Utrikes

Många döda i flygattack i Afghanistan

Kunduzprovinsen i Afghanistan.
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Över 40 talibaner har dödats i ett flyganfall i provinsen Kunduz i Afghanistan, uppger regeringsföreträdare. Enligt försvarsdepartementet genomfördes angreppet i Khan Abad-distriktet som ett svar på en talibanattack mot regeringsstyrkor.

Extremiströrelsen skriver i ett uttalande att 23 civila dödats och att inga talibaner finns bland dödsoffren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minister stängde krogarna – och gick på krogen

Roman Prymula har brutit mot sina egna virusrestriktioner.
Foto: Ondrej Deml/AP/TT
Utrikes
Utrikes Häromdagen gick Tjeckiens hälsominister ut med att restauranger i landet måste stänga. Men sedan gick han själv på en av de krogar som skulle hålla stängt, avslöjar tidningen Blesk.
Roman Prymula får nu sparken ur regeringen.

Prymula besökte en restaurang som borde ha varit stängd enligt de pandemirestriktioner som hans egen regering har infört. Prymula, en epidemiolog som bara varit hälsominister sedan i september, bar inte heller munskydd när han satte sig i sin bil med en chaufför, rapporterar Blesk.

I en intervju med tidningen Respekt försvarar sig Prymula med att han hållit ett arbetsmöte i lokalerna, och att det inte pågått någon restaurangverksamhet vid tillfället.

Men premiärminister Andrej Babis är tydlig med att Prymula inte kan sitta kvar.

– När vårdpersonalen står vid fronten för att rädda våra medborgares liv är sådant här oförlåtligt, säger Andrej Babis.

– Vi kan inte påbjuda vatten och själva dricka vin.

Tjeckien är det land som, sett till storleken på befolkningen, de senaste veckorna har haft de värsta covidsiffrorna i hela Europa.

I onsdags meddelade Prymula att Tjeckien stänger ner delar av samhället fram till den 3 november. De flesta butiker och andra verksamheter, däribland barer och restauranger, har beordrats stänga och rörelsefriheten begränsats.

Roman Prymula utsågs till hälsominister sedan hans föregångare, Adam Vojtech, avgick efter kritik över hanteringen av pandemin.

Sofia Eriksson/TT

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Nya restriktioner mot andra virusvåg i Europa

Ett barn testas för covid-19 utanför ett sjukhus i Polens huvudstad Warszawa. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes En andra våg av coronaviruset har nått Europa, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.
Polen och Belgien väljer att skärpa sina restriktioner.

Med rekordmånga smittade i Polen väljer regeringen att skärpa sina åtgärder för att stävja virusets spridning.

Reglerna som tidigare bara gällt vissa områden ska nu gälla i hela landet. Restaurangerna får bara sälja hämtmat och folksamlingar med fler än fem personer förbjuds. Premiärminister Mateusz Morawiecki uppmanar dessutom alla över 70 år att hålla sig hemma.

– Hela Polen kommer att utses till en röd zon från i morgon (lördag), säger han.

Undervisningen för flera årskurser i grundskolan kommer att hållas via internet, och barn får bara lämna sina hem på dagtid och i sällskap av vuxna.

Hälsominister Adam Niedzielski säger att den närmaste veckan kommer att vara avgörande för att stoppa pandemin i landet, och att effekterna av de nya reglerna bör kunna synas om ungefär två veckor.

Trycker på pausknappen

I Belgien sätter regeringen stopp för publik på sportevenemang och inför en gräns på 200 personer i publiken på teatrar, konsertlokaler och biografer. Dessutom stängs nöjesparker i ett nytt försök att bromsa coronavirusets spridning.

Sedan tidigare har restauranger, barer och kaféer hållits stängda i landet, som har drabbats hårt av pandemin.

Men för att försöka att begränsa de negativa ekonomiska följderna handlar det inte om en ny nedstängning, som den som infördes i landet i mars.

– Vi trycker på pausknappen. Vi har ett enda mål, att begränsa kontakter som inte är riktigt nödvändiga, säger premiärminister Alexander de Croo vid en presskonferens, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns ingen lag som kan stoppa viruset, de enda som kan stoppa det är vi, alla tillsammans, säger han.

Högre åldrar

Smittspridningen i Europa har ökat sedan i augusti, främst de senaste veckorna, visar ECDC:s rapport som är organets 13:e sedan pandemins utbrott.

– Vi är helt tydligt i en andra våg. Vi väntar oss en fortsatt ökning av antalet smittade, säger Agoritsa Baka, expert på krisberedskap vid ECDC, till Sveriges Radio Ekot .

Enligt den förra bedömningen var smittspridningen tydligast hos personer mellan 20 och 40 års ålder, men nu syns även en ökad spridning i högre åldrar.

Agoritsa Baka uppmanar medlemsländerna att fortsätta satsa på smittspårningen, ge stöd för testning och förbereda sjukvården för ökat tryck och skydda sårbar befolkning.

Allra störst spridning rapporteras i Tjeckien, Belgien, Frankrike, Spanien och Italien.

I Frankrike sprids viruset snabbare nu än under det första utbrottet i våras, säger regeringens vetenskapliga rådgivare, epidemiologen Arnaut Fontanet, enligt Reuters.

– Den nya ökningen började i augusti, säger han till BMD TV, och lägger till att kampen mot covid-19 kommer att vara ett maraton.

Utrikes

FN: Libyskt avtal om eldupphör nått

FN-sändebudet Stephanie Williams. Arkivbild.
Foto: Martial Trezzini/AP/TT
Utrikes
Utrikes

De stridande parterna i Libyen har nått en överenskommelse om ett "permanent" eldupphör, uppger FN:s Libyenuppdrag Unsmil på Facebook.

Beskedet kommer efter fem dagar av förhandlingar.

"Denna bedrift är en viktig vändpunkt för fred och stabilitet i Libyen", skriver Unsmil.

FN-sändebudet Stephanie Williams säger i en livesändning efter att avtalet skrivits under att hon hoppas att eldupphöret ska göra att flyktingar som befinner sig i och utanför landet ska kunna återvända till sina hem.

– Vägen var lång och bitvis svår. Er patriotism var er väg framåt och ni kunde nå ett avtal om eldupphör, säger hon.

De två styrena, förkortade GNA och LNA på engelska, har flera gånger tidigare kommit fram till liknande avtal, som inte har hållits.

Libyen har splittrats av konflikter sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011. Vapen och krigare har även spritts till andra länder i Afrika, samtidigt som laglösheten ger grogrund för storskalig människosmuggling till Europa.

Utrikes

Så försöker Europas länder stoppa viruset

Vårdpersonal tar hand om en covidpatient i Liège i Belgien.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett land har stängt ner helt medan andra nöjer sig med lokala åtgärder som utegångsförbud och munskyddstvång. Så här går det i kampen mot coronaviruset i några av de värst drabbade länderna i Europa just nu.

Tjeckien är det EU-land som har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, sett till storleken på befolkningen. För att bromsa smittspridningen har regeringen beslutat att stänga ner delar av samhället. Apotek, matbutiker och andra nödvändiga verksamheter får hålla öppet medan andra måste hålla stängt till den 3 november.

Människor uppmanas att jobba på distans och stanna hemma så mycket det går. Det är dock tillåtet att handla mat, hälsa på familj om nödvändigt och besöka fritidshus och parker. Sammankomster med mer än två personer som inte är familj eller kollegor är förbjudet.

Dessutom bygger armén ett fältsjukhus med 500 vårdplatser för covidpatienter.

De senaste två veckorna har Tjeckien registrerat 1066,3 fall av covid-19 och 8,5 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Belgiens hälsominister Frank Vandenbroucke har liknat smittspridningen vid en tsunami. Och enligt premiärminister Alexander de Croo är läget mycket värre än i våras. Förra veckan registrerade Belgien näst flest nya fall av covid-19 i Europa. All planerad vård har därför ställts in för att tackla utbrottet.

Kaféer och restauranger tvingades stänga i måndags och får inte öppna på en månad. Vissa kan dock sälja hämtmat. Dessutom har landet infört ett nattligt utegångsförbud i hopp om att hålla festprissar hemma och alla som kan råds att arbeta på distans. Sportevenemang får klara sig utan publik och max 200 personer tillåts i publiken på teatrar, konsertlokaler och biografer

Utrikesminister Sophie Wilmès intensivvårdas sedan hon testat positivt för covid-19.

De senaste två veckorna har Belgien registrerat 932,9 fall av covid-19 och 3,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

På mindre än en vecka fördubblades antalet covidpatienter i Nederländerna. Det har fått landet att stänga restauranger och barer, minska antalet tillåtna personer i samma sällskap samt införa munskyddstvång på offentliga platser inomhus.

Samtidigt som landet stängde ned tog dock kungaparet regeringsplanet till Grekland på semester. Det möttes av massiv kritik och kung Willem-Alexander och drottning Máxima vände hemåt igen.

De senaste två veckorna har Nederländerna registrerat 596,1 fall av covid-19 och 2,0 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Efter flera veckor av brant stigande kurvor över antalet smittade och sjukhusvårdade för covid-19 utropade Frankrike nyligen nationellt hälsonödläge.

I lördags infördes utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i nio stora städer, inklusive huvudstaden Paris. Nu utvidgas det till ytterligare 38 departement, meddelar premiärminister Jean Castex på fredagen. Det innebär att 46 miljoner av Frankrikes 67 miljoner invånare omfattas av utegångsförbudet.

De senaste två veckorna har Frankrike registrerat 453,5 fall av covid-19 och 2,4 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Det hårt pandemidrabbade Storbritannien kämpar mot en andra virusvåg. Premiärminister Boris Johnson vill undvika en nationell nedstängning och har valt att införa lokala restriktioner i England.

Systemet bygger på tre nivåer av åtgärder. I nuläget omfattas Liverpool, Lancashire och Manchester av de tuffaste restriktionerna. Från lördag gäller det också South Yorkshire. Många barer och restauranger måste stänga i fyra veckor och människor får bara träffa personer från det egna hushållet inomhus.

I Wales träder en 17 dagar lång nedstängning i kraft på fredagseftermiddagen. Människor uppmanas att stanna hemma så mycket som möjligt och jobba på distans. Verksamheter som klassas som icke-nödvändiga får lov att stänga.

De senaste två veckorna har Storbritannien registrerat 367,5 fall av covid-19 och 2,5 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Spanien blev i veckan första europeiska land att passera en miljon bekräftade fall av covid-19. Landets politiska system gör att ansvaret ligger på regionerna, även om centralregeringen också kan ingripa. Det skedde den 9 oktober då undantagstillstånd utlystes i Madridområdet, som då delvis stängdes ner – trots invändningar från det regionala styret.

Förra veckan meddelade Katalonien att barer och restauranger var tvungna att stänga i 15 dagar. Och regionen Kastilien och Leon har förbjudit alla icke-nödvändiga resor till staden Burgos och närliggande Aranda de Duero på grund av ett ökande antal fall där.

De senaste två veckorna har Spanien registrerat 360,9 fall av covid-19 och 3,8 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Irland är det första EU-land som återigen har infört en nationell nedstängning för att bromsa spridningen av covid-19 – i hopp om att få ned siffrorna till jul. Åtgärderna trädde i kraft i onsdags, då irländarna uppmanades att stanna hemma i sex veckor. Alla som kan ska jobba på distans och träning får ske max 5 kilometer från bostaden. Butiker som inte fyller nödvändiga syften måste stänga och restauranger får inte servera mat på plats. Skolor kommer däremot att fortsätta att hålla öppet.

De senaste två veckorna har Irland registrerat 282,2 fall av covid-19 och 1,1 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

När coronaviruset på allvar slog klorna i Italien i mars stängdes hela landet. Men i den andra vågen har regeringen sagt till lokala myndigheter att de får besluta vilka åtgärder som passar bäst för den egna regionen.

Den mest långtgående restriktionen står Lombardiet för. I torsdags kväll infördes ett nattligt utegångsförbud som ska gälla till 13 november. Kampanien har sagt att man tänker införa liknande regler medan Piemonte i helgen stänger köpcentrum.

De senaste två veckorna har Italien registrerat 191,7 fall av covid-19 och 1,3 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Sofia Eriksson/TT

Många barer har fått lov att stänga i Manchester i Storbritannien sedan nya virusregler trätt i kraft.
Många barer har fått lov att stänga i Manchester i Storbritannien sedan nya virusregler trätt i kraft.
Foto: Jon Super/AP/TT
Tomma bord i Milano i Italien i onsdags.
Tomma bord i Milano i Italien i onsdags.
Foto: Luca Bruno/AP/TT

Utrikes

Efter debatten - nu spurtar Trump och Biden

USA:s president Donald Trump pratar med journalister ombord på presidentflyget Air Force One efter debatten i Tennessee.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med den sista tv-debatten i ryggen återstår bara en sak för USA:s väljare att göra: rösta.
Mellan de båda presidentkandidaterna finns en ideologisk avgrund.

De enorma skillnaderna blev tydliga i debatten, som var mer saklig än tidigare orddueller mellan president Donald Trump och utmanaren Joe Biden – men den saknade inte glöd.

När det gäller frågan som präglar alla väljares liv, kampen mot coronaviruspandemin, hävdade Trump att ett vaccin kommer inom veckor. Han skyllde de 220 000 döda i covid-19 på Kina.

– Det är inte mitt fel att det kom hit, det är Kinas fel, sade han.

– Vi lär oss att leva med det (viruset).

Joe Biden svarade bistert.

– Folk lär sig att dö med det.

Förtjänar Vita huset?

Den tidigare vicepresidenten och senatorn lade till att ingen som lett ett land där så många dött i en viruspandemi förtjänar att sitta kvar som president.

En annan fråga som engagerar många väljare är diskriminering och rasism. Demokraten Biden sade rakt ut att så kallad strukturell rasism finns i USA och måste adresseras. Republikanen Trump påstod att han är den president som gjort mest för svarta amerikaner, med undantag för Abraham Lincoln (som avskaffade slaveriet 1863).

Trump slog sig också för bröstet för ekonomin, han sade att börsen kommer att rusa respektive rasa beroende på om han vinner i presidentvalet eller inte. Och han attackerade Bidens klimatuttalande om att denne vill fasa ut oljeindustrin och göra USA klimatneutralt till 2050 som att motståndaren tänker "förstöra oljeindustrin". Den är viktig för arbetare i bland annat Texas, Ohio och Pennsylvania.

Just ekonomin fick Trump gott betyg för i en snabbmätning som nyhetskanalen CNN och opinionsinstitutet SSRS gjorde omedelbart efter debatten: 56 procent av de tillfrågade säger att Trump kommer att hantera den på bästa sätt jämfört med 44 procent för Biden.

Spurt i vågmästarstater

Debatten i stort vanns dock av Biden, enligt de tillfrågade. 53 procent korade honom till segrare, medan 39 procent tycker att den sittande presidenten vann.

Det är i linje med de nationella opinionssiffrorna, där Biden har ett stöd på 50,7 procent och Trump 42,8 procent. Men på grund av USA:s komplexa valsystem avgörs presidentvalet i själva verket i en handfull vågmästarstater och i dessa är opinionen betydligt jämnare.

Det är där de två presidentkandidaterna och deras närmaste nu kommer att spurta fram till valet. Kampanjevenemang, riktad tv-reklam och lokala utspel med udd är att vänta.

Redan under fredagen håller Donald Trump två politiska massmöten i vågmästarstaten Florida, ett i The Villages och ett i Pensacola. Temat är presidentens välkända slogan "Make America great again" (Gör Amerika stort igen). Joe Biden å sin sida talar om viruspandemin och ekonomisk återhämtning i sin hemstad Wilmington i Delaware.

Har redan röstat

För Trump kan det ses som en seger att debatten i Nashville i Tennessee blev mer saklig än den förra, då han avbröt Joe Biden ett 70-tal gånger. Det skapade irritation bland väljare i vågmästarstater som TT talat med, även hos Trumpanhängare som vill höra mer om sakpolitiken.

I det hårt coronavirusdrabbade USA har dock 48 miljoner människor redan post- eller förtidsröstat. Dessa är bortom räckhåll för både Joe Biden och Donald Trump.

Tina Magnergård-Bjers/TT

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hustrun Jill Biden efter debatten i Tennessee.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hustrun Jill Biden efter debatten i Tennessee.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Joe Biden och Donald Trump

Joe Biden, 77 år, är Demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är född i gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Om Biden vinner presidentvalet i november är han 78 år när han flyttar in i Vita huset. Det skulle göra honom till den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia.

Donald Trump, 74 år, är en republikansk affärsman och USA:s president sedan 2017. Han vann presidentvalet 2016 med vallöftet att göra Amerika stort igen.

Trump föddes i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Trump är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär.

FAKTA

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Republikanen Donald Trump har i nuläget stöd av 42,8 procent av amerikanerna och demokraten Joe Biden av 50,7 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater. Så här ser kandidaternas stöd i procent ut i dessa. Vågmästarstaternas antal elektorer finns inom parentes, för att vinna presidentvalet krävs stöd av minst 270 elektorer.

Florida (29): Trump: 46,8; Biden: 48,9

Pennsylvania (20): Trump: 44,6; Biden: 40.5

Ohio (18): Trump: 46,8; Biden: 46,2

Michigan (16): Trump: 42,6; Biden: 50,4

North Carolina (15): Trump: 46,9; Biden: 48,7

Arizona (11): Trump: 46,3; Biden: 49,5

Wisconsin (10): Trump: 44,7; Biden: 49,3

Presidentvalet hålls tisdagen den 3 november.

Källa: Real Clear Politics.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Utrikes

Misstänkt för 160 barnövergrepp gripen

En man som misstänks för flera fall av övergrepp mot barn i Tyskland har gripits i Frankrike. Arkivbild.
Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En man som misstänks för 160 fall av våldtäkter eller sexuella övergrepp mot barn i Tyskland har gripits i Frankrike.

122 utredningar pågår mot mannen, som är i 50-årsåldern och misstänks för att ha förgripit sig sin egen dotter och även på barn till en partner mellan år 2000 och 2014.

Den misstänkte, som är från Italien, greps förra fredagen i Rumersheim nära Strasbourg nära den tyska gränsen. Gripandet kom sedan en europeisk arresteringsorder utfärdats av Tyskland

Fransk polis kommer att lämna över den misstänkte till tyska myndigheter.

Utrikes

Sex punkter: Så gick debatten

En man i Seoul, Sydkorea, tittar på tv-sändningen från USA.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frågetecknen var många inför den sista debatten mellan presidentkandidaterna i USA. Så här gick det:

Möjligheten att stänga av presidentkandidaternas respektive mikrofon var omtalad. Greppet togs för att undvika en upprepning av den kaotiska första debatten, då kandidaterna (mest Trump) återkommande avbröt varandra. Kanske räckte knappens blotta närvaro – för nattens debatt blev betydligt lugnare. Eller så lyckades moderatorn Kristen Welker med bedriften att tygla de båda kandidaterna. "De höll faktiskt en riktig debatt", konstaterar CNN.

– Jag är den minst rasistiske personen i detta rum, sade president Donald Trump. Vilket fick en och annan att höja ögonbrynen, inte minst med tanke på att moderatorn Kristin Welker är svart.

Republikanen Trump drog också till med en attack mot vindkraft. Han hävdade att "de är extremt dyra, dödar alla fåglar", och att tillverkningen av dem släpper ut mer rök än fossilgas.

Trump valde som väntat att ta upp demokraten Joe Bidens son Hunters affärer i Ukraina. Moderatorn Kristin Welker frågade också Biden om det i efterhand var något i relationerna som var olämpliga, vilket tvingade Biden i försvarsställning när han nekade till att något oetiskt skett.

Några munskydd eller plexiglas syntes inte till, men ändå hägrade pandemin – ett av de viktigaste ämnena för väljarna – över debatten. Biden gick på offensiven och kritiserade Trumps tidigare påpekanden om att viruset skulle försvinna av sig själv. Trump försvarade sin insats, lyfte fram förhoppningarna om ett kommande vaccin och påpekade också att viruset finns i hela världen, och att ingen på förhand visste hur det skulle slå.

Båda kandidaterna fick avsluta med att föreställa sig vad de ville säga till alla som inte röstat på dem, om de stod som segrare och höll sitt installationstal. Trump valde att ta en sista chans att attackera sin motståndare. Biden sade å sin sida att han ville vara en president för hela USA:s folk, och att landets själ står på spel. Han lovade anständighet, ära, respekt, att behandla människor med värdighet, men kunde sedan inte hålla sig från att pika Trump:

– Ni har inte fått så mycket av det de senaste fyra åren.

Expertröster beskriver debatten som en av Donalds Trumps bästa, där han bland annat ifrågasatte varför Biden inte lyckats genomföra sina planer under sina åtta år som vicepresident. Han var också relativt lugn och effektiv i sina attacker. Biden å sin sida var mer av en visionär, och pratade mer om vad han faktiskt ville genomföra, men hade bitvis svårt att få till de riktigt träffsäkra avslutningarna.

Men måhända ett tecken i tiden är att många korar moderatorn till segrare. Det är bara andra gången som en svart kvinna leder en dylik debatt, och Kristen Welker får genomgående mycket höga betyg för sin insats.

Gustav Sjöholm/TT

Utrikes

"Brandgata" ska stoppa viruset i Wales

Boende i Cardiff Bay i Wales protesterar mot nedstängningar den 11 oktober. Från och med fredagseftermiddagen uppmanas över tre miljoner människor i Wales att stanna hemma så mycket det går för att stoppa coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Ben Birchall/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mat går bra – men inte kläder. Stormarknader får bara sälja det allra nödvändigaste när Wales inför en 17 dagar lång nedstängning som beskrivs som en brandgata för att bromsa coronavirusets framfart.
PREMIUM

En liten gångbro är det enda som skiljer Wales och England åt i Knighton. Den gamla gränsdragningen brukar inte göra sig särskilt påmind i vardagen – men sedan coronapandemin gjort sitt intåg i Storbritannien har den blivit allt mer påtaglig.

Regeringarna i London och den walesiska huvudstaden Cardiff har vid flera tillfällen infört olika regler för att bromsa smittspridningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL