Ekonomi

Trätorn kan minska vindkraftens utsläpp

Framtidens vindkraftsparker kan delvis komma att bestå av vindkrafttorn i trä, enligt Vattenfall. På bilden syns vindkraftverk i Piteå. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Vindkraftstorn i trä kan sänka koldioxidutsläppen med 25 procent vid tillverkningen. Vattenfall har därför ingått samarbete med Modvion för att kunna använda träteknologiföretagets trätorn i kommande vindkraftsparker.

"Vi ser att trä kan bli en del av lösningarna gentemot minskade koldioxidavtryck, som kan samspela med arbetet vi redan gör med till exempel fossilfritt stål", säger Daniel Gustafsson, chef för utveckling av landbaserad vindkraft i Sverige på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

L står bakom las-budet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Ekonomi
Ekonomi

Även Liberalerna säger ja till las-förslaget som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK kommit överens om, skriver Dagens industri. Sedan tidigare har Centern också sagt sig stå bakom förslaget som ett alternativ till den statliga utredningen som politikerna beställt.

– Jag är övertygad om att parternas förslag kommer att vara i linje med det som Liberalerna tycker är bra, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till tidningen.

LO har däremot sagt enhälligt nej till förslaget. Men Sabuni stänger dörren till politiska förhandlingar för att lösa den frågan.

– Ska vi ta parternas överenskommelse så bör det vara fullt ut såsom parterna vill se den, inte att vi ska börja luckra upp den med nya förhandlingar i regeringskansliet. Jag välkomnar gärna en begäran från parterna. Om S skulle tycka att det är bättre än Toijer-utredningen, så är vi på, säger Sabuni.

Ekonomi

Nordea i täten på stigande börs

Uppåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Börsen ser ut att sluta på minus för veckan men stiger något i fredagens handel. Vid klockan 14.30 har OMXS-index ökat 0,2 procent medan ledande Europabörser lyfter tydligt.

Rapportfloden fortsätter och flera av tungviktarna har visat sina siffror under fredagen.

Den största vinnaren av storbolagen är Nordea som lyfter 3,5 procent efter en stark kvartalsrapport och drar med sig övriga banker. Både Swedbank och SEB ökar över en procent vardera.

Även Telia som haft en tuff vecka stiger 2,0 procent och återhämtar sig något.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv gladde marknaden med sin rapport och aktien lyfter 1 procent.

Industrikoncernen ABB och vitvarutillverkaren Electrolux hör till dagens förlorare.

ABB faller 1,3 procent efter sin rapport. Koncernen redovisade bland annat en minskad orderingång under tredje kvartalet.

Electrolux lyfte inledningsvis men vände sedan nedåt och backar 0,5 procent, trots starka kvartalssiffror och höjd prognos.

Utanför OMXS30-listan rusar spelbolaget Betsson runt 14 procent efter en stark rapport.

Ekonomi

Sämre än väntat för American Express

Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kortföretaget American Express märker av att kunderna inte konsumerar lika mycket som vanligt.

Bolaget redovisar ett vinstfall på 40 procent för tredje kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

Vinsten landade på 1,07 miljarder dollar, eller drygt 9 miljarder kronor, vilket motsvarar 1:30 dollar per aktie, vilket var sämre än väntat. Analytiker hade räknat med 1:35 dollar per aktie, enligt en sammanställning från Refinitiv.

Aktien faller i förhandeln på New York-börsen efter rapporten.

De sammanslagna avsättningarna för att täcka befarande förluster uppgick till 665 miljoner dollar, motsvarande omkring 5,8 miljarder kronor, vid utgången av september. Det var 24 procent lägre än vid motsvarande tidpunkt 2019.

Intäkterna, exklusive räntekostnader, sjönk 20 procent till 8,8 miljarder dollar under tredje kvartalet.

Ekonomi

Transport: Risk för turbulens i LO-borgen

En av debattörerna, Valle Karlsson, ordförande för SEKO. Här under förra veckan på väg till LO-borgen för fortsatta förhandlingar om LAS. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Utåt sett enigt. Men det mullrar fortsatt i LO-leden kring las. Sju av 14 LO-förbund kallar Svenskt Näringslivs las-bud för en "krigsförklaring" medan tunga IF Metall håller las-dörren öppen.
– Det är klart det finns en risk för att det blir riktig turbulens i LO-borgen, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv enades om en uppgörelse i förra veckan – men LO:s styrelse sade nej. Ett enkelt beslut, skriver ordförandena för sju LO-förbund i Arbetet .

De sju förbundens, Byggnads, Målarna, Transport, Elektrikerna, Pappers, Fastighets och Seko, tydliga avståndstagande till Svenskt Näringslivs slutbud i las-förhandlingarna ska bland annat ses i skenet av att LO-förbundet IF Metall öppnat för att tillsammans med tjänstemännen hänga på det avtalet, trots LO:s utåt sett gemensamma nej förra veckan.

Det finns uppenbart en spricka i för arbetarrörelsen så centrala frågor som anställningsskyddet. På måndag kan det bli ett stormigt möte i LO-styrelsen, anar Transportbasen Tommy Wreeth.

Sju av 14

"Skulle Svenskt Näringslivs förslag bli underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund."

Varför har bara sju av 14 förbund skrivit under artikeln?

– Jag utesluter inte att fler kan hänga på, säger Tommy Wreeth.

Handels och GS-facket hälsar att de inte blivit tillfrågade men att de står fast vid det tydliga nejet. GS ordförande Per-Olof Sjöö hade inte velat skriva under på debattartikeln i alla fall. Han vill se en gemensam analys inom LO först. Han är dock inte öppen för att hänga på PTK/SN-överenskommelse på något vis, som IF Metall öppnat för.

– Vi har inga pågående planer på att koppla på den uppgörelsen som Svenskt Näringsliv och PTK slöt i fredags. Enligt vår bedömning är den frågan avgjord, säger Sjöö som har svårt att se hur det juridiskt ska gå till att ett enskilt förbund ansluter sig till ett huvudavtal.

Alla famlar

Han ser inte de olika ingångarna som vissa LO-förbund kan ha på las-frågan som någon splittring i LO-familjen.

– Utan det handlar om att alla famlar efter något här, utifrån olika utgångspunkter.

Enligt Transportbasen innebär Svenskt Näringslivs las-bud försämringar nästan rakt igenom, enligt Transportbasen.

– Det är tryggheten i anställningen som är det viktiga, även om det finns en del bra i omställningspaketet, säger Tommy Wreeth.

Ur det perspektivet kan han förstå IF Metalls resonemang.

Varnar för konflikt

– Jag kan förstå hur Metall tänker. De har medlemmar på stora arbetsplatser som kan drabbas av strukturomvandlingar. Då förstår jag att omställning är viktiga ingredienser. Men för oss är anställningstrygghet det absolut viktigaste, säger Wreeth.

Tillsammans med de övriga sex förbundsordförandena i debattartikeln flaggar han för en konfliktfylld lönerörelse där frågor om anställningstryggheten nu kommer att betonas hårdare.

– Det är kanske fel samordning i LO-borgen, säger Wreeth och syftar på industrifackens löneförhandlingar som är i sitt slutskede.

De får inte, och kan inte, kasta in nya trygghetsfrågor i förhandlingarna.

– Det kanske borde vara andra som gick före i de här frågorna, säger han.

"Bred lösning"

Samtidigt meddelar akademikernas paraplyorganisation Saco att man kommer att ställa sig bakom avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, rapporterar Sveriges Radio Ekot .

Saco anser att det är viktigt att arbetsmarknadens parter själva kommer överens om villkoren på svensk arbetsmarknad.

– Det här avtalet rör så pass stor del utav arbetsmarknaden och nu när vi från Saco ställer oss bakom så kommer ju även väldigt många medlemmar på offentligsidan att stå bakom det här. Så vi ser att vi har en bred lösning och den tycker vi att regeringen ska gå fram med, säger Sacos ordförande Göran Arrius till radion.

Saco är kritiskt till vad den statliga utredningen om arbetsrätten kommit fram till.

– Alltså, vi tycker att den, på många sätt, förändrar balansen på arbetsmarknaden i alldeles för stor omfattning och vi tycker att den här utredningen bör man faktiskt kasta i papperskorgen, säger han.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Huawei fortsätter växa

Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Svartlistning och covid-19-pandemin försvårar tillvaron för kinesiska telekomjätten Huawei.
Men trots en utmanande omvärld fortsätter bolaget att växa.

Huaweis intäkter ökade med 9,9 procent till 671,3 miljarder yuan, motsvarande cirka 881 miljarder kronor, under årets tre första kvartal, jämfört med motsvarande period i fjol.

Nettomarginalen var 8,0 procent under perioden januari till september.

Siffrorna var i linje med bolagets egna förväntningar.

De senaste fyra åren har Huawei redovisat tvåsiffriga tillväxttal för helåret. Frågan är om man når dit i år.

Telekomjätten har tampats med problem i sin globala leverantörskedja under coronapandemin och verksamheten är under hård press på flera fronter.

USA:s svartlistning med restriktioner kring hur företag får göra affärer med Huawei försvårar tillvaron och flera europeiska länder, senast Sverige, har portat bolaget från att delta i sin utbyggnad av 5G-infrastrukturen med hänvisning till säkerhetsaspekter. Huawei är för närvarande världsledande när det kommer till tillverkning av utrustning för 5G-nät.

Svenska Post- och telestyrelsen (PTS) kom fram till beslutet efter en säkerhetsprövning understödd av Försvarsmakten och Säpo. Säpochefen Klas Friberg motiverade beslutet med att Kina som land ägnar sig åt omfattande spionage och att kinesiska företag är underkastade att rapportera till landets myndigheter.

Huawei, som är verksamt i 170 länder, förnekar bestämt att bolagets utrustning och personal används till spionage.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Ekonomi

Delårsrökare från Betsson

Pontus Lindwall, vd i spelbolaget Betsson.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Spelbolaget Betsson redovisar kraftigt ökad kundbas och dito omsättning under tredje kvartalet. Aktien hör till en av dagens vinnare och rusar drygt 14 procent på Stockholmsbörsen.

Spelbolagen var en av de sektorer som tyngdes allra mest under vårens coronautbrott. Inställda idrottsevenemang gav ett massivt börsras för flera bolag. Sedan idrotten kommit i gång samtidigt som det kommit bevis för att onlinespelandet på kasinospelet ökat markant under pandemin har bolagen dock återhämtat sig markant.

Nyligen kom Kindred med en omvänd vinstvarning och i dag redovisade Betsson siffror som togs emot med öppna armar på aktiemarknaden.

Fler kunder

Kvartalsvinsten före skatt blev 314 miljoner kronor jämfört med 197 miljoner kronor motsvarande period förra året, dessutom ökade intäkterna med 31 procent till drygt 1,6 miljarder kronor men framförallt: antalet aktiva kunder nästan fördubblades (46 procent) till drygt 900 000.

– Det är ett väldigt starkt kvartal, framförallt kopplat till antalet nya kunder. Vi ser också den högsta siffran någonsin när det gäller casinoverksamheten samtidigt som sportboksintäkterna ökar med tolv procent, säger vd:n Pontus Lindwall vid dagens rapportpresentation.

Ökat spelmissbruk

Från politiskt håll har man uttryckt oro för att coronapandemin ska driva på ett ökat spelmissbruk. Regeringen med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) lade i april ett förslag som trädde i kraft i somras där en tillfällig förordning fram till utgången av 2020 ska gälla. Denna innebär bland annat gränsen för insättningar till ett spelkonto får vara högst 5 000 kronor per vecka och att motsvarande förlustgräns ska gälla vid spel på automater. Från spelbolagens sida har det framförts kraftiga protester då man hävdar att detta i stället kommer gynna bolag som inte har någon spellicens.

Betsson skriver också i sin rapport att "antalet interaktioner och ingripanden ökat betydligt" under kvartalet när det gäller ansvarsfullt spelande.

På Stockholmsbörsen är det dock mycket positiva tongångar. Aktien är under eftermiddagen upp drygt 14 procent och drar med sig flera andra bolag inom samma sektor.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Glädjeskutt på börsen för Autoliv

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som bland annat tillverkar krockkuddar, märkte en återhämtning i efterfrågan under tredje kvartalet. Arkivbild.
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter förlustsmällen i andra kvartalet märker bilsäkerhetsjätten Autoliv en snabbare återhämtning än man räknat med under tredje kvartalet.
Marknaden ger tummen upp och aktien stiger drygt 4 procent på börsen efter rapporten.
PREMIUM

Autolivs vinst före skatt landade på 148,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor, för tredje kvartalet, en ökning från 134 miljoner dollar i fjol.

Nettoomsättningen ökade ökade marginellt, till 2 037 miljoner dollar, från 2 023 miljoner dollar ett år tidigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Preem satsar på rapsolja i Lysekil

Preems raffinaderi i Lysekil. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi Preem drog i slutet av september tillbaka den omdebatterade ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Nu ändrar man sin ansökan och satsar på förnybart drivmedel.
Det kommer stärka företagets konkurrenskraft på sikt, enligt vd:n Magnus Heimburg.
PREMIUM

– Vi gör redan det i dag i vårt raffinaderi i Göteborg. Men nu vill vi inleda processen mot att kunna göra det i Lysekil, säger Magnus Heimburg.

Tanken är att bygga om en redan befintlig anläggning som ska kunna hantera upp till 40 procent förnybara råvaror till en början – på sikt högre nivåer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL