Kultur och nöje

Hanna Hansdotter får stort konststipendium

Hanna Hansdotter får ta emot Åke Andrén stiftelsens konstnärsstipendium. Pressbild.
Foto: Märta Thisner
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Glaskonstnären Hanna Hansdotter får Åke Andréns konstnärsstipendium på en halv miljon kronor.

Hansdotter är utbildad på Konstfack, och är bland annat verksam som konstnär och formgivare för Kosta Boda. I dag är hon verksam och bosatt i glasriket i Småland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Banksytavla såld för 87 miljoner

Målningen 'Show me the Monet' av Banksy har sålts för 8,7 miljoner.
Foto: Vincent Yu
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En oljemålning av den brittiske gatuartisten Banksy har sålts för 7,6 miljoner pund, motsvarande ungefär 87 miljoner kronor. Verket är en pastisch på en av Claude Monets näckrostavlor, men föreställer två kundvagnar och en varningskon slängda i den kända dammen.

Tavlan har döpts till "Show me the Monet" och såldes av auktionsfirman Sotheby's. Det är det näst högsta priset en Banksytavla har gått för. Den dyraste är en målning av det brittiska parlamentet där ledamöterna avbildas som schimpanser. Den såldes för motsvarande 113 miljoner kronor.

"Show me the Monet" målades av Banksy och visades i hans andra konstutställning 2005. Banksys identitet är fortfarande okänd.

Kultur och nöje

80-talsfilmen "Willow" blir Disneyserie

Filmen 'Willow', efter en idé av George Lucas, blir tv-serie på Disney Plus. Arkivbild.
Foto: Isaac Brekken/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Äventyrsfilmen "Willow" från 1988 ska bli tv-serie på Disney Plus. Jon M Chu, som gjort "Crazy rich asians", ska regissera pilotavsnittet.

"Willow" bygger på en idé av "Star wars"-skaparen George Lucas, men regisserades av Ron Howard. Den handlar om den osannolike hjälten Willow, som hittar ett övergivet spädbarn och hamnar i ett magiskt äventyr där han kämpar mot mörka krafter. Filmen är fantasy- och sagoinspirerad och har blivit en klassiker.

Warwick Davis, som spelade rollen som Willow i kultklassikern, kommer att ta sig an rollen även i tv-serien.

"Så många fans har frågat mig under åren om Willow kommer att återvända till filmduken. Nu är jag jätteglad över att kunna ge dem ett positivt besked", säger Warwick Davis i ett pressmeddelande från Disney.

Den forne regissören Ron Howard står som exekutiv producent. Manus skrivs av Jonathan Kasdan, som skrivit manus till "Star wars"-filmen "Solo" och Wendy Mericle, som skrivit för serien "Arrow".

Kultur och nöje

Keith Jarrett: Jag kommer aldrig framträda igen

Pianisten Keith Jarret, som drabbats av flera slaganfall, kommer troligen inte att kunna spela igen. Bilden är tagen i samband med att han besökte Stockholm för att ta emot Polarpriset 2003.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pianisten Keith Jarrett säger att det är osannolikt att han kommer framträda igen. Den 75-årige virtuosen har drabbats av flera slaganfall och kan inte längre spela tvåhändigt piano.

– Min vänstra sida är delvis förlamad. Jag kan gå med käpp, men det tog lång tid innan jag klarade av det. När jag hör tvåhändig pianomusik är det frustrerande på ett fysiskt sätt. Läkarna förväntar sig inte att jag ska återfå förmågan att spela, säger han i en intervju med New York Times.

Keith Jarrett mottog Polarpriset 2003. Han är en av världens mest kända pianister och har spelat både jazz och klassiskt.

Han började spela piano vid tre års ålder. Som 20-åring blev han medlem i Charles Lloyd Quartet och började därefter spela med Miles Davis orkester. Han har gett ut ett antal soloskivor och uppträtt med en rad symfoniorkestrar.

Kultur och nöje

Paul McCartney släpper nytt album

Paul McCartney har spelat in ny musik. Arkivbild.
Foto: Amy Harris
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Paul McCartney släpper nytt album i december, 50 år efter sin solodebut, rapporterar NME . Albumet ska heta "Paul McCartney III" och avsluta trilogin som påbörjades 1970 med "Paul McCartney I" och följdes upp tio år senare med "Paul McCartney II".

Beatles-medlemmen har dock släppt ett antal soloalbum utöver trilogin, senast "Egypt station" 2018. McCartney skriver själv i ett pressmeddelande att han inte hade tänkt släppa ny musik under 2020, men att isoleringen under coronapandemin fick honom att börja utveckla redan påbörjade låtar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fick förlagskontrakt – tio år efter debuten

Sören Alsén arbetar just nu på sin fjärde roman, som utspelar sig i skolans värld. Som pensionär har han numera gott om tid för sitt skrivande.
Foto: Pernilla Ekdahl
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter att han bekostat utgivningen av två böcker själv blev Sören Alsén glatt överraskad när ett förlag inte bara ville ge ut dem på nytt, som e-böcker, utan även var intresserat av hans nya manus. – Nu blir det skojigare att skriva, säger han.

Det hade nästan gått tio år sedan Sören Alséns debutroman, En blues i mars, släpptes när han för snart ett år sedan fick ett brev från det danska förlaget Saga Egmont.

– Förlaget skrev att det ville ge ut intressant litteratur och att det ville återutge mina romaner. En blues för mars har gått sådär och med min andra roman var jag på Bokmässan i Göteborg, jag var absolut inte framgångsrik, så jag blev jätteförvånad när jag fick erbjudandet och tänkte, hur har det här gått till? säger Sören Alsén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Kultur och nöje

Tv-recension: Borat har tappat sin edge

Borat (Sacha Baron Cohen) klär ut sig till Trump och tar sig in på ett republikanskt konvent där kaos uppstår. Pressbild.
Foto: Amazon Studios
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sacha Baron Cohen är lika dumdristig som sist det begav sig. Men hans satiriska dra-ner-byxorna-på-imbecilla-humor funkar bara stundtals.
PREMIUM

Efter 14 år av straffarbete i Gulag ska den före detta tv-reportern Borat få en andra chans. I sitt förra äventyr i USA lyckades han skämma ut hela Kazakstan men om han kan överlämna en gåva till vicepresidenten Mike Pence så kanske han slipper dö en våldsam död.

Sådan är upptakten till den här filmen, vars fullständiga titel lyder: "Borat subsequent moviefilm: delivery of prodigious bribe to american regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Otippad duo bildar par i brott

Måns Nilsson och Anders de la Motte planerar att ta livet av en hel hop människor på Österlen ihop. I sommar kommer första delen av deras pusseldeckarserie ”Morden på Österlen”, som beskrivs som en svensk Morden i Midsomer.
Foto: Jeffery Richt
Kultur och nöje
Kultur och nöje En pusseldeckarserie med Österlen som spelplats. Det är det otippade resultatet av att komikern och manusförfattaren Måns Nilsson och deckarförfattaren Anders de la Motte träffades på en fest. I sommar kommer första boken. – Det är väl risk för att det kommer att dö både boende och inflyttade, säger Anders de la Motte med ett skratt.

På den där festen förra sommaren fann Måns Nilsson och Anders de la Motte, uppväxta på den skånska landsbygden som de är, varandra i gemensamma barndomsminnen av kyrkans syförening, maskinstationer och iskalla vintermorgnar i väntan på skolbussen.

Samtalet fortsatte och de senaste månaderna har duon tillbringat mycket tid i Anders de la Mottes skrivarlya. Där har de lagt grunden till en pusseldeckare som ska bli starten på en serie där de gör Österlen till en plats där en mängd människor går en våldsam död till mötes. Lite som en svensk motsvarighet till Morden i Midsomer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Timo Räisänen släpper musikalisk julkalender

Timo Räisänen ger ut 24 låtar i en slags musikalisk julkalender under december. Pressbild.
Foto: Jonatan Fernström
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 1 december släpper Timo Räisänen första låten från kommande albumet "Pax Noël". Varje dag fram till jul släpps en låt, som en slags musikalisk julkalender.

Den 23 december släpps videon till låten "December" och tre singlar släpps 4, 11 och 18 december. På självaste julafton blir albumet komplett.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL