Ekonomi

Trump välsignar Oracles tiktok-affär

En affär mellan Tiktok och Oracle närmar sig. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Videoappen Tiktok bekräftar att man har förberett ett avtal med amerikanska Oracle och Walmart om den amerikanska delen av företaget.
– Jag har gett affären min välsignelse, säger president Donald Trump.
PREMIUM

Den segdragna uppgörelsen om den kinesiskägda videoappen Tiktoks vara eller inte i USA ser nu ut att vara nära en lösning.

En talesperson för Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, säger till nyhetsbyrån AFP att:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

It-jättarnas segertåg fortsätter

'Överlag starka rapporter', kommenterar en expert torsdagskvällens kvartalsrapporter från Amazon, Apple, Facebook och Google. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi När några av världens största företag lagt korten på bordet är resultatet tydligt: it-jättarna går som tåget. Och det påverkar även resten av börsen.
– Börjar vi se att de inte levererar kan det smitta av sig, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

Under torsdagskvällen var det dags för fyra av de fem så kallade Faang-bolagen att presentera sina kvartalsrapporter: Facebook, Apple, Amazon och Google.

– Det är överlag starka rapporter. Bolagen klår förväntningarna på både försäljning och vinst, och då ska man komma ihåg att förväntningarna är högt ställda från början, säger Maria Landeborn.

De fyra it-bolagen har alla varit pandemivinnare, men på olika sätt.

– Amazons affärsidé, att få varor levererade utan att träffa någon, är den perfekta i en pandemi. Nya grupper handlar på nätet och tittar man på undersökningar säger folk att de kommer fortsätta att göra det även efter corona, säger Maria Landeborn.

Bolaget, som nyss gjort entré i Sverige, ökade sin omsättning till 96,2 miljarder dollar – eller 860 miljarder kronor. Amazon är det bolag i Faang-skaran som gått bäst på börsen i år, och både e-handeln och molntjänsten har imponerat.

Tillfällig coronaeffekt

En annan coronavinnare är Facebook, som nu samlar 3,2 miljarder månatliga användare inom Instagram, Messenger, Whatsapp och Facebook. Vinsten blev mer än 40 procent bättre än väntat.

– Folk sitter hemma och får inte resa, då är Facebook i en perfekt position. De visar en stark tillväxt i antalet användare, och då kan man sälja fler annonser, säger Maria Landeborn.

Men det finns orosmoln på Facebook-himlen.

– När restriktionerna lättar kommer man att umgås mer igen och då kan tillväxten delvis gå tillbaka. Det är en skillnad mellan Amazon och Facebook, om coronaeffekten är permanent eller tillfällig, konstaterar Maria Landeborn.

Lägre telefonförsäljning

Apples kvartalsrapport visade en ökad vinst, men en lägre försäljning av Iphone än prognosen. Men man bör inte lägga för stor vikt vid det, enligt Maria Landeborn.

– För Apple är kvartalet förhållandevis ointressant. Det är årets sista kvartal som är det viktiga, när kunderna julhandlar. Dessutom lanserades en ny Iphone i oktober, och folk tenderar att skjuta upp köp av ny telefon när man vet att en ny modell är på gång, säger hon.

Ett huvudbry för Apple-vd:n Tim Cook är bråket om den avgift som Apple tar ut för köp och prenumerationer i programbutiken App Store. Fortnite-skaparen Epic Games och svenska Spotify är två bolag som offentligt protesterat mot Apple.

– Detta räknar jag med kommer att få varaktiga effekter. Apple kommer säkerligen kämpa för att dra ut på rättegångsprocesserna så länge som möjligt. Men jag tror varumärket kan ta stryk i det längre perspektivet, säger Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye.

Juridisk tvist

Det Faang-bolag som har presterat sämst på börsen i år var också det som rusade mest efter rapporten: Alphabet, moderbolag till Google.

– Alphabet visar en stark rapport och ser en bättre annonsmarknad och efterfrågan på molntjänster, säger Maria Landeborn.

Bolaget har dock en juridisk tvist med det amerikanska justitiedepartementet på halsen, eftersom departementet anser att Google kan bryta mot konkurrenslagar.

Men stämningen behöver inte innebära någon katastrof för bolaget.

– Det som kan ske – om moderbolaget tvingas delas upp i olika delar – kan snarare vara positivt. En uppstyckning skulle tydliggöra de stora värden som finns i dotterbolagen, exempelvis Youtube. Många som tittar på värderingar skulle säga att Google är billigast av de stora techbolagen, säger Tomas Otterbeck.

"Spelar stor roll"

Efter årets kursrusningar utgör de stora amerikanska teknikbolagen en väldigt stor del av USA-börsen. Faang utgör exempelvis drygt 17 procent av New York-börsens breda index S&P 500.

– Eftersom techjättarna utgör så stor del av börsen har pensionsfonderna stora innehav i dem. Hur det går för dem spelar stor roll för alla, säger Maria Landeborn,och fortsätter:

– Techbolagen har också drivit stora delar av börsuppgången sedan botten. Börjar vi se att de inte levererar kan det smitta av sig på hela börsen.

Henning Eklund/TT

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Faangbolagen i siffror

Faang är en förkortning för några av de största amerikanska it-bolagen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (före detta Google). Facebook, Apple, Amazon och Alphabet kom alla med sina rapporter samtidigt, på torsdagskvällen.

Börsvärde: 1 040 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 10,2% (A-aktien)

Kursutveckling senaste fem åren: + 105% (A-aktien)

Omsättning förra kvartalet: 38,3 miljarder dollar.

Börsvärde: 1 950 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 48%

Kursutveckling senaste fem åren: + 270%

Omsättning förra kvartalet: 59,7 miljarder dollar

Börsvärde: 767 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 32%

Kursutveckling senaste fem åren: + 172%

Omsättning förra kvartalet: 18,7 miljarder dollar

Börsvärde: 1 590 miljarder dollar

Kursutveckling sedan årsskiftet: + 67%

Kursutveckling senaste fem åren: + 405%

Omsättning förra kvartalet: 88,9 miljarder dollar

Ekonomi

Amazon klådde förväntningarna

Amazons intäkter för det tredje kvartalet klådde analytikernas förväntningar. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky
Ekonomi
Ekonomi

Det amerikanska e-handels- och molntjänstföretaget Amazons intäkter för det tredje kvartalet klådde analytikernas förväntningar. Bolagets kassako: fler handlar online på grund av pandemin.

Omsättningen ökade till 96,15 miljarder dollar från 69,98 miljarder dollar samma period förra året. Techjätten slog därmed analytikernas förväntningar på 92,70 miljarder dollar, enligt uppgifter från Refinitiv. Nettoresultatet var 67 procent bättre än väntat.

Trots detta backade aktien i efterhandeln på New York-börsen med omkring en halv procent.

Ekonomi

Ökad vinst för Apple – men aktien föll

Apples resultat var bättre än väntat, men aktien sjönk ändå eftersom Iphoneförsäljningen gick sämre än förväntat. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Amerikanska it-jätten Apple redovisar både högre omsättning och vinst än väntat i sin senaste delårsrapport. Trots det föll aktien med närmare 4 procent i efterhandeln på New York-börsen, eftersom försäljningen av Iphone var sämre än väntat.

Omsättningen för det fjärde kvartalet (som tog slut den 26 september) var 64,7 miljarder dollar, en miljard mer än väntat, vilket motsvarar 578 miljarder kronor. Den höga omsättningen har framför allt drivits av försäljningen av datorer och accessoarer som hörlurar. Enligt företagets vd Tim Cook hade Mac-datorerna sitt bästa kvartal någonsin.

Men aktien föll ändå eftersom försäljningen av telefoner sjönk med 20,7 procent. Försäljningen av äldre Iphonemodeller förväntades sjunka eftersom kunderna väntade in Iphone 12 som släpptes den 13 oktober, men analytiker hade räknat med en minskning på 16,2 procent.

Ekonomi

Ökad omsättning för Twitter – aktien rasar

Färre personer än väntat använde Twitter under förra kvartalet. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB-TT
Ekonomi
Ekonomi

Amerikanska it-bolaget Twitter ökade omsättningen och annonsintäkterna under det senaste kvartalet. Siffrorna var bättre än vad analytikerna på Wall Street hade spått. Däremot var antalet nykomna användare av mikrobloggen färre än väntat.

Aktiemarknadens reaktion på kvartalsrapporten blev negativ. Twitter föll 9 procent i efterhandeln på New York-börsen.

Den sammanlagda omsättningen ökade med 14 procent räknat på årsbasis. Under senaste kvartalet omsatte Twitter därmed 936 miljoner dollar eller 8,4 miljarder kronor. Annonsintäkterna steg 15 procent till 808 miljoner dollar.

Antalet Twitter-användare var under förra kvartalet 187 miljoner, att jämföra med de cirka 192 miljoner som analytikerna hade räknat med. Under motsvarande period förra året hade Twitter 186 miljoner användare.

Ekonomi

Facebook växer och ökar vinsten

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Facebook redovisar ett ökat antal användare och en större vinst än väntat för årets tredje kvartal.

Omsättningen – som till stor del utgörs av reklamintäkter – ökade till 21,5 miljarder dollar, från 17,7 miljarder ett år tidigare. Analytikernas uppskattning var att omsättningen skulle bli 19,8 miljarder dollar.

Vinsten per aktie överträffade prognosen på 1:91 dollar, och landade på 2:71 dollar. Detta trots en annonsbojkott som pågick under delar av kvartalet, där flera storföretag som Coca-Cola och Unilever deltog.

Antalet personer som använder det sociala nätverket varje månad fortsätter att växa, nu till 2,74 miljarder. Räknas även Facebookägda Messenger, Instagram och Whatsapp in blir siffran 3,21 miljarder personer. Det är en ökning med 14 procent på ett år.

Siffrorna innebär att Facebook tjänade 7:89 dollar per användare under det senaste kvartalet, högre än prognosen på 7:32 dollar.

Marknadens reaktion på de överträffade prognoserna var dock sval. Vid 21.30-tiden svensk tid var aktien upp 0,6 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Ekonomi

Google börsrusar – gör större vinst än väntat

Alphabets vd Sundar Pichai. Arkivbild.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Googles moderbolag Alphabet slår återigen prognoserna, visar rapporten för tredje kvartalet.

Omsättningen ökade till 46,2 miljarder dollar, från 40,5 miljarder motsvarande kvartal förra året. Analytikernas förväntningar var att omsättningen skulle öka till 42,9 miljarder.

Vinsten landade på 16:40 dollar per aktie, klart högre än de 11:29 dollar som Wall Street hade väntat sig.

Liksom tidigare utgörs lejonparten av intäkterna av annonser på sökmotorn. Men en stor del av tillväxten skedde hos Youtubes reklamintäkter, samt inom Googles molntjänst.

Aktien rusade i efterhandeln på New York-börsen, och var vid 21.30-tiden svensk tid upp drygt sju procent.

Ekonomi

Teknikjättar vinnare på Wall Street

Uppåt på Wall Street efter gårdagens ras. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP-TT
Ekonomi
Ekonomi

Många investerare på Wall Street sökte sig på torsdagen sig till teknikaktier – och flera av dem steg kraftigt inför it-jättarnas kvartalsrapporter som offentliggjordes senare på kvällen svensk tid. Bland vinnarna fanns Apple och Googles moderbolag Alphabet, som steg 3,7 respektive 3,1 procent.

Samtidigt presenterades ny, positiv statistik om USA:s ekonomi. Statliga stödpaket, sammanlagt cirka tre biljoner dollar, innebar att den amerikanska ekonomin växte i rekordfart under det tredje kvartalet. Antalet arbetslösa minskade också under förra veckan jämfört med veckan dessförinnan.

Dow Jones industriindex steg 0,5 procent, S&P 500 ökade 1,2 procent och Nasdaqs kompositindex klättrade 1,6 procent.

Ekonomi

Handeln: I praktiken näringsförbud

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu människor i flera län att undvika butiker och köpcentrum. Ett tufft besked för branschen, anser Svensk Handels vd Karin Johansson. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi I praktiken nästan ett näringsförbud. Så ser Svensk Handels vd Karin Johansson på de senaste beskeden från Folkhälsomyndigheten.
– Jag hoppas verkligen att man förstår vilka konsekvenser det får för det lokala näringslivet, säger hon.
PREMIUM

Uppsala och Skåne hade sedan tidigare infört lokala restriktioner. Nu skärps rekommendationerna även i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland. För handeln är det drastiska besked att människor uppmanas att inte vistas i butiker eller köpcentrum.

– I praktiken innebär det nästan ett näringsförbud mot handeln. Det är klart att det får konsekvenser. I Uppsala var det nästan en halvering av kundtillströmningen till butikerna i helgen, säger Karin Johansson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL