Sport

Kulusevski och fem andra snackisar i Serie A

Juventus har vunnit Serie A nio gånger i rad. Kan Dejan Kulusevski hjälpa laget till en tionde titel? Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Sport
Sport Den italienska fotbollsligan Serie A är hetare än på många år.
Full av svenskar, profilstarka ägare och stjärnor.
Här är sex snackisar inför helgens premiär.
PREMIUM

+ Svenskarna

Dejan Kulusevski i Juventus, Albin Ekdal i Sampdoria, Robin Olsen i Roma (än så länge), Mattias Svanberg i Bologna och förstås Zlatan Ibrahimovic i Milan. Svenskarna har etablerat sig på riktigt i Italien och Serie A de senaste åren, vilket har synts i landslaget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Han är bäst back i division 2 västra

Elliot Lindquist Nilsson i IFK Malmö
Foto: Fredrik Rundgren/arkiv
Sport
Fotboll Två i IFK Malmö och två i Österlen FF har korats till bästa spelare i respektive division 2-spelare. Nu kan dessa dessutom bli bäst i landet.

Det är 18:e året i rad som spelbolaget Unibet utser årets bästa spelare inom division 2-fotbollen.

Under hösten har tränare, ledare och sportchefer från landets division 2-föreningar deltagit i nomineringsprocessen, tillsammans med de journalister som följer serierna på nära håll.

Drygt 200 spelare från sex serier ingick i årets nomineringsunderlag.

I mitten av oktober presenterades de nominerade och nu är regionvinnarna klara.

– Säsongens enkelserier innebar färre matcher, vilket nog har bidragit till att det varit en jämnare upplaga än någonsin av Unibet 2:an, säger projektledaren Henrik Holm i ett pressmeddelande.

– Men vi har ändå en grupp spelare som genomgående stuckit ut hos juryn, och som verkligen utmärkt sig och spelat nyckelroller för sina lag under denna speciella säsong.

Igor Arsenijevic i IFK Malmö
IFK Malmös Igor Arsenijevic har utsetts till bästa mittfältare i division 2 västra Götaland.
Foto: Lola Nilsson/arkiv

I IFK Malmö, segrare i division 2 västra Götaland, prisas Elliot Lindquist Nilsson som seriens bästa back och Igor Arsenijevic som bästa mittfältare.

Österlen FF, som vann division 2 östra Götaland, har haft seriens bästa målvakt i Festim Bytyqi och bästa back i Victor Blixt.

I det sista skedet av tävlingen utses slutvinnarna på varje position, tillika Sveriges bästa spelare i division 2. Dessa presenteras i början av november.

Segrarna får 15 000 kronor där 10 000 går till föreningen och 5 000 till spelaren.

Österlen FF:s Festim Bytyqi, i grön målvaktströja, jublar tillsammans med sina lagkamrater
Österlen FF:s Festim Bytyqi (grön tröja) har utsetts till bästa målvakt i division 2 östra Götaland.
Foto: Marika Höghäll/arkiv

FAKTA

Prisade i Skånes division 2-serier

Division 2 västra Götaland

Bästa målvakt: Robin Streifert, Ängelholms FF.

Bästa back: Elliot Lindquist Nilsson, IFK Malmö.

Bästa mittfältare: Igor Arsenijevic, IFK Malmö.

Bästa anfallare: Johan Oremo, Ängelholms FF.

Division 2 östra Götaland

Bästa målvakt: Festim Bytyqi, Österlen FF.

Bästa back: Victor Blixt, Österlen FF.

Bästa mittfältare: Anton Johansson, Dalstorps IF.

Bästa anfallare: Bachir Katourgi, Syrianska FC.

Sport

Corona i Luleå och Leksand – matcher flyttas

Luleå har fått ett coronafall i sin trupp. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Coronaviruset fortsätter att sprida sig hos SHL:s ishockeyklubbar.
Luleå fått ett konstaterat, posititvt fall och flyttar fram sina två kommande matcher.
Leksand, som sedan tidigare haft konstaterad smitta i föreningen, har bekräftat att en ytterligare spelare har testat positivt för covid-19 och lördagens hemmamatch mot Frölunda skjuts på framtiden.

Luleåmatcherna som flyttas fram är kvällens bortamatch mot Rögle, samt hemmamatchen mot just Rögle på lördag. Därefter är det speluppehåll i SHL på grund av stundande landslagsupphållet för Karjalaturneringen i Helsingfors.

"Det är den samlade medicinska bedömningen av Luleås och Rögles medicinska team som står till grund för beslutet. Luleå har bekräftade covid-fall inom laget och misstanke om ytterligare fall, därmed skjuts deras två återstående matcher innan uppehållet fram", säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till ligans webbplats.

I Luleå har fyra spelare och en ledare blivit sjuka den här veckan. Ett coronafall är konstaterat men alla har inte fått svar på sina covid-19-tester.

Sedan tidigare finns det coronafall i SHL-klubbarna Linköping, Djurgården och Leksand och därför är fyra matcher i torsdagskvällens omgång flyttade.

Leksand, som skulle ha mött Brynäs på bortaplan i kväll, har även meddelat ett ytterligare konstaterat fall av covid-19 i spelartruppen och lördagens hemmamatch mot Frölunda skjuts upp.

Nya speldatum är: Leksand–Frölunda 16 november, Luleå–Rögle 8 december och Rögle–Luleå 5 januari.

Sport

Färdigspelat i Gåsacupen

Gåsacupen i sjumannafotboll
Foto: Thomas Persson/arkiv
Sport
Fotboll Sjumannaturneringen Gåsacupen avbryts efter bara en helgs matchande i Nils Holgersson-hallen i Skurup. Orsaken är det nya smittskyddsläget som förbjuder spel till och med den 17 november.

FC Trelleborgs P13-lag blev därmed ensam segrare i Gåsacupens 38:e upplaga.

Jaifcupen, som skulle ha avgjorts i samma hall mellan den 13 och 22 november, finns också med på listan över turneringar som inte kan genomföras.

Sport

ATG betalar inte tillbaka Elitloppspengar

Propulsions resultat från 2015 och framåt stryks - men ATG kommer inte att betala ut pengar till de som spelade på tvåan i loppen (Costile). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Totalt betalades 18 miljoner kronor ut till de som spelade på Propulsion som vinnare av Elitloppet 2020. Men ATG kommer inte att betala ut några pengar till de som spelade på tvåan i Elitloppet.
– Spelresultatet kommer att stå fast, säger ATG:s totochef Marcus Wahlman.

Travtränaren Daniel Redéns häst Propulsion var nervsnittad när den importerades till Sverige från USA. Det är otillåtet att tävla med en nervsnittad häst i Sverige, och därför stryks hästens alla resultat från 2015 och framåt.

Propulsion vann Elitloppet i maj i år. Inga pengar kommer att betalas tillbaka från ATG:s sida till de som spelade på hästen Costile som vinnare (Costile blev tvåa i loppet).

– Nej, det kommer vi inte att göra. Det är tråkigt att människor har förlorat pengar, men det är så våra vadhållningsbestämmelser ser ut, säger Marcus Wahlman.

ATG omsatte närmare 100 miljoner kronor på årets Elitloppshelg.

– Vadbestämmelser säger att vi har tio minuter på oss att ändra ett resultat. Tio minuter efter att resultatet skrivits in står det fast, oavsett vad som händer. Även om vi exempelvis har skrivit fel, eller om vinnaren stryks som i detta fallet, säger Wahlman.

Att betala tillbaka pengar till de som spelade på tvåan i Elitloppet skulle innebära en svår process.

– Det är den praktiska biten också. I sådant fall skulle vi ju också behöva ta tillbaka vinstpengarna, och de har nog de flesta som vann redan gjort av med.

– Vi funderar heller inte på att ändra reglerna kring detta, det händer så sällan.

Cesar Fältskär/TT

Sport

MFF-profilen ny utvecklings- och fotbollsansvarig i LB07

Olof Persson under sin tid som assisterande tränare i Malmö FF
Foto: Andreas Hillergren/TT/arkiv
Sport
Fotboll Olof Persson är ny utvecklings- och fotbollsansvarig för sju- och niomannafotbollen i IF Limhamn Bunkeflo där han också kommer att arbeta med ledarutveckling.

– Jag ser verkligen fram emot att få bidra och vara en del av LB07 på ett för mig nytt sätt, säger den 42-årige MFF-profilen enligt föreningens hemsida.

Persson anslöt till LB07 inför årets seriespel för att assistera John Wall i klubbens nyuppflyttade division 2-lag på herrsidan.

Säsongen blev dock en stor besvikelse och slutade med degradering.

Nu tar Olof Persson i stället klivet in i ungdomsverksamheten.

Från och med den 1 november är han utvecklings- och fotbollsansvarig för åldrarna 10 till 14.

– Jag tilltalas av framtidsvisionen och den ambitiösa synen klubben har på vart vi vill. Är säker att jag kan bidra både med kompetens och personlighet som får en redan väl fungerande verksamhet att bli ännu bättre, betonar Olof.

– Rollen i sig känns som ännu ett steg i att säkerställa kvaliteten bland de aktiva, både bland spelare och ledare.

Oxie IF-fostrade Olof Persson representerade Malmö FF som spelare mellan 1996 och 2001 samt 2002 till 2006. Så sent som 2018 var han assisterande tränare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

Lottade förgäves - nu stoppas publiken

Djurgården kan inte ta in 300 i publiken, som man hoppats, på grund av strängare restriktioner i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Uppland, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland gör som Skåne och behåller publikgränsen på 50 personer efter beslut om omfattande restriktioner i dessa regioner.
– Det är bara att gilla läget, säger Djurgården Fotbolls vd Henrik Berggren.

Regeringen bestämde för en tid sedan att lätta på restriktionerna för vissa folksamlingar och tillåta publik på 300 personer från och med den 1 november. Skåne och Uppland har tidigare infört lokala restriktioner, på grund av coronasmittan, som i Skånes fall även omfattade publik, att man håller kvar vid 50 personer.

På torsdagen beslöt även Uppland, Stockholm, Östergötland och Västra Götaland, bland annat Göteborg, att också införa hårdare lokala restriktioner. Det innebär då också att det inte blir någon publikhöjning i dessa regioner.

Tänkte lotta ut biljetter

Djurgården Fotboll hade satt igång med att lotta ut 300 biljetter till de två kvarvarande hemmamatcherna i herrallsvenskan, bland annat derbyt mot AIK nästa söndag. Det omintetgörs nu.

– Jag tror att alla har respekt för vad myndigheterna säger, det har vi också och våra eventuella besökare. Det är bara att gilla läget, säger Berggren.

– Vi har förhållit oss till de här reglerna hela säsongen och får göra det fortsättningsvis också.

"Satta på undantag"

Han säger att man inte förlorar något ekonomiskt på att inte få ta in 300 åskådare.

– Det var ett litet hopp inför framtiden och att visa att vi tror oss kunna genomföra väldigt smittsäkra arrangemang. Men då får vi vänta med det och göra det lite längre fram, säger Berggren.

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll, säger till TT att det är tråkigt att det hela tiden kommer nya besked.

– Vi blir satta på undantag. Detta innebär de facto att vi har en nedstängning som resten av samhället inte har, säger han.

Enligt dagens nya beslut ska man avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar, förutom för barn och unga födda 2005 eller senare i de berörda regionerna. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger till TT att även de idrottare som räknas som proffs, det vill säga får sin huvudsakliga inkomst från idrotten, får fortsätta att tävla och spela matcher eftersom det annars räknas som yrkesförbud.

Ingela Ahlberg/TT

Cesar Fältskär/TT

FAKTA

Fakta: Publikfrågan under coronapandemin

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer. Svenska fotbollförbundet beslutar att kvartsfinalerna i svenska cupen för herrar samma helg ska spelas helt utan publik, precis som herrlandskampen hemma mot Ryssland den 28 mars.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster, så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från den 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.

29 september: Publikgränsen på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen. Därefter kan den höjas till 500 personer för sittande publik, om smittoläget tillåter.

8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publik den 15 oktober på grund av det rådande smittläget, men att ett nytt beslut ska komma så snart det är möjligt.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

27 oktober: Skåne beslutar att hålla fast vid rådande tak på 50 personer för sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär bland annat regionens elitlag inte kan öppna upp för mer publik som planerat. Bland de drabbade klubbarna finns Malmö FF, Rosengård och Rögle.

29 oktober: Uppsala, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland följer Skåne och behåller 50-gränsen.

Sport

Emil Hansson flyttar till Danmark

Emil Hansson i IFK Ystads tröja
Foto: Jonny Nilsson/arkiv
Sport
Handboll Emil Hansson var sedan tidigare förlorad för IFK Ystad efter den här säsongen. Nu är det klart att niometersspelaren ska representera Mors-Thy i Danmarks högsta serie.

– Ett bra val för mig. Jag är glad för att Mors-Thy Håndbold har tittat åt mitt håll och att Jonas Wille (tränaren) gärna vill ha mig i klubben, säger 23-åringen i ett uttalande på den danska föreningens hemsida.

– Hört gott om Wille och att vet att han är duktig på att utveckla spelare, vilket är ett stort plus för mig.

– Jag ser Mors-Thy Håndbold som ett slutspelslag, som kämpar och spelar med ett stort hjärta precis som jag själv gör. Är en lagspelare ut i fingerspetsarna och kommer alltid att ge allt för mitt lag.

Ystads IF-fostrade Emil Hansson gick från IFK Kristianstad till IFK Ystad i november 2019. Hans nästa destination blir Mors-Thy där ett tvåårskontrakt börjar gälla i juli 2021.

Sport

Silverjubel för Abbekås i avbrutet JSM

Gänget som spelade Abbekås GK till final
Foto: Abbekås GK/arkiv
Sport
Golf Abbekås GK:s juniorer låg utmärkt till när finalen i lag-SM avbröts på grund av att en motståndare testats positiv för covid-19. Nu står det klart att laget slutar tvåa och tilldelas silver.

Abbekås och och Landeryd öppnade med seger när finalen inleddes i måndags uppe Kristianstad, men sedan var det färdigspelat för samtliga.

Lars Stark, klubbchef i Abbekås, var då osäker på om det skulle koras några medaljörer eller inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL