Lagfarter SkD

91 kvadratmeter stort hus i Sjöbo sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på adressen Kråkbacken 6 i Sjöbo är nu klar. Nya ägare blir Peter Malmros, 68, och Gabrielle Nauclér, 77, som köper fastigheten av Sten Åke Roland och Hellén Ljungdell. Det 91 kvadratmeter stora huset är byggt 1962. Ägarbytet gjordes i augusti 2020 och priset blev 1 675 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Blåklockevägen 35. Där blev priset för det 48 kvadratmeter stora huset 1 260 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Medborgarhuset stängdes

Medborgarhuset är stängt i alla fall fram till 18 november.
Foto: ARKIV
Eslöv
ESLÖV Från torsdagen stängdes Medborgarhuset och Eslövs kommuns andra möteslokaler på grund av de nya corona-restriktionerna.

Det är inte möjligt att boka Eslövs kommuns lokaler för möten, evenemang eller liknande så länge de skärpta råden från myndigheterna gäller.

Stängningen gäller i första hand till onsdagen den 18 november. Beroende på smittläget kan det komma att ändras.

Alla bokade arrangemang och möten under den aktuella perioden avbokas. Undantag är vissa politiska nämndsmöten som Eslövs kommun anser behöver genomföras ”ur demokratisk synvinkel”.

Nyheter

”Brons viktigaste roll är att öka integrationen”

Från och med 1 november är Linus Eriksson som ny vd för Öresundsbron. Foto: News Øresund - Mandus Örarbäck
Foto: Johan Wessman
Nyheter
ÖRESUND Att skapa en ännu mer integrerad Öresundsregion för både näringsliv, kultur och turism är brons viktigaste roll. Det menar Linus Eriksson som är Öresundsbrokonsortiets nya vd från och med den 1 november.
– Att få bli ansvarig för en del i den integration och tillväxt det kan ge för hela regionen var egentligen det avgörande argumentet till att jag tackade ja till jobbet.

Efter nästan sex år som trafikdirektör på Skånetrafiken tar Linus Eriksson nu över stafettpinnen som vd för Öresundsbrokonsortiet efter Caroline Ullman-Hammer. Att tacka ja till uppdraget var till en början inte självklart, men brons möjligheter att skapa fortsatt integration i regionen fick honom att tänka om.

– Öresundsbron har haft en fantastisk resa under de här 20 åren, och jag tror många skåningar och själlandsbor är väldigt stolta över bron och allt den har inneburit för regionen. Samtidigt inser jag att det är väldigt mycket kvar att göra och en stor potential kvar, säger Linus Eriksson som under många år som Malmöbo såg hur Öresundsbron påverkade både tillväxten och tilltron i staden.

Vill skapa ännu starkare band mellan ländernas näringsliv, kultur och turism.

Linus Eriksson jämför pendlandet över bron, som uppgår till runt 15 000 personer per dag, med att 38 000 personer åker in till Lund för att jobba varje dag.

– Det visar att det finns så mycket mer potential kvar i förbindelsen i att få till integration mellan länderna. Exempelvis genom att svenskar kan få arbete i Danmark och danskarna kan bo i Sverige eller konsumera och utnyttja valutaskillnaden. Att få bli ansvarig för en del i den integration och tillväxt det kan ge för hela regionen var egentligen det avgörande argumentet till att jag tackade ja till jobbet, berättar Linus Eriksson.

Linus Eriksson jämför pendlandet över bron, som uppgår till runt 15 000 personer per dag, med att 38 000 personer åker in till Lund för att jobba varje dag.
Foto: Johan Wessman

Han vill bygga vidare på Öresundsbrons vision om att vara brobyggare genom att skapa ännu starkare band mellan ländernas näringsliv, kultur och turism.

– Det anser jag vara brons viktigaste roll, säger han.

Hållbara transporter i fokus

En annan viktig dimension är hållbara transporter. Idag finns stora ambitioner om att göra hela Norden till ett nav för hållbart samhällsbygge. Även på regional nivå har hållbarhet kommit högt upp på agendan, bland annat genom Greater Copenhagens nya gröna charter. Linus Eriksson understryker hur viktigt det är att även Öresundsbron blir en del av den hållbara utvecklingen och fortsätter jobba för att kunna transportera både pendlare och gods på ett miljövänligt sätt. Men för det krävs fortsatta investeringar i infrastrukturen från både svensk och dansk sida.

– Vi kan inte längre leva på byggandet av Öresundsbron eller Citytunneln, där har vi hämtat hem nyttan och potentialen. För att kunna växa vidare behöver vi fortsätta att bygga bort flaskhalsarna på både svensk och dansk sida. Där är Danmark längre fram än Sverige tycker jag, då de satsat mycket på infrastrukturen på grund av byggandet av Fehmarn Bält-tunneln, säger han.

De svenska satsningarna på exempelvis fyra spår på järnvägen mellan Malmö och Lund anser han vara bra men den räcker inte. Sverige behöver fortsätta bygga ut järnvägen i Skåne för att klara av både regionala och nationella person- och godstransporter, menar han.

– Den insikten har jag med mig från Skånetrafiken, att vi både i Sverige och Danmark behöver se Öresundsregionen som en helhet och inte som två länder och ett uppdelat transportsystem. Skåningarna och själlandsborna rör sig gränslöst och så ska det vara.

Vill se coronakrisen som en möjlighet

Linus Eriksson tar över som vd för Öresundsbron i en minst sagt speciell tid. Både bron och Skånetrafiken har haft ett tufft halvår bakom sig på grund av coronapandemin, och reserestriktioner och tillfälliga gränskontroller präglar nu resandet över bron. Trots det vill Linus Eriksson försöka se coronakrisen som en möjlighet.

– Det är klart detta är en kris som påverkar oss alla, men samtidigt är det en möjlighet. Det kanske finns saker vi borde ha gjort men inte har gjort av olika skäl. Nu har vi möjlighet och vi tvingas se över hur vi jobbar. Så kanske kan corona påskynda processer som annars skulle tagit längre tid. Jag vill se det som något att ta avstamp i för att se hur vi ska jobba framöver, säger han.

Han lyfter samtidigt fram att utvecklingen för bron har naggats i kanten de senaste fem åren, genom bland annat gränskontroller som medfört längre restider.
Foto: Johan Wessman

Han lyfter samtidigt fram att utvecklingen för bron har naggats i kanten de senaste fem åren, genom bland annat gränskontroller som medfört längre restider. Som högsta chef för Skånetrafiken är han väl medveten om hur det har påverkat vardagen för tusentals pendlare. Därför har han också en förhoppning om att bron ska bli en så naturlig del av regionen att det blir enklare och enklare att resa och inte tvärtom, berättar han.

– Bron har blivit föremål för en del nationella beslut som vi ser påverkar regionen. Som en parallell skulle det vara otänkbart att mellan Stockholm och Uppsala då och då kräva passkontroll eller att man skulle gå av tåget – det finns inte. Nu råkar det vara två länder och då är det möjligt – men i ett tillväxtperspektiv och för integrationen är det viktigt att försöka se till att denna viktiga arbetsmarknadsregion fortsätter att utvecklas.

Från Malmö brandkår till Öresundsbron

Linus Eriksson blev skåning vid 11 års ålder då flytten gick från Skövde till Helsingborg. Där blev Danmark en naturlig del av vardagen, bland annat genom dansk tv och många turer över till Helsingör. Sedan bosatte han sig i Malmö där han också blev utbildad brandingenjör och så småningom började jobba på Malmö brandkår, som idag är Räddningstjänsten Syd. Där fick han även de första erfarenheterna av Öresundssamarbete.

– Jag började jobba på Malmö brandkår 1998, och 1999 lade vi ner ett jättejobb på att samordna räddningstjänsterna i Sverige och Danmark – för att kunna agera om det skulle ske en olycka på bron, berättar han.

Det var också på Malmö brandkår som Linus Erikssons idag 20 år långa karriär som chef tog sin början, då han blev chef för räddningstjänstverksamheten och sedan biträdande brandchef. 2009 gick han över till Banverket, som sedan blev Trafikverket, i rollen som chef för trafikledning och trafikinformation för väg och järnväg i södra Sverige. Därefter tillträdde han som trafikdirektör på Skånetrafiken.

Idag bor Linus Eriksson på en gård i Eslöv i mellersta Skåne tillsammans med Annika och fem barn, varav tre är hans egna och två är bonusbarn. Dessutom har de hästar och katter. Det är på gården han kopplar av efter jobbdagarna, gärna genom att dra på sig arbetsskorna och harva ridbanan.

Blir nu Öresundspendlare

När Linus Eriksson den 1 november blir vd för Öresundsbrokonsortiet innebär det även att hans tidigare pendling från gården i Eslöv till Skånetrafikens huvudkontor i Hässleholm nu byter riktning mot Köpenhamn. Och som Öresundspendlare är han fast besluten om att fortsätta ta tåget till jobbet. Tågresan är en tid på dygnet han värdesätter och använder till att jobba undan och kolla igenom mejlen.

– Jag ser fram emot att bli Öresundspendlare. Hela idén med förbindelsen är ju att det ska bli så enkelt som möjligt att pendla, så det är ju bra att vara en del av det för att se vad som kan göras bättre, säger Linus Eriksson.

– Dessutom vet jag vem jag ska ringa om det är tågproblem, säger han med ett skratt.

Bildtexter:

1.

2-4. Foto: News Øresund - Johan Wessman

Ekonomi

V står fast vid hot efter Löfvens nya besked

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Socialdemokraterna vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Men Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven kvarstår, uppger partiledaren Jonas Sjöstedt.

"Fack och arbetsgivare är helt enkelt bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden.", skriver statsministern på Facebook.

Det betyder att Socialdemokraterna inte vill gå vidare med den omtvistade las-utredningen.

"Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen.", uppger Stefan Löfven på sin Facebook.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger på en presskonferens att regeringen nu ska gå vidare med ett lagförslag som bygger på PTK:s och Svenskt Näringslivs uppgörelse.

Analysera noga

Huruvida Centern och Liberalerna är med på att nu köra på parternas överenskommelse, svarar inte Eva Nordmark direkt på. Inte heller hur LO:s ordförande Susanna Gideonsson ställt sig i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Nordmark berättar även att regeringen kommer att analysera de delar i SN/PTK-överenskommelsen som inbegriper a-kassa och omställning, där det förutsätts att staten skjuter till pengar.

– Vi kommer att analysera deras förslag noga och föra en dialog med dem, säger hon.

Misstroendehot kvarstår

Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven kvarstår, trots statsministerns besked i dag.

– Skulle Löfven gå vidare och köra över LO och påtvinga dem försämringar de inte vill ha, då har han inte längre stöd för att sitta kvar som statsminister, säger Sjöstedt till TT.

Enligt Jonas Sjöstedt är beskedet i dag att man inte går vidare med las-utredningen en delseger för alla som vill värna anställningstryggheten.

– Men vi har inte vunnit det här än. Nu måste LO kunna påverka det här, så att man får ett innehåll som man kan stödja, säger han.

– Det viktiga för oss nu är att man inte går vidare med PTK-avtalet och kör över LO. Nu måste man bromsa in och i stället prata med LO och lyssna, så att man kan få en bättre överenskommelse, säger Jonas Sjöstedt.

Sabuni säger nej

Men det säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni nej till. Hon välkomnar beskedet i dag men säger nej till att LO ska få göra ändringar i uppgörelsen i samtal med regeringen.

– Det är välkommet att regeringen äntligen sätter ned foten om vägen framåt. Nu har Svenskt Näringsliv och PTK kommit överens och flera förbund inom LO verkar ansluta sig till den överenskommelsen, och inkommer de med en begäran till regeringen så är vi beredda att jobba vidare på deras förslag, säger Sabuni.

– Däremot kommer vi inte öppna upp för att LO ska få det de misslyckats med i förhandlingarna genom samtal med regeringen, utan det som kommer in som en begäran är det vi kommer att utgå ifrån när vi formulerar en framtida reformerad arbetsrätt.

TT: Så LO kommer inte att ha några möjligheter att ändra på den överenskommelse som Svenskt Näringsliv och PTK kommit överens om?

– Det kommer de inte att kunna göra, utan det är det som ligger som vi kommer att arbeta med, säger Nyamko Sabuni.

Owe Nilsson/TT

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att partiet säger nej till las-utredningen.
Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att partiet säger nej till las-utredningen.
Foto: Jessica Gow/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Foto: Thommy Tengborg/TT

FAKTA

Fakta: Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna – i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L – beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas. Utredningen lades fram i juni och har följande innehåll:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller maximalt två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndsskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

Skurup

Clownskräck oroar kommunpolisen

Skurup
SKIVARP Kommunpolisen uppmanar Skivarpsbor att inte ta lagen i egna händer sedan någon utklädd till clown skrämt barn och ungdomar.

På onsdagskvällen spreds uppgifter i Facebookgrupper att någon utklädd till clown åkte runt i Skivarp och skrämde folk.

I flera inlägg framfördes hot och åsikter om att själv gå ut och jaga den skrämmande clownen.

”Ta den jäveln nu, kom igen Skivarpsbor”, ”jag har en hund jag vill testa skärpan på” var var några av inläggen.

Återhållsamhet

Stämningen i Skivarp bekymrar kommunpolis Mikael Svensson. Han uppmanar via SkD till besinning sedan han tagit del av rapporter från kommunens trygghetsvärdar.

”Det har varit en tuff och hätsk stämning i samhället efter att denna clown körts runt i en speciell A-traktor och skrämt barn och ungdomar. Sociala medier bubblar om förslag vad man ska göra med denna clown. Jag manar till återhållsamhet och kontakta polisen istället för att göra egen rättskipning”, skriver han.

Sluta!

Samtidigt uppmanar han de som tycker det är roligt att skrämmas att genast lägga undan clownkostymen.

”Jag vill också med anledning av stämningen i byn varna den/de personer som utsätter andra genom att skrämmas att omedelbart upphöra med denna aktivitet.”

Ekonomi

LO: Det här räcker inte

Marie Nilsson, ordförande för IF Metall. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Bra att utredningen slopas, men det räcker absolut inte för LO.
– Vi kräver naturligtvis att man inte rundar 1,4 miljoner LO-medlemmar, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

Att regeringen bestämt sig för att lägga politikernas utredningsförslag åt sidan och köra på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK, välkomnas på ett sätt av LO. Utredningen är sämre än parternas förslag, men LO är som bekant inte med på tåget. Samtliga 14 LO-förbund röstade bestämt nej till framför allt försämrat anställningsskydd.

– Det här räcker inte. Vi har enhälligt sagt nej till den överenskommelsen, den kan inte ligga till grund för kommande lagstiftning, säger Gideonsson.

TT: Vad sa du när den här frågan var uppe i verkställande utskottet? (S beslutande organ)

– Precis samma sak.

Enskilda förbund

Vad som nu händer är fortfarande oklart. Men LO har en pågående lönerörelse i gång där de enskilda förbunden kan påverka.

– Vi ligger i en avtalsrörelse, vi tar kampen där, och vi kommer naturligtvis på alla sätt och vis försöka påverka det arbete som kommer att fortsätta eftersom de väljer att gå vidare med den här lösningen, säger Gideonsson.

Flera enskilda LO-förbund är snabbt ute och välkomnar regeringens besked.

"Äntligen"

"Regeringens besked om las är välkommet. Den dåliga statliga utredningen skjuts äntligen i sank. IF Metall vill delta i samtal mellan politiken och parterna, för att vara med och påverka hur kommande lagstiftning utvecklas", skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i en kommentar.

Livs har ungefär samma uppfattning.

"Vi sa nej till Svenskt Näringslivs slutbud, men jag kan förstå att regeringen hellre går vidare med det som utgångspunkt", skriver Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Olle Lindström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Utrikes

Tre döda och flera skadade i knivattack i Nice

Utrikes
Utrikes

Tre personer har dödats och flera har skadats i en befarad terroristattack nära katedralen Notre-Dame i Nice, rapporterar franska medier med hänvisning till lokal polis.

Enligt en poliskälla ska en kvinna ha fått halsen avskuren, vilket även Marine Le Pen, ledare för det oppositionella ytterhögerpartiet Nationell samling, uppger till reportrar i Paris.

Inrikesminister Gérald Darmanin bekräftar att en polisoperation pågår i Nice.

"Undvik området och följ instruktionerna", skriver han på Twitter och uppger att inrikesdepartementet nu håller krismöte.

Borgmästaren i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att det finns tecken på att det rör sig om en terroristattack och att en person har gripits.

Lokal debatt SkD

”Evidens i stället för politiskt tyckande”

En kvinna med munskydd.
Foto: Magnus Andersson/TT
Lokal debatt SkD
Sjöbo
LOKAL DEBATT Svar på insändaren ”Passivt agerande av styret” av Maria Larsson, Andre af Geijerstam och Kent Borgström från Sverigedemokraterna Sjöbo den 28 oktober:

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Det är de medarbetare inom Sjöbo kommun, Region Skåne, Smittskydd och Folkhälsomyndigheten som har kunskap och kompetens, som också ska fatta besluten om vilka åtgärder som införas. Det är de som är experterna och kan bedöma vilka åtgärder som har effekt och inte skapar nya problem.

Ni skriver i er insändare att ni fått kalla handen. Min mening är att vi i stället väljer att lyssna på dem som faktiskt har kompetensen i dessa frågor. Vi har aldrig och kommer aldrig att vara beredda på att offra någon på grund av politiskt tyckande.

I situationer som dessa är politikens uppgift att låta experterna göra sitt jobb. Det är inte politikens uppgift att komma med egna förslag hur smittspridning ska förhindras.

Däremot är det vår uppgift, precis som för alla andra, att följa myndigheternas råd och rekommendationer.

Magnus Weberg (M), Kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo kommun.

Ekonomi

Allt fler svenskar ratar kontanter

Användandet av kontanter minskar stadigt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kontantanvändandet i Sverige är nu nere på den lägsta nivån någonsin. Mindre än en tiondel av alla betalningar sker med kontanter, enligt en undersökning gjord av Riksbanken. I år har 50 procent av svenskarna använt kontanter de senaste 30 dagarna jämfört med 93 procent 2012. I stället ökar andelen Swishbetalningar och tre av fyra svenskar uppges ha betalat med Swish under en 30-dagarsperiod.

"Under coronapandemin har svenska folket valt att betala mer med kort eller Swish i stället för med kontanter. Även äldre personer har börjat swisha mer under pandemin", skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL