varit anlagda.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Skåne
Lund

Det har brunnit i flera skolor i Lund under 2020 – och nu har kostnaden sammanställts. De misstänkt anlagda bränderna kommer att kosta runt en miljon kronor – men prislappen väntas bli högre än så, rapporterar SVT Nyheter Skåne .

Kommunens fastighetsbolag Lundafastigheter har sammanställt vad sanering av brandplatser och rivning uppgår till, men sedan tillkommer även exempelvis ökade försäkringskostnader.

Om den kameraövervakning av skollokaler som kommunen ansökt om går igenom stiger kostnaderna ytterligare.

Lund med omnejd har drabbats av ett stort antal misstänkt anlagda bränder under våren och sommaren och polisen inledde därför i juli Operation gnista.

I början av juli grep polisen en 17-åring som misstänktes för en av de andra misstänkt anlagda bränderna i Lund. Han släpptes senare. Efter en brand på Lantbruksuniversitetet i Alnarp greps i augusti även en 27-årig man, misstänkt för att ha startat den.

Anna Karolina Eriksson/TT

Lund

Kris skakar om akuten

Bild på akutmottagningens skylt
Lund
Lund Tjugo sjuksköterskor på akutkliniken i Lund har slutat. Det är mer än en tredjedel av styrkan. Ledningen har nu tillsammans med de fackliga organisationerna tagit fram en handlingsplan. Tills vidare löses bemanningen med inhyrd personal.
Sjuksköterska går med säng
Tjugo sjuksköterskor har slutat. För de återstående är arbetssituationen ansträngd.

– Vi har blivit av med vårt viktigaste kapital - den kompetens våra medarbetare besitter, säger Oskar Hammar, verksamhetschef för internmedicin och akutsjukvård.

Problemen är inte helt nya, men de har successivt förvärrats. Under ett år har ledningen diskuterat situationen med sjuksköterskornas fackliga organisation Vårdförbundet.

Försöker förstå

Samtidigt har ledningen försökt att förstå vad det är som får sjuksköterskorna att säga upp sig.

– Vi har exitintervjuer med alla som slutar. Arbetstider, scheman, tempot och lön är saker som kommer upp, säger Oskar Hammar.

Klinikledningen jobbar, parallellt med alla krissamtal, med att fokusera på och lyfta fram vad som är roligt och speciellt med arbetet på akuten.

– Det är ett utvecklande arbete, som samtidigt är tufft. Olika professioner arbetar sida vid sida. Det är en balansgång. Tillsammans med medarbetarna och Vårdförbundet behöver vi hitta rätt här, säger han.

Patientsäkerheten

Den handlingsplan som har tagits fram behandlar många saker, stort som smått, berättar Oskar Hammar.

– Ett bekymmer när många slutar är att det blir större belastning på dem som är kvar. Många av åtgärderna kretsar kring detta. Vi ska kunna rätta till situationen. Ingenting här i världen är omöjligt.

En del i detta innebär att vakanserna bemannas upp med inhyrd personal. Detta i sig kan innebära en lägre vårdkvalitet när ovana sjuksköterskor ersätter personal med stor erfarenhet.

– Patientsäkerhet är inte svart eller vitt, men om vi bara skulle ha egna medarbetare är det så klart bättre. Men detta är frågor som vi alltid har att hantera inom vården. Det sista vi vill är att det blir fel med några medmänniskor vi tar hand om, säger Oskar Hammar.

Samma situation

Susanne Alm är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Skånes universitetssjukhus, Sus. Hon uppger att förbundet lämnade in en så kallad 66A anmälan till Arbetsmiljöverket i våras. Under måndagen hölls möten både med Arbetsmiljöverket och med arbetsgivaren.

– Jag uppfattar det som att arbetsmiljön är ansträngd. Vi är bekymrade över den. Vi har haft flera möten med arbetsgivaren, det sista under måndagen. Trots att vi har haft denna situation sedan i våras har den inte blivit bättre.

Enligt Susanne Alm nämner medarbetare att situationen är frustrerande. De är rädda för att göra misstag och skada någon patient på grund av stressen.

Vårdförbundet har en egen bild av varför så många sjuksköterskor har sagt upp sig.

– Det är tungt och dåligt bemannat. En del har valt att sluta efter lönerevisionen. De tycker inte att deras arbete värderas rätt. För sjuksköterskor är det inte svårt att hitta andra jobb. De går till privata aktörer, bemanningsföretag eller till hemsjukvården, säger Susanne Alm.

En bidragande orsak till krisen under våren var att många patienter som skulle läggas in på sjukhusets andra kliniker inte kom vidare. De blev kvar på akuten.

– Här har det skett vissa förändringar. Det är inte lika illa längre. Rutiner har styrts upp och antalet vårdplatser har ökat. Men arbetsmiljön är fortsatt så ansträngd att personal slutar, säger Susanne Alm.

Kultur och nöje

Lyfter en bortglömd rösträttskvinna i biografi

Historikern och författaren Christina Carlsson Wetterberg har arbetat med biografin sedan 2015. – Jag har jobbat med den väldigt länge och nu kan jag känna att det är klart.
Foto: Pressbild/Natur och Kultur
Kultur och nöje
Lund
Kultur och Nöje Hon var en av den norska kvinnorörelsens grundare. Och den enda kvinnliga delegaten från Sverige i Nationernas förbund.
I biografin Jag saknar fruntimmer här lyfter Christina Carlsson Wetterberg fram Anna Bugge Wicksells unika liv och politiska gärning.

I arkiv i Genève och Lund har Christina Carlsson Wetterberg grävt fram material för att kartlägga den norskfödda rösträttskvinnan Anna Bugge Wicksells liv, bland annat genom brevkorrespondens och debattinlägg.

Anna Bugge Wicksell föddes i Norge i mitten på 1800-talet, men tog så småningom sitt politiska arbete vidare till Sverige, för att sedan fortsätta internationellt.

– Det är alltid känsligt att skriva biografier, även om det var länge sedan personen dog, säger författaren och historikern Christina Carlsson Wetterberg.

– En del författare gör egna psykologiska tolkningar, men jag ville låta materialet tala självt, säger hon.

Det mest anmärkningsvärda är att Anna Bugge Wicksell blir utsedd till en av de sex svenska delegaterna i den internationella organisationen Nationernas förbund, som hade sitt säte i Genève i Schweiz.

Hon satt också med i förbundets mandatkommission som enda kvinnan och enda svenskan. Hur det kom sig att det blev just hon frågar sig Christina Carlsson Wetterberg i bokens inledning.

– Men jag har inte lyckats hitta konkret vem som bestämde att det skulle bli så. Det finns ingen debatt sparad om det.

Internationella kvinnoorganisationer utövade påtryckningar på Nationernas förbund för att de skulle ta med kvinnor i sina församlingar. Det var förutsättningen för att det överhuvudtaget kunde ske, berättar Christina Carlsson Wetterberg.

Varför ville du skriva om just Anna Bugge Wicksell?

– Jag tycker det finns ganska få biografier om rösträttskvinnorna. Det har börjat komma mer nu, men det är inte många.

I Jag saknar fruntimmer här följer författaren Christina Carlsson Wetterberg Anna Bugge Wicksells resa; från studentska och kvinnosaksaktivist via rösträttsarbete, fredsträvan och juridikstudier till offentliga uppdrag i Nationernas förbund.

– Framförallt var hon en av de radikala och liberala rösträttskvinnorna. Sen tyckte jag också att det var intressant att hon valde att leva i ett samvetsäktenskap.

Jag saknar fruntimmer här släpps den 27 oktober och är en biografi över Anna Bugge Wicksells liv och gärning.
Foto: Pressbild/Natur och Kultur

Tillsammans med debattören och professorn i nationalekonomi, Knut Wicksell, bosätter Anna sig senare i Lund i Sverige efter att de ingått samvetsäktenskap, alltså likställt med dagens samboförhållande, vilket på den tiden var mycket kontroversiellt.

Att sätta biografin i ett historiskt sammanhang har varit självklart för Christina Carlsson Wetterberg. Samvetsäktenskapet ledde bland annat till att Anna Bugge Wicksells familj till en början tog avstånd från henne. Hon hade ingen kontakt med sin mamma på sju år.

– När jag skrivit har jag även försökt ha med Annas privata liv. Det hänger ju ihop.

I bokens inledning framgår att Anna Bugge Wicksells politiska gärning på många vis tycks vara förbisedd i historieskrivningarna.

– Det är en allmän trend och det är ett led i att vi haft en väldigt manligt orienterad historieskrivning. Hon är ju känd i kvinnoforskningskretsar, men jag tror hon är ganska okänd annars.

Har arbetet med boken gett dig några särskilda insikter eller lärdomar?

– Att skriva en biografi om en kvinna som levde för hundra år sedan kan ha en väldig aktualitet idag. Det är en berättelse om en kvinna och hennes liv men boken går också att använda för att få perspektiv på sådant som händer idag, säger hon och ger ett exempel:

– Det är väldigt intressant hur vi ser på dagens situation med feministisk utrikespolitik och att det börjat talas om att kvinnor ska vara med i fredsförhandlingar. Den idén fanns ju redan då.

Bokens titel, Jag saknar fruntimmer här, är tagen från en textrad som Anna Bugge Wicksell formulerade i ett brev till Ellen Key, efter att Bugge flyttat till Lund. Där möttes hon av en konservativ universitetsvärld och hon saknade de radikala och liberala kvinnorna som hon lärt känna i Stockholm.

Hon var också ofta ensam kvinna i de politiska sammanhangen, något som titeln också speglar.

– Samtidigt fann hon sig till rätta med männen. Men hon hade säkert velat ha fler kvinnor runt sig, att jobba tillsammans med.

Boken släpps den 28 oktober.

– Jag hoppas att fler kommer inse att hon var en väldigt viktig person och gjorde en väldigt viktig insats.

FAKTA

Författaren och Anna Bugge Wicksell

Christina Carlsson Wetterberg är professor emerita i historia och är en av pionjärerna bland kvinnohistoriska forskare. Har varit verksam som professor vid Lunds och Örebros universitet.

Bor i Lund och har växt upp i Hallstahammar.

I boken ”Bara ett öfverskott af lif” har hon tidigare porträtterat författaren och debattören Frida Stéenhoff.

Anna Bugge Wicksell levde mellan 1862-1928.

Hon växer upp på landsbygden utanför den lilla staden Egersund. I hennes tonår flyttar sedan familjen till den norska huvudstaden, då Kristiania. Hon bodde i Lund mellan 1900-1916.

Anna Bugge Wicksell kom att bli en av de första kvinnliga studenterna i Norge.

Källa: nok.se, Jag saknar fruntimmer här

Lund

Manifesterade mot planerna för kvarteret Galten

Manifestationen anordnades av föreningen AFSL (Aktionsgrupper För Samhällsbyggande i Lunds kommun) med gruppen ARG (Aktion Rädda Galten) för att väcka opinion emot kommunens planer för Galten-kvarteret. På bilden (fr v) ses i "coronagruppering" AFSL-ledningen med arkitekterna Lennart Nord, Ulla Knutsson och ordförande Thomas Hellquist, arkitekturprofessor samt Christer Hjort.
Foto: Istvan Ulvros
Lund
Lund På lördagen samlades aktionsgruppen Aktion rädda Galten (ARG) och Aktionsgrupper För Samhällsbyggnad (AFSL) i Lunds kommun åter på Mårtenstorget för att demonstrera mot planerna för kvarteret.

– I dessa coronatider är det inte så lätt att ordna ett allmänt möte. Vi fick polistillstånd med begränsningen att det skulle vara högst 50 personer, säger Christer Hjort, ARG:s sekreterare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Skolgård läggs ovanpå busshållplats

Så här skulle den södra delen av Galten se ut enligt planbeskrivningen. Skolbarnen får leka i den nätomgärdade skolgården ovanpå hållplatsen för regionbussarna.
Foto: Lunds kommun
Lund
lund En grupp forskare och föräldrar är oroade och upprörda över förslaget att lägga en del av Vårfruskolans skolgård på ett tak över busshållplatsen och nedfarten till det underjordiska garaget. Idén ingår i planbeskrivningen för kvarteret Galten.

Det är i samband med att planbeskrivningen ställts ut för samråd som gruppen har reagerat. De menar att barnperspektivet helt verkar ha åsidosatts. En lång rad forskare med specialitet inom området har skrivit under inlagan. Det finns en stor kompetens inom området med barns utemiljö i regionen.

Vårfruskolan har redan i dag en liten skolgård i förhållande till sin storlek. För barnen i innerstaden är detta en av få platser där de kan leka fritt.
Foto: Joakim Stierna
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Lund

Kvintetten vill ha coronabuffert

Kvintetten vill ha en central coronabuffert, men oppositionen kräver att pengarna istället används i skolan och omsorgen. OBS, personerna på bilden har inget med sammanhanget i artikeln att göra.
Lund
lund Den styrande kvintetten, som är orolig över att smittspridningen ökar i Skåne, vill avsätta 42,5 miljoner av det tillfälliga statsbidraget till en buffert för oförutsedda utgifter med anledning av coronapandemin. Oppositionen är kritisk och vill hellre se att pengarna slussas ut till verksamheterna, som skola och äldreomsorg.

– Om smittspridningen förvärras är det viktigt att vi har en buffert att skyndsamt hantera plötsliga kostnader med, till exempel beställning av stora mängder skyddsutrustning eller stöd till verksamheter som drabbas extra hårt, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Bufferten ska tas av det tillfälliga statsbidraget för 2021. Fredrik Ljungberg (M), förste vice ordförande, menar att Lund måste ha ordning och reda i ekonomin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Pengaregn över pandemiforskning

Lund
Lund Wallenberg Centrum i Molekylärmedicin vid Lunds universitet har fått klirr i kassan. De har tilldelats ett driftsstöd på 150 miljoner kronor och ytterligare 68 miljoner för rekryteringstjänster i datadriven life science av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Stödet ingår i en nationell satsning på life science där Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse totalt satsar 3,7 miljarder kronor under tolv år, varav 3,1 miljarder är en riktad satsning på datadriven life science.

– I Lund har vi fokus på regenerativ medicin och i och med den här satsningen får vi nu medel för rekryteringstjänster inom precisionsmedicin och diagnostik samt inom smittspridning och infektionsbiologi, säger Gunilla Westergren-Thorsson, professor vid Lunds universitet, chef för WCMM i Lund och ordförande för den nationella kommittén i SciLifeLab.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Christer Hjort, sekreterare för AFSL.
Foto: Lars Johansson
Lund
Lund ... till Christer Hjort som är sekreterare i paraplyorganisationen AFSL (Aktionsgrupper för samhällsbyggnad i Lund) som tillsammans med ARG (Aktionsgruppen rädda Galten) håller en manifestation på Mårtenstorget på lördag mellan 11.30 och 12.30.

Vad ska ni göra?

Vi tänker belysa detaljplanens förslag om Galten och ge åhörarna tillfälle att ställa frågor. Kommunen har ju haft ett liknande möte vid Saluhallen där de gav sin syn på saken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL