Lagfarter SkD

24-åring ny ägare till fastigheten på Brunnslöv 1168 i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 650 000 kronor fick Niklas Grönberg, 24 år, ge för huset på adressen Brunnslöv 1168 i Hörby. Huset har en boyta på 120 kvadratmeter. Köpet från säljaren Eva Grönberg blev klart i september 2020.

Så sent som för två månader sedan såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Brunnslöv 1162. Där såldes ett 60 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 430 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Jonas Lundqvist vill prata med dig

Jonas Lundqvist lyckades locka Eva Dahlgren till att gästa sitt nya album 'Dubbla fantasier'. 'Jag har gillat henne väldigt länge, jag tycker verkligen att hon är en stjärna och att hon har en egen röst', säger han.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Den sjungande tennistränaren" Jonas Lundqvist ser fram emot att återigen visa vad han går för med sitt nya album "Dubbla fantasier"
– Ibland kan man hamna i försvarsställning när man släpper skiva, för att det finns något där man inte riktigt kan stå för. Så känner jag inte nu, säger han.

Att Jonas Lundqvist tar sin popmusik på allvar borde inte komma som en överraskning för någon som lyssnar på "Dubbla fantasier", som är fylld med omedelbara melodier och tömd på onödigheter. Majoriteten av musiken på albumet bär också producenten och låtskrivarpartnern Jocke Åhlunds signum – det är löst i kanterna, den lediga känslan som uppstår när en eller max två tagningar är tillåtna.

– Jag älskar flum, men det är inget jag behärskar när det kommer till musiken. Jag gillar att lägga mina fyra olika sorters färger i de kombinationerna jag klarar av, och det är det, säger Lundqvist.

– Jocke är mer progg än mig. Han skulle inte ha några problem med att någon låt svävar ut i sju–åtta minuter. Där fångar jag in honom och säger "tyvärr, vi kan inte ta så mycket tid av människor".

"Ett eget språk"

Jonas Lundqvist har även tagit hjälp av en annan svensk popgigant på albumet. Eva Dahlgren, som Lundqvist kallar "en stjärna med en egen röst", gästar på låten "Det du vill ha".

TT: Visste Eva Dahlgren vem du är?

– Jag tror inte det. Vi pratade aldrig om det, faktiskt. Vi skickade låten till henne och hon tyckte att den var bra, säger Lundqvist.

– Musiker emellan, jag trodde aldrig jag skulle säga det här, men det är som att det finns ett eget språk ändå. I den världen var det som att vi alltid känt varandra. Sedan vet hon väl knappt vad jag heter i efternamn men det är helt lugnt med mig. Vi jobbade tillsammans och det var supertrevligt.

"Pratar väldigt mycket"

Den som träffar Jonas Lundqvist i sammanhang utanför musiken får en annan bild av 40-åringen än den av en strikt popteoretiker. Han pratar mycket, hela tiden faktiskt, med folk på gatan i hemkvarteren i Stockholm, i affärer eller caféer, och han hade blivit lokal hjälte oavsett om han bott i Partille eller Pasadena.

Den sidan av Lundqvists personlighet skiner igenom i låten "Badbyxor" som innehåller textraden "Halvt dyngrak mitt på dan, jävligt stark inne på Ica Dalagatan. Jag tjatar hål i huvet på snubben bakom kassan" – helt och hållet självbiografiska ord.

– Danne på Ica Dalagatan är nog han jag pratar mest med i mitt liv. Han pratar väldigt mycket, och jag med. Så det tar väldigt lång tid för mig att handla där. Min dotter växte upp i den Ica-butiken. Vi hänger där jämt.

Patrick Stanelius/TT

FAKTA

Fakta: Jonas Lundqvist

Född 1980 i Härlanda.

Tidigare trummis i bandet Bad Cash Quartet, som återförenades i fjol efter 14 år.

Tränare i tennisklubben TK Örnen i Stockholm.

Och soloartist. Diskografi i eget namn: "Så e de me de" (2012), "Vissa nätter" (2016), "Affärer" (2018).

"Dubbla fantasier" släpps 30 oktober, det gör även ett fanzine i klassisk häftad A4-stil, med låttexter från Lundqvists alla album, en intervju med mera.

Utrikes

Coronakamp vid webbmöte i EU

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel förbereder sig för ännu ett extrainsatt webbtoppmöte om coronaläget. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vi behöver en testandets och vaccinets union, manar EU:s permanente rådsordförande inför ännu ett extramöte om coronakrisen.

De 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer får ägna torsdagskvällen åt den växande smittspridningen runt om i Europa.

Från klockan 18.30 hålls det första i vad som är tänkt att bli en rad av regelbundna toppmöten via webben för att hålla koll på läget.

"Vi står alla inför förnyat tryck på våra samhällen, ekonomier, sjukvårdssystem och den allmänna moralen", konstateras i ett utskick till medlemsländerna inför mötet från permanente rådsordföranden Charles Michels kansli, enligt en EU-tjänsteman.

Enligt uppgift vill Michel bland annat prata om hur testandet kan skyndas på och hur man ska arbeta när — och om — ett vaccin finns på plats.

EU-kommissionen har samtidigt lagt fram ännu ett paket med uppmaningar till medlemsländerna om allt från smittspridningsappar till förlängt momsbefriande för import av medicinsk utrustning.

– Jag kommer att tala för ett bättre informationsutbyte, exempelvis om var det finns lediga intensivvårdsplatser, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i onsdags.

Wiktor Nummelin/TT

Inrikes

Coronan ökar i Väst – vissa undviker test

Antalet som vårdas med covid-19 på Sahlgrenska sjukhuset ökar. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse / TT
Inrikes
Inrikes Coronaviruset är på frammarsch i Västsverige, med en fördubbling av antalet som vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på två veckor.
Samtidigt larmar regionens biträdande smittskyddsläkare om att vissa undviker att testa sig, för att slippa restriktioner.

Per Albertsson, samordningsansvarig för pandemigruppen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, oroas över coronasituationen.

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhuset har fördubblats på två veckor, uppger SVT Väst .

– På ett sätt är det allvarligare än i våras eftersom vi har ont om personal, ett uppdämt behov av vård, plus ett ökande coronaläge och dessutom tyvärr mycket sjukdom bland våra medarbetare, vilket gör att det är väldigt ansträngt just nu, säger han.

Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog i Västa Götalandsregionen slår samtidigt larm om att en del undviker att testa sig för coronaviruset, för att undvika att omfattas av restriktioner. Vissa läser in ett kryphål i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och ser därmed en chans att återgå till skola eller arbete tidigare om man inte testar sig.

– Jag såg glidningen att man började avstå från provtagning, när man skulle ta prov, och då kunde komma tillbaka tidigare. Nu med hushållskarantän, att hushållsmedlemmar ska vara hemma, blir det ju ännu en grej att slippa ta prov. För är man positiv måste ens maka, make, sambo vara hemma, säger han till Göteborgs-Posten.

Nu kan reglerna komma att förtydligas.

– Det är inte avsikten att det ska tolkas på det sättet. Vi ska se över utifrån den konsekvensen, om vi behöver förtydliga ytterligare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Skurup

Miste sin ersättning efter ”coronaförbud”

Foto: Henrik Montgomery/TT
Skurup
SKURUP Kvinnan uppfattade kommunens riktlinjer mot smittspridning som ett förbud mot att delta i daglig verksamhet. Hon gick därför miste om sin habiliteringsersättning.

Tvisten med kommunens individ- och familjeomsorg hamnade till sist i förvaltningsrätten, som dock inte anser att det finns något som kan överklagas.

Kvinnan kom hem från en utlandsvistelse för några veckor sedan och drabbades då – som hon uppfattade det – av en avstängning från kommunens dagliga verksamhet och från avlastningsboende.

Kvinnan överklagade det som hon uppfattade som ett beslut om besöksförbud och hänvisade till ett svar den 12 oktober från kommunen där hon tyckte det framgick att hon inte är välkommen till några aktiviteter inom kommunen.

I och med det gick hon miste om sin habiliteringsersättning under två veckor. Hon krävde därför också kompensation för inkomstbortfallet.

Rekommendation

Kommunen försvarade sig med att man bara följde Smittskydd Skånes rekommendation om 14 dagars symtomkontroll och att man avrått från att delta och vistas i kommunens verksamhet under denna tid.

I ett svar till kvinnans anhöriga skrev kommunens handläggare att rekommendationerna ska uppfattas som att alla har en stor skyldighet att vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att sprida smitta, framförallt till riskgrupper.

Särbehandlad

Den anhörige tyckte att kommunen överträtt sina befogenheter.

”Jag begär att N N ska behandlas på samma sätt som andra människor i Sverige, det vill säga är du frisk går du till arbetet, är du sjuk stannar du hemma”, skrev han, och ansåg att risken att den anhöriga skulle smittas sannolikt var lägre än för den personal som reser kollektivt eller har fysiska möten.

Kan inte prövas

Men enligt förvaltningsrättens mening så hade kommunen inte fattat några beslut om avstängning utan bara lämnat information om de riktlinjer som kommunen tillämpar i frågan, ”samt en uppmaning om att respektera dessa.”

”Vid tidpunkten för N N:s överklagande saknades därmed beslut som kan angripas genom laglighetsprövning. Rätten kan inte heller pröva överklagandet i annan ordning”, blir svaret.

Utrikes

Sydkoreas ex-president tillbaka i fängelse

Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak. Arkivbild.
Foto: Lim Hun-Jung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydkoreas högsta domstol fastställer en fängelsedom på 17 år mot landets tidigare president Lee Myung-Bak. Lee, som var president 2008–2013, har varit ute mot borgen i väntan på Högsta domstolens beslut.

Domen går inte att överklaga mer och Lee, som är 78 år gammal, kommer troligtvis att sitta inlåst i resten av sitt liv. Han dömdes för mutbrott och förskingring 2018 och har i flera omgångar släppts mot borgen i samband med att domen överklagats.

Flera tidigare presidenter i Sydkorea har fängslats efter det att de har lämnat sin post – ofta till följd av utredningar som inletts av politiska rivaler.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Kollektivtrafiken oense om att avvisa folk

Passagerare kliver ombord på ett Pågatåg vid station Hyllie i Malmö i tisdags.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Trots larm om trängsel har svensk kollektivtrafik valt bort strategin att avvisa resenärer. Vilka regler som gäller är oklart.
Men kollektivtrafikföretagen har också olika åsikter.

Frågan om trängsel i kollektivtrafiken har varit aktuell under i princip hela pandemin. I somras räckte inte uppmaningar och information för huvudstadsregionen, och länsstyrelsen i Stockholm bad regeringen att göra det möjligt att avvisa resenärer. Storstockholms Lokaltrafik (SL) ställde sig bakom förslaget.

– Vi ville kunna agera på kollektivtrafiken med hänsyn till smittspridning, få möjlighet att ge instruktioner till resenärer, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Strax efter kom två inspel, som komplicerade bilden. Dels en utredning från Sveriges kommuner och regioner (SKR) som visade att befogenheterna redan finns, dels ett yttrande från Polismyndigheten som hävdade motsatsen. SL valde att gå på polisens linje – och inget annat kollektivtrafiksbolag har valt att agera annorlunda, enligt branschorganisationen Svensk kollektivtrafik.

Annan åsikt

SL hoppas fortfarande på att regeringen ska agera och möjliggöra för strängare befogenheter.

– Vi har inte möjlighet att avvisa folk eller begränsa antalet personer från kollektivtrafiken. Det skulle bli en ytterligare möjlighet för oss att bidra till minskad smittspridning, säger Claes Keisu.

Men några mil norrut, i Uppsala, finns en annan hållning. Regionen har förvisso särskilt hårda råd om att undvika kollektivtrafik, men trots att det ändå förekommer trängsel på bussar ser UL inte ett behov av att kunna avvisa resenärer. Det skulle bli för svårt, menar Helena Klange, presschef på UL.

– Det kan uppstå situationer som varken är roliga för bussförare eller resenärer, säger hon.

Skånetrafiken: Resenärer skambeläggs

UL förlitar sig i stället på information, uppmaningar och extrainsatta bussar. I Skåne, som också har särskilt strikta råd om kollektivtrafik, resonerar Skånetrafiken på samma sätt.

– Om du råkar bo tidigare på linjen får du plats, medan bussen är full för en sjuksköterska som går på senare. Ska hon inte få åka med då? Det är inte vår uppgift att avgöra om det är sjuksköterskan, skoleleven eller brandmannen som får åka med. Det blir varje individs eget val, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

TT: Är ni för snälla?

– Det tycker jag inte, säger Eriksson, som menar att resenärer i kollektivtrafiken utpekas som ett större problem än vad de egentligen är.

– Det är en skambeläggning av de som reser med kollektivtrafik nu. Om man vill ta sig till jobbet eller studier, utan att ha något alternativ, då är man välkommen till oss.

Även SL i Stockholm ser att det finns praktiska svårigheter med att avvisa resenärer, men tror ändå att utökade befogenheter behövs, berättar Claes Keisu.

TT: Räcker det inte med det egna ansvaret hos resenären?

– Uppenbarligen inte. Det finns tillfällen där vi önskar att inte så många kliver på en buss, säger han.

Erik Nilsson/TT

Kultur och nöje

SVT sänder Kite på Kungliga Operan

Rusningen efter biljetter till Kites spelningar på Kungliga Operan i fjol fick biljettsystemet att krascha. Pressbild.
Foto: Aida Chehrehgosha
Kultur och nöje
Kultur och nöje

För alla som misslyckades med att få biljett till syntpopduon Kites spelningar på Kungliga Operan i fjol kommer här goda nyheter: SVT sänder konsertfilmen "Kite at the Royal Opera" den 21 november.

När biljetterna släpptes till konserterna kraschade Kungliga Operans biljettsystem två gånger om. De som hade lyckan att kunna ta sig till operan fick se Nicklas Stenemo och Christian Berg i Kite, tillsammans med delar av Kungliga Hovkapellet, samt en kör bestående av Olivia Ljungquist (Ljung), Klara Keller, Anna-Maria Lundberg (Kårp) och Filip Johnson (Jelly Crystal).

Kite släppte nyligen singeln "Hand out the drugs".

Kultur och nöje

Jakten på Hilma af Klint

Hilma af Klints verk 'Duvan nr 10' är försvunnet. Pressbild.
Foto: Magnus Almgren
Kultur och nöje
Kultur och nöje Okänd när hon levde – en av de främsta i dag. I helgen släpps konstnären Hilma af Klints samlade verk i en "catalogue raisonné" i sju volymer.
Samtidigt kastar utgivningen nytt ljus över mysteriet med ett försvunnet konstverk.

När Guggenheimmuseet i New York ställer ut den svenska konstnären Hilma af Klint hösten 2018 blir det en osannolik succé. "Hilma af Klint: Paintings for the future" slår alla rekord och blir den mest besökta utställningen i museets historia. Därmed får af Klint slutligen sitt erkännande som abstrakt pionjär, nästan 75 år efter sin död.

Hilma af Klint föddes 1862 och utbildade sig vid Tekniska skolan (dåvarande Konstfack) och Konstakademien i Stockholm. Efter 20 år som traditionell konstnär började hon arbeta med ett abstrakt och symboliskt formspråk, inspirerad av teosofi, Rosenkreuzfilosofi och antroposofi. Och det är för de esoteriska målningarna vi känner henne i dag – de gigantiska, abstrakta verken visades till exempel på en uppmärksammad och omfattande utställning på Moderna Museet i Stockholm 2013.

Det är museets dåvarande chef Daniel Birnbaum som ligger bakom idén om att ge ut Hilma af Klints samtliga verk i en så kallad catalogue raisonné. I sju stora volymer, varav de två första ges ut på Bokförlaget Stolpe i november, presenteras hennes konstnärskap på grundligast tänkbara nivå.

Konsten kräver

Det är den utförligaste katalogen i sitt slag som gjorts över en svensk konstnär, och enligt Birnbaum ges den ut för att af Klints konst helt enkelt kräver det.

– Katalogen behövs för att kunna förstå hennes konstnärliga utveckling. Det ovanliga med Hilma af Klint är inte att hon var med i teosofiska eller spiritistiska rörelser, för det var en del av tidsandan. Det ovanliga är att hon omvandlar alltihop till ett enormt storslaget konstnärskap. Hon var även ovanlig för att hon gick upp i format och målade i serier och hela cykler. "Målningarna till templet" är något av det viktigaste som kulturellt skapats i Sverige, säger han.

Att ta fram en katalog över en konstnärs hela verksamma liv är förstås ett hästjobb. I Hilma af Klints fall har arbetet underlättats av att hennes abstrakta bilder inte är utspridda över världen, utan till största del finns samlade hos Stiftelsen Hilma af Klints Verk i Sverige.

Var finns "Duvan nr 10"?

Men – en viktig målning saknas. Den banbrytande bildserien "Målningarna till templet" består av 193 bilder, men ingen vet var den gigantiska målning som har titeln "Duvan nr 10" är. I samband med utgivningen av katalogen efterlyser nu bokförlaget målningen och uppmanar alla som kan tänkas ha information om den att höra av sig.

"Duvan nr 10" har aldrig sålts, men i slutet av 60-talet var den föremål för forskning vid teologiska institutionen vid Uppsala universitet. Vid en inventering i mitten av 70-talet upptäckte man att flera målningar och anteckningsböcker saknades, och de flesta hittades på vindar och i bokhyllor på universitetet.

Men "Duvan nr 10", samt två viktiga anteckningsböcker, var spårlöst försvunna.

– Duvan är otroligt vacker, stor och röd. Men den är inte bara snygg utan också väldigt intressant och innehåller, som alla hennes verk, många religiösa symboler och olika aspekter av det manliga och kvinnliga, säger Marika Stolpe, vd på Bokförlaget Stolpe.

Det är ingen liten duva som saknas – de andra duvorna i serien är i dag värderade till 18 miljoner kronor per verk. Om mysteriet med "Duvan nr 10" blir löst skulle det alltså innebära att serien blir komplett igen.

– Det var Hilma af Klints önskan, att målningarna i tempelserien aldrig skulle skingras eller visas separat. Kommer "Duvan" tillrätta skulle cirkeln slutas.

Förvarades på vindar

Men var kan den då finnas? Är den kvar på någon vind eller har någon tagit den? Att den över huvud taget är försvunnen kan förklaras med att Hilma af Klint vid tiden för forskningen och lång tid därefter var helt okänd och målningarna hanterades därmed inte särskilt varsamt. De hoprullade målningarna förvarades på vindar och andra utrymmen i decennier.

Marika Stolpe hoppas nu att jakten på "Duvan nr 10" ska sprida sig även utanför Sveriges gränser.

– Hilma af Klint är ju väldigt stor även internationellt, kanske är det där lösningen på gåtan finns. Det allra värsta vore ju om målningen skulle vara slängd, säger hon.

Men oavsett om målningen kommer tillrätta eller ej så är utgivningen av katalogen av största vikt, enligt Daniel Birnbaum:

– Den kan bli ett viktigt redskap för framtida forskning och är en intressant pusselbit i det skandinaviska och internationella sekelskiftet, i det tidiga 1900-talets konst. Och ur ett idéhistoriskt perspektiv är det ett grandiost exempel på en konstnär som försöker gestalta sin andliga samtid.

Sara Haldert/TT

Hilma af Klint. Pressbild.
Hilma af Klint. Pressbild.
Foto: Bokförlaget Stolpe

FAKTA

Fakta: Hilma af Klint

Föds 1862.

Börjar studera vid Tekniska skolan 1880 och utbildar sig i porträttmåleri. Studerar vid Konstakademien 1882–1887 och tillhör en av de första generationerna kvinnor som utbildas där.

Försörjer sig därefter som porträtt- och landskapsmålare i olja och akvarell. Deltar i flera traditionella utställningar och illustrerar barnboken "Lille Lapp-Natti och hans fostersystrar".

Söker sig som 17-åring till spiritismen och gick senare bland annat med i Teosofiska Samfundet och Antroposofiska sällskapet.

Bildar 1896 De Fem tillsammans med fyra andra kvinnor. Gruppen träffas för spiritistiska sammankomster och seanser, som blir ett slags förberedelse för Hilma af Klints andliga måleri.

Börjar 1906 måla mer abstrakt och symboliskt. Serien "Målningarna till templet" består av 193 bilder som uppförs mellan 1906 och 1915 och utgör ett av de första abstrakta konstverken i världen.

Påbörjar 1907 "De tio största", en serie gigantiska tavlor (cirka 2,40 x 3,20 meter).

Serien "Svanen" påbörjas 1914 och föreställer kampen mellan en svart och en vit svan.

Avlider 1944 och testamenterar sina målningar till sin brorson, som 1972 grundar Stiftelsen Hilma af Klints Verk. Då har bara några få personer sett hennes abstrakta verk. De visas offentligt för första gången i en utställning 1986, då "The spiritual in art, abstract painting 1890-1985" i Los Angeles blir hennes internationella genombrott.

Källa: Stiftelsen Hilma af Klints Verk.

FAKTA

Fakta: Hilma af Klint’s Catalogue Raisonné

Ges ut av Bokförlaget Stolpe i samarbete med Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Publiceras i sju volymer:

"The paintings for the temple" (publiceras den 1 november)

"The blue books" (1 november)

"Spiritualistic drawings" (10 december)

"Parsifal and the atom" (mars 2021)

"Geometric series and other works" (mars 2021)

"Late watercolours" (mars 2021)

"Landscapes, portraits and miscellanous works" (oktober 2021)

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL