Utrikes

Ledaren som skrapar på diktaturens fernissa

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un talar under ett möte med centrala militärkommissionen i maj 2020.
Foto: KCNA via AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftfull sågning av propagandaspelen i Pyongyang. Turistanläggningar som jämförs med isoleringsavdelningar. Offentlig kritik av militären.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skrapar allt oftare på fernissan i den diktatur vars självbild historiskt varit utopiskt perfekt.
PREMIUM

– Det är ganska speciellt för en nordkoreansk ledare, när propagandan bara sänder ut att allt är helt fantastiskt, säger Ulv Hanssen, föreläsare vid Sokauniversitetet i Tokyo och associerad forskare vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram, till TT.

I juni i fjol pausades de så kallade masspelen i Pyongyang. Det handlar om gigantiska propagandauppvisningar där gymnaster från hela landet deltar i syfte att förhärliga den hårdföra diktaturens socialistiska system. Beskedet kom bara dagar efter en udda artikel i statliga KCNA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Melbourne öppnar upp igen

Victorias delstatspremiärminister Daniel Andrews kommer med efterlängtat besked om återöppning av Melbourne. Arkivbild.
Foto: James Ross/AAP/AP/TT
Utrikes
Utrikes Från och med tisdag lättas många av de restriktioner som har gällt i storstadsområdet Melbourne och delstaten Victoria i Australien.

– Jag kan bekräfta det som vi har väntat länge på – Melbourne kommer att tas ur nedstängningen, säger Victorias premiärminister Daniel Andrews vid en presskonferens.

Dagen därpå kommer även affärer liksom restauranger, kaféer och pubar att kunna öppna igen, med vissa restriktioner. Och söndagen den 8 november lyfter man på reserestriktionerna i Victoria, förutsatt att smittspridningen fortsatt är begränsad.

– Delstaten kommer att bli hel igen vad gäller resor och rörelsefrihet, men det kommer fortsatt att vara viktigt med covidsäkerhet, säger Andrews.

Sedan i början av augusti har Melbourneborna tvingats leva under stränga restriktioner, även om de successivt har lättats på allteftersom antalet nya smittade har sjunkit i staden. Det senaste beskedet om lättnader kommer efter ett dygn då inga nya virusfall har upptäckts i Melbourne, senast det hände var den 9 juni.

Emma Gyllestad/TT

Utrikes

Italiensk borgmästare: Det har covid lärt oss

Borgmästaren i Brescia, Emilio Del Bono, framför Palazzo della Loggia där han har sitt kontor. I handen håller han borgmästarebandet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes De hade flest döda i covid-19 i världen under en period i mars. Borgmästaren i italienska Brescia säger att man har lärt sig mycket inför en andra våg.
– Vi har förstått en viktig sak, säger Emilio Del Bono.

Tystnaden sänkte sig över norditalienska Brescia när regeringen den 4 mars beordrade en total stängning av staden.

– Man hörde bara helikoptrarna som cirkulerade och alla ambulanser som hämtade de sjuka. Det var surrealistiskt, säger borgmästaren Emilio Del Bono, som nu återigen är på plats i det pampiga kommunhuset.

I mars hade provinsen flest patienter drabbade av covid-19 i hela världen. Tre sjukhus blev snabbt överfulla. Det var en traumatisk tid – den första månaden dog ungefär var femte patient med covid och hälften av alla som hamnade i intensivvård, uppger borgmästaren.

– Vi var enormt rädda och desorienterade. Ingen förstod vad det här viruset var och experterna sade emot varandra, säger han.

Håller distansen

Hösten i Lombardiets andra största stad har börjat betydligt mer hoppfullt. Människor strosar runt i staden, och när Emilio Del Bono promenerar till en polisceremoni i stadens kyrka vill många stanna och byta ett par ord.

– Jag som alltid har sagt till folk att gå ut på torgen och träffas, att ta del av livet i staden – nu lever vi inte så. Vi kramas inte längre och det innebär verkligen att göra våld på sig själv, för den fysiska kontakten är en stor del av vilka vi är. Men den kommer att komma tillbaka, säger Emilio Del Bono.

Men än så länge får alla hålla avstånd och de flesta bär ansiktsmasker även ute. Minnet av de chockartade vårmånaderna då världens ögon vändes mot Norditalien är fortfarande starkt. Under tre månader var det officiella dödstalet i provinsen Brescia ungefär 2 500 avlidna med covid-19.

I verkligheten dog dubbelt så många, enligt Emilio Del Bono. Han menar att den så kallade ”lockdown” som infördes, då staden slog igen gator, affärer, restauranger och torg fram till den 4 maj, var enda sättet att få bukt med smittan.

– Medborgarna respekterade verkligen reglerna. Tack vare det fick vi ner smittotalen, säger han.

Svaga punkten

Den traumatiska första tiden har gett Brescia en rad lärdomar. En ny nedstängning är inte aktuell. I stället satsar man på att testa brett, att smittspåra och att hålla fysiskt avstånd.

Är det något Emilio Del Bono vill delge världen så är det att vara uppmärksamma.

– Uppmärksamhet och förebyggande arbete, det är vad vi har lärt oss. Det är nödvändigt, för smittan är väldigt snabb. På bara några veckor hamnade vi i en mardröm. I början av mars hade vi bara ett par fall och i slutet av månaden var tusentals smittade.

Viruset visade också på behovet av ett nytt hälsosystem för sjukvården i Italien, menar Del Bono.

– Lombardiet har länge ansetts vara en av de främsta regionerna för sjukvård i Italien. Och så visade det sig att vi var den svaga punkten.

Trots flera tekniskt avancerade sjukhus i regionen saknar man den mest basala vården, enligt Emilio Del Bono. Utanför städerna åker ambulerande läkare ut till sina patienter, med ansvar för ungefär 1 500 patienter var.

Just de husläkarna blev också sårbara för smittan – 10 procent av doktorerna i Lombardiet gick bort i viruset, enligt borgmästaren.

– Det finns en stark politisk debatt om sjukvården i Italien nu.

Kollektivet viktigast

Minnet av alla dem som dog lever kvar i staden. På flera sammankomster har Emilio Del Bono sett människor brista ut i tårar – det finns fortfarande en hel del sorg att bearbeta.

– Det här var en stor kollektiv kamp. Ingen kunde begrava sina döda och folk dog utan någon där som mindes dem, säger han sorgset.

Han vill gärna prata om det stora frivilliga arbete som till exempel gjorde att äldre kunde få matleveranser till sina hem. Dessutom understryker han att staden har en hög andel invandrare, ungefär 37 000 av 200 000 invånare kommer från ett hundratal andra länder och har lockats dit av industrierna i regionen.

– Det här visade oss att integration är möjlig. När en kommun eller stad är i fara går alla medborgare där samman, säger Emilio Del Bono och fortsätter:

– Vi har förstått en viktig sak: vi kan rädda oss själva om vi håller ihop, som en gemenskap där medborgare, institutioner och frivilliga samverkar, och inte är uppdelade i individuella fragment.

Elin Swedenmark/TT

Borgmästaren i Brescia, Emilio Del Bono, pratar med människor på stan – på säkert avstånd.
Borgmästaren i Brescia, Emilio Del Bono, pratar med människor på stan – på säkert avstånd.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Borgmästaren Emilio Del Bono är fortfarande tagen över hur hårt Brescia drabbades av coronaviruset i våras.
Borgmästaren Emilio Del Bono är fortfarande tagen över hur hårt Brescia drabbades av coronaviruset i våras.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Brescia

Brescia är en stad, kommun och huvudort i provinsen Brescia i regionen Lombardiet i norra Italien. Kommunen har cirka 200 000 invånare. Det är den största staden i Lombardiet efter Milano.

Brescia har en betydande industrisektor och har kallats Europas industrihuvudstad med järn- och ståltillverkning. Här finns också stor vin- och spannmålsodling, liksom ostberedning.

Emilio del Bono har varit borgmästare i Brescia i sju år.

Utrikes

Thailands opposition: Ledare bör avgå

Sompong Amornvivat, ledare för oppositionspartiet Pheu Thai, säger att premiärministern bör avgå.
Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Thailands största oppositionsparti uppmanar premiärminister Prayuth Chan-Ocha att avgå. Uppmaningen kom under ett extramöte i parlamentet som premiärministern och den tidigare kuppmakaren hade kallat till för att diskutera de senaste månadernas protester i landet.

De studentledda protesterna har krävt premiärministerns avgång och en ny konstitution, med har också vidgats till att handla om monarkin och krav på reformer av kungens makt.

– Premiärministern är ett stort hinder och en börda för landet. Vänligen avgå och allt kommer att bli bra, sade Sompong Amornvivat, ledare för oppositionspartiet Pheu Thai, det största enskilda partiet i parlamentet.

Prayuth Chan-Ocha blev premiärminister i Thailand i samband med en kupp 2014.

Utrikes

Överväldigande ja till ny grundlag i Chile

Chilenare firar på gatorna i Santiago.
Foto: Luis Hidalgo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med över 99 procent av rösterna räknade får förslaget för en ny grundlag i Chile 78 procent.
– Denna folkomröstning är inte slutet, det är början på en väg som vi måste gå tillsammans för att komma överens om en ny konstitution för Chile, säger president Sebastian Piñera.

Tusentals människor firade på i huvudstaden Santiagos gator att den gamla konstitutionen, som skapades under diktatorn Augusto Pinochets tid, kommer att ersättas.

– Fram till nu har konstitutionen delat oss. Från och med i dag måste vi alla arbeta tillsammans så att den nya konstitutionen blir en ram för enhet, stabilitet och framtid, säger Piñera i samband med att han erkänner ja-sidan som vinnare.

Smäll för eliten

Resultatet kommer som en smäll för Chiles politiska elit, enligt Marcelo Mella som är statsvetare vid universitetet i Santiago.

– Ett så starkt resultat för en ny konstitution bör läsas som att man tar avstånd från de politiska partierna, vilka i stor utsträckning har tagit hand om Pinochets grundlag och om det styre som vi ärvde av honom, säger Mella till AFP.

Oron, som ledde fram till omröstningen, tog fart när studenter för ett år sedan protesterade mot prishöjning i huvudstadens tunnelbana. Det trappades upp till landsomfattande protester om ojämlikhet och social orättvisa.

Röstandet ska i stort ha gått lugnt till men polis använde tårgas mot ett femtiotal demonstranter i centrala Santiago.

Ekonomisk ojämlikhet

Den befintliga grundlagen trädde i kraft 1980, under den tidigare militärjuntans och diktatorn Augusto Pinochets översyn, och har befäst ett kapitalistiskt system där skola och välfärd är i privat ägo.

Chile har den största ekonomiska ojämlikheten inom OECD och en procent av landets befolkning beräknas äga mer än en tredjedel av dess tillgångar. Kritikerna anser att det är grundlagens fel och att en ny grundlag bör utgå från folkets vilja och intressen.

Kritiker menar också att den gamla grundlagen är hinder för sociala reformer och att en ny är nödvändig för att ge en mer rättvis tillgång till sjukvård, utbildning och pensionssystemet.

Polis använde tårgas mot demonstranter vid folkomröstningen i Chile.
Polis använde tårgas mot demonstranter vid folkomröstningen i Chile.
Foto: Luis Hidalgo/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Största krisen som demokrati

Det senaste årets protester startade den 18 oktober förra året, när studenter plankade i Santiagos tunnelbana i en protestaktion mot höjda biljettpriser. Inom loppet av en vecka hade det utvecklats till en större demonstration mot sociala orättvisor och ekonomisk ojämlikhet, som kokade över i våldsamma drabbningar med poliser.

Bara några dagar innan protesterna bröt ut hade landets konservative president Sebastian Piñera lyft fram sitt Chile som en stabil oas i ett i övrigt svajigt Sydamerika.

Efter bara en vecka samlades 1,2 miljoner människor för en demonstration i huvudstaden. Presidenten införde först undantagstillstånd och soldater fick ta plats på Santiagos gator för första gången sedan diktaturens dagar. Sedan bad han i stället om ursäkt och utlovade stora välfärdssatsningar och höjd minimilön, men protesterna fortsatte att eskalera.

Kongressen enades om att hålla en folkomröstning om grundlagen. Den skulle ursprungligen ha hållits i april, men försenades med anledning av pandemin.

Den internationella klimatkonferensen COP25 skulle ha hållits i Chile, men ställdes in med anledning av oroligheterna. Sebastian Piñera har vid fem tillfällen stuvat om i sin regering och därtill reformerat polisväsendet.

De stora missnöjesyttringarna mojnade av när pandemin nådde Chile och stora restriktioner infördes, men återupptogs igen i augusti.

Omkring 30 människor har mist livet i samband med protester det senaste året. Den nationella, paramilitära polisstyrkan Carabineros har vid återkommande tillfällen anklagats för att ha tagit till övervåld.

Källa: AFP

Utrikes

Rekordmånga har förtidsröstat i USA

Poströster tas omhand i Renton, Washington.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Med drygt en vecka kvar till valet i USA har redan fler än 59 miljoner amerikaner röstat, enligt en studie vid University of Florida.

Vid valet 2016 röstade totalt cirka 137 miljoner personer, varav 57 miljoner före själva valdagen.

Vid University of Florida förutspår man att årets valdeltagande kan landa på omkring 150 miljoner röstande, vilket motsvarar cirka 65 procent av landets röstberättigade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Presidentvalet i USA

Rekordmånga har förtidsröstat i USA

Poströster tas omhand i Renton, Washington.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Med drygt en vecka kvar till valet i USA har redan fler än 59 miljoner amerikaner röstat, enligt en studie vid University of Florida.

Vid valet 2016 röstade totalt cirka 137 miljoner personer, varav 57 miljoner före själva valdagen.

Vid University of Florida förutspår man att årets valdeltagande kan landa på omkring 150 miljoner röstande, vilket motsvarar cirka 65 procent av landets röstberättigade.

Utrikes

Fortsatt protest mot polsk abortlag

Demonstranter framför presidentpalatset i Warszawa.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

För fjärde dagen i rad protesterade polacker på söndagen mot en väntad skärpning av landets abortlagar.

Det var i torsdags som författningsdomstolen i Polen meddelade att abort av foster med skador strider mot konstitutionen. Det öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FN: Minst elva migranter döda i Medelhavet

Migranter på en enkel båt i Medelhavet väntar på räddning i september i år.
Foto: Santi Palacios/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst elva migranter omkom på söndagen när ännu en båt kapsejsade utanför Libyens kust på sin väg mot Europa.

Safa Msehli, talesperson för FN:s migrationsorgan IOM, säger att uppgifterna kommer från tio migranter som räddades ur havet av lokala fiskare och av kustbevakningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL