Utrikes

Ny smittvåg begränsar festandet i Köpenhamn

Utrikes
Utrikes Obligatoriskt munskydd och slut på festandet senast klockan 22. Det är vad som nu gäller i Köpenhamns uteliv sedan regeringen infört nya restriktioner efter ökad smittspridning i Danmark.
– Ur ett smittskyddsperspektiv tror jag detta är positivt, säger överläkaren Lars Østergaard till TT.
PREMIUM

En andra smittovåg av coronaviruset leder till nya restriktioner för utelivet i den danska huvudstaden. Från och med torsdagen gäller i Köpenhamnsområdet krav på munskydd på barer och restauranger fram tills det att gästen satt sig vid sitt bord. Restauranger och barer ska också stänga senast klockan 22 – en skärpning från den tidigare tidsgränsen vid midnatt.

För att förhindra att festen fortsätter införs också en rekommendation om att även hemmafester ska avslutas klockan 22.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svart man död i ny federal avrättning

Fängelset i Terre Haute i Indiana där den dödsdömde 40-åringen avrättades på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Michael Conroy/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Morddömde Christopher Vialva, 40, har avrättats i USA. Han är den förste svarta fången som har avrättats federalt i USA sedan de federala avrättningarna återupptogs i juli, efter ett uppehåll på 17 år.

Sammanlagt har nu sju personer avrättats federalt sedan landets justitiedepartement började verkställa dödstraffen igen. Under Donald Trumps tid som president har det därmed avrättats dubbelt så många personer federalt, som under alla hans föregångare sammanlagt sedan 1963.

Vialva dömdes till döden för 20 år sedan för mord på två vita, kristna äkta makar 1999. Han dödsförklarades klockan 18.46 lokal tid på torsdagen, efter att ha fått en dödlig giftinjektion i det federala fängelsesystemets lokaler för avrättning i Terre Haute i Indiana.

Totalt sitter 56 fångar i federala dödsceller i USA. Av dem är 46 procent svarta, trots att svarta bara utgör 13 procent av landets befolkning.

Flertalet avrättningar i USA utförs också efter beslut på delstatsnivå.

Utrikes

Guvernör litar inte på "politiserat" vaccin

New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Guvernören för delstaten New York, Andrew Cuomo, är orolig för att hela kontrollprocessen av att ta fram ett coronavaccin har "politiserats".
Cuomo kommer därför att inrätta en särskild kommitté som ska granska ett eventuellt vaccin mot covid-19 efter att det godkänts av USA:s federala regering.

– Ärligt talat, så kommer jag inte lita på den federala regeringens omdöme, säger Andrew Cuomo, som företräder Demokraterna, på en pressträff.

Den granskningskommitté som ska inrättas kommer lyda under delstatens hälsodepartement, förklarar Cuomo.

Han uttrycker också oro över att USA:s president Donald Trump tidigare svarat "kanske eller kanske inte" på en fråga om det kommer att bli den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA:s (Food and Drug Administration) regelverk för godkännande av vaccin som kommer att gälla.

– Det låter som ett politiskt ställningstagande.

Flera experter, bland andra USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci, har tidigare sagt att ett vaccin som tidigast kan godkännas i slutet av året. Trump har å sin sida nyligen sagt att vaccinet kan vara bara "några veckor bort".

Om Trumps uttalande stämmer skulle det i så fall finnas ett vaccin före det amerikanska presidentvalet den 3 november.

Utrikes

Trump visar fortsatt tvivel om valresultatet

USA:s president Donald Trump fortsätter att hävda att poströster leder till valfusk.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump fortsätter att så frön av tvivel kring det kommande presidentvalet.
Efter Vita husets försäkran om att Trump kommer att acceptera valresultatet ifrågasätter han själv återigen valets legitimitet.

Det senaste dygnet har Donald Trump kritiserats av såväl ledande partikamrater som demokrater sedan han på en direkt fråga inte velat garantera ett fredligt maktskifte i november.

Vita huset försökte under torsdagskvällen släta över Trumps agerande.

– Presidenten kommer att acceptera resultatet av ett fritt och rättvist val, han kommer att acceptera det amerikanska folkets vilja, sade Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany på sin dagliga pressgenomgång.

"En enda stor bluff"

Men presidenten fortsätter även efter det att ifrågasätta valets legitimitet.

– Vi vill se till att det blir ett tillförlitligt val och det är jag inte säker på att det kan bli, säger han till reportrar utanför Vita huset som svar på en direkt fråga om huruvida han bara kommer att anse att valresultatet är legitimt ifall han själv vinner, skriver New York Times.

I stället för att upprepa sin pressekreterares försäkran väljer Trump att återigen framhäva sin skepsis mot poströster.

– Vi måste vara väldigt försiktiga med poströsterna. Det är en enda stor bluff.

Sägs emot av FBI-chefen

Presidenten har upprepade gånger de senaste månaderna påstått att fler poströster till följd av coronapandemin leder till valfusk.

Men på den punkten blev Trump under torsdagen motsagd av FBI-chefen Christopher A Wray, som sade att det inte finns några bevis för att det pågår något nationellt organiserat valfusk.

Trump tror att striden om Vita huset kommer att avgöras i Högsta domstolen. Efter att han i onsdags svävat på målet om ett fredligt maktskifte satte senatens mäktige majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, ned foten och skrev på Twitter att "det kommer bli en maktövergång under ordnade former efter valet den 3 november". Han skrev också att den som vinner valet kommer att bli insvuren som president den 20 januari 2021.

Susanna Persson Öste/TT

Utrikes

2 000 anklagas för våldsutbrott

Bild från en tv-sändning av Hachalu Hundessas begravning i juli. Arkivbild.
Foto: OBN/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Omkring 2 000 personer i Etiopien anklagas för de oroligheter som bröt ut efter mordet på den politiske aktivisten och sångaren Hachalu Hundessa.

Han mördades i slutet av juni i huvudstaden Addis Abeba. Efter hans död utbröt våldsamheter och många dödades i etniskt motiverat våld och under sammandrabbningar med militärer och polis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fransk oro över smittökning

Frankrikes premiärminister Jean Castex. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Antalet nya fall av bekräftad covid-19 ökar kraftigt i Frankrike.

Om regeringen inte agerar för att stoppa ökningen kan landet hamna i samma läge som i mars då krisen var som värst, säger premiärminister Jean Castex till fransk tv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Utrikes

Polisfynd: 345 000 "second hand"-kondomer

Polis har beslagtagit över 360 kg använda kondomer i Vietnam. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Vietnamesisk polis har beslagtagit cirka 345 000 rengjorda, men använda kondomer som var planerade att säljas på nytt. Enligt polisen väger fyndet över 360 kg.

Kondomerna hade först kokats i vatten och återfick sedan sina ämnade former med hjälp av penisformade träbitar, innan de förpackades och skulle ut på marknaden igen, berättade en kvinna som greps av polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Påvens blod stals vid kupp i katedral

Påve Johannes Paulus II. Arkivbild.
Foto: Pier Paolo Cito/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett skrin innehållande ett antal droppar blod från den avlidne påven Johannes Paulus II har stulits från en katedral i italienska Spoleto.

Kuppen inträffade i onsdags. Skrinet, som var tillfälligt förvarades i katedralen, skulle flyttas till en annan kyrka nästa månad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump vägrade ge svar om fredligt maktskifte

USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump ville på en direkt fråga inte garantera ett fredligt maktskifte efter valet i november.
Icke-beskedet väckte uppståndelse, inte minst bland republikaner, och senare meddelade Trumps stab att presidenten kommer acceptera valresultatet.
PREMIUM

Det är ett självklart inslag i en konstitutionell demokrati – att en sittande ledare lämnar ifrån sig makten vid en valförlust.

Något sådant löfte ville Donald Trump dock inte ge på förhand. Den amerikanske presidenten spådde i stället att striden om Vita huset kommer att avgöras i Högsta domstolen, och upprepade sitt omstridda påstående om att poströstning leder till valfusk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL