Lagfarter SkD

Nya ägare till hus i Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Todd och Camilla Grube, 51 och 49 år, är nya ägare till huset på Guldregnsgatan 2 i Höör. Huset byggdes 1945 och har en boyta på 127 kvadratmeter. Säljare är Jenni Strand och Gustaf Lundberg. Ägarbytet gjordes i augusti 2020 och priset blev 2 415 000 kronor.

Bara en månad tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Guldregnsgatan 20. Där blev priset för en 165 kvadratmeter stor villa 2 100 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polis laddar för ytterligare protester i Minsk

En äldre kvinna reagerar på polisens bortföranden av demonstranter under lördagens protester i Minsk, Belarus.
Foto: TUT.by via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Militärfordon och taggtråd kantar gatorna i centrala Minsk inför ännu en dag av demonstrationer mot landets president Aleksandr Lukasjenko.

Ända sedan presidentvalet den 9 augusti, då den mångårige ledaren Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare, har protesterna pågått med oförminskad styrka. Tusentals personer har sedan dess gripits. Tidigare har söndag varit den veckodag då de största demonstrationerna ägt rum.

Söndagens protester planeras i både Minsk och andra städer runt om i landet.

Protesterna äger rum dagen efter att nära 400 demonstranter, mestadels kvinnor, arresterats av kravallpolis. Vittnesmål från demonstrationerna där gripandena skedde beskriver hur kravallpolis slitit ut demonstranter ur folkmassan på måfå och sedan släpat iväg dem in i polisfordon. En majoritet av de som frihetsberövades under lördagens demonstrationer hade under söndagsmorgonen släppts.

Inrikes

Finlandsfärja på grund – ska evakueras

Ett Viking Line-fartyg har gått på grund utanför Åland. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Viking Line-fartyget Amorella har gått på grund utanför Åland. Runt 280 personer finns ombord på fartyget – men ingen ska ha kommit till skada.
Enligt den finländska sjöräddningen finns flera fartyg på plats för att förbereda evakuering av Amorella.

Enligt Viking Line fick fartyget grundkänning i Ålands skärgård strax före 15, lokal tid, på söndagen. Omkring 200 resenärer finns ombord på fartyget tillsammans med 80 personer i besättningen. Av dessa är en majoritet av passagerarna från Finland eller Sverige.

– Läget är stabilt och det är ingen panik. Vi håller på att undersöka vilka alternativ vi har, säger kommunikationsdirektören Johanna Boijer-Svahnström till TT.

– Vi har inte så många passagerare ombord på grund av corona och 200 personer är lättare att hantera än 2 000 personer. Nu tänker vi på tryggheten och passagerarnas bekvämlighet, fortsätter hon.

Ingen ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Svensk hjälp redo

TT: Vet ni vad som orsakade olyckan?

– Nej, det måste vi utreda. Jag vågar inte spekulera i vad det kan vara. Det får vi se, säger Boijer-Svahnström.

Twitter uppger sjöräddningscentralen i västra Finland att ett tiotal enheter finns på plats för att förbereda en evakuering av passagerarna från Amorella. Situationen beskrivs för tillfället som stabil, men fartyget har kört fast i botten.

"De 281 personerna ombord är inte fara men kaptenen har bestämt att alla extra personer ombord ska evakueras", skriver man bland annat.

Eftersom olyckan inträffade på finländskt vatten är den svenska sjöräddningen inte ansvarig i ärendet. Däremot står man redo att bidra med hjälp vid behov.

– Det är finländarna som leder insatsen. Vi har erbjudit resurser men inte fått någon begäran ännu. Vi har en räddningshelikopter i standby och även kustbevakningens övervakningsflyg tillgängligt, säger Daniel Lindblad på Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

"Oroligt i början"

Eva Vaihinen är en av passagerarna på båten. Hon berättar för Expressen att det hördes ett högt skrap i samband med grundstötningen men beskriver att stämningen ombord på fartyget trots det är lugn.

– Det är lugnt än så länge. I början var det lite oroligt för alarmet gick i gång, då var det en del som var väldigt rädda. Men nu är alla lugna och väntar. Jag antar att de inte kartlagt hur stor skadan är ännu, säger hon till tidningen.

Amorella avgår dagligen mellan finländska staden Åbo och Stockholm.

Robin Salomonsson/TT

Utrikes

Novitjokforskare ber om ursäkt till Navalnyj

Aleksej Navalnyj med sin familj. Bilden är från Navalnyjs Instagram från tidigare i veckan.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

En av forskarna som under 90-talet var med och tog fram nervgiftet novitjok ber om ursäkt till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som just nu vårdas på sjukhus i Tyskland efter förmodad novitjokförgiftning.

Den tidigare forskaren, Vil Mirzajanov, framförde ursäkten offentligt i en intervju på den ryska kanalen TV Rain.

– Jag vill ge mina innerligaste ursäkter till Navalnyj för att jag deltog i den kriminella verksamheten att ta fram det ämne som sedan användes för att förgifta honom, säger han i intervjun.

I intervjun säger han även att Navalnyj mest sannolikt förgiftats genom oralt intag då han inte tycks ha spridit giftet vidare till andra.

Mirzajanov, som nu bor i USA, var en av flera kemister som arbetade under det topphemliga sovjetiska programmet där novitjok-giftet togs fram. Han är den tredje forskaren från programmet som uttalar sig om det som hände Navalnyj.

Den ryske oppositionsledaren insjuknade under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Han fördes sedan till Tyskland där provtagning, enligt landets regering, visat att han blivit förgiftad med nervgiftet novitjok. Analyser i laboratorium i Sverige och Frankrike har lett till samma slutsats.

Ryssland ifrågasätter att oppositionspolitikern ska ha blivit förgiftad.

Sport

Krassliga stjärnan bröt i SM

Tove Alexandersson vann medeldistansen i SM överlägset. I långdistansen tvingades hon bryta.
Foto: Svenska Orienteringsförbundet
Sport
Sport

Orienteringsdrottningen Tove Alexandersson bröt medeldistansloppet i SM i Göteborg redan efter en drygt kilometer.

Enligt Radiosporten kände hon sig krasslig.

Stora Tuna-löparen vann medelsdistansen i SM på lördagen överlägset, med mer än tre minuter. Det var orienteringselitens första tävling på elva månader.

Inrikes

Förslag: Halv miljard mer till förlossningsvård

Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson Anders W Jonsson. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att ytterligare en halv miljard kronor ska gå till förlossningsvården nästa år, rapporterar SVT.

– Det här innebär att staten rejält förstärker anslaget som går till regionerna för att utveckla förlossning och neonatalverksamhet. Det går från en miljard årligen till 1,5 miljarder och det här känns väldigt bra, säger Anders W Jonsson, Centerpartiets sjukvårdspolitiske talesperson, till SVT.

Förslaget kommer att ingå i den kommande budgeten och januaripartierna vill avsätta ytterligare 500 miljoner även för 2022.

Syftet är bland annat att främja kontinuitet för kvinnan under graviditeten, förlossningen och vården efteråt. Miljonerna innebär en utökning av en sedan tidigare beslutad satsning på kvinnors hälsa, förlossningsvård och neonatalvård, skriver SVT.

Rättad: I en tidigare version angavs fel summa på ett ställe i texten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Utrikes

Prestigefyllt universitet eldhärjat i Uganda

Utrikes
Utrikes

En stor brand har förstört delar av huvudbyggnaden på Ugandas prestigefyllda Makerereuniversitet, ett av Afrikas äldsta, uppger lokal polis.

– Branden tros ha startat nära taket och spreds sedan till golven på byggnaden som hyser arkiven och ekonomiavdelningen, säger Luke Oweyesigire vid huvudstaden Kampalas polis.

– Stor del av fastigheten har förstörts. Utredare håller just nu på att undersöka vad som låg bakom branden, fortsatte talespersonen.

"Det här en mörk morgon för Makerereuniversitet. Vår ikoniska huvudbyggnad har eldhärjats och förödelsen är svår att ta in", skriver universitetets rektor Barnabas Nawangwe på Twitter.

Makerereuniversitet grundades 1922 som en skola för tekniker men har i dag ett anseende som ett av den afrikanska kontinentens främsta engelskspråkiga lärosäten. Universitetet har för närvarande runt 35 000 studenter och 3 000 doktorander.

Kultur och nöje

Intensiv och dramatisk Cyrano med överraskande scenografi

Johannes Wanselow som Cyrano.
Foto: Emmalisa Pauly
Kultur och nöje
Scen/Recension

Bokstäver, ord, meningar och böcker är byggstenar i regissör Johannes Schmids uppsättning av Cyrano de Bergerac på Hipp i Malmö, och då inte bara när det gäller repliker och berättande. I hans version är till och med scenografi och kostym fulla av det skrivna ordet.

Ramen är en bokcirkel i ett svenskt stadsbibliotek. Där läser man Cyrano de Bergerac, skriven av Edmond Rostand 1897. Det är en historia byggd på den verkliga författaren Cyrano som levde på 1600-talet. Ju mer deltagarna läser, desto mer går de in i berättelsen och plötsligt öppnas en spricka i tiden och i fantasin. De förflyttas till 1600-talet och börjar spela de roller som ingår i pjäsen.

Kanske beror det på premiärnerver att inledningsscenen känns forcerad och högljudd. Riktigt har det inte satt sig i tempot, och den moderna dekoren hjälper inte skådespelarna att komma in i rollerna, eller oss som publik att komma in i pjäsen. Det är först när de är iklädda en fantasifull variant av 1600-talskläder, som det landar. Den rimmade alexandrinen hamnar rätt och logiken i pjäsen infinner sig.

Olycklig kärlek på flera håll

Och det handlar ju om den fula men spirituella och klipska författaren Cyrano som är kär i den sköna Roxane. Hon i sin tur älskar Christian de Neuvillette, stockdum men vacker. I sin oändligt olyckliga kärlek till Roxane erbjuder sig Cyrano att skriva kärleksbrev som vore de från Christian. Sedan börjar förvecklingarna som leder till olycka för alla parter.

Johannes Wanselow gör en trovärdig och helgjuten Cyrano. Hans stolthet och totala brist på smicker och falskhet, liksom hans kval och längtan, förmedlas med de stora åthävor man tänker sig att Cyrano ska ha. Det är intensivt och dramatiskt, men ibland en aning onyanserad röstmässigt.

Karin Lithman som Roxane.
Foto: Emmalisa Pauly

Karin Lithman som spelar Roxane är också på helt rätt. Hennes sätt att tolka vers gör orden verkliga och hon gestaltar trovärdigt ungdomens svärmiska kärlek. Också Alexander Jubell som Christian lyckas bra i den ganska otacksamma roll han fått. Att spela korkad och inte ha många repliker kan inte vara lätt, men han fixar det med en komisk ådra som slår an. Josefin Iziamo som vännen Le Bret och Göran Dyrssen som greve de Guiche gör också bra ifrån sig.

Taktfast och uttalad rytm

Men det är Wanselow allt kretsar kring. Hans sätt att deklamera, med en taktfast och uttalad rytm, kan kännas högtravande, men den blir också en taktpinne resten av ensemblen kan följa. För om de andra huvudkaraktärerna är ledigare i sin deklamation, är han den som med blixtsnabb timing avslutar rimmen. Det blir som en elegant dans, eller en mental fäktningsscen (där finns ett par verkliga också). Den spirituella texten med sin inneboende komik kommer på så sätt till sin rätt i skådespelarnas samspel. Dramat förstärks också av de tre musiker som ”bor” i en spricka i dekoren. De blir en del av pjäsen, ett smart drag.

Några mindre fungerande val var den stundtals absurda regin och koreografin. Andra aktens inledningsscen med krälande kroggäster med boksidor på huvudena, kändes ganska obegriplig. Vissa kostymer var också övertydliga i sin önskan att visa det skrivna ordets betydelse.

Mer tragik än tragikomik

I den andra akten sätter sig pjäsen ordentligt. Delvis beror det på karaktärernas utveckling, men kanske också på att nerverna lagt sig - och att det nu lutar mer åt det tragiska än det tragikomiska. Den verkliga känslan, som att någon vrider om i ens hjärta, infinner sig och det var fler än jag som förstulet torkade bort en tår ur ögonvrån i slutscenen, där för övrigt Johannes Wanselow briljerar.

Och så har vi då scenografin. Den är magnifik, storslagen, rolig, smart, överraskande och alldeles underbar. Här har man gått all in. Jag tänker inte spoila för den måste upplevas. Kanske är det rent av så att dekoren är det mest uppseendeväckande på hela kvällen.

FAKTA

Cyrano de Bergerac

På Malmö Stadsteater Hipp

Regissör: Johannes Schmid

Musik: Toni Martin Dobrzanski

Cyrano: Johannes Wanselow

Roxane: Karin Lithman

Christian: Alexander Jubell

Sport

Huvudtackling gav fem matchers avstängning

Rögles Adam Edström lämnar isen efter att ha fått matchstraff i SHL-premiären.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport

Rögles Adam Edström stängs av i fem matcher efter en huvudtackling på Linköpings Jarno Kärki i SHL-premiären.

Ishockeyns disciplinnämnd anser att tacklingen utdelades med hög fart, att den förstärks med vänsterarmen, att det var stor skaderisk och att den tacklande spelaren är tredje man in i situationen.

– Nu får vi se till att klara oss utan Adam i fem matcher. Men det som kanske är viktigast av allt är att Kärki inte såg ut att vara allt för påverkad av tacklingen, säger Rögles tränare Cam Abbott till Aftonbladet.

Edström, 19, fick matchstraff för incidenten.

NÄSTA ARTIKEL