Ekonomi

Corona har gett unga ekonomiska mardrömmar

Pandemin skapar ekonomiska mardrömmar hos unga. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Finns jobben kvar, vad händer om jag blir arbetslös och hur ska pengarna räcka? Coronapandemin har gett framför allt ungdomar ökad ekonomisk ångest, visar en ny Sifo-undersökning.
PREMIUM

Det har gått så fort – från ett välmående samhälle med förhållandevis gott om jobb och ljusa framtidsutsikter till arbetslöshet, konkurser och osäkerhet. Inte många har upplevt lika snabba kast tidigare som nu i år.

Frågan är vad detta gjort med oss, och hur vi ser på vår egen ekonomi. Swedbank och Sparbankerna har låtit Sifo fråga drygt 3 000 personer om sin syn på ekonomin nu jämfört med innan pandemin slog till.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tesla slår nya rekord – klår förväntningarna

Teslas delårsrapport för det tredje kvartalet slog förväntningarna. Arkivbild.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tesla klår förväntningarna och redovisar en nettovinst för femte kvartalet i rad.

Omsättningen ökade till rekordhöga 8,8 miljarder dollar, jämfört med 6,3 miljarder dollar motsvarande kvartal i fjol. Det var högre än de 8,4 miljarder dollar som analytikerna förutspådde, enligt data från Refinitiv, leverantör av finansiella marknadsdata.

Den här gången landade den justerade vinsten på 331 miljoner dollar, eller 0,76 dollar per aktie. I fjol var vinsten 143 miljoner dollar.

Trots coronapandemin håller biltillverkaren fast vid sin prognos att leverera en halv miljon fordon under 2020. Det betyder att Tesla förväntar sig att leverera mer än 181 600 fordon de kommande tre månaderna, vilket kan jämföras med rekordleveransen på 139 300 fordon under det tredje kvartalet.

Aktien, som stigit omkring 400 procent i år, steg mer än 4 procent i efterhandeln efter rapportens publicering.

Ekonomi

TV3 och Viaplay flyttar hem under svensk licens

Brexit får Nent Group att flytta hem till Sverige. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi TV3 och Viaplay flyttar hem till Sverige efter att ha sänt i över 30 år via Storbritannien. Det skriver Anders Jensen, vd för Nent Group, på Di Debatt .

TV-bolaget Nordic Entertainment Group, med bland annat Viaplay, TV3 och TV6 i portföljen, flyttar till Sverige vid årsskiftet. Flytten innebär bland annat att verksamheten hamnar under svensk tillsyn och att svenska regler kommer att tillämpas för reklamen i kanalerna. Ingen spritreklam och snävare reglering för spelreklamen.

“Efter över trettio år i Storbritannien kommer vi äntligen hem. I och med detta beslut blir vi den största kommersiella aktören i Norden och nu ska vi bygga vår internationella expansion med Sverige som bas. Vi ser fram emot att komma hem till våra rötter och bli en aktiv och ansvarstagande aktör i den svenska samhällsdebatten”, skriver vd Anders Jensen i en kommentar till TT.

Det var på nyårsafton 1987 som Jan Stenbeck lanserade Sveriges första kommersiella tv-kanal, TV3. Kanalen sände under brittisk licens via satellit från Storbritannien, för att kringgå de dåvarande svenska reglerna för TV-reklam.

Brexit uppges vara bakgrunden till flyttbeslutet, då bolaget bara tillåts att erbjuda tjänster inom EU från ett annat EU-land.

Rättad: I en tidigare version användes ett felaktigt bolagsnamn, bland annat i rubriken. Rätt namn är Viaplay.

Ekonomi

Nedåt på Wall Street

USA-börserna sjönk på onsdagen. Arkivbild.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

USA-börserna svajade upp och ner runt nollstrecket på onsdagen men landade slutligen på minus. Samtalen mellan representanthusets talman Nancy Pelosi och finansminister Steven Mnuchin om ett stimulanspaket gav inte något resultat, och det påverkade de luttrade investerarna negativt.

Till vinnarna hörde Snap inc, ägare till fotoappen Snapchat, som lämnade en stilig delårsrapport på tisdagen. Aktien rusade 28,7 procent.

Framgången drog med sig branschkollegor som Facebook, upp 4,2 procent, och Twitter som steg 8,1 procent.

Sämre gick det för strömningstjänsten Netflix som, i motsats till Snapchat, inte alls lyckats dra till sig nya kunder i en grad som marknaden gillade. Aktien sjönk 6,9 procent.

Dow Jones industriindex backade 0,4 procent, Nasdaqs kompositindex gick ned 0,3 procent och S&P 500 sjönk 0,2 procent.

Ekonomi

SJ:s vd om miljonförlusten: "Utmanande"

SJ gjorde en brakförlust under tredje kvartalet. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Svenskarnas resande är långt ifrån tillbaka på normala nivåer – och SJ gör en storförlust under tredje kvartalet.
– Vi har en utmanande ekonomisk situation, säger vd:n Monica Lingegård.
PREMIUM

Den statliga tågoperatören SJ redovisar en förlust före skatt på 289 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 198 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Den nytillträdda vd:n Monica Lingegård kallar det "en utmanande ekonomisk situation".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

SAS nyemission klar – men osäker framtid

SAS, med vd Rickard Gustafson, genomför just nu en stor rekapitalisering till följd av krisläget som uppstått i covid-19-pandemin. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS har lyckats få samtliga aktier tecknade i bolagets nyemission, med hjälp av den svenska och danska staten. Men även om räddningsplanen lyckas är det osäkert om det krävs mer skattepengar.
– Konkurrensen ökar, men trafiken lyfter inte, säger oberoende flyganalytikern Jan Ohlson.
PREMIUM

Cirka 84 procent av de erbjudna aktierna i SAS nyemission tecknas med stöd av teckningsrätter. Därtill har marknaden löst ytterligare 6,4 procent av de erbjudna aktierna i anmälningar utan teckningsrätter, uppger SAS i ett pressmeddelande.

Det innebär att SAS huvudägare, den svenska och danska staten, går in som garanter för cirka 9,5 procent av de erbjudna aktierna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Ekonomi

LO kan ompröva nej vid nya lasbud

LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Skulle det komma nya bud kan LO tänka sig att ompröva sitt nej till den överenskommelse om arbetsrätten som Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK enats om. Men tills vidare är det kamp i avtalsrörelsen och mot regeringens utredning som gäller, enligt LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
PREMIUM

– Toijerutredningen ska vi absolut inte ha. Det finns inte på kartan, säger Gideonsson till TT efter en träff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

LO var sist ut av Svenskt Näringsliv och PTK att bikta sig efter det att förhandlingarna de tre emellan slutade med ett nej från LO och ja från de två sistnämnda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

LO-ekonomer vill se rättviseskatt

LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi En skattereform värd namnet bör innehålla en rättviseskatt för dem som tjänar mest, markskatt, högre kapitalskatt och ett rejält skatteavdrag för "vanligt folk". Det anser LO-ekonomerna och Socialdemokraternas tankesmedja Tiden.
PREMIUM

I en gemensam rapport med titeln Skatta oss lyckliga – idéer för mer rättvisa skatter, för de fram förslag som de anser måste vara med i en skattereform.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och deras samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har lovat att genomföra en bred skattereform som har som syfte, bland ett av flera, att minska klyftorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ericsson undantag på negativ börs

Nedåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen backade på onsdagen och det breda OMXS-indexet stängde på minus 1,4 procent. Ericsson var ett lysande undantag i handelsdeppet.
PREMIUM

Börsen drogs ned av kursfall i bland annat klädjätten H&M, ned 2,2 procent, läkemedelskoncernen Astra Zeneca, minus 1,0 procent, och storbanken Nordea, ned 1,9 procent.

Dagen präglades av en flod av delårsrapporter bland annat från flera av storbolagen, varav många slog förväntningarna. Marknaden gav dock tummen ned till flera.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL