Lagfarter SkD

Huset på Grönalundsvägen 5 i Löberöd sålt för andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Qusay Sabri Aidan, 67, och Sdiqa Majid Dalaj, 58, är nya ägare till fastigheten på Grönalundsvägen 5 i Löberöd. Försäljningen blev klar i augusti 2020 och priset på huset landade på 2 590 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som augusti 2019 för 2 650 000 kronor. Huset har en boyta på 125 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Smedjegatan 4. Där blev priset för ett något mindre hus, 121 kvadratmeter, 2 625 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyheter

Antikroppstest på buss möjligt över hela Skåne

En mindre buss uppställd på en asfalterad yta.
Foto: Medical
Nyheter
SKÅNE Skåningar på mindre orter ges nu möjlighet att göra antikroppstester för covid-19 på hemmaplan.
På måndag rullar antikroppsbussarna ut i de skånska kommunerna med möjlighet till drop in-test.

På uppdrag av Region Skåne kommer två så kallade Antikroppsbussar från och med måndag den 5 oktober att rulla ut på den skånska landsbygden.

– Vi tar redan antikroppstester på våra kliniker i Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Klippan. Men nu kör vi även ut på landsbygden med bussarna på uppdrag av Region Skåne.

Det berättar Filip Lind, verksamhetsansvarig på bolaget Medical, som i samarbete med Doktor.se svarar för antikroppsbussarna.

Drop in-test

Sedan tidigare har bolaget under sommarhalvåret kört ut med bussar och erbjudit vaccination mot TBE, men nu är det enbart antikroppstest för covid-19 som tas i bussarna.

– Det är drop in till provtagningen på bussarna där man anmäler sig på plats och sen tas ett venöst blodprov i armen. Det lämnar vi vidare för analys och sen kommer besked inom en till tio dagar via 1177, berättar Filip Lind.

Samma avgift

Två platser dagligen får besök av bussen som står uppställd mellan klockan 11 och 18.

Avgiften, 200 kronor, är det samma i bussen som vid testtagning på en annan av regionens mottagningar.

Trelleborg först

Först ut på måndag den 5 oktober är Trelleborg och Hyllinge och under veckan fortsätter bussen till bland annat Svedala, Genarp, Dalby, Sjöbo, Skurup och Falsterbo.

Bussarna rullar sedan runt Skåne fram till och med den 25 oktober.

FAKTA

Här turlistan för Antikroppsbussarna

Bussarna är på plats mellan klockan 11-18.

Måndag 5/10: Trelleborg (Stortorget), Hyllinge (centrum)

Tisdag 6/10: Svedala (Stortorget), Vejbystrand (centrum)

Onsdag 7/10: Genarp (Häckebergavägen), Önnestad (Skolgatan)

Torsdag 8/10: Dalby (Pinnmöllevägen), Örkelljunga (Marknadsgatan)

Fredag 9/10: Sjöbo (Gamla torg), Svalöv (Luggudevägen)

Lördag 10/10: Skurup (Stora torget), Perstorp (Möllestigen)

Söndag 11/10: Falsterbo (Torggatan), Hässleholm (Stortorget)

Måndag 12/10: Ystad (Stortorget), Sösdala (Torggatan)

Tisdag 13/10: Tomelilla (Tomelilla torg), Kristianstad (Stora torget)

Onsdag 14/10: Simrishamn (Stortorget), Höör (Nya torget)

Torsdag 15/10: Staffanstorp (Järnvägsgatan), Rinkaby (Rinkaby torg)

Fredag 16/10: Borrby (Timmergatan), Bjuv (Södra Storgatan)

Lördag 17/10: Hörby (Gamla torg), Bjärnum (Magasingatan)

Söndag 18/10: Kivik (Centrum), Ängelholm (Stortorget)

Måndag 19/10: Landskrona (Lilla Strandgatan), Båstad (Strandpromenaden)

Tisdag 20/10: Eslöv (Föreningstorget), Bromölla (Sjöstjärnegatan)

Onsdag 21/10: Löddeköpinge (Lagervägen), Grevie (Järnvägsgatan)

Torsdag 22/10: Stehag (Bygdegårdsvägen), Hällavik (Strandpromenaden)

Fredag 23/10: Knislinge (Påls väg),

Lördag 24/10: Munka Ljungby (Östra Storgatan)

Söndag: 25/10: Osby (Klockare gatan)

Inrikes

Rattfull åklagare kraschade efter after work

Åklagaren döms för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada, men slipper fängelse eftersom han under rättegången sagt att han har tagit tag i sin alkoholproblematik och följer en rehabiliteringsplan. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Berusad av många glas vin under en after work satte sig en åklagare bakom ratten för att skjutsa en kollega hem. Färden slutade med att han i hög hastighet körde in i ett vägarbete och kollegan fick en kotfraktur. Åklagaren får med all sannolikhet behålla jobbet, rapporterar Sydsvenskan.

I polisförhör efteråt sade åklagaren att han druckit sex, sju glas vin under kvällen med kollegorna och att beslutet att ändå köra bil var "idiotiskt". Han förklarade att det var för att han ville ta hem sin kollega ”på ett ok sätt”.

Vid vägarbetet var hastigheten nedsatt till 50 kilometer i timmen – åklagaren körde i drygt 100. Han döms för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada, men slipper fängelse eftersom han under rättegången sagt att han har tagit tag i sin alkoholproblematik och följer en rehabiliteringsplan.

Arbetsgivaren ville att åklagaren skulle avskedas, men enligt statens ansvarsnämnd kommer han sannolikt att få behålla jobbet, skriver tidningen.

Sport

Skrällvinnaren vidare i Paris

Jelena Ostapenko är vidare i Paris efter seger över andraseedade Karolina Pliskova.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Sport
Sport

Andraseedade Karolina Pliskova, Tjeckien, åkte ur Franska mästerskapen i tennis mot förra mästarinnan Jelena Ostapenko.

Lettiskan vann med 6–4, 6–2 och är vidare till tredje omgången.

Ostapenko, 23, skrällvann i Paris 2017 som oseedad och dominerade nu från start med aggressivt spel.

– Jag försökte spela aggressivt utan att missa alltför mycket eftersom jag mötte en sådan bra motståndare. Jag var tvungen att ta fram min bästa tennis, sade Ostapenko som de två senaste åren hade åkt ut direkt i första omgången i Paris.

Pliskova hade en jobbig dag på centercourten, där taket dragits över, och gjorde massor av misstag.

Den 43-rankade lettiskan bröt Pliskovas serve tre gånger i första set och två i det andra.

Tjeckiskan, som nådde semifinal 2017, är därmed fortfarande den enda aktiva före detta världsettan som aldrig vunnit en grand slam-titel.

Sport

MFF lånar ut Marcus Antonsson

Marcus Antonsson.
Foto: Andreas Hillergren / TT
Sport
Malmö
Fotboll Det har blivit dåligt med speltid för Marcus Antonsson i Malmö FF i år. Nu lånar klubben ut honom till norska Stabæk.

Marcus Antonsson, 29 år, som började sina seniora bana i Halmstads BK kom till Malmö FF från Leeds sommaren 2018. På ett halvår nätade han 13 gånger och var med om att ta klubben till avancemang i Europa League.

Förra säsongen gjorde han sex mål på 26 allsvenska matcher men i år har speltiden blivit begränsad. Nu står det klart att klubben lånar ut honom resten till Stabæk i norska högstaligan, som för svenska öron något förvirrande heter Elitserien.

– Marcus har varit utanför truppen på sistone och det är naturligtvis en situation som ingen av oss tycker är bra, säger sportchef Daniel Andersson i ett pressmeddelande.

– Han har visat tidigare att han håller en hög nivå och med speltid resten av året hoppas vi att han kan komma tillbaka och konkurrera här nästa säsong. Stabæk har visat ett stort intresse för Marcus och har ett spelsätt som passar honom. Båda parter kände att det här var en bra lösning.

Antonsson själv säger att situationen har varit svår: han trivs i Malmö men att han som fotbollsspelare behöver få speltid.

– Nu är det ungefär tio matcher kvar av säsongen så jag siktar på att göra det bra i Norge och sedan komma tillbaka till Malmö nästa säsong. Till sist vill jag önska mina lagkamrater ett stort lycka till på torsdag och resten av säsongen, säger han.

Utrikes

Svensk glömde munskydd – riskerar böta

Det kan bli dyrt att glömma munskyddet i Danmark. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes

Vad händer om man inte har på sig munskydd i Danmark? Det kan en svensk man i 50-årsåldern som struntade i att bära munskydd på färjeterminalen i Helsingör nu få erfara.

Först efter påpekande från polisen tog mannen på sig ett munskydd, som dock åkte av en stund senare. Tilltaget kan nu leda till böter på 3 200 svenska kronor, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Händelsen inträffades i onsdags, då den danska polisen kontrollerade hur det danska kravet på munskydd i kollektivtrafiken efterlevdes i färjeterminalen. Mannen misstänks för brott mot covid-19-restriktionerna i Danmark.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Ekonomi

Börsen nära ny rekordnivå

Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen OMXS-index har vid lunchtid stigit 0,4 procent. Klädkedjan H&M är draglok.
Index är med lyftet nära den historiska toppnivån från februari i år.

H&M-aktien lyfter med nästan 8 procent efter en rapportrökare, där bolaget beskriver en fortsatt återhämtning i coronakrisen och redovisar en högre vinst än väntat för det senast avslutade kvartalet. H&M flaggar även för att man netto drar ned på antalet butiker 2021.

En annan vinnare är bilsäkerhetsbolaget Veoneer, vars aktie lyfter med drygt 7 procent sedan bolaget tecknat ett avtal om ett nytt kamerasystem med Subaru.

OMXS-index ligger vid klockan 12.30 på 731,9. Det gällande rekordet på 735,2 sattes den 20 februari i år, inför det att covid-19-pandemin slog till på allvar och börsen på mindre än en månad tappade mer än en tredjedel av sitt värde.

Torsdagens börsuppgång ligger i linje med ledande Europabörser och följer på det att Tokyobörsen på grund av tekniska problem tvingats hålla stängt samtidigt som merparten av resterande Asienbörser hade helgstängt.

Börserna i Indien och Australien steg dock på bred front och det pekar även uppåt på Wall Street i terminshandeln inför torsdagens handel i New York.

Ökade förhoppningar om nya stödåtgärder i coronakrisens USA bidrar till den positiva stämningen globalt.

Inrikes

Blodbuss stulen från garage i Stockholm

En blodbuss har stulits från ett garage i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes

En blodbuss stals från ett bussgarage i Årstaberg i Stockholm på torsdagsförmiddagen. Personal larmade polisen när bussen åkte iväg i hög fart, rapporterar tidningen Mitt i.

En sådan stöld aldrig har inträffat tidigare, säger Karolina Blom Wiberg vid Blodcentralen till tidningen.

I bussen finns utrustning för blodgivning.

– Det handlar inte om någon dyr utrustning. Men jag hoppas innerligt att det här kan få ett avslut så snabbt som möjligt, säger hon.

Enligt polisen kördes bussen ut genom en port som inte var öppen.

Ekonomi

Efter kraschen – bråkig lönerörelse väntar

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl.
Foto: Lars Schröder / TT
Ekonomi
Ekonomi Arbetsgivarna krävde alltför kraftiga undantag från turordningsreglerna, uppemot tio personer, enligt uppgift till TT.
Facken krävde bästa avtalet i världen, kontrar Svenskt Näringsliv.
Nu väntar en konfliktfylld lönerörelse.

Det blev inget nytt Saltsjöbadsavtal (tecknat 1938) – ett nytt huvudavtal som skulle reglera spelreglerna och anställningsskyddet på svensk arbetsmarknad. Natten mot torsdagen bröt förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter samman.

Ingen av parterna vill officiellt peka ut en specifik fråga som orsak till att det inte gick att enas. Det var helheten.

Dubbelt så många

Men det är inte hela sanningen, enligt källor TT talat med. Svenskt Näringslivs förhandlare hade in i det sista ultimata krav på, ur fackens synvinkel, kraftiga försämringar i turordningsreglerna, klart sämre än politikerutredningen som anger rätt för arbetsgivarna vid uppsägningar att undanta fem personer från listan sist in först ut.

– Typ dubbelt så många, säger källan som säger att arbetsgivarna helt logiskt lutat sig mycket mot politikernas utredningsförslag som redan gått i företagens riktning.

Även hårda krav på lättnader i reglerna för uppsägning av personliga skäl låg kvar på bordet. Så ur LO:s perspektiv var det inte svårt för alla förbund att säga nej.

– Det sprack inte på att LO-förbunden inte var överens, det var för att parterna inte kom ända fram i sina respektive frågor, LO-förbunden var helt eniga, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Bäst i världen

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl bekräftar att de haft hårda krav, utan att kommentera TT:s uppgifter i detalj. Bågen var hårt spänd från båda håll, enligt Dahl.

– Det är inget snack om att våra krav var betydande och långtgående, som hade inneburit nödvändiga och genomgripande förändringar. Men det hade facken också, säger han och pekar framför allt på det ekonomiska trygghetspaketet, omställningsavtal, för anställda mellan jobb.

– Det skulle ha inneburit att alla tjänstemän och arbetare i Sverige skulle ha haft det bästa omställningspaketet, även under pågående anställning, i världen, finansierat av arbetsgivarna, säger Dahl.

Stå till svars

LO skyller mycket av misslyckandet på politikerna och dess utredning som legat som en våt filt över förhandlingarna.

– Vi kommer aldrig att acceptera att de här förslagen blir verklighet, säger LO-basen Susanna Gideonsson.

Nu landar alltså bollen i politikernas knä, enligt det avtal regeringen har med samarbetspartierna C och L om att ändra lagen kring arbetsrätten om inte parterna själva klarar det. Det är viktigt att de nu tar sitt ansvar och inte genomför försämringar, enligt Martin Linder, ordförande för tjänstemannakartellen PTK.

– Nu får de stå till svars inför väljarna för det här.

Lyfts in i lönerörelsen

När avtalet uteblev blir fackens frågor om ökad anställningstrygghet extra viktiga i den förestående lönerörelse som börjar i dagarna, enligt LO. Strejkfönstret öppnar igen när kollektivavtalen löper ut. Lönerörelsen kan komma att bli mer spännande än på länge med fler stridsfrågor än vanligt.

– Självklart kommer vi alltid ta fighten för att öka tryggheten, säger Susanna Gideonsson.

Kommunals Tobias Baudin fyller i:

– Det är ingen högoddsare att Kommunal kommer att göra det. Vi kommer att driva på för fler trygga anställningar.

En del av de frågor som var föremål för las-förhandlingarna kan nu i stället bli frågor i den ordinarie avtalsrörelsen, enligt LO-facket Seko:

Svenska modellen

"Frågan om hyvling är en sådan fråga, det vill säga att en arbetsgivare kan tvinga anställda att gå ned från heltid till deltid. Senast förra veckan meddelade Arriva som driver Pågatågen i Skåne att man tänker hyvla 250 anställda. Tackar man nej till att gå ned i arbetstid och lön riskerar man att bli av med jobbet. Detta är ett exempel på fråga som vi nu kan behöva köra i avtalsrörelsen", skriver Seko-basen Valle Karlsson i en kommentar.

Att förhandlingarna har kraschat betyder att politikerna nu träder in på banan, något kritikerna hävdar skadar den svenska modellen där fack och arbetsgivare normalt gör upp om villkoren på svensk arbetsmarknad.

Men det är att dra för långtgående slutsatser, tycker Martin Linder. Svenska modellen står fortsatt stark, enligt honom.

Olle Lindström/TT

LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Utredningens förslag

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med färre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

FAKTA

Fakta: Så säger januariavtalet

I överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna C och L, som slöts i januari 2019, sades så här om vad som skulle ses över kring arbetsrätten. Det blev också i praktiken direktiven för den utredning som nu läggs fram.

Arbetsrätten moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.

Arbetsrätten ska ge företagen flexibilitet och skydda den enskilde arbetstagaren mot godtyckliga uppsägningar.

Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.

Källa: Januariavtalet

NÄSTA ARTIKEL