Utrikes

Bolivias tillfälliga ledare drar sig ur valet

Bolivias interimspresident Jeanine Áñez. Arkivbild.
Foto: Juan Karita/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Bolivias interimspresident Jeanine Áñez drar tillbaka sin kandidatur i det kommande valet i oktober, i förhoppningen om att det ska stärka andra kandidater som ställer upp mot exledaren Evo Morales socialistparti.

– Om vi inte går samman kommer Morales att återvända, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Missionär kidnappad i Niger

En missionär har förts bort i Niger nära gränsen till Nigeria.
Foto: TT
Utrikes
Utrikes

En amerikansk missionär har kidnappats i södra Niger, uppger lokala myndigheter.

Amerikanen, som bott i området i flera år, fördes enligt uppgift bort från en trädgård i utkanten av byn Massalata nära gränsen till Nigeria.

Omständigheterna är fortsatt oklara, liksom vem eller vilka som ligger bakom kidnappningen.

Utrikes

Plastavfallet i Medelhavet befaras öka kraftigt

Plastavfall och annat skräp på botten utanför Antibes, i södra Frankrike. Arkivbild.
Foto: Operation Mer Propre/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Närmare 230 000 ton plast dumpas varje år i Medelhavet – en mängd som väntas fördubblas till 2040 om inte kraftiga åtgärder vidtas, varnar Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Den största andelen av plastavfallet kommer från Egypten, Italien och Turkiet, enligt miljöorganisationen. Det beror dels på att länderna har många invånare längs sina kuster och dels på bristande avfallshantering, enligt IUCN.

Sett till befolkningsstorlek är de värsta förorenarna dock Montenegro, Albanien, Bosnien och Hercegovina och Nordmakedonien.

Om avfallshanteringen förbättras i de 100 städer varifrån det mesta plastavfallet kommer kan man minska det årliga dumpandet i Medelhavet med 50 000 ton, enligt IUCN. En lika stor minskning bedöms kunna åstadkommas genom ett förbud mot användning av plastpåsar i hela regionen kring Medelhavet.

Utrikes

Premiärministern: Abortprotesterna är barbari

Abortförespråkare blockerar rusningstrafiken vid en rondell i centrala Warszawa den 26 oktober.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

"Aggression, barbari och vandalism." Med hårda ord går Polens premiärminister till motattack mot dem som tagit till gatorna i protest mot den väntade skärpningen av landets abortlagar.

Premiärminister Mateusz Morawiecki kallar demonstranternas beteende "fullkomligt oacceptabelt" och varnar för att våldsamheter från deras sida kan leda till "eskalering".

– Alla som sätter värde i Polens bästa bör försöka lugna situationen i dag, säger han och uppger att demonstrationerna riskerar leda till ökad smittspridning av covid-19.

Tisdagens polska smittsiffra, 16 300 nya rapporterade fall, innebär en toppnotering för landet.

I torsdags meddelade landets författningsdomstol att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning. Sedan dess har tusentals demonstranter dagligen gett sig ut på gatorna i flera polska städer.

Utrikes

Kunglig försoning i Belgien

Belgiska konstnärinnan Delphine Boël har nyligen fått rätt att kalla sig prinsessan Delphine, då hon bekräftats som dotter till ex-kung Albert II. Arkivfoto.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det är tid för försoning, konstateras från det belgiska kungahuset sedan ex-kung Albert II nu tagit emot dottern Delphine i sitt residens i Bryssel.

Delphine föddes 1968 då Albert hade ett förhållande utanför äktenskapet med hennes mor, baronessan Sybille de Selys Longchamps. Albert vägrade dock länge att acceptera faderskapet, vilket till sist fastslogs i domstol, som nyligen även gav Delphine rätt att kalla sig prinsessa.

Efter att ha träffat halvbrodern kung Philippe för två veckor sedan har nu Delphine också fått träffa sin far – och även hans hustru, drottning Paola.

"Ett nytt kapitel har öppnats. Efter tumult, sår och lidande är det dags för förlåtelse" heter det i ett gemensamt uttalande från det belgiska kungahuset.

Albert II efterträdde brodern Baudoin som kung 1993, men abdikerade frivilligt 2013 till förmån för äldste sonen Philippe.

Utrikes

Protester mot nya restriktioner i Italien

Guiden Maurizio Zucchi har inte munskydd ute – men alltid där det är obligatoriskt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes Italien var ett av de länder som stängde ner tidigast och under längst tid efter coronapandemins utbrott. Många italienare har tidigare följt reglerna samvetsgrant. Men i det hårt drabbade Lombardiet fruktar man en ny nedstängning – och på många håll tryter nu tålamodet.

Turistguiden Maurizio Zucchi tar av sig ansiktsmasken när han ska dricka sin cappuccino på ett utecafé intill den berömda katedralen i Milano.

– Många går omkring med munskydden överallt, men på vissa platser utomhus kan man ta av dem, säger han och är noga med att ta på skyddet igen när han ska betala inne i caféet.

– Nu är det obligatoriskt, påpekar han.

När coronapandemin plötsligt slog till i våras blev Maurizio Zucchi av med sin försörjning från en dag till en annan. Lombardiet är den region i Europa som från början drabbades allra värst av viruset, vilket ledde till att hela samhället stängdes ner.

– Vi hade enorma restriktioner och fick inte lämna våra hem. Det var till och med svårt att gå och handla mat. Folk försökte förboka men väntetiderna på matleveranser var 40 dagar, säger han.

Nu är han orolig för att smittan i Lombardiet återigen stiger.

– Vi tror alla att vi går mot en andra period av nedstängning. Men det blir nog inte som förra gången, jag tror inte att vi kommer att behöva vara hemma hela tiden som då.

Har lyssnat

Italienarna tycks generellt ha följt reglerna under pandemin, vilket har förvånat somliga. Premiärminister Giuseppe Conte uppmanade i våras sina landsmän: "det inte rätt tid att vara listig nu", och hänvisade till vad som anses vara en dygd i Italien, "furbo", att kunna överlista systemet. Ordet har till och med två egna gester i det italienska språket.

Men en majoritet har förstått situationens allvar, det menar bland annat Flavia Riccardo, epidemiolog vid ISS, Italiens motsvarighet till Folkhälsoinstitutet.

– Det är fantastiskt hur folk har reagerat och deltagit, att man är medvetna om vad som pågår och att olika grupper har gjort sitt bästa i den här situationen, med fysisk distansering och annat. Det som ger mig tröst är att se den stora mobiliseringen och att det här tidigt erkändes som ett stort hot, säger hon.

Samma åsikt har Francesco, en servitör som arbetar i Brenzone vid Gardasjön. Han berättar att många förstod och välkomnade de hårda reglerna i våras.

– Här har vi haft ansiktsmask också när vi promenerar. Jag tror att det var därför som det kom en del turister i somras, för de såg att vi hade situationen under kontroll, säger han och berättar att de styrande i hans region har varit stränga.

– Men alla har lyssnat till dem. Och det har det varit värt, säger han.

Rädda för turister

Nicoletta som arbetar på ett äldrevårdshem i Peschiera del Garda och därför är extra försiktig, tycker att de flesta har följt reglerna, förutom kanske en del tonåringar.

– Men när vi såg så många döda i våras blev folk rädda. Vi vet vad vi måste göra och nu gör folk det, säger hon, men noterar samtidigt att turisterna inte har varit lika försiktiga.

– Jag var på Sardinien i somras och där var folk rädda för turisterna, som inte hade ansiktsmask lika mycket. Och sedan blev det också en boom av smittade där.

När fallen nu stiger i Italien vill premiärminister Giuseppe Conte göra allt för att inte hamna i en generell nedstängning av landet igen. I söndags skärpte han de nationella reglerna ytterligare. Restauranger och barer får nu hålla öppet till senast klockan 18. Biografer, teatrar, gym och simhallar måste hålla helt stängt i minst en månad.

Återigen är Lombardiet en av de regioner som drabbats hårdast. Där och i Kampanien har man infört nattliga utegångsförbud: folk får inte gå ut mellan 23 på kvällen och 5 på natten, annat än vid arbete och hälsoskäl.

Tålamodet tryter

Och nu tryter tålamodet på många håll i Italien. Under måndagen demonstrerades det mot de nya restriktionerna i en rad städer, protester som delvis urartade i våldsamheter. "Frihet, frihet, frihet", skanderade till exempel folkmassan i Milano, där vissa demonstranter drabbade samman med polis i stadskärnan.

I ett försök att mildra missnöjet har regeringen lovat att under tisdagen lägga fram ett stödpaket riktat till näringsidkare som drabbas av de nya restriktionerna.

Maurizio Zucchi accepterar reglerna, men undrar samtidigt hur effektiva de är.

– Varje ny åtgärd kräver kanske femton dagar för att utvärderas, men nu får vi nya regler var fjärde, femte dag. Så vi utvärderar inte heller de som genomförs.

Elin Swedenmark/TT

Servitören Francesco har välkomnat de stränga reglerna i coronapandemins spår. Han bär sitt munskydd till och med under promenader ute.
Servitören Francesco har välkomnat de stränga reglerna i coronapandemins spår. Han bär sitt munskydd till och med under promenader ute.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Nicoletta och Milania tycker att turister inte följer reglerna om munskydd lika bra som italienarna.
Nicoletta och Milania tycker att turister inte följer reglerna om munskydd lika bra som italienarna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Reglerna i Italien

De senaste veckorna har Italiens regering successivt skruvat åt reglerna på en rad olika vis. Man har bland annat förbjudit skolresor, och uppmanat medelstora och stora affärer att hålla stängt på helgerna.

För att "rädda julen" inför man nu nya striktare regler. Nu får barer, restauranger och konditorier vara öppna enbart mellan 5 och 18. Antalet människor som vistas samtidigt i restauranger och affärer ska också kontrolleras mer noggrant.

Teatrar, biografer och gym ska vara stängda för en månad framåt. Museer får hålla öppet men måste kontrollera att det inte uppstår folksamlingar. Nöjesparker håller stängt och festivaler och stora julmarknader är inställda.

Flera regioner, som Lombardiet och Kampanien har också infört ett nattligt utegångsförbud, mellan 23 och 5. Även i Lazio, där Rom ligger, införs utegångsförbud, mellan 24 på kvällen och 5 på natten.

De nya reglerna gäller än så länge till den 24 november.

Italien har registrerat närmare 500 000 fall av coronasmittan och omkring 37 000 dödsfall.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Utrikes

Demonstranter bränner bilder på Macron

Dhakabor protesterar mot Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tiotusentals demonstranter i Bangladesh kräver bojkott av franska varor, efter Emmanuel Macrons försvar av de omtvistade satiriska bilderna av profeten Muhammed.

Med slagord och avbildningar av den franske presidenten i lågor marscherade fler än 40 000 människor genom huvudstaden Dhaka.

Protesten, som anordnades av ett av landets största islamistiska partier, bröts upp av polis innan demonstranterna nådde den franska ambassaden. Partiet har manat landets regering att "sparka ut" den franska ambassadören och sagt att "varje sten" av ambassadbyggnaden kommer att rivas om så inte sker.

– Macron är en av få ledare som dyrkar Satan, säger partimedlemmen Ataur Rahman.

Macrons kommentarer om islamism efter mordet på den franske läraren Samuel Paty, som visat Muhammedkarikatyrer under en lektion om yttrandefrihet, har mötts av stark kritik från ledare i bland annat Turkiet och Pakistan.

Kritik kommer även från Iran, där landets utrikesdepartement har kallat upp den franske ambassadören i Teheran angående de påstådda förolämpningarna mot profeten Muhammed, enligt statliga iranska IRIB.

Utrikes

Ryssland skärper munskyddskrav

Munskyddsbärare i Moskva i måndags.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryska myndigheter beordrar landets invånare att bära munskydd på vissa offentliga platser sedan antalet nya coronafall fortsätter att öka i landet.

Munskydd blir obligatoriskt på parkeringsplatser, i hissar, vid taxifärder och i kollektivtrafiken. Vissa städer, däribland Moskva, har sedan tidigare obligatoriskt munskyddskrav i kollektivtrafiken.

Regionala myndigheter uppmanas också att överväga att tvinga barer och restauranger att hålla stängt mellan 23 och 06.

Totalt har över en och en halv miljon fall av covid-19 registrerats i landet sedan pandemin bröt ut.

Utrikes

Allt fler barn undernärda i krigets Jemen

En undernärd sju månader gammal pojke undersökt på en klinik i Deir Al-Hassi. Bilden är från i juni.
Foto: Issa Al-Rajhi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Antalet barn som lider av undernäring har skjutit i höjden i delar av Jemen, varnar FN i en ny rapport.

Den redan akuta situationen i landet har förvärrats ytterligare under året med anledning av pandemin, en förvärrad ekonomisk kris, översvämningar, eskalerande konflikt och bristande resurser till hjälparbete.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL