Utrikes

Husras i Indien krävde många liv

Räddningsarbetare vid den kollapsade byggnaden i Indien.
Foto: Praful Gangurde/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst 15 personer omkom då ett trevåningshus kollapsade i den indiska staden Bhiwandi, några mil nordost om Bombay.

Bostadshuset rasade tidigt på måndagsmorgonen lokal tid. Räddningstjänsten har grävt fram 20 personer, varav två pojkar – fyra och sju år gamla. Mellan 20 och 25 människor tros fortfarande befinna sig under rasmassorna, enligt lokala myndigheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Japan vill bli koldioxidneutralt till 2050

Japans premiärminister Yoshihide Suga vill satsa på klimatet, meddelar han i sitt första stora tal efter att ha tagit över posten från Shinzo Abe.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Japan ska vara koldioxidneutralt år 2050, meddelar den nytillträdde premiärministern Yoshihide Suga.

– Nyckeln är innovation, säger Suga som svar på hur den kraftigt kolberoende ekonomin ska kunna uppnå målet.

Tokyos tidigare målsättning var att uppnå koldioxidneutralitet "någon gång under seklets andra halva", ett mål som klimataktivister kritiserat som vagt och oambitiöst. Nu sällar sig Japan till ungefär samma tidslinje som en rad europeiska länder och även Kina, som i september meddelade att landet ämnar bli koldioxidneutralt till år 2060.

Japan, världens tredje största ekonomi, var 2017 den sjätte största globala bidragaren till utsläpp av växthusgaser. Enligt Suga kommer landet nu att satsa mer på förnybar energi och kärnkraft.

Utrikes

Kinas framtid stakas ut bakom stängda dörrar

Kinas president Xi Jinping vill satsa på klimatet. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Koldioxidneutralitet till år 2060. Det är en otippad fråga som står i fokus när Kinas toppledare samlas för att sätta den ekonomiska planen för de kommande fem åren.
Samtidigt väcks frågetecken kring hur länge president Xi Jinping egentligen tänker stanna på posten.

De traditionsenliga plenumsamtalen i Peking omges av hemlighetsmakeri. När fler än 300 toppledare inom Kommunistpartiet nu samlas i dagarna tre är dörrarna stängda och journalister inte välkomna.

Den nya femårsplanen har en stor fråga att tackla: Hur ska den virusdrabbade ekonomin läggas om för att göra världens största utsläppare koldioxidneutral till år 2060?

Dubbla kapaciteten

Det oväntade målet meddelades av president Xi i ett tal till FN i slutet av september. Kina, som står för en fjärdedel av världens samlade utsläpp av växthusgaser, har de senaste decennierna varit starkt beroende av kolkraft för att lyfta landet från fattigdom till dagens ekonomiska supermaktsstatus.

Enligt bedömare kan ett första steg bli att för första gången sätta ett absolut utsläppstak, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det spås innebära att Kina måste sluta att bygga och finansiera nya kolanläggningar, samt fördubbla vind- och solenergikapaciteten redan till år 2025.

Slopade mandatspärr

Xi väntas även presentera en mer långsiktig plan under namnet "Vision 2035" – något som väckt frågetecken kring hur länge presidenten egentligen siktar på att sitta kvar på posten.

– Idén med ett 2035-manifest har lett till spekulationen att Xi ämnar leda Kina genom hela den perioden, vilket praktiskt taget gör honom till president på livstid, säger Benjamin Hillman, professor vid Australian National University, till BBC .

Presidentposten var ursprungligen begränsad till två femåriga mandatperioder, vilket skulle ha tvingat Xi att avgå senast 2023. Efter osedvanligt kort beredning röstades dock 2018 en grundlagsändring igenom för att avlägsna mandatperiodsspärren.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Kina och miljön

Kina ratificerade Parisavtalet i september 2016, och president Xi Jinping har uppmanat alla parter att följa det.

Landet genomgår en omfattande energiomställning mot förnybar energi. Bakom de stora miljöproblemen ligger flera decenniers kraftig ekonomisk tillväxt, och de stora energi- och råvarubehoven gör att miljösatsningarna varit otillräckliga.

Miljöproblemen i landet är enorma med bland annat svåra luftföroreningar till följd av utsläpp från förbränning av kol och olja, och kemikalieutsläpp i vattendrag och i marken från industrier. Utsläppen påverkar både naturen och människors hälsa.

Utrikes

Melbourne öppnar upp igen

Victorias delstatspremiärminister Daniel Andrews kommer med efterlängtat besked om återöppning av Melbourne. Arkivbild.
Foto: James Ross/AAP/AP/TT
Utrikes
Utrikes Från och med tisdag lättas många av de restriktioner som har gällt i storstadsområdet Melbourne och delstaten Victoria i Australien.

– Jag kan bekräfta det som vi har väntat länge på – Melbourne kommer att tas ur nedstängningen, säger Victorias premiärminister Daniel Andrews vid en presskonferens.

Dagen därpå kommer även affärer liksom restauranger, kaféer och pubar att kunna öppna igen, med vissa restriktioner. Och söndagen den 8 november lyfter man på reserestriktionerna i Victoria, förutsatt att smittspridningen fortsatt är begränsad.

– Delstaten kommer att bli hel igen vad gäller resor och rörelsefrihet, men det kommer fortsatt att vara viktigt med covidsäkerhet, säger Andrews.

Sedan i början av augusti har Melbourneborna tvingats leva under stränga restriktioner, även om de successivt har lättats på allteftersom antalet nya smittade har sjunkit i staden. Det senaste beskedet om lättnader kommer efter ett dygn då inga nya virusfall har upptäckts i Melbourne, senast det hände var den 9 juni.

Emma Gyllestad/TT

Utrikes

Italiensk borgmästare: Det har covid lärt oss

Borgmästaren i Brescia, Emilio Del Bono, framför Palazzo della Loggia där han har sitt kontor. I handen håller han borgmästarebandet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes De hade flest döda i covid-19 i världen under en period i mars. Borgmästaren i italienska Brescia säger att man har lärt sig mycket inför en andra våg.
– Vi har förstått en viktig sak, säger Emilio Del Bono.

Tystnaden sänkte sig över norditalienska Brescia när regeringen den 4 mars beordrade en total stängning av staden.

– Man hörde bara helikoptrarna som cirkulerade och alla ambulanser som hämtade de sjuka. Det var surrealistiskt, säger borgmästaren Emilio Del Bono, som nu återigen är på plats i det pampiga kommunhuset.

I mars hade provinsen flest patienter drabbade av covid-19 i hela världen. Tre sjukhus blev snabbt överfulla. Det var en traumatisk tid – den första månaden dog ungefär var femte patient med covid och hälften av alla som hamnade i intensivvård, uppger borgmästaren.

– Vi var enormt rädda och desorienterade. Ingen förstod vad det här viruset var och experterna sade emot varandra, säger han.

Håller distansen

Hösten i Lombardiets andra största stad har börjat betydligt mer hoppfullt. Människor strosar runt i staden, och när Emilio Del Bono promenerar till en polisceremoni i stadens kyrka vill många stanna och byta ett par ord.

– Jag som alltid har sagt till folk att gå ut på torgen och träffas, att ta del av livet i staden – nu lever vi inte så. Vi kramas inte längre och det innebär verkligen att göra våld på sig själv, för den fysiska kontakten är en stor del av vilka vi är. Men den kommer att komma tillbaka, säger Emilio Del Bono.

Men än så länge får alla hålla avstånd och de flesta bär ansiktsmasker även ute. Minnet av de chockartade vårmånaderna då världens ögon vändes mot Norditalien är fortfarande starkt. Under tre månader var det officiella dödstalet i provinsen Brescia ungefär 2 500 avlidna med covid-19.

I verkligheten dog dubbelt så många, enligt Emilio Del Bono. Han menar att den så kallade ”lockdown” som infördes, då staden slog igen gator, affärer, restauranger och torg fram till den 4 maj, var enda sättet att få bukt med smittan.

– Medborgarna respekterade verkligen reglerna. Tack vare det fick vi ner smittotalen, säger han.

Svaga punkten

Den traumatiska första tiden har gett Brescia en rad lärdomar. En ny nedstängning är inte aktuell. I stället satsar man på att testa brett, att smittspåra och att hålla fysiskt avstånd.

Är det något Emilio Del Bono vill delge världen så är det att vara uppmärksamma.

– Uppmärksamhet och förebyggande arbete, det är vad vi har lärt oss. Det är nödvändigt, för smittan är väldigt snabb. På bara några veckor hamnade vi i en mardröm. I början av mars hade vi bara ett par fall och i slutet av månaden var tusentals smittade.

Viruset visade också på behovet av ett nytt hälsosystem för sjukvården i Italien, menar Del Bono.

– Lombardiet har länge ansetts vara en av de främsta regionerna för sjukvård i Italien. Och så visade det sig att vi var den svaga punkten.

Trots flera tekniskt avancerade sjukhus i regionen saknar man den mest basala vården, enligt Emilio Del Bono. Utanför städerna åker ambulerande läkare ut till sina patienter, med ansvar för ungefär 1 500 patienter var.

Just de husläkarna blev också sårbara för smittan – 10 procent av doktorerna i Lombardiet gick bort i viruset, enligt borgmästaren.

– Det finns en stark politisk debatt om sjukvården i Italien nu.

Kollektivet viktigast

Minnet av alla dem som dog lever kvar i staden. På flera sammankomster har Emilio Del Bono sett människor brista ut i tårar – det finns fortfarande en hel del sorg att bearbeta.

– Det här var en stor kollektiv kamp. Ingen kunde begrava sina döda och folk dog utan någon där som mindes dem, säger han sorgset.

Han vill gärna prata om det stora frivilliga arbete som till exempel gjorde att äldre kunde få matleveranser till sina hem. Dessutom understryker han att staden har en hög andel invandrare, ungefär 37 000 av 200 000 invånare kommer från ett hundratal andra länder och har lockats dit av industrierna i regionen.

– Det här visade oss att integration är möjlig. När en kommun eller stad är i fara går alla medborgare där samman, säger Emilio Del Bono och fortsätter:

– Vi har förstått en viktig sak: vi kan rädda oss själva om vi håller ihop, som en gemenskap där medborgare, institutioner och frivilliga samverkar, och inte är uppdelade i individuella fragment.

Elin Swedenmark/TT

Borgmästaren i Brescia, Emilio Del Bono, pratar med människor på stan – på säkert avstånd.
Borgmästaren i Brescia, Emilio Del Bono, pratar med människor på stan – på säkert avstånd.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Borgmästaren Emilio Del Bono är fortfarande tagen över hur hårt Brescia drabbades av coronaviruset i våras.
Borgmästaren Emilio Del Bono är fortfarande tagen över hur hårt Brescia drabbades av coronaviruset i våras.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Brescia

Brescia är en stad, kommun och huvudort i provinsen Brescia i regionen Lombardiet i norra Italien. Kommunen har cirka 200 000 invånare. Det är den största staden i Lombardiet efter Milano.

Brescia har en betydande industrisektor och har kallats Europas industrihuvudstad med järn- och ståltillverkning. Här finns också stor vin- och spannmålsodling, liksom ostberedning.

Emilio del Bono har varit borgmästare i Brescia i sju år.

Utrikes

Thailands opposition: Ledare bör avgå

Sompong Amornvivat, ledare för oppositionspartiet Pheu Thai, säger att premiärministern bör avgå.
Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Thailands största oppositionsparti uppmanar premiärminister Prayuth Chan-Ocha att avgå. Uppmaningen kom under ett extramöte i parlamentet som premiärministern och den tidigare kuppmakaren hade kallat till för att diskutera de senaste månadernas protester i landet.

De studentledda protesterna har krävt premiärministerns avgång och en ny konstitution, med har också vidgats till att handla om monarkin och krav på reformer av kungens makt.

– Premiärministern är ett stort hinder och en börda för landet. Vänligen avgå och allt kommer att bli bra, sade Sompong Amornvivat, ledare för oppositionspartiet Pheu Thai, det största enskilda partiet i parlamentet.

Prayuth Chan-Ocha blev premiärminister i Thailand i samband med en kupp 2014.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Överväldigande ja till ny grundlag i Chile

Chilenare firar på gatorna i Santiago.
Foto: Luis Hidalgo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med över 99 procent av rösterna räknade får förslaget för en ny grundlag i Chile 78 procent.
– Denna folkomröstning är inte slutet, det är början på en väg som vi måste gå tillsammans för att komma överens om en ny konstitution för Chile, säger president Sebastian Piñera.
PREMIUM

Tusentals människor firade på i huvudstaden Santiagos gator att den gamla konstitutionen, som skapades under diktatorn Augusto Pinochets tid, kommer att ersättas.

– Fram till nu har konstitutionen delat oss. Från och med i dag måste vi alla arbeta tillsammans så att den nya konstitutionen blir en ram för enhet, stabilitet och framtid, säger Piñera i samband med att han erkänner ja-sidan som vinnare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Presidentvalet i USA

Rekordmånga har förtidsröstat i USA

Poströster tas omhand i Renton, Washington.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Med drygt en vecka kvar till valet i USA har redan fler än 59 miljoner amerikaner röstat, enligt en studie vid University of Florida.

Vid valet 2016 röstade totalt cirka 137 miljoner personer, varav 57 miljoner före själva valdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordmånga har förtidsröstat i USA

Poströster tas omhand i Renton, Washington.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Med drygt en vecka kvar till valet i USA har redan fler än 59 miljoner amerikaner röstat, enligt en studie vid University of Florida.

Vid valet 2016 röstade totalt cirka 137 miljoner personer, varav 57 miljoner före själva valdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL