Lagfarter SkD

Gård såld i Billinge

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av lantbruksfastigheten på Billinge 322 i Billinge är nu klar. Nya ägare blir My Leifsdotter, 51, och Axel Carlson, 40, från Bjuv som köper fastigheten av Gertie Rosendahls dödsbo. På gården finns ett hus med en boyta på 110 kvadratmeter, betesmark på 2 hektar, skog på 5 hektar och 5 hektar åkermarker. På fastigheten står dessutom två ekonomibyggnader på totalt 331 kvadratmeter. Ägarbytet gjordes i september 2020 och priset blev 2 700 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kävlinge

Bokpriset avgörs den 7 november

En gul bok som det står Kävlinges historia III - industrialiseringen på
Foto: Lena Breitner
Kävlinge
Kävlinge Hembygdsföreningen är nominerade till Årets hembygdsbok, men på grund av pandemin har prisutdelningen skjutits upp. Nu finns ett datum.

Årets hembygdsbok brukar vanligtvis delas ut på bokmässan i Göteborg, som hålls i september.

Men 2020 blev inte något vanligt år. Pandemin gjorde att den fysiska bokmässan ställdes in. Prisutdelningen sköts upp till oktober, men även detta mål fick skjutas på framtiden.

I år är Harjagers härads fornminnes- och hembygdsförening en av de fjorton nominerade böckerna. Boken Kävlinges historia III - industrialiseringen har nominerats av Skånes hembygdsförbund.

Vinnaren kommer att offentliggöras på en digital konferens lördagen den 7 november. Förutom äran får vinnande förening ett diplom och 10 000 kronor i pris.

Utrikes

Hongkongaktivist åtalas under ny säkerhetslag

Tony Chung anländer till rätten i en polisbuss efter att ha gripits i Hongkong.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den 19-årige Hongkongaktivisten Tony Chung har åtalats för bland annat separatism under Hongkongs nya – och hårt kritiserade – säkerhetslagar.

Chung greps för två dagar sedan utanför USA:s ambassad i Hongkong, dit han uppges ha begett sig för att försökt söka om asyl, och är den första politiska aktivisten att åtalas under lagen. Han anklagas även för pengatvätt och för att ha planerat att publicera "upproriskt material". Om han fälls riskerar han mellan tio år och livstids fängelse.

Drygt 20 personer har gripits sedan lagen trädde i kraft i somras, däribland mediemogulen Jimmy Lai, en av Pekings främsta kritiker. Endast två har än så länge åtalats – Chung och en man som anklagas för att under en protest ha kört in i en grupp poliser med sin motorcykel.

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress. Den trädde i kraft den 30 juni 2020.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Kävlinge

Bil brann i Kävlinge

Kävlinge
Kävlinge Det började brinna i en bil på Sunnanväg under natten mot torsdagen.

Klockan 01.27 får polisen larm om bilbranden och åker till platsen tillsammans med räddningstjänst. En okänd gärningsperson ska då ha tänt eld på en personbil som blivit helt utbränd. En närparkerad bil har också fått brandskador.

Branden är anmäld som skadegörelse.

Kultur och nöje

Jonas Lundqvist vill prata med dig

Jonas Lundqvist lyckades locka Eva Dahlgren till att gästa sitt nya album 'Dubbla fantasier'. 'Jag har gillat henne väldigt länge, jag tycker verkligen att hon är en stjärna och att hon har en egen röst', säger han.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Den sjungande tennistränaren" Jonas Lundqvist ser fram emot att återigen visa vad han går för med sitt nya album "Dubbla fantasier"
– Ibland kan man hamna i försvarsställning när man släpper skiva, för att det finns något där man inte riktigt kan stå för. Så känner jag inte nu, säger han.

Att Jonas Lundqvist tar sin popmusik på allvar borde inte komma som en överraskning för någon som lyssnar på "Dubbla fantasier", som är fylld med omedelbara melodier och tömd på onödigheter. Majoriteten av musiken på albumet bär också producenten och låtskrivarpartnern Jocke Åhlunds signum – det är löst i kanterna, den lediga känslan som uppstår när en eller max två tagningar är tillåtna.

– Jag älskar flum, men det är inget jag behärskar när det kommer till musiken. Jag gillar att lägga mina fyra olika sorters färger i de kombinationerna jag klarar av, och det är det, säger Lundqvist.

– Jocke är mer progg än mig. Han skulle inte ha några problem med att någon låt svävar ut i sju–åtta minuter. Där fångar jag in honom och säger "tyvärr, vi kan inte ta så mycket tid av människor".

"Ett eget språk"

Jonas Lundqvist har även tagit hjälp av en annan svensk popgigant på albumet. Eva Dahlgren, som Lundqvist kallar "en stjärna med en egen röst", gästar på låten "Det du vill ha".

TT: Visste Eva Dahlgren vem du är?

– Jag tror inte det. Vi pratade aldrig om det, faktiskt. Vi skickade låten till henne och hon tyckte att den var bra, säger Lundqvist.

– Musiker emellan, jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men det är som att det finns ett eget språk ändå. I den världen var det som att vi alltid känt varandra. Sedan vet hon väl knappt vad jag heter i efternamn men det är helt lugnt med mig. Vi jobbade tillsammans och det var supertrevligt.

"Pratar väldigt mycket"

Den som träffar Jonas Lundqvist i sammanhang utanför musiken får en annan bild av 40-åringen än den av en strikt popteoretiker. Han pratar mycket, hela tiden faktiskt, med folk på gatan i hemkvarteren i Stockholm, i affärer eller caféer, och han hade blivit lokal hjälte oavsett om han bott i Partille eller Pasadena.

Den sidan av Lundqvists personlighet skiner igenom i låten "Badbyxor" som innehåller textraden "Halvt dyngrak mitt på dan, jävligt stark inne på Ica Dalagatan. Jag tjatar hål i huvet på snubben bakom kassan" – helt och hållet självbiografiska ord.

– Danne på Ica Dalagatan är nog han jag pratar mest med i mitt liv. Han pratar väldigt mycket, och jag med. Så det tar väldigt lång tid för mig att handla där. Min dotter växte upp i den Ica-butiken. Vi hänger där jämt.

Patrick Stanelius/TT

FAKTA

Fakta: Jonas Lundqvist

Född 1980 i Härlanda.

Tidigare trummis i bandet Bad Cash Quartet, som återförenades i fjol efter 14 år.

Tränare i tennisklubben TK Örnen i Stockholm.

Och soloartist. Diskografi i eget namn: "Så e de me de" (2012), "Vissa nätter" (2016), "Affärer" (2018).

"Dubbla fantasier" släpps 30 oktober, det gör även ett fanzine i klassisk häftad A4-stil, med låttexter från Lundqvists alla album, en intervju med mera.

Utrikes

Coronakamp vid webbmöte i EU

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel förbereder sig för ännu ett extrainsatt webbtoppmöte om coronaläget. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vi behöver en testandets och vaccinets union, manar EU:s permanente rådsordförande inför ännu ett extramöte om coronakrisen.

De 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer får ägna torsdagskvällen åt den växande smittspridningen runt om i Europa.

Från klockan 18.30 hålls det första i vad som är tänkt att bli en rad av regelbundna toppmöten via webben för att hålla koll på läget.

"Vi står alla inför förnyat tryck på våra samhällen, ekonomier, sjukvårdssystem och den allmänna moralen", konstateras i ett utskick till medlemsländerna inför mötet från permanente rådsordföranden Charles Michels kansli, enligt en EU-tjänsteman.

Enligt uppgift vill Michel bland annat prata om hur testandet kan skyndas på och hur man ska arbeta när — och om — ett vaccin finns på plats.

EU-kommissionen har samtidigt lagt fram ännu ett paket med uppmaningar till medlemsländerna om allt från smittspridningsappar till förlängt momsbefriande för import av medicinsk utrustning.

– Jag kommer att tala för ett bättre informationsutbyte, exempelvis om var det finns lediga intensivvårdsplatser, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i onsdags.

Wiktor Nummelin/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Coronan ökar i Väst – vissa undviker test

Antalet som vårdas med covid-19 på Sahlgrenska sjukhuset ökar. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Inrikes
Inrikes Coronaviruset är på frammarsch i Västsverige, med en fördubbling av antalet som vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på två veckor.
Samtidigt larmar regionens biträdande smittskyddsläkare om att vissa undviker att testa sig, för att slippa restriktioner.

Per Albertsson, samordningsansvarig för pandemigruppen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, oroas över coronasituationen.

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhuset har fördubblats på två veckor, uppger SVT Väst .

– På ett sätt är det allvarligare än i våras eftersom vi har ont om personal, ett uppdämt behov av vård, plus ett ökande coronaläge och dessutom tyvärr mycket sjukdom bland våra medarbetare, vilket gör att det är väldigt ansträngt just nu, säger han.

Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog i Västa Götalandsregionen slår samtidigt larm om att en del undviker att testa sig för coronaviruset, för att undvika att omfattas av restriktioner. Vissa läser in ett kryphål i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och ser därmed en chans att återgå till skola eller arbete tidigare om man inte testar sig.

– Jag såg glidningen att man började avstå från provtagning, när man skulle ta prov, och då kunde komma tillbaka tidigare. Nu med hushållskarantän, att hushållsmedlemmar ska vara hemma, blir det ju ännu en grej att slippa ta prov. För är man positiv måste ens maka, make, sambo vara hemma, säger han till Göteborgs-Posten.

Nu kan reglerna komma att förtydligas.

– Det är inte avsikten att det ska tolkas på det sättet. Vi ska se över utifrån den konsekvensen, om vi behöver förtydliga ytterligare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Skurup

Miste sin ersättning efter ”coronaförbud”

Foto: Henrik Montgomery/TT
Skurup
SKURUP Kvinnan uppfattade kommunens riktlinjer mot smittspridning som ett förbud mot att delta i daglig verksamhet. Hon gick därför miste om sin habiliteringsersättning.

Tvisten med kommunens individ- och familjeomsorg hamnade till sist i förvaltningsrätten, som dock inte anser att det finns något som kan överklagas.

Kvinnan kom hem från en utlandsvistelse för några veckor sedan och drabbades då – som hon uppfattade det – av en avstängning från kommunens dagliga verksamhet och från avlastningsboende.

Kvinnan överklagade det som hon uppfattade som ett beslut om besöksförbud och hänvisade till ett svar den 12 oktober från kommunen där hon tyckte det framgick att hon inte är välkommen till några aktiviteter inom kommunen.

I och med det gick hon miste om sin habiliteringsersättning under två veckor. Hon krävde därför också kompensation för inkomstbortfallet.

Rekommendation

Kommunen försvarade sig med att man bara följde Smittskydd Skånes rekommendation om 14 dagars symtomkontroll och att man avrått från att delta och vistas i kommunens verksamhet under denna tid.

I ett svar till kvinnans anhöriga skrev kommunens handläggare att rekommendationerna ska uppfattas som att alla har en stor skyldighet att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att sprida smitta, framförallt till riskgrupper.

Särbehandlad

Den anhörige tyckte att kommunen överträtt sina befogenheter.

”Jag begär att N N ska behandlas på samma sätt som andra människor i Sverige, det vill säga är du frisk går du till arbetet, är du sjuk stannar du hemma”, skrev han, och ansåg att risken att den anhöriga skulle smittas sannolikt var lägre än för den personal som reser kollektivt eller har fysiska möten.

Kan inte prövas

Men enligt förvaltningsrättens mening så hade kommunen inte fattat några beslut om avstängning utan bara lämnat information om de riktlinjer som kommunen tillämpar i frågan, ”samt en uppmaning om att respektera dessa.”

”Vid tidpunkten för N N:s överklagande saknades därmed beslut som kan angripas genom laglighetsprövning. Rätten kan inte heller pröva överklagandet i annan ordning”, blir svaret.

Utrikes

Sydkoreas ex-president tillbaka i fängelse

Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak. Arkivbild.
Foto: Lim Hun-Jung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydkoreas högsta domstol fastställer en fängelsedom på 17 år mot landets tidigare president Lee Myung-Bak. Lee, som var president 2008–2013, har varit ute mot borgen i väntan på Högsta domstolens beslut.

Domen går inte att överklaga mer och Lee, som är 78 år gammal, kommer troligtvis att sitta inlåst i resten av sitt liv. Han dömdes för mutbrott och förskingring 2018 och har i flera omgångar släppts mot borgen i samband med att domen överklagats.

Flera tidigare presidenter i Sydkorea har fängslats efter det att de har lämnat sin post – ofta till följd av utredningar som inletts av politiska rivaler.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL