Malmö

Nytt bad kan vara klart 2023

Kapaciteten för simundervisning räcker inte till. Förhoppningen är att flera nya bassänger ska kunna stå klara under 2023.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö
MALMÖ Planerna på en ny anläggning för simundervisning och träning går vidare. 2023 ska den kunna stå klar men var den ska placeras är fortfarande oklart.

Fritidsnämnden hade uppe ärendet på sitt möte under torsdagen. Kommunfullmäktige vill ha olika klargöranden i ärendet om ”nya simytor” och dessa besvarades av en enig nämnd.

Snabbare process

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Förskola i Hyllie försenas

Det behövs flera förskoleplatser i Hyllie men byggandet av Sifs förskola med plats för 140 barn drar ut på tiden.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Malmö
MALMÖ En planerad förskola med plats för 140 barn i Hyllie kommer att bli försenad och fick inte klartecken att börja byggas av kommunfullmäktige. M, C och SD fick igenom en återremiss eftersom de tyckte att kostnaden per barn blev för hög.

Kommunfullmäktige skulle ge klartecken, via ett så kallat objektsgodkännande, för att börja bygga förskolan som skulle kosta 92 miljoner kronor.

Så blev det emellertid inte. Nu skickas ärendet tillbaka till servicenämnden för att försöka få ner kostnaderna.

– Vi tyckte att en förskola vid Malmö IP blev för dyr. Den kostade 32 000 kronor per barn och nu är vi uppe i 38 000. Det här är ett sätt att slösa med Malmöbornas skattepengar, konstaterade John Eklöf (M) som ville ha ner kostnaden till 30 000 kronor per barn.

Förskolenämndens ordförande Rose-Marie Carlsson (S) yrkade avslag på återremissen.

Behövs snabbt

– Sifs förskola ligger i ett utbyggnadsområde och i en stadsdel som växer snabbt. Här är brist på förskoleplatser och det finns en geografisk obalans. Det är angeläget att den kommer på plats så fort som möjligt och att den inte blir fördröjd.

– Jag tar ansvar för att vårdnadshavare ska slippa åka kors och tvärs genom stan och det är en angelägenhet att locka barnfamiljer till nybyggnadsområden, förklarade Rose-Marie Carlsson.

Miljöpartiet yrkade också på återremiss men av en annan anledning. De ville ha en större friyta per barn. Förskolan ska få 28 kvadratmeter lekyta per barn enligt förslaget medan kommunens riktlinjer säger 30 kvadratmeter.

Nu blev det återremissen från M, C och SD som gick igenom och serviceförvaltningen fick i uppgift att försöka sänka kostnaderna för den nya förskolan.

Malmö

Överskott dominerade kortad fullmäktigedebatt

Malmö stad väntas göra ett överskott på 1,3 miljarder kronor i år.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Delårsrapporten med ett förväntat överskott på 1,3 miljarder kronor klubbades igenom av kommunfullmäktige till slut men alla partier var långtifrån nöjda. Miljöpartiet riktade kritik mot en bristande uppföljning av klimatmålen och Moderaterna ifrågasatte tillskottet till fritidsnämnden på 20 miljoner kronor och menade att överskottet inte var styrets förtjänst.

Torsdagens möte hölls i rådhushallen i rådhuset med 35 ledamöter närvarande. Med anledning av de nya restriktionerna för Skåne gick fullmäktige tillbaka till det antal ledamöter som man hade i våras. Det normala antalet är 61 ledamöter.

Flera ärenden hade strukits från dagordningen för att mötet skulle bli kortare och kunna avslutas efter två timmar. Bland annat kommer den omdiskuterade markanvisningspoliycn att tas upp vid ett senare tillfälle.

Innan torsdagens möte startade hölls en stunds tystnad för den avlidna M-politikern Lilian Gerleman. Hon var ledamot och ersättare för Moderaterna i kommunfullmäktige sedan 2006 och hade även flera andra förtroendeuppdrag.

Ärendet som vållade mest debatt var delårsrapporten som enligt prognosen visar på ett överskott på mer än 1,3 miljarder. Här ingick även ett extra coronastöd på 50 miljoner kronor att fördela enligt förslaget: 20 miljoner till fritidsnämnden, 15 till kulturnämnden, 7,5 till funktionsstödsnämnden och 7,5 till arbetsmarknads- och socialnämnden.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) inledde debatten.

Uppoffringar

– Delårsrapporten präglas av den pandemi som vi befinner oss i. Ingen har lämnats opåverkad. Jag vill rikta ett stort tack till alla som ansträngt sig, till alla Malmöbor som gjort uppoffringar och ställt om sitt sätt att leva, till civilsamhället, myndigheter, stadens ledamöter och medarbetare som ställt om. Det är inte läge att slappna av utan att hålla ut och i.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Foto: Claes Hall

Hon poängterade vikten av att kunna förstärka civilsamhället med de 50 miljoner kronorna.

Tony Rahm (M) ställde sig frågande till de 20 miljonerna till fritidsnämnden.

– Pengarna måste användas i år och jag undrar på vilka grunder man varit i kontakt med föreningarna eftersom det bara finns ett behov av stöd på en miljon kronor. Jag efterlyser helt enkelt ett konkret underlag till de 20 miljonerna.

Kontakt med föreningar

Katrin Stjernfeldt Jammeh konstaterade att det var berörda förvaltningar som hade bäst kontakt med föreningslivet.

– Vi vet att respektive nämnd har bra och upparbetade relationer med föreningslivet. Det finns ensamma äldre, unga som känner ökad oro och det är föreningarna som avgör bäst hur pengarna nyttjas, poängterade hon.

Fritidsnämndens ordförande Ewa Bertz (L) informerade om att siffran på en miljon kronor var en uppgift som gällde i april.

– Pengarna kommer väl till pass och behövs till föreningarnas grundbidrag, lönebidrag, inställda tävlingar och lokalkostnader. Jag kan lova dig att de kommer väl till användning.

– Siffran på en miljon är från i våras och nu ligger den på omkring 20 miljoner kronor. Den kan vara mer.

Klimatet bortglömt

Miljöpartiets Måns Berger saknade uppföljningar gällande klimatmålen. Klimathotet är en tydlig målformulering i budgeten och en av anledningarna till att partiet ställde sig bakom den.

– Delårsrapporten redogör på ett föredömligt sätt hur ekonomin utvecklats och påverkats och även arbetslösheten men sedan blir det sämre.

– Klimatfrågan måste pekats ut som en prioriterad fråga. Delårsrapporten säger ingenting om utsläpp. Där står att det går enligt plan men vad innebär det?

Även Vänsterpartiets Anders Skans saknade uppföljningar.

– Det enda målet som uppfylls är det ekonomiska. Andra politiska mål verkar inte kunna uppnås. Det är i den här församlingen vi måste kunna följa vad som händer med klimatet, barn och unga och så vidare.

Beroende av bidrag

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) gick hårt åt S-styret.

– Ett förväntat överskott på 1,3 miljarder är fantastiskt men beror på realisationsvinster och en stat som kastar pengar över oss i kommunen. Ändå är jag mera oroad än någonsin över framtiden. Vi är beroende av bidrag för att kunna betala ut bidrag till Malmöborna. Vi är mest beroende av bidrag och betalar ut mest.

Oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).

Torbjörn Tegnhammar kritiserade också att dyra lägenheter delas ut till folk som lever på bidrag och att rasismen därmed växer i många bostadsområden.

Kommunalrådet Andréas Schönström (S) vände på resonemanget och undrade varför de som köat för en bostad hos Boplats syd skulle flytta.

Det är anmärkningsvärt att du inte en enda gång säger att när vi har problem med rasism så är det rasisterna som ska flytta.

– Hur många jobb har du fått genom att inte uppge en bostadsadress Torbjörn Tegnhammar? undrade han. Det är anmärkningsvärt att du inte en enda gång säger att när vi har problem med rasism så är det rasisterna som ska flytta. Att det är arbetslösa och fattiga och inte rasisterna som ska flytta är för mig upp och nervända världen.

Sverigedemokraterna hade som enda parti ett eget förslag på hur de 50 miljonerna skulle fördelas men detta röstades ned. SD vill ge 20 miljoner till hälsa, vård och omsorg, 10 till funktionsstödsnämnden och 20 till fritidsnämnden.

Malmö

Fängelse för inbrott i gymskåp

Malmö
Malmö Först stal 31-åringen en väska ur ett skåp på ett gym vid Värnhemstorget. Sedan tog han ägarens bil och körde iväg med. Nu döms mannen till fängelse för stölden.

För en månad sedan bröt en 31-årig besökare på ett gym vid Värnhemstorget sig in i ett skåp i omklädningsrummet. Där tog han väskor som tillhörde två andra utövare. I den ena låg en bilnyckel till ett fordon som stod parkerat utanför.

31-åringen passade på att lägga beslag på bilen. I den låg en annan väska med bland annat kläder och krämer värt totalt 1 878 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Var fjärde elev ska få distansundervisning

1 300 gymnasieelever ska få distansundervisning efter höstlovet.
Foto: Berit Roald
Malmö
Malmö När Malmös gymnasieelever kommer tillbaka till skolan från höstlovet ska 25 procent av dem ha distansundervisning. Nu jobbar skolorna för fullt med att välja ut vilka som ska vara i skolan och vilka som ska vara hemma.

Ungefär 1 300 gymnasieelever kommer påverkas av beslutet, som är fattat efter att hårdare restriktioner införts i Skåne.

– De skärpta råden för Skåne måste tas på allvar. Vi gör den här förändringen för att minska smittspridningen. Den här åtgärden minskar trycket både på kollektivtrafiken och på våra skolor, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Man stoppad med 4,8 kilo amfetamin

Malmö
Malmö En nervös blick mot tullarna avslöjade den holländske mannen. Han togs in för kontroll. I mannens väska hittades nästan fem kilo amfetamin.

Den 29 augusti försökte en man ta sig in i Sverige via Bron från Danmark. När tulltjänstemännen som genomförde en kontroll på tåget fick syn på mannen uppträdde han nervöst, och försökte undvika att titta på dem.

De beslutade att undersöka mannens tillhörigheter. I hans resväska hittades drygt 4,8 kilo amfetamin. Narkotikan är minst värd 390 000 kronor på marknaden, men medianvärdet är 970 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Malmö

Försvunnen kvinna hittad

Malmö
Malmö På torsdagsmorgonen försvann en 77-årig kvinna från sitt hem i närheten av Pildammarna.

Någon gång mellan 07 och 10.30 på torsdagen ska kvinnan ha försvunnit från sitt hem i närheten av Stadion och Pildammarna. En anhörig anmälde kvinnan försvunnen efter att själva ha letat efter henne.

– Patrullerna har sökt av ett par specifika platser där hon skulle kunna vara utan att hitta henne, säger Kim Hild, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Man greps med bil full av knark

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En 19-årig man greps sent på onsdagskvällen sedan polisen kontrollerat honom. Han misstänks nu för grovt narkotikabrott.

Gripandet skedde efter att en polispatrull sett mannen sitta i en stillastående bil. Han visade sig vara påverkad av narkotika, vilket gjorde att polisen gjorde husrannsakan i hans bil.

I bilen hittades en större mängd narkotika, så stor att han greps och senare anhölls misstänkt för grovt narkotikabrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

20-åring greps när han stal katalysator

org-927648d7-5b8e-4b03-8067-7cacd3b889c9.jpg
Malmö
Malmö En 20-årig man greps på onsdagskvällen sedan vittnen sett honom stjäla bildelar på Hyacintgatan.

Vittnet stoppade en polispatrull som just passerade, och mannen kunde gripas direkt. Han hade då precis monterat loss en katalysator från en parkerad bil.

– Det här är väldigt positivt. Vi börjar närma oss 300 katalysatorstölder i Malmö, säger Nils Norling, polisens talesperson, om gripandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL