Malmö

Delar av Malmö stadion behålls i nytt förslag

I planförslag B bevaras fotbollsplanen och löparbanorna på gamla Malmö stadion och omvandlas till friidrottsarena. Norr om den byggs en multiarena, och söder om en simhall. Här finns också en stor mängd lokaler för bland annat idrott, hälsa, rehabilitering och forskning.
Foto: Tengbom
Malmö
Malmö Två huvudspår finns nu framtagna för utvecklingen av stadionområdet. I ett av dem behålls delar av gamla Malmö stadion som friidrottsarena. I nästa vecka hamnar förslagen hos politikerna i stadsbyggnadsnämnden.
I scenario A har Multihallen klätts med boende för bland annat studenter. En helt ny friidrottsarena föreslås, med en simhall intill.
Foto: Tengbom

För drygt ett år sedan klubbade kommunfullmäktige planerna på de stora dragen kring hur stadionområdet ska utvecklas de kommande 30 åren. Nu har två tänkbara scenarier, kallade A och B, tagits fram av stadsbyggnadskontoret. De ska ge politikerna en bild av områdets fulla potential.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Klartecken för utbyggnad av stadionområdet

Nu står det klart att gamla stadion kan rivas och hela stadionområdet kan utvecklas, efter många års utredning. Arkivbild
Malmö
Malmö Fullmäktige klubbade plan för nytt idrottsmecka.

– Jag tycker att vi har en lovande inriktning för området som kan bli riktigt bra, inledde Simon Chrisander (L), kommunalråd för miljö och stadsbyggnad, med att framhålla när förslaget till planprogram för stadionområdet debatterades.

Han, precis som flera andra ledamöter, lyfte fram egna minnen – alla MFF-relaterade – från gamla stadion från 1958, som nu ska rivas – en avgörande del i förvandlingen av området.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Malmö FF ett stort steg närmare SM-guld

Malmös Adi Nalic jublar med Eric Larsson och Bonke Innocent efter 3-1-målet under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Malmö FF och IFK Göteborg på Eleda Stadion.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Malmö
Fotboll Efter en klar seger med 3-1 hemma mot IFK Göteborg gör Malmö FF ett ryck i toppstriden och sätter press på Häcken och IFK Norrköping som är närmast jagande.

Malmö FF fortsatte sin vana att göra tidiga ledningsmål även under söndagseftermiddagen. 1-0 kom i tredje minuten efter att Arnor Traustason gjorts ner i straffområdet och domare Victor Wolf blåst straff. Lagkapten Anders Christiansen gjorde inget misstag från elva meter och placerade bollen säkert i mål, vilket är mittfältarens nionde mål för säsongen.

IFK Göteborg blåste liv i matchen efter att Pontus Wernbloom kvitterat efter en förvirrad försvarssituation där målvakten Marko Johansson kom helt fel och lämnade målet vidöppet. Men sedan tog Malmö över. Ola Toivonen gjorde 2-1 innan första halvlek var slut och i den 63:e minuten nickade André Calisir in bollen i eget mål efter ett inlägg av Adi Nalic.

– Tyvärr fick vi en straff emot oss direkt och MFF får matchen dit de vill men jag tycker att vi gör det bra efteråt och börjar hitta rätt i vårt passningsspel och får vårt självförtroende tillbaka efter 1-1-målet. Men blir sedan lite naiva i vårt passningsspel. Det är bara att gratulera MFF till tre poäng, säger Göteborgs tränare Roland Nilsson.

Stabila och starka

Efter att ha tappat en tvåmålsledning senast borta mot Djurgården var det nog en del Malmöiter som nervöst väntade på slutsignalen, men den här gången var oron inte berättigad. Malmö kontrollerade tillställningen och tog hem tre poäng som nu innebär att man leder allsvenskan 10 poäng före Häcken, med en match mer spelad.

– Vi klarar att stänga matchen idag, vi har pratat om att det var dumt att kasta bort en match genom att inte vara mentalt med sista minuterna, sa Anders Christiansen till dplay direkt efter matchen.

Tränare Jon Dal Tomasson var nöjd när han klev upp på podiet för den efterföljande presskonferensen.

– Vi är stabila och starka idag och vi har ett bra teamwork. Vi har spelare som Ola och AC som visar karaktär och tar ansvar och många spelare som gör det fantastiskt. Ola är som ett fint rött vin säger han och skrattar.

Om Häcken vinner sin match mot Djurgården på onsdag är MFF:s försprång 7 poäng med 5 matcher kvar att spela. Men att guldet skulle vara klart vill Dal Tomasson inte veta av.

– Vi är Malmö, vi ska vinna guldet, men det avgörs först den 6 december och det är fullt fokus fram tills dess.

Anders Christiansen jublar med Erik Larsson och Sören Rieks efter det tidiga ledningsmålet.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Domare Victor Wolf ger August Erlingmark ett gult kort efter en ful tackling.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Jon Dal Tomasson var på gott humör på presskonferensen efter matchen och hyllade sina spelare och sa att Ola Toivonen åldras som ett fint rött vin.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Förr och nu

Sofielund - på sina håll en något befläckad stadsdel

Malmö
Förr och nu

I dag gör vi ett kort nedslag i stadsdelen Sofielund - ett av de områden i Malmö som nära nog helt undkom 1960- och 70-talens rivningsraseri och i mycket behållit sin sekelskiftskaraktär (från förra århundradet) och där bland annat några av stadens mera välkända tvätterier en gång legat.

På 1950- och 60-talen fanns ett tiotal kemtvättar eller kemiska tvättanstalter i Malmö. Det är i och för sig ungefär lika många som det finns i dag, men likväl är skillnaden stor eftersom de större av dessa även hade flera filialer, in- och utlämningsställen, runtom i staden.

Guldålder

Den här perioden var något av branschens guldålder. Störst var Metzéns och Pärs kemiska med vardera elva filialbutiker. Knappt hälften så många hade Gekås (inte att förväxla med Gekås i Ullared), Wangels och Åhlanders. Flera av företagen fanns med sina kontor och fabriker I Sofielund.

Annons från 1955 med Metzéns välbekanta varumärke, som inregistrerades redan 1907.

Metzéns färgeri & kemiska tvättanstalt, det äldsta inom sin bransch i Malmö, var först bland tvätterierna att flytta sin fabrik till Sofielund. Ångfärgeriet, som Eskil Metzén förvärvat år 1903 och som hade grundats av Carl Otto Murman redan 1850, låg från början och ända fram till 1910 vid Södra Förstadsgatan 18.

När Metzén då flyttade sin rörelse till en nyuppförd fabriksbyggnad vid Sofielundsgatan, senare Kopparbergsgatan, var det till ett område utanför stadens hank och stör. Men redan året därpå, således 1911, kom municipalsamhället Sofielundshusen att införlivas med Malmö.

Åhlanders fastighet vid Rosenlundsgatan i september 2020.
Foto: Bengt Liljenberg

Tvättanstalt

Åhlanders, som startade i Limhamn 1923 flyttade efter bara ett år där till Sofielund och Rosenlundsgatan 17. Och Pärs kemiska, vars rörelse inledningsvis låg vid Djäknegatan, skulle likaså från slutet av 1930-talet ha sin fabrik i Sofielund, närmare bestämt vid Idunsgatan 19. En annan kemisk tvättanstalt, som haft sin rörelse förlagd till området, var Sjöbergs tvätt och färgeri, Frejagatan 12, men på den adressen är idag alla spår av rörelsen sedan länge borta. Åtminstone alla synliga spår.

Kemtvätt brukar definieras som rengöring av textilier med andra vätskor än vatten. På 1930- talet började man kemtvätta med det idag förbjudna, giftiga men tvätteffektiva, medlet trikloretylen. Branschen växte och nya självständiga tvätterier kom till - i Malmö då bland annat ”Kemiska tvättanstalten Pär”.

På 1950-talet ersattes trikloretylenet av det inte lika giftiga, men ändå hälsovådliga och misstänkt cancerframkallande, perkloretylenet, vilket tog sig ner i grundvattnet. Med så småningom allt större fokus på miljöfrågorna infördes nya och striktare regler för kemtvättbranschen, som tidigare inte varit den mest miljövänliga.

Fasaden till f.d. Metzéns fabrik vid Kopparbergsgatan i september 2020. Foto: Bengt Liljenberg
Foto: Bengt Liljenberg

Tvingades slå igen

Något som på 1990-talet ledde till en sanering av branschen. Många kemtvättar fick slå igen. Det var dock inte enbart en följd av de nya reglerna, bl.a. om slutna system, utan berodde nog också på att man i hyreshusen nu mera allmänt hade fått egna tvättstugor och att det kommit tyger som gick att tvätta hemma. Där äldre läckande tvätterier har stått och där gifter från dessa, såsom perkloretylen, nått grundvattnet har den förorenade marken fått sanerats.

I Sofielund finns sådana platser, varifrån de numera avvecklade kemtvätterierna släppt ut miljöfarliga ämnen, men på ytan är alltjämt det mesta av stadsdelens pittoreska karaktär intakt.

Här i Åhlanders tidigare fabriksfastighet vid Rosenlundsgatan var under en tid innan konkursen i början av 2000-talet även ett in- och utlämningsställe för tvätt.
Foto: Bengt Liljenberg
Inte mindre välbekant för många är Pärs kemiskas varumärke- här i en annons från 1961.

Sport

Malmö FF besegrade Göteborg med 3-1

MALMÖ 202010256 Malmös Anders Bleg Christiansen (tv) jublar med Søren Rieks och Eric Larsson efter sitt 1-0-mål under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Malmö FF och IFK Göteborg på Eleda Stadion.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Malmö
FOTBOLL Malmö FF mötte IFK Göteborg på Eleda Stadion och Skånska Dagbladet var som vanligt på plats för att rapportera. Så här fortlöpte matchen minut för minut.

Minut 1: Och där var vi igång! IFK Göteborg börjar med avspark.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ryckte ut till bilbrand

Malmö
MALMÖ
PREMIUM

Polis och räddningstjänst larmades under söndagseftermiddagen till Åkerögatan på Rostorp. Detta sedan samtal inkommit om en brinnande bil.

Branden släcks och polisen upprättar en anmälan om skadegörelse genom brand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Malmö

Fängelse för kvinna som stal

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö Vid åtta tillfällen stal den 31-åriga kvinnan varor från olika butiker. Nu döms hon till fem månaders fängelse för stöld och ringa misshandel.

Den 31-åriga kvinnan stjäl för att finansiera sitt missbruk, vilket hon erkände under förhör. När hon greps hade hon stulit varor för tusentals kronor i olika butiker runt om i Malmö, bland annat på Triangeln.

Vid ett tillfälle stal hon också en väska från en bekant, i samband med att de skulle köpa narkotika. 31-åringen hävdade att väskan var hennes, och att hon försökte ta den. I samband med det blev kamraten riven av henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ny möteplats för digtala idéer och innovationer

En robot välkomnar mänskligheten till Goto 10 som öppnat i Slagthuset.
Foto: Stefan Persson
Malmö
Malmö I fredags öppnade Goto 10, Internetstiftelsens start- och mötesplats för internetrelaterade frågor, i Slagthuset. Här är det tänkt att idéer och innovation ska få en chans att växa kostnadsfritt.

2017 öppnades ett Goto 10 i Stockholm. Malmö är den första mötesplatsen som etablerats utanför huvudstaden.

– Att det blev just Malmö kändes givet. Här sjuder av aktivitet och stan rankas högt när det kommer till vilket stöd nystartade teknikföretag kan få. Och vi ser en fördel med flera universitet i regionen och närheten till kontinenten.Vi tror att när människor från olika bakgrunder och med olika kunskaper möts så växer idéer. säger Jannike Tillå, affärsområdes- och kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Bil fattade eld på Pildammsvägen

Malmö
Malmö

Plötsligt började bilen att brinna när föraren körde på Pildammsvägen på söndagsmorgonen. Föraren var tvungen att lämna bilen som då blockerade viss trafik.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde påbörja släckningsarbetet strax före klockan nio. Kort senare var elden släckt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL