Inrikes

Tre döda i singelolycka i Svedala

Bärgare, räddningsresurser och polis på plats på länsväg 832 mellan Skabersjöby och Torup öster om Malmö efter att en bil kört av vägen och in i ett träd på torsdagskvällen. Tre personer fanns i bilen vid olyckstillfället.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

De tre personer som skadades svårt i samband med en trafikolycka utanför Svedala under torsdagskvällen har omkommit, uppger polisen för TT. Det rör sig om en tolvårig pojke samt en 22-årig kvinna och en 21-årig man. Anhöriga är underrättade, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom strax innan klockan 19.30 på torsdagen, då en personbil kolliderat med ett träd utanför Skabersjöby i Svedala kommun.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga garantier när militära samarbeten utökas

En finsk stridsgrupp förstärker den svenska brigaden vid arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten 2019. Arkivbild
Foto: Naina Helen Jåma
Inrikes
Inrikes Sverige lovar hjälpa sina nordiska grannar om de blir angripna. Men det är inte samma sak som en försvarsgaranti.
Utan försvarsgarantier blir det svårare att fördjupa de militära samarbetena, menar en försvarsexpert.

Det säkerhetspolitiska läget har försämrats och ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, skriver regeringen i försvarspropositionen som presenterades för en dryg vecka sedan.

Därför ska försvaret fortsatt förstärkas, samtidigt som de militära samarbetena med Finland, Norge, Danmark, Storbritannien, USA och Nato fördjupas ytterligare.

Det militära samarbetet mellan Finland och Sverige har tagit stora steg sedan 2014. Det handlar inte bara om gemensamma övningar. Till exempel har en svensk-finsk marin stridsgrupp satts upp och möjligheter att använda varandras marin- och flygbaser förbättrats. Gemensam planläggning för att kunna agera militärt tillsammans, även i kris och krig, pågår.

Nyligen trädde en lag i kraft som gör att regeringen snabbt kan fatta beslut om att sätta in svenska väpnade styrkor för att bistå Finland med att hindra kränkningar av finskt territorium eller begära liknande finsk hjälp. Att skicka väpnade svenska styrkor för att bistå Finland i krig måste dock fortfarande godkännas av riksdagen först.

I försvarspropositionen står att regeringen på längre sikt avser att se över möjligheterna att förbereda vissa svenska markförband att kunna verka i Finland vid krigsfara eller krig.

Vill utvidga samarbetet

Nytt jämfört med förra försvarspropositionen från 2014 är även att regeringen också vill samordna operationsplanering med Natoländerna Norge, Danmark, Storbritannien och USA.

Dörren öppnas också för att, likt samarbetet med Finland, ändra lagen så att regeringen får lov att fatta snabba beslut om att ge eller ta emot stöd från de länderna, utan att gå via riksdagen.

"Detta är dock något som måste utredas närmare. Regeringen kan komma att återkomma till frågan", står det i försvarspropositionen.

Men försvarssamarbetena "omfattar inte några ömsesidigt bindande försvarsförpliktelser", skriver regeringen. Det gör inte heller Sveriges solidaritetsdeklaration från 2009. I den utlovas att Sverige inte kommer att förhålla sig passivt om ett angrepp skulle drabba ett annat EU-medlemsland eller nordiskt land. Vad det innebär i form av stöd från Sverige är dock inte preciserat.

På frågan om gränsen för Sveriges allt djupare militära samarbeten går innan försvarsförpliktelser svarar försvarsminister Peter Hultqvist (S) att "vi planerar inte för ömsesidiga försvarsgarantier."

Skapar problem

Jacob Westberg, universitetslektor på Försvarshögskolan, pekar på att det skapar problem för länderna när de militära samarbetena ska fördjupas ytterligare.

– Det blir svårt för de militära högkvarteren att planera för resurser som man inte hundra procent kan räkna med, säger han.

Än mer problematiskt kan det bli om ett samarbetsland ingår i Nato. Sverige, Finland och Natolandet Norge skrev i september under en avsiktsförklaring om att kunna genomföra koordinerade militära operationer i kris och konflikt.

– Norge måste främst se till sina skyldigheter gentemot Nato, vilket även framhölls från norsk sida, säger Westberg.

Enligt den svenska regeringen så kan ett möjligt resultat av de tre ländernas avsiktsförklaringen bli koordinerad operationsplanering för geografiska områden i norra delarna av Norden.

Westberg är en förespråkare för att kröna det finsk-svenska försvarssamarbetet med en bindande försvarsförpliktelse. Han tror att det finns ett växande intresse för det i Finland.

– Även från Finlands sida har man en ökad insikt om att landet har svårt att klara sig på egen hand, säger han.

"Viktigt signalvärde"

Westberg betonar också vikten av att man kommunicerar till befolkningen att ett angrepp mot ett land kan komma att betraktas som ett angrepp mot båda.

– Ett försvarsavtal har ett oerhört viktigt signalvärde, säger han.

En tanke med Sveriges militära samarbete är att höja tröskeln för Ryssland att ta beslutet att försöka besätta delar av Sverige, eller till exempel Finland, om en konflikt uppstår i Östersjöområdet.

– Om det ska vara krigsavhållande så måste det också vara trovärdigt i Rysslands ögon, säger Westberg.

– Om man på svensk sida inte ens är villig att förbinda sig på pappret ordentligt, då finns det en kostnad i form av trovärdigheten.

Ett argument för att Sverige inte ska ingå försvarsförpliktelser genom Natomedlemskap eller med USA är det skulle kunna öka spänningarna i Östersjöområdet. Men i försvarspropositionen planeras ändå för att kunna ta emot militärt stöd från väst.

– Exakt vad vi har för avtal med USA är ju inte känt. Det som är känt är att vi har saker som övningar och samarbete om den militära styrkeproduktionen. Vi har inga offentliga förpliktelser från USA:s sida i form av säkerhetsgarantier, säger Westberg.

Peter Wallberg/TT

Jacob Westberg, universitetslektor på Försvarshögskolan, anser att bindande försvarsavtal har ett oerhört viktigt signalvärde. Arkivbild
Jacob Westberg, universitetslektor på Försvarshögskolan, anser att bindande försvarsavtal har ett oerhört viktigt signalvärde. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Ur försvarspropositionen

Det säkerhetspolitiska läget i närområdet och i Europa har försämrats

Sverige blir oundvikligen påverkat om konflikt eller krig uppstår i närområdet

I en sådan situation kan ett väpnat angrepp inte uteslutas

En större konflikt kan inledas med ett angrepp på Sverige

Syftet kan vara att hindra att Sverige direkt eller indirekt bistår annan part i konflikten

Sverige behöver inte vara huvudmålet för angriparen

Sverige ska enskilt eller tillsammans med andra kunna försvara Sverige mot väpnat angrepp

Sverige kommer inte förhålla sig passivt om katastrof eller ett angrepp drabbar annat EU-land eller nordiskt land

Källa: TT

Inrikes

Pappa stoppades från att gifta bort döttrar

UD, tillsammans med socialtjänsten i Växjö, hjälpte en mor och två döttrar hem från Irak där döttrarna skulle giftas bort. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Inrikes
Inrikes En pappa tog med sig familjen till Irak för att gifta bort sina tonårsdöttrar. Men planerna stoppades av svenska myndigheter som hjälpte modern och döttrarna tillbaka till Sverige.

Det var i december 2019 som pappan åkte med sin hustru och döttrarna, nu 14 och 16 år gamla, till Irak, skriver Smålandsposten . Planen var att i januari i år gifta bort den äldre dottern med en man. Även lillasystern skulle giftas bort, enligt socialtjänsten i Växjö, som varit delaktig i återförandet.

Mamman och barnen hölls inlåsta under resan och ska också ha misshandlats. Med hjälp av socialtjänsten och utrikesdepartementet lyckades mamman och döttrarna till slut fly och återvända till Sverige där de nu placerats på en skyddad adress. Även pappan har återvänt till Sverige vilket gjort att ett tillfälligt utreseförbud utfärdats för de två flickorna.

– Vi har jobbat för att få hem flickorna och mamman. När pappan kom hem blev det tydligt att det här inte kommer att gå bra, säger Per Sandberg, förvaltningschef för arbete och välfärd i Växjö kommun, till Smålandsposten.

Reseförbudet har kunnat utfärdas tack vare en ny lag som ska hindra att barn förs utomlands för att könsstympas eller giftas bort.

– Det ger oss ett utrymme att kunna agera och hjälpa familjen och barnen i det här fallet, säger Per Sandberg till tidningen.

Enligt Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld ska totalt 48 personer ha blivit bortförda eller kvarhållna i ett annat land från juni till september i år, vilket Kvällsposten tidigare berättat. Av dem var 41 barn.

Inrikes

Löfven: Busa inte runt på Halloween

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Halloween infaller nästa helg. Nu vädjar statsminister Stefan Löfven (S) till "alla godissugna små monster" att ställa in dörrknackandet.
"Även små spöken måste hålla avstånd", skriver han på Instagram.

Halloween kan inte "firas som vanligt" med tanke på risken för ökad smittspridning när barn går från dörr till dörr. Budskapet kommer från statsminister Löfven i ett inlägg på Instagram.

"Därför vill jag uppmana alla godissugna små monster att inte busa runt denna halloween, utan stanna hemma. Och alla föräldrar – köp godis till era barn. Det är bättre än att de frestas att gå runt och köra bus eller godis. Även små spöken måste hålla avstånd och tvätta händerna", skriver Löfven.

Slutfestat

Statsministern har tidigare i veckan rutit ifrån ordentligt mot vuxna som trängts på dansgolv under pandemin, och regeringen har förbjudit offentliga danstillställningar med fler än 50 personer.

– Det får vara slutfestat nu, sade Löfven i samband med att beslutet presenterades.

"Se en skräckfilm"

Nu riktar sig Löfven till dem som planerar att besöka en hemmafest under halloween, och tipsar även om alternativ.

"Avstå halloween-fester och maskerader, stanna hemma och se en skräckfilm med din familj i stället. Det finns ingen vampyr- eller zombiedräkt som skyddar mot coronaviruset. Om du smittas på en trång hemmafest kan du några dagar senare oavsiktligt smitta någon som blir allvarligt sjuk", skriver Löfven i inlägget.

Statsministern avslutar inlägget med att konstatera att regeringen kan tvingas införa ytterligare restriktioner, men att han hoppas att det inte ska behövas.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Halloween

Halloween – egentligen All Hallow's Evening – är namnet på allhelgonaafton den 31 oktober i anglosaxiska länder.

Högtiden som började firas av de forntida britannerna var ursprungligen ett sätt att fira sommarens slut och det nya årets början.

Högtiden, som främst förknippas med USA, är numera lekfull och använder sig av flera tydliga symboler som skelett och dödskallar. Det är också vanligt att barn knackar dörr med hot om att busa om de inte får godis.

Intresset för Halloween ökade snabbt i Sverige under 1990-talet.

Källa: NE

Inrikes

Skåne kan behålla publiktaket på 50

Länsöverdirektör Ola Melin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen har höjt gränsen för hur många som får sitta i publiken på kultur- och idrottsevenemang från 50 till 300 personer. Men länsstyrelsen i Skåne diskuterar om gränsen ska behållas på lokal nivå.

Från och med den 1 november får kultur- och idrottsarrangörer ta emot 300 personer i publiken, under förutsättning att sällskapen på högst två personer sitter med minst en meters avstånd till nästa sällskap, sedan regeringen nyligen lättade på reglerna.

Gränsen faller inom ordningslagen, och är tvingande till skillnad från rekommendationer som är frivilliga att följa. Länsstyrelsen i Skåne överväger nu huruvida den ska besluta om ett lokalt undantag från höjningen, och i stället behålla den nuvarande gränsen på 50 personer.

– Vi följer hela tiden smittskyddets rekommendationer. Med det sagt ser vi lite oroväckande på att antalet inlagda på sjukhus har ökat rätt markant i Skåne under de senaste dagarna, även på intensivvårdsavdelningarna har fler platser tagits i anspråk på relativt kort tid, säger länsöverdirektör Ola Melin.

Olika lagstiftning

Melin poängterar att det ännu inte har fattats ett beslut, som kan komma i slutet av nästa vecka, och att det är regionens smittskyddsläkare som har den avgörande kompetensen i frågan.

– Jag har den största förståelsen för de stackars arrangörernas situation. Jag tycker själv att det är oerhört tråkigt att inte kunna gå på en konsert eller match, säger Melin.

– Sedan kan jag förstå ur ett Skåneperspektiv att många tycker att det är ologiskt att en krog på Lilla torg i Malmö kan ha 100 gäster som umgås och har trevligt och är väldigt är nära varandra, och att teatern intill inte kan ha fler än 50 i en salong. Jag håller med om det, det handlar i grunden om att vi har olika lagstiftning för det ena och det andra.

"Frågeställning kan komma upp"

TT: Finns risk för att arrangörer flyttar evenemang till närliggande län för att kringgå ett lokalt förbud?

– Tanken har inte slagit mig, men så kan det vara. Alla länsstyrelser jobbar genom ett nationellt samordningskansli i den här frågan. Det är absolut en frågeställning som kan komma upp, säger Melin.

Region Skåne har redan beslutat att den inte kommer att tillåta fler än 50 personer i publiken på Malmö opera och Malmö dansteater som ägs av regionen, med hänvisning till smittläget.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Man knivskuren på centralstationen i Göteborg

Polisen har spärrat av delar av centralstationen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern knivskars på centralstationen i Göteborg på lördagen. Knivskärningen inträffade i anslutning till en utgång från stationen vid 13.30-tiden.

– Vi var där ganska snabbt, ambulanspersonalen har jobbat med den här mannen på platsen och han har förts till sjukhus, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

Mannen skars i ben och rygg. Enligt polisen ska han ha varit talbar men skadorna är i övrigt okända.

Delar av centralstationen spärrades av under cirka två timmar. Det blev dock ingen större påverkan på trafiken.

Polisen försöker nu ta reda på vem eller vilka som har knivskurit mannen. Ingen har gripits.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

Vintern är här – rejält med snö att vänta

Det blir mycket snö i Norrbottens inland i helgen. Men boende i södra delarna av Sverige får vänta på vintern, enligt SMHI. Arkivbild.
Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT
Inrikes
Inrikes Vintern har nu formellt anlänt i stora delar av norra Sverige. Och mer vinter blir det.
SMHI klass 1-varnar för rejält snöfall i Norrbotten – och bilister i Jämtland och Västernorrland bör se upp för ishalka.

Från Treriksröset i norr till Åre i söder är det nu meteorologisk vinter – det innebär att dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller lägre i minst fem dygn.

På SMHI:s årstidskarta täcks hela Norrbotten av den mörkblå färg som symboliserar vintern, och även i delar av Västerbotten har det varit kyligt i veckan.

– Vi hade säsongens lägstanotering i temperatur fredag morgon. Då var det minus 17,8 grader i Vilhelmina, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Förra veckan kom säsongens första riktiga snöfall i Sverige. I helgen fortsätter det att snöa i norra Norrland – och det med besked.

– Det kan bli större mängder snö i Norrbottens läns inland, säger Sofia Söderberg.

Varning för ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall från söndag eftermiddag fram till natten mot måndag i Norrbottens läns inland. Det kan bli runt 5-15 centimeter snö, främst i de västra delarna.

Den som ska ge sig ut på vägarna redan under söndagsmorgonen och förmiddagen i de mellersta delarna av landet bör ta det försiktigt.

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka i delar av Västernorrlands län och Jämtlands län, där regn kan falla på kalla vägar.

Solglimt på öarna

I söder däremot fortsätter det att vara relativt milt.

– Det är molnigt, tidvis regn och kan vara lite disigt. I Östersjölandskapen, främst på Öland, Gotland och längs kusten kan det bli någon solglimt, säger Sofia Söderberg.

TT: När kommer vintern till Svealand och Götaland?

– Det får man vänta på ett tag till. Det är är fortsatt milt de närmaste dygnen, och ingen direkt kyla på ingång.

Klara Stefansson/TT

Inrikes

Expert: Tre viktiga tips inför högskoleprovet

Sophie Terstad Ollén, 30 år från Eskilstuna, arbetar som barnläkare. Hon är en av dem som lyckats få 2,0 på högskoleprovet, inte bara en utan två gånger.
Foto: Privat
Inrikes
Inrikes Mindre än ett dygn kvar till högskoleprovet. Känner du paniken stiga i takt med den tickande klockan?
Sophie Terstad Ollén har fått maxresultatet 2,0 två gånger om och har även skrivit en bok med tips på hur du bäst klarar provet. Här är hennes råd till alla sista minuten-pluggare.
PREMIUM

– Man kan ändå hinna förbereda sig något, även om det bara är en dag kvar. Det är bättre än inget, säger Sophie Terstad Ollén på telefon från hemstaden Eskilstuna.

Hela fyra gånger har hon skrivit högskoleprovet, varav två gånger med det allra högsta resultatet: 2,0. Med sina kunskaper i rockärmen har Sophie Terstad Ollén, tillsammans med sin man David Terstad, skrivit boken "Så får du bättre resultat på högskoleprovet" – och även undervisat i högskoleprovskurser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Allt fler får cannabisläkemedel på recept

Sativex, ett receptbelagt läkemedel baserat på cannabis. Arkivbild.
Foto: Luis Hidalgo/AP/TT
Inrikes
Inrikes Förskrivningen av cannabisläkemedlet Sativex har nästan fyrdubblats på senare år, visar statistik från Socialstyrelsen. Sativex ges till MS-patienter för att lindra muskelspasmer och spänningar när andra läkemedel inte fungerar.
PREMIUM

Munhålesprayen Sativex, som produceras av det spanska läkemedelsbolaget Almirall, godkändes i Sverige i januari 2012. Läkemedlet används i behandlingen av patienter med sjukdomen multipel skleros (MS) som angriper det centrala nervsystemet, och ges till patienter för att lindra spasticitet när andra läkemedel inte fungerar tillräckligt bra.

Mer än hälften av alla MS-patienter drabbas av spasticitet, som ger krampartad spänning i muskler och ofrivilliga muskelsammandragningar, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL