Inrikes

Patient dog – sjukhus får Ivo-kritik

Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) får kritik av Ivo. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Södra Älvsborgs sjukhus (Säs) i Borås kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en vårdmiss som gjorde att en patient avled, rapporterar Borås tidning.

Patienten inkom till akuten i slutet av 2017 med kräkningar, huvudvärk och motorikproblem. Sedan tidigare hade patienten en shunt, en slang som dränerar överflödig vätska, inopererad i hjärnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tuffare krav på demokrati i biståndsländer

Regeringen beslutade tidigare att frysa den del av biståndet till Belarus som har gått till projekt där statliga aktörer har haft en aktiv roll. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Inrikes
Inrikes Mer av Sidas biståndspengar ska gå till demokratifrämjande insatser. Bistånd till auktoritära länder kan komma att frysas eller riktas om till civilsamhället.
– Vi kommer att ställa tuffare krav, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Beslutet, som tas under torsdagens regeringssammanträde, innebär att biståndsmyndigheten Sida ska fokusera ytterligare på demokratistärkande insatser till och med nästa år. Bland annat kan myndigheten frysa bistånd till statliga aktörer i auktoritära länder eller rikta om stödet till aktörer inom civilsamhället.

– När det sker snabba förändringar måste man vara beredd att ändra och markera och se till att svenska skattemedel inte används mot den egna befolkningen, säger biståndsministern.

Redan i augusti stoppade regeringen bistånd värda 25,5 miljoner kronor som gick till projekt i Belarus där statliga aktörer bedömdes ha en aktiv roll.

TT: Kommer det att ske en omfördelning av det här biståndet till det belarusiska civilsamhället?

– Vi försöker nu göra mer insatser för att utveckla och satsa ännu mer på att stödja civilsamhället, men exakt vad det innehåller kommer vi nog inte kunna berätta inom den närmaste tiden, säger Eriksson.

Omvänt ska man också stärka samarbetet med länder där utvecklingen går i "rätt" riktning. Som exempel nämner Eriksson länder som Georgien, Armenien och Ukraina, där Sida bland annat genomför biståndsprojekt mot korruption.

Linus Svensson/TT

Inrikes

Pojke till sjukhus efter knivrån i Vårberg

En pojke har förts till sjukhus med ambulans sedan han knivskurits i benet. Arkvbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En pojke har förts till sjukhus med ambulans sedan han knivskurits i benet av två maskerade personer i Vårberg i södra Stockholm, enligt polisen.

– Det ska ha hänt utomhus i Vårberg. Jag har ingen exakt brottsplats i nuläget, men vi jobbar på helt enkelt, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Händelsen inträffade vid 18-tiden på onsdagen. I samband med knivskärningen stals pojkens mobiltelefon.

– Ingen är gripen i nuläget, men vi har fortfarande en pågående insats där vi olika sätt jobbar med att samla in information om det som har hänt och förhöra personer, säger Westberg.

Polisen vill inte gå in på pojkens exakta ålder, men uppger att han är strax under 18 år.

Inrikes

Fler söker en personlig bilskylt i år

Personliga registreringsskyltar har funnits sedan 1988. I år har ansökningarna tagit ett skutt uppåt. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Fler bilägare vill ha en personlig registreringsskylt i år. Det kan bero på att många haft tid över under pandemin, tror Transportstyrelsen.
– Man kanske tar tag i sådant som man varit lite sugen på, men inte hunnit med, säger utredaren Eva Isaksen.

Förra året godkändes 4 125 ansökningar om personlig registreringsskylt. 2 892 av dem var förstagångsansökningar, resten förlängningar.

Under de åtta första månaderna i år gjordes 2 958 ansökningar. Bilägare som sökte personlig skylt till sin bil för första gången stod för 2 224 av dem.

Om trenden står sig kommer rekordnoteringen från 2019 att slås, konstaterar Transportstyrelsen.

Just nu finns omkring 22 000 personliga registreringsskyltar på svenska bilar. Antalet växer stadigt.

– De flesta är trogna sina skyltar. Det är väldigt få som säger upp dem, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsens enhet för fordonsinformation.

Det kostar 6 200 kronor att få en personlig skylt första gången man söker. En förlängning i tio år kostar lika mycket, medan den som bara vill betala för fem år till får en räkning på 3 700 kronor.

Skylten är kopplad till fordonets ägare. Om bilen säljs, aktiveras den ordinarie skylten i Transportstyrelsens system.

Micke Larsson/TT

Inrikes

Regeringen vill stoppa Beglers nya jobb

Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Regeringen vill stoppa Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler från att bli styrelseledamot i friskolekoncernen Academedia, skriver Aftonbladet.

Socialdepartementet skriver i ett beslut att uppdraget riskerar att skada Regeringskansliets anseende.

"Regeringskansliet gör bedömningen att uppdraget som styrelseledamot i ett börsnoterat bolag riskerar att skada Regeringskansliets anseende. Den av dig anmälda bisysslan är därmed förtroendeskadlig. Regeringskansliet ålägger dig därför att inte åta dig bisysslan", skriver socialdepartementet enligt Aftonbladet.

Uppdraget handlar om sex möten per år och "sedvanliga kringuppgifter", enligt Begler.

Ann-Marie Begler fick sluta som Försäkringskassans generaldirektör under våren 2018. Sedan dess har hon arbetat med en statlig utredning. Under förra året fick hon nästan två miljoner kronor i lön från regeringskansliet, enligt tidningen.

Inrikes

Tornedalsrådet vill införa gränspass

Gränspolis vid den finska sidan. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes

Tornedalsrådet vill införa gränspass för att underlätta för lokalbefolkningen att passera gränsen mellan Sverige och Finland, rapporterar SVT Norrbotten.

Gränsen mot Sverige öppnades så sent som i lördags. Men redan på torsdagen väntas Finlands regering fatta ett nytt beslut i frågan. Bland annat har striktare regler för fritidsresor diskuterats, med krav på karantän för dem som reser från Sverige till Finland.

Civilminister Lena Micko (S) säger att hon är öppen för speciallösningar för gränskommuner mot Finland, Norge och Danmark.

– Det kan vara en diskussion som behövs, säger hon till SVT.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

Smittspridning på kirurgavdelning i Blekinge

Ett intagningsstopp har införts på kirurgavdelning 49 på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Region Blekinge har infört ett intagningsstopp på kirurgavdelning 49 på Blekingesjukhuset i Karlskrona, rapporterar Sveriges Radio Blekinge. Beslutet kommer efter att två patienter, båda mellan 70 och 90 år gamla, och två ur personalen har konstaterats vara smittade med covid-19.

– Om det finns ett direkt samband eller ej mellan dessa har vi inte kunnat säkerställa. Men det är tillräckligt för att vi som försiktighetsåtgärd har infört ett intagningsstopp, säger smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö till SR.

Enligt SR hade samma avdelning även i våras konstaterad smittspridning bland patienterna. Men Bengt Wittesjö hävdar att det inte ska kopplas till bristande säkerhetsrutiner.

– Vi har haft rigorösa skyddsrutiner vad jag känner till. Men ingenting är hundraprocentigt säkert. Det kan vara olyckliga tillfälligheter, säger han.

Inrikes

Viruset påverkar inte förlossningar negativt

En gravid kvinna. Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT
Inrikes
Inrikes Att smittas av coronaviruset under graviditeten tycks inte påverka förlossningen eller barnet negativt. Det visar en studie av alla barn som föddes på Karolinska universitetssjukhuset i våras. Om kvinnan blir svårt sjuk, däremot, kan både kvinnans och barnets hälsa påverkas negativt.

Den 25 mars i år införde Karolinska universitetssjukhuset screening för covid-19 av alla kvinnor som läggs in för förlossning.

På så sätt har forskare kunnat analysera utfallet för de kvinnor som testades positivt i förhållande till de som inte bar på viruset.

– Att bara bära på viruset verkar inte innebära någon risk för vare sig kvinnan eller barnet, säger Mia Ahlberg, barnmorska och forskare vid Karolinska institutet, till TT.

Mellan den 25 mars och den 24 juli lades 2 682 kvinnor in för förlossning på sjukhuset. Av dessa testades totalt 156 kvinnor, motsvarande 5,8 procent, positivt för sars-cov-2, som viruset heter.

Screenade alla

Mia Ahlberg och hennes kollegor matchade de båda grupperna av kvinnor avseende ålder, BMI, antal tidigare graviditeter, utbildningsnivå, sjukdomsstatus samt födelseland.

Därefter analyserade de förekomsten av eventuella förlossningskomplikationer, som större blödningar, för tidig födsel och vårdtid. Forskarna jämförde även barnens apgarpoäng, det vill säga den poängskala där barnets hälsa skattas utifrån olika parametrar, såsom andning och hjärtfrekvens.

Studien, som nu presenteras i tidskriften Jama, visar bland annat att två av tre kvinnor som bar på viruset inte uppvisade några symtom alls. Vidare kunde forskarna inte se någon signifikant skillnad mellan de båda grupperna, vare sig vad gällde förlossningskomplikationer eller apgar-poäng.

Detta går lite på tvärs med annan forskning som visar att gravida som reagerar på viruset och blir sjuka i covid-19 riskerar både sin egen och barnets hälsa.

– Det finns studier som visar att det kan leda till sämre utfall. Men vi screenade alla som lades in. Det är viktigt att komma ihåg. På så sätt fångade vi upp alla som bar på viruset och av dem uppvisade 65 procent inte några symtom alls. Och det var när vi jämförde kvinnor som bar på viruset, med eller utan symtom, med kvinnor som inte bar på viruset som vi inte såg någon skillnad. Att bara bära på viruset verkar alltså inte innebära någon risk för vare sig mamman eller barnet, medan det kan se annorlunda ut för dem som blir mer sjuka, säger Mia Ahlberg.

Vissa oftare smittade

TT: Har ni analyserat den grupp kvinnor som hade symtom?

– Vi ska göra det, även om den gruppen nog är lite för liten. Men om viruset hade varit väldigt farligt för gravida, på samma sätt som sars eller mers är, då hade vi sannolikt sett det.

Studien visar också att bland de smittade fanns en högre andel kvinnor med låg utbildning och med härkomst från Afrika eller Mellanöstern.

– Det var ganska rejäla skillnader, så det verkar som om det finns en socioekonomisk gradient, säger Mia Ahlberg.

Av okänd anledning hade dock kvinnor som testades positivt lägre förekomst av igångsättning av förlossningen (18,7 jämfört med 29,6 procent). Däremot drabbades de oftare av havandeskapsförgiftning (7,7 jämfört med 4,3 procent).

– Det finns forskning som visar att havandeskapsförgiftning och covid kan ge liknande symtom, men vad gäller skillnaderna i igångsättning har vi ingen förklaring, säger Mia Ahlberg.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Havandeskapsförgiftning

Det huvudsakliga symtomet vid havandeskapsförgiftning (preeklampsi) är högt blodtryck under graviditeten.

Andra symtom är:

Plötslig huvudvärk.

Synbesvär, såsom flimmer framför ögonen.

Ont i övre delen av magen.

Illamående och kräkningar

Svullnad i ansikte, händer eller fötter.

En känsla av att vara allmänt sjuk, frånvarande och skakig.

Vid förväntad tvillingfödsel ökar risken för havandeskapsförgiftning, likaså om en biologisk mor eller syster haft tillståndet. Njursjukdom, diabetes eller en reumatisk sjukdom innebär också högre risk för havandeskapsförgiftning.

Källa: 1177

Inrikes

Amorella har dragits loss – på väg till Åland

Amorella har dragits loss från grundet vid Järvsö och transporteras nu till Åland.
Foto: Niclas Nordlund
Inrikes
Inrikes Viking Line-fartyget Amorella har dragits loss från grundet vid Järsö i Ålands skärgård. Där har fartyget stått sedan söndagens olycka.
– Vi är mycket tacksamma för att hon är loss från grundet och att allt gått planenligt, säger rederiets kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Amorella ska transporteras till Långnäs på Åland för att tömmas på frakt och personbilar. Men först har skrovet undersökts av dykare innan den korta rutten till Åland. Enligt Boijer-Svahnström finns bogserbåtar på plats för att assistera fartyget.

– Men det kan också vara så att hon åker för egen maskin eftersom motorerna inte är skadade, säger hon.

Därefter är planen att Amorella senare under onsdagen ska föras till varvet i Nådendal för reparation. Viking Line-olyckan inträffade under söndagen när Amorella gick på grund och i samband med det kolliderade med en isboj, som är en boj anpassad för att tåla påfrestningar av drivis.

Fartyget tog in vatten och blev stående i den åländska skärgården där hundratals passagerare fick evakueras. Dykare har sedan dess konstaterat flera hål i fartyget – men det är fortfarande oklart hur olyckan inträffade.

– Haverikommissionen jobbar vidare med utredningen och det kan ta tid. Vi har våra aningar om vad det berodde på men hur det gick till får sjöförklaringen visa. Vi kan inte spekulera i det, säger Boijer-Svahnström.

Ingen av de runt 280 personer som befann sig ombord vid olyckan skadades. Amorella har efter händelsen ersatts av fartyget Gabriella på linjen Åbo-Åland-Stockholm.

Robin Salomonsson/TT

NÄSTA ARTIKEL