Utrikes

Riksrättsprocess mot Perus president inledd

Perus president Martín Vizcarra.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Riksrättsprocessen mot Perus president Martín Vizcarra har inletts. Han anklagas bland annat för att ha försökt hindra en utredning av kritiserade regeringskontrakt med en sångare.

Kongressens sammanträde öppnades på fredagen av talmannen Manuel Marino, som i fall av Vizcarras avsättande tar över presidentposten. Vizcarra har tidigare anklagat talmannen för att ligga bakom en konspiration för att få honom avsatt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tongivande oppositionell flyr Venezuela

Den tongivande venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López lämnar landet. Arkivbild.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den tongivande venezuelanske oppositionspolitikern Leopoldo López har lämnat den spanska ambassadörens residens i Caracas för att fly Venezuela, uppger flera källor med insyn.

Enligt källorna ska López, i likhet med flera andra oppositionella, ha tagit sikte mot konservativt styrda Colombia.

López fängslades 2014 efter att ha lett protester mot Venezuelas president Nicolás Maduro. 2017 omvandlades påföljden till husarrest, och från sitt hem agerade López mentor åt den yngre partikollegan Juan Guaidó.

När Guaidó våren 2019 uppmanade militären att revoltera mot Maduro fanns López vid hans sida under gatuprotesterna. Sedan försöket att störta Maduro misslyckats sökte López först skydd hos den chilenska ambassaden, varifrån han flyttade till det spanska ambassadörsresidenset.

Det är oklart om López redan ankommit Colombia.

Utrikes

Djurlivet i Sydamerika hotas av skogsbränder

En kraftig skogsbrand i våtmarksområdet Pantanal i Brasilien i september. Arkivbild
Foto: Andre Penner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftiga bränder i vidsträckta skogs- och våtmarksområden i Sydamerika hotar djurlivet och den unika biologiska mångfalden. Bränderna har skjutit fart av en längre tids extrem torka och starka vindar. Men även omfattande skogsskövling ligger bakom.

Bränderna sträcker sig över ett område som omfattar Argentina, Brasilien, Bolivia och Paraguay. I Pantanal, världens största våtmarksområde som omfattar uppemot 200 000 kvadratkilometer, har situationen förvärrats av torkan som är den värsta på 47 år. Men bränderna underblåses också av höga temperaturer, kraftiga vindar och skog som bränns ner för att få fram odlingsbar mark.

– Det har blivit en dramatisk ökning av bränder. I Argentina har de ökat med omkring 170 procent, det är väldigt allvarligt, säger Elisabeth Mohle, miljöpolitisk forskare vid universitetet Universidad Nacional de San Martín i Argentina.

Tjock dimma

I Paraguay har bränderna ökat med 46 procent i år, uppger myndigheterna i landet. Huvudstaden Asunción och flera städer i nordvästra Argentina och Brasilien har i dagar och veckor varit täckta av en tjock dimma till följd av de intensiva bränderna.

Även floderna har drabbats hårt. Vattennivån i Paranáfloden, som har sitt ursprung i Brasilien och mynnar ut i Atlanten mellan Uruguay och Argentina, är den lägsta sedan 1970. I Rosario i östra Argentina var vattennivån i Paranáfloden nere på 80 centimeter i augusti, i stället för 3–4 meter som brukligt den tiden på året.

Djurarter hotas

Den extrema torkan och de kraftiga bränderna utgör ett hot mot den biologiska mångfalden i de drabbade områdena, enligt experter. I Paranádeltat i centrala Argentina, som är hem för bland annat jaguarer och andra kattdjur, har tiotusentals hektar våtmark förötts av bränderna till en "öken av aska".

– Reptiler, flyttfåglar, små däggdjur och sköldpaddor har dött, säger Cesar Massi, naturforskare i provinsen Santa Fe i Argentina.

Bränner skog

Situationen har förvärrats av att jordägare i de berörda länderna bränner ner skog för att få mer mark till förfogande. I norra Argentina har ett område dubbelt så stort som huvudstaden Buenos Aires avskogats mellan den 15 mars och 30 september, uppger Greenpeace.

Argentinas regering har anklagat djuruppfödare för att anlägga bränder för att skapa mer betesmark i Paranádeltat. Enligt miljöorganisationer saknas nödvändiga medel från myndigheter för att få stopp på skogsskövlingen.

Skogsbränderna i Sydamerika hotar djurlivet. Här en jaguar i våtmarkerna i brasilianska delen av Pantanal. Arkivbild
Skogsbränderna i Sydamerika hotar djurlivet. Här en jaguar i våtmarkerna i brasilianska delen av Pantanal. Arkivbild
Foto: Andre Penner/AP/TT

FAKTA

Fakta: Pantanal

Världens största våtmarksområde.

Sträcker sig från Brasilien in i Paraguay och Bolivia.

Huvuddelen är belägen i delstaterna Mato Grosso do Sul och Mato Grosso i Brasilien.

Är ett av Sydamerikas viltrikaste områden.

Upptogs år 2000 på UNESCO:s världsarvslista.

Källa: AFP, NE

Utrikes

Mördargetingarna spårade: "Ska döda dem"

Med hjälp av tandtråd knyts en radiosändare fast runt mördargetingens midja.
Foto: Karla Salp/WSDA/handout/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mördargetingarna har satt skräck i USA sedan de hittades i maj. Nu har för första gången ett bo upptäckts, sedan infångade exemplar utrustats med radiosändare.

De första exemplaren på amerikansk mark upptäcktes i delstaten Washington i december 2019, rapporterar The New York Times .

Sedan dess har de asiatiska jättebålgetingarna blivit en medial följetong i USA.

Med ett vingspann på upp till åtta centimeter, och en fem centimeter lång kropp, är den asiatiska jättebålgetingen världens största getingsort.

I folkmun har insekterna kommit att kallas mördargetingar. Och de gör skäl för öknamnet.

Biter av huvuden

Att jättebålgetingarna, som härstammar från Östasien, årligen dödar upp till 50 personer i Japan har väckt viss oro. Men när getingarna kallas mördare åsyftas deras främsta offer: honungsbin.

Jättebålgetingarna biter bokstavligt talat huvudena av honungsbin, rapporterar nyhetsbyrån AFP. En mindre grupp getingar kan ödelägga en koloni på bara några timmar.

Därefter ockuperar de binas bo där de lever gott på honung och larver, tills resurserna är slut och mördargetingarna drar vidare för att härja nästa koloni.

Under flera månader har Washingtons lokala lantbruksmyndighet förgäves försökt spåra jättebålgetingarna.

"Om den lyckas etablera sig kommer denna geting att ha negativ inverkan på miljön, ekonomin och folkhälsan i Washington", skriver myndigheten på sin särskilda informationssajt om den invasiva arten.

Jakten gav resultat

Nu har getingjakten slutligen gett resultat.

Med hjälp av en ny typ av fälla kunde entomologer tidigare i veckan fånga tre levande mördargetingar.

Kring de infångade insekternas midjor knöts minimala radiosändare fast. Genom dessa kunde myndighetens anställda följa mördargetingarnas väg hem till boet ‒ gömt i en hålighet i ett träd ‒ det första som hittats på amerikansk mark.

– Mina damer och herrar, vi gjorde det, deklarerade lantbruksmyndighetens talesperson Karla Salp triumferande, rapporterar Deutsche Welle .

Nu ska myndigheterna i Washington göra mot mördargetingarna vad mördargetingarna gör mot bina.

– Vi ska döda dem, säger entomologen Sven-Erik Spichiger.

Ivar Andersen/TT

Utrikes

Kabul: Minst tio döda vid utbildningscenter

En man får vård efter självmordsattacken mot utbildningscentret i Kabul.
Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT
Utrikes
Utrikes Närmare 20 personer har dödats och runt 60 skadats i samband med en självmordsattack nära ett utbildningscenter i Afghanistans huvudstad Kabul, uppger landets inrikesdepartement.

Terrorgruppen IS har tagit på sig självmordsattacken som ägde rum i anslutning till ett utbildningscenter i västra Kabul.

– Jag stod omkring 100 meter bort från centret när en stor explosion slog omkull mig. Det var damm och rök överallt. Alla de som dödades och skadades var studenter som ville in i centret, berättar en boende som blev vittne till attentatet.

Gärningspersonen försökte enligt inrikesdepartementet ta sig in i centret.

"Men han upptäcktes av vakterna och detonerade då sin sprängladdning i en gränd", säger talesperson Tareq Arain i ett uttalande.

Flera distrikt i västra Kabul bebos av den shiamuslimska minoriteten hazara, som flera gånger tidigare varit måltavla för attacker från den sunnifundamentalistiska terrorgruppen IS.

Vägbomb dödade nio

Händelsen inträffade bara några timmar efter att nio civila dödades av en vägbomb utanför huvudstaden. Bussen de färdades i var på väg från Kabul till staden Ghazni, uppger en talesperson för Ghaznis guvernör.

Våldet har ökat de senaste veckorna trots de pågående fredssamtalen mellan talibanerna och landets regering.

Fyra poliser skadades i förmiddagens händelse , uppger polisen, som lägger skulden för attacken på talibanerna.

Hotar fredsprocessen

USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, sade tidigare i veckan att våldet i landet hotar fredsprocessen.

Under fredagen uppgav Amnesty International att minst 50 personer dödats i attacker under den senaste veckan. Människorättsorganisationen anser att de stridande parterna inte skyddar de civila i konflikten.

– Det internationella samfundet måste göra skyddet av de civila till ett centralt krav för sitt fortsatta stöd för fredsprocessen, säger Omar Waraich vid Amnesty Internationals Asienavdelning.

Utrikes

Trumps dammkommentarer "hetsar till krig"

Etiopien anklagar USA:s president Donald Trump för att hetsa till krig.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Etiopiens utrikesdepartement kallade på lördagen upp den amerikanske ambassadören i Addis Abeba i protest mot ett uttalande som USA:s president Donald Trump gjort dagen innan.

När Trump på fredagen presenterade fredsavtalet mellan Sudan och Israel fanns den sudanesiske premiärministern Abdalla Hamdok med på högtalartelefon.

Trump kom in på Stora etiopiska renässansdammen, ett etiopiskt jätteprojekt som orsakat ont blod i grannländerna Sudan och Egypten eftersom det anses hota vattenflödena i Blå Nilen.

– Det är en väldigt farlig situation för Egypten kommer inte att kunna leva på det viset. Det kommer att sluta med att de spränger dammen, sade Trump.

Etiopien, som investerat stora summor och stor prestige i projektet, reagerar kraftigt.

"Att en sittande amerikansk president hetsar till krig mellan Etiopien och Egypten återspeglar inte det långvariga partnerskapet och den strategiska alliansen mellan Etiopien och USA och är inte heller förenligt med internationell lag", skriver landets utrikesdepartement.

USA meddelade förra månaden att landet fryser delar av sitt bistånd till Etiopien, som en konsekvens av Etiopiens "ensidiga beslut" att börja fylla dammen utan grannländernas godkännande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Utrikes

Trump: Jag röstade på en kille som heter Trump

USA:s president Donald Trump pratar med journalister efter att han har avlagt sin förtidsröstt i ett bibliotek i West Palm Beach i Florida. Det amerikanska presidentvalet hålls den 3 november.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s president Donald Trump har förtidsröstat i det amerikanska presidentvalet.

– Jag röstade på en kille som heter Trump, sade en nöjd president efter att han avlagt sin röst i delstaten Florida, där han är skriven.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Erdogan: Macron behöver psyktest

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går till hårt angrepp mot franske kollegan Emmanuel Macron. Turkiska presidentkansliet/handout/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Frankrikes president har de senaste veckorna upprepade gånger gått hårt åt vad han kallar "islamistisk separatism".

– Islam i dag är en religion i kris i hela världen, sade Macron i början av oktober i anslutning till att han presenterade lagförslag som ska skydda Frankrikes sekulära tradition.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Makabra fynd i last – sju förmultnade kroppar

Sju förmultnande kroppar hittades inuti lastcontainern.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Lastad med gödsel lämnade lastcontainern den 21 juli Serbien med destination Paraguay. När gödslets köpare på fredagen öppnade containrarna möttes de av en makaber syn ‒ sju människokroppar stadda i kraftig förmultning.

– Det är bara hår och ben kvar, säger Marcelo Saldivar vid åklagarmyndigheten i paraguayanska Asunción.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL