Inrikes

Göteborgs stad bryter med advokatbyrå

Göteborgs stad häver ramavtalen med en advokatbyrå som misstänks för avtalsbrott. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Göteborgs stad häver ramavtalen med en advokatbyrå som bedöms ha begått allvarligt avtalsbrott och allvarligt fel i yrkesutövningen, enligt ett pressutskick.

Under året har staden tagit del av anonyma uppgifter som bland annat gjort gällande att byråns fakturor inte överensstämt med tidsredovisningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Miljonregn över partierna

Sveriges Riksdag i Stockholm.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Det är dags för det årliga mångmiljonregnet i partistöd till riksdagspartierna, totalt omkring 185 miljoner kronor.

Det handlar om knappt 170 miljoner kronor som fördelas av Partibidragsnämnden till riksdagspartierna samt Feministiskt initiativ. Till partiernas kvinnoförbund fördelas därutöver omkring 15 miljoner.

Socialdemokraterna får 40,6 miljoner samt 3 miljoner till S-kvinnor.

Moderaterna får 30,9 miljoner samt 2,4 miljoner till kvinnoförbundet.

Sverigedemokraterna får 26,8 miljoner samt 2,2 till SD-kvinnor.

Centerpartiet får 16,3 samt 1,6 till Centerkvinnorna.

Vänsterpartiet 15,2 miljoner samt 1,6 till kvinnoverksamheten.

Kristdemokraterna 13 miljoner samt 1,5 till KD-kvinnor.

Liberalerna 12,8 miljoner samt 1,4 till Liberala kvinnor.

Miljöpartiet får 11,9 miljoner samt 1,3.

Feministiskt initiativ tilldelas 0,3 miljoner.

Inrikes

Sjukvårdspolitiker vill bli nytt språkrör

Det nya språkröret ska väljas i slutet av januari. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare en kvinna träder fram som kandidat inför Miljöpartiets stundande språkrörsval: Pernilla Stålhammar, i dag riksdagsledamot och sjukvårds- och socialpolitisk talesperson för partiet.

"Det är viktigt för mig att Miljöpartiet även fortsatt strävar efter att befinna sig i de beslutande rummen. De fantastiska förändringar som Miljöpartiet, sin relativa litenhet till trots, har lyckats åstadkomma under sina år i regeringen är stora. En oppositionsroll kan aldrig matcha det. Vi måste fortsätta att leda Sverige mot bästa möjliga gröna och hållbara lösningar – år utan inflytande i regering är förlorade år för klimat, miljö och hållbarhet – dyrbar tid vi inte har råd att skänka bort", skriver Stålhammar på Expressens debattsida.

Tidigare har riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine kandiderat, liksom jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, partisekreterare Märta Stenevi och Elin Söderberg, ledamot i kommunfullmäktige i Umeå.

Den 7 oktober presenteras en slutlig lista med kandidaterna. Efter en rad utfrågningar under hösten väljs det nya språkröret på en digital extra kongress den 31 januari nästa år.

Inrikes

Efterlysta rymlingar gripna efter biljakt

Infarten till SIS Ungdomshem Råby i Lund. Två unga män har sedan mitten av augusti varit på fri fot efter en fritagning där. Men nu har polisen gripit dem båda – i Örebro. Arkivbild,
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

De två unga män som fritogs från Råby ungdomshem utanför Lund den 19 augusti har gripits i Örebro, uppger polisen på sin hemsida.

Männen, 18 respektive 19 år och dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök, har varit efterlysta sedan de fritogs.

Fritagningen vid ungdomshemmet gjordes från en låst rastgård när männen spelade basket med en annan intagen på hemmet och en anställd. Två maskerade och beväpnade män tvingade personalen att låsa upp.

Gripandet i Örebro följde efter att männen vägrat stanna när polisen försökte stoppa dem i samband med en kontroll då polisen fattade misstankar om ett pågående trafikbrott.

Polisen förföljde männens bil, och lyckades till slut få stopp på den. Föraren greps direkt, medan den andra mannen som först lyckades fly från platsen greps efter ett tag.

Den som körde bilen misstänks nu för grov olovlig körning och drograttfylleri.

Inrikes

Pisa 2018 granskas dubbelt

Riksrevisionen förbereder en granskning av hur den svenska delen av kunskapsmätningen Pisa 2018 skötts vad gäller urval av elever. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Riksrevisionen ska granska Sveriges sätt att sköta kunskapsmätningen Pisa 2018.
Ett alltför stort antal elever kan ha valts bort, vilket kan ha gjort resultatet missvisande.

"Det finns signaler om att ett oproportionerligt stort antal elever exkluderats i urvalet, och att Sverige har ett stort bortfall av elever som inte dyker upp på provdagen" uppger revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih i en skriftlig kommentar till TT.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) har tidigare bett den internationella samarbetsorganisationen OECD att gå igenom elevunderlaget i Pisamätningen igen.

Ett besked från OECD väntas inom en mycket snar framtid: "i slutet av september".

Kunde inte svenska

Bakgrunden till de båda granskningarna är att Sverige hade en ovanligt hög andel elever som exkluderades från att skriva testen 2018 – elva procent. Gränsen går egentligen vid fem procent.

Skolverket – som ansvarar för Pisa i Sverige – förklarade den höga andelen med att Sverige tagit emot många flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska, och påpekade att OECD givit sitt godkännande.

Men enligt Expressen, som granskat mätmetoderna, hade de svenska skolorna även plockat bort elever som borde ha skrivit Pisatesten, och att Skolverket gjort felberäkningar.

Det var i det läget utbildningsministern vände sig till OECD.

Bättre möjligheter

På frågan om Riksrevisionen ser en risk för att OECD:s granskning inte räcker, svarar Sandgren Massih:

"Riksrevisionen har andra och bättre möjligheter att ta in information från svenska myndigheter och skolor än vad OECD har. Vår bedömning är att vår granskning kan ge ett mervärde utöver OECD:s granskning."

– Det är ett oerhört viktigt besked att Riksrevisionen som en oberoende aktör går in och tittar på om både Skolverket och regeringen har hanterat Pisaundersökningen korrekt, säger Liberalernas utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad.

Liberalerna och Moderaterna har, med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, väckt ett initiativ i riksdagens utbildningsutskott om en oberoende granskning av elevurvalet.

Var kritiska

De partierna är kritiska till regeringens beslut att låta OECD sköta granskningen, eftersom OECD är huvudansvarig för Pisaundersökningen globalt.

Riksdagen röstade dock på onsdagen ned initiativet från M, L, KD och SD.

– Vi kan inte göra mer i riksdagen, säger Haddad.

– Det är därför vi välkomnar att Riksrevisionen nu själv tar ett initiativ.

Skolverket och utbildningsdepartementet informerades redan den 21 september om Riksrevisionens initiativ. Granskningen har dock inte varit allmänt känd förrän i dag, då Expressen rapporterade om den.

Rättvis bild?

OECD:s Pisamätningar är kända i större delen av världen. Mätningarna brukar bedömas som solida och resultaten för respektive land brukar påverka den inhemska utbildningspolitiken.

Det gäller inte minst i Sverige, som hade en djupdykning resultatmässigt i Pisa 2012, med en rad politiska initiativ som följd. Därefter har Sverige vänt trenden.

I den senaste Pisamätningen, som genomfördes 2018 och presenterades i december 2019, fick de svenska eleverna ett bättre resultat än i Pisa 2015. Men frågan är alltså om resultatet var rättvisande.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger att han har fortsatt tillit till Pisamätningen.

– Det finns ingen anledning för mig att ifrågasätta Pisastudien och den kompetens som finns hos OECD.

TT: Gäller detta också urvalet i Pisa 2018?

– Utifrån vad vi vet så här långt ser jag ingen anledning att misstro studien. Vi har inte sett att det skulle vara några oegentligheter, och OECD såg det inte heller i de stickprov som gjordes innan resultaten godkändes. Nu får vi avvakta de granskningar som är aktuella, säger Peter Fredriksson.

Anna Lena Wallström/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Detta är Pisa

Pisa (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket. Sveriges kostnad för att delta i Pisa är cirka 14,4 miljoner kronor per treårscykel.

I Pisa 2018 deltog drygt 5 500 elever i Sverige, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten av de svenska eleverna, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven. Eftersom det alltid är 15-åringar som testas är det årskullen född 2002 som svarade i Pisa 2018.

Totalt svarade cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner på frågorna i Pisa 2018. Elevgruppen representerar hela 32 miljoner elever.

Källor: OECD och Skolverket

Inrikes

Kokain slängdes i sjö – nu döms kuriren

Värmlands tingsrätt dömer en knarkkurir till åtta års fängelse, sedan 13 kilo kokain hittats i en väska som slängts i en sjö. Arkivbild.
Foto: Lars Hedelin / TT
Inrikes
Inrikes

En man från Norge försökte smuggla 13 kilo kokain från Sverige till sitt hemland, men slängde i stället knarkpartiet i en värmländsk sjö. Nu döms han till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Norrmannen uppger att det var coronapandemin som gjorde honom till knarkkurir. Mannen blev utan inkomst när han tvingades stänga sin verksamhet i Norge.

Han skulle få 200 000 kronor för att köra ett parti kokain från Göteborg till Oslo. Men nära Årjäng stoppades färden av en tulltjänsteman, som blivit misstänksam. Tullaren hittade en väska bakom förarsätet. Det blev tumult, och norrmannen lyckades smita.

Mannen tog sig till en sjö, där han försökte sänka den svarta sportbagen med 13 kilo kokain av hög kvalitet. Men ett par vid en brygga trodde att norrmannen försökte dränka kattungar. Kvinnan i paret rodde ut till väskan, medan mannen ringde 112.

Norrmannen var genomvåt upp till midjan när han greps.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

Sverige bidrar till vaccin globalt

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: UNTV/AP/TT
Inrikes
Inrikes

Sverige bidrar med nästan 100 miljoner kronor för att även fattigare länder ska få del av framtida vaccin mot covid-19.

Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) i ett kort videoanförande i FN:s generalförsamling på onsdagen.

– Det är bara genom att säkerställa global tillgång till covid-19-vaccin som vi kan skydda våra egna befolkningar, sade han.

Inrikes

Coronakritik mot äldreboenden i Göteborg

'Det hade behövts någon i ledande ställning som var på tårna', säger Karin Pleijel (MP) om coronautbrottet på äldreboenden i Göteborg i våras. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

Dåliga kunskaper, svagt chefskap, brist på skyddsutrustning, personal som träffade många boende och åtgärder som kom för sent. Det var några anledningar till att coronasmittan drabbade vissa äldreboenden i Göteborg hårt i våras.

Det visar en granskning som revisionsbyrån KPMG gjort på uppdrag av kommunen.

– Det hade behövts någon i ledande ställning som var på tårna, säger Karin Pleijel (MP) till Göteborgs-Posten efter revisionsbyråns första rapport till kommunstyrelsen.

Bland problemen märks för svaga kunskaper om vårdhygien, otillräcklig ledning på låg nivå i organisationen och dålig beredskap för större händelser.

Elisabet Lann (KD), kommunalråd för äldreomsorgen, känner viss lättnad efter revisionsbyråns första genomgång.

– Den bekräftade mycket av de slutsatser vi dragit själva, säger hon till GP.

Både privata och kommunala äldreboenden har granskats. Äldreboenden i östra Göteborg blev särskilt hårt drabbade av coronaviruset.

Inrikes

R-talet på tvärs mot smittrenden

Hur det nya coronaviruset sars-cov-2 sprids i en befolkning avgör det så kallade reproduktionstalet, eller R-talet.
Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Inrikes
Inrikes

Det så kallade R-talet har tagit ett skutt neråt. Detta trots att smittspridningen på många håll i landet är på uppåtgående.

I den senaste mätningen, som speglar situationen den 24 september, uppskattar Folkhälsomyndigheten detta tal till 0,89.

Ett R-tal mindre än ett innebär att färre än en person i genomsnitt för smittan vidare, vilket i sin tur innebär att smittspridningen är på nedåtgående. Den senaste tiden har detta tal varit runt ett eller strax däröver.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har dock varnat för att fästa alltför stor vikt vid detta tal. Skillnaderna är så små att de i praktiken saknar betydelse och att det är den långsiktiga trenden som avgör. Dessutom är mätningarna av R-talet "momentana". Det innebär att dessa tal bara ger en ögonblicksbild av smittspridningen. Det är förklaringen till att R-talet kan gå ner, fast smittspridningen i själva verket ökar.

De senaste veckorna har andelen positiva provsvar bland de fler än 120 000 prover som tagits varje vecka ökat.

NÄSTA ARTIKEL