Utrikes

USA trotsar omvärlden: Iransaktioner gäller

USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter ett möte med medlemmar i FN:s säkerhetsråd i augusti.
Foto: Mike Segar
Utrikes
Utrikes De internationella sanktionerna mot Iran har återigen trätt i kraft, hävdar USA – i trots mot resten av världens stormakter.
Washington hotar med åtgärder mot de som inte följer dess linje.
PREMIUM

"USA välkomnar återinförandet av i princip samtliga tidigare hävda FN-sanktioner mot Iran", säger Mike Pompeo i ett uttalande. Detta skedde natten mot söndagen, enligt den amerikanske utrikesministern.

Problemet är att nästan ingen annan håller med. Både Kina, Ryssland och USA:s allierade länder i Europa motsätter sig uttryckligen Washingtons ensidiga beslut.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordmånga har förtidsröstat i USA

Poströster tas omhand i Renton, Washington.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Med drygt en vecka kvar till valet i USA har redan fler än 59 miljoner amerikaner röstat, enligt en studie vid University of Florida.

Vid valet 2016 röstade totalt cirka 137 miljoner personer, varav 57 miljoner före själva valdagen.

Vid University of Florida förutspår man att årets valdeltagande kan landa på omkring 150 miljoner röstande, vilket motsvarar cirka 65 procent av landets röstberättigade.

Utrikes

Fortsatt protest mot polsk abortlag

Demonstranter framför presidentpalatset i Warszawa.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

För fjärde dagen i rad protesterade polacker på söndagen mot en väntad skärpning av landets abortlagar.

Det var i torsdags som författningsdomstolen i Polen meddelade att abort av foster med skador strider mot konstitutionen. Det öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning.

Över hela landet har demonstranter tagit sig in i katolska kyrkor för att protestera och på flera håll har det varit sammandrabbningar med polis.

Utrikes

FN: Minst elva migranter döda i Medelhavet

Migranter på en enkel båt i Medelhavet väntar på räddning i september i år.
Foto: Santi Palacios/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst elva migranter omkom på söndagen när ännu en båt kapsejsade utanför Libyens kust på sin väg mot Europa.

Safa Msehli, talesperson för FN:s migrationsorgan IOM, säger att uppgifterna kommer från tio migranter som räddades ur havet av lokala fiskare och av kustbevakningen.

Dödsolyckan följer på två andra båtolyckor – en i torsdags och en i måndags – som krävde totalt 20 migranters liv i Medelhavet.

Enligt IOM har cirka 500 människor fått sätta livet till hittills i år under de farliga överfarterna från Libyen mot Italien.

Det mer eller mindre laglösa Libyen har blivit en bas för människosmugglare och en språngbräda för människor som söker en bättre framtid i Europa.

Utrikes

Överväldigande ja till ny grundlag i Chile

Chilenare köar för att rösta om en ny konstitution.
Foto: Luis Hidalgo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med över hälften av rösterna räknade får förslaget för en ny grundlag i Chile 77,9 procent.
– Denna folkomröstning är inte slutet, det är början på en väg som vi måste gå tillsammans för att komma överens om en ny konstitution för Chile, säger president Sebastian Piñera.

– Fram till nu har konstitutionen delat oss. Från och med i dag måste vi alla arbeta tillsammans så att den nya konstitutionen blir en ram för enhet, stabilitet och framtid, säger Piñera i samband med att han erkänner ja-sidan som vinnare.

Oron, som ledde fram till omröstningen, tog fart när studenter för ett år sedan protesterade mot prishöjning i huvudstadens tunnelbana. Det trappades upp till landsomfattande protester om ojämlikhet och social orättvisa.

Röstandet ska i stort ha gått lugnt till men polis använde tårgas mot ett femtiotal demonstranter i centrala Santiago.

Den befintliga grundlagen trädde i kraft 1980, under den tidigare militärjuntans och diktatorn Augusto Pinochets översyn, och har befäst ett kapitalistiskt system där skola och välfärd är i privat ägo.

Chile har den största ekonomiska ojämlikheten inom OECD och en procent av landets befolkning beräknas äga mer än en tredjedel av dess tillgångar.

Kritikerna anser att det är grundlagens fel och att en ny grundlag bör utgå från folkets vilja och intressen.

Polis använde tårgas mot demonstranter vid folkomröstningen i Chile.
Polis använde tårgas mot demonstranter vid folkomröstningen i Chile.
Foto: Luis Hidalgo/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Största krisen som demokrati

Det senaste årets protester startade den 18 oktober förra året, när studenter plankade i Santiagos tunnelbana i en protestaktion mot höjda biljettpriser. Inom loppet av en vecka hade det utvecklats till en större demonstration mot sociala orättvisor och ekonomisk ojämlikhet, som kokade över i våldsamma drabbningar med poliser.

Bara några dagar innan protesterna bröt ut hade landets konservative president Sebastian Piñera lyft fram sitt Chile som en stabil oas i ett i övrigt svajigt Sydamerika.

Efter bara en vecka samlades 1,2 miljoner människor för en demonstration i huvudstaden. Presidenten införde först undantagstillstånd och soldater fick ta plats på Santiagos gator för första gången sedan diktaturens dagar. Sedan bad han i stället om ursäkt och utlovade stora välfärdssatsningar och höjd minimilön, men protesterna fortsatte att eskalera.

Kongressen enades om att hålla en folkomröstning om grundlagen. Den skulle ursprungligen ha hållits i april, men försenades med anledning av pandemin.

Den internationella klimatkonferensen COP25 skulle ha hållits i Chile, men ställdes in med anledning av oroligheterna. Sebastian Piñera har vid fem tillfällen stuvat om i sin regering och därtill reformerat polisväsendet.

De stora missnöjesyttringarna mojnade av när pandemin nådde Chile och stora restriktioner infördes, men återupptogs igen i augusti.

Omkring 30 människor har mist livet i samband med protester det senaste året. Den nationella, paramilitära polisstyrkan Carabineros har vid återkommande tillfällen anklagats för att ha tagit till övervåld.

Källa: AFP

Utrikes

Kvinnor gynundersöktes i jakt på nybliven mor

Australiens utrikesminister Marise Payne. Arkivbild.
Foto: UNTV/AP/TT
Utrikes
Utrikes Australiska myndigheter riktar skarp kritik till Qatar efter uppgifter om att flera kvinnliga passagerare ombord på ett flyg från Doha i Qatar till Sydney i Australien utsattes för kränkande undersökningar, rapporterar ABC News .

Det var i början av oktober som flygplatspersonal i Doha hittade ett övergivet nyfött barn på en toalett. När man letade efter mamman ska flera kvinnliga passagerare, varav minst 13 från Australien, ha tagits till en ambulans för gynekologiska undersökningar. Händelsen utreds nu av Australiens federala polis.

Australiens utrikesminister Marise Payne kallar det för "grovt störande och upprörande händelser".

– Jag har aldrig någonsin hört talas om något liknande, i något sammanhang. Vi har mycket tydligt uttryckt våra åsikter kring detta till Qatars myndigheter, säger Payne till ABC News.

Dohas flygplats säger i ett uttalande att vårdpersonal ska ha oroat sig för den nyblivna mammans hälsa och önskade att hon skulle lokaliseras. "Individer som hade tillgång till det specifika området på flygplatsen där det nyfödda barnet hittades ombads att hjälpa till i sökandet," heter det i uttalandet.

Bebisen uppges vara vid god hälsa, däremot ska mamman fortfarande inte ha identifierats.

Emma Gyllestad/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Utrikes

Pence kampanjar trots smittade medarbetare

Trots att flera av hans medarbetare har konstaterats smittade med coronaviruset fortsätter USA:s vicepresident Mike Pence att åka på kampanjmöten, som här i Tallahassee, Florida, i lördags.
Foto: Steve Cannon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s vicepresident Mike Pence fortsätter att valarbeta bland folk trots att flera av hans medarbetare har bekräftats coronasmittade.

Efter det att Pences stabschef Marc Short testades positivt i lördags sade Vita huset att vicepresidentens status som "nödvändig arbetare" gjorde att han kunde undantas regler om isolering, trots att han hade haft kommit i kontakt med Short. Både Pence och hans hustru har testat negativt för viruset.

Enligt USA:s smittskyddsmyndighet CDC:s riktlinjer kan personer som anses "nödvändiga" undantas regler om karantän "för att säkerställa kontinuitet och drift av viktiga uppgifter".

Den demokratiska vicepresidentkandidaten Kamala Harris tog en fyra dagars paus från kampanjandet efter det att en av hennes medarbetare hade testat positivt.

USA:s presidentval hålls den 3 november.

Utrikes

Norsk 13-åring misstänks ha våldtagit flicka

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En 13-årig pojke misstänks för våldtäkt av en femårig flicka i Trondheim i Norge.

Trondheimspolisen skriver i ett pressmeddelande att pojken befann på platsen där händelsen hade ägt rum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Oppositionen ser ut att vinna valet i Litauen

Ingrida Simonyte leder Litauens kristdemokratiska parti Fosterlandsförbundet. Arkivbild.
Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En mittenhögerallians som varit i opposition går mot seger i parlamentsvalet i Litauen, visar resultat när huvuddelen av rösterna i den andra valomgången räknats.

Oppositionen tycks ha lyckats med sin strategi där premiärminister Saulius Skvernelis och det styrande Bonde- och miljöpartiet (LVZS) attackerats för hanteringen av coronapandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL