Inrikes

Fullt upp för Malmös avhopparverksamhet

Glen Sjögren från Malmöpolisen upplever att många av de kriminella som kartlagts inom projektet Sluta skjut har tröttnat på att leva i ständiga konflikter och oro. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Aldrig tidigare har Malmö stads avhopparverksamhet haft så många ärenden på sitt bord som nu. Orsaken är projektet Sluta skjut, som startade hösten 2018, skriver polisen i ett pressmeddelande.

"Vi tror att i takt med att Sluta skjut-strategin blir allt mer känd bland de kriminella nätverken så ökar även benägenheten att ta emot hjälp från oss", säger Rebeca Persson från Malmö stads konsultationsteam i pressmeddelandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Löfven: Sverige ljuger inte om Estonia

'Sverige ljuger inte om Estonias förlisning', säger statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Statens haverikommission undersöker nu de nya uppgifter som kommit fram om passagerarfärjan Estonia som förliste 1994, skriver Aftonbladet.
Samtidigt slår statsminister Stefan Löfven (S) ifrån sig kritik från Estland om att Sverige ljuger om Estonia.

– Vi överväger vad de nya uppgifterna kan få för konsekvenser, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på haverikommissionen, till Aftonbladet.

Myndigheten för också samtal med Estland och Finland, enligt tidningen.

Utesluter ingenting

En ny dokumentärfilm visar ett stort hål i fartygets skrov, fyra meter högt och som legat dolt mot sjöbottnen.

Estlands tidigare statsåklagare och Estoniautredare Margus Kurm sade häromdagen att han utifrån dessa nya uppgifter tror att fartyget Estonia förliste på grund av en kollision med en ubåt.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att regeringen tar uppgifterna på största allvar och inte utesluter någonting i form av utredningsåtgärder.

– Men vi vill att expertmyndigheten tittar på det här, säger han, och understryker flera gånger att expertmyndigheten först måste få titta på de nya bilderna.

"Bra dialog"

De senaste dagarna har en del hårda ord hörts från Estland, bland annat anklagelser om att Sverige ljuger.

– Sverige ljuger inte om Estonias förlisning. Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Löfven.

På en fråga om Löfven kan tänka sig nya dykningar svarar han:

– Vi kan inte börja med att säga vad man ska göra och inte göra, låt expertmyndigheten titta på de här bilderna.

Han säger dock bestämt nej till att ändra i gravfridslagen, som hindrar både privata och offentliga dykundersökningar vid platsen från Sverige, Estland och Finland.

Bild ur ny dokumentärserie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994.
Bild ur ny dokumentärserie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994.
Foto: DPLAY/TT

FAKTA

Fakta: Estoniakatastrofen

Estoniakatastrofen inträffade för 26 år sedan, under natten till den 28 september 1994. Färjan lämnade hamnen i Tallin kvällen före men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk helt på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 överlevande räddades.

Krav har tidigare kommit från överlevare, anhöriga och andra engagerade personer om att vraket måste undersökas för att hitta en förklaring till att färjan sjönk så snabbt.

Inrikes

14 års fängelse för svartsjukemord

Borås tingsrätt dömer en man till 14 års fängelse för ett mord i Ulricehamn i maj. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

En 52-årig man döms till 14 års fängelse för att han mördade en annan man i Ulricehamn i maj.

Enligt åklagaren låg svartsjuka bakom brottet. 52-åringen kom hem, och hittade sin sambo tillsammans med den andre mannen.

När polisen larmats och kom till platsen, var den andre mannen svårt knivskuren. Han avled senare, men hade då redan i ett kort förhör med polisen pekat ut 52-åringen och berättat om händelsen.

En tredje man döms till fängelse i ett år och tre månader för grovt skyddande av brottsling, skriver Borås Tidning.

De två män som nu dömts greps dagen efter mordet.

Inrikes

Jägare vill skjuta fler vargar – överklagar

Efter nyår startar licensjakt på varg. Arkivbild.
Foto: Länsstyrelsen/TT
Inrikes
Inrikes Nästa år får totalt 24 vargar fällas i licensjakt i fyra län, enligt länsstyrelsernas beslut. Det är alldeles för få vargar, anser Jägarnas Riksförbund som tänker överklaga beslutet.

Enligt en inventering 2019/20 finns det omkring 365 vargar i Sverige. Jägarnas Riksförbund vill i ett första steg få ner antalet till 170, en siffra som nämnts i ett tidigare riksdagsbeslut som referensvärde för en gynnsam bevarandestatus.

"Även om JRF anser att 170 vargar också är allt för många är det ändå viktigt att den siffran eftersträvas och speglas i besluten för att uppnå någon som helst lättnad i de områden som nu är hårdast drabbade av varg", skriver organisationen.

Enligt länsstyrelserna är jakt på 24 vargar "ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt".

Naturskyddsföreningen anser å sin sida att det inte borde ske någon vargjakt överhuvudtaget.

"Att tillåta licensjakt i syfte att minska vargstammen är helt fel och hotar hela den svenska vargstammens fortlevnad", säger ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

De fyra län som omfattas av licensjakten är Gävleborg (12 djur), Värmland (6), samt Örebro och Västmanland (totalt 6). Jakten startar den 2 januari och pågår, som längst, till den 15 februari.

Inrikes

Riksrevisionen ska granska Pisa-urval

Riksrevisionen förbereder en granskning av hur den svenska delen av kunskapsmätningen Pisa 2018 skötts vad gäller urval av elever. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Riksrevisionen förbereder en granskning av hur urvalet av elever sköttes i den svenska delen av kunskapsmätningen Pisa 2018.

– Vi kommer att granska om regeringen och Skolverket säkerställt att Pisa-undersökningen genomförts på ett tillförlitligt sätt vad gäller urval och bortfall av elever, säger Sofia Sandgren, projektledare för granskningen, till Expressen.

Bakgrunden är i korthet att Sverige hade en hög andel elever exkluderade från att göra Pisamätningen 2018. Andelen var elva procent, när gränsen egentligen går vid fem procent. Det svenska resultatet blev bättre än i den föregående mätningen och frågan som ställts är om resultatet var rättvisande.

Skolverket förklarade den höga andelen exkluderade med att Sverige tagit emot många flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska, och påpekade att OECD accepterat den höga andelen som därför exkluderats.

Men enligt Expressen, som granskat mätmetoderna, hade de svenska skolorna även plockat bort elever som borde ha skrivit Pisatesten, och att Skolverket gjort felberäkningar. I det läget bad utbildningsminister Anna Ekström OECD att gå igenom underlaget igen.

Ett besked från OECD väntas inom en mycket snar framtid: "i slutet av september".

Riksrevisionen har skrivit om sin kommande granskning på sin webbsida , publicerad den 21 september. De berörda – det vill säga Skolverket och utbildningsdepartementet – har informerats av Riksrevisionen. Granskningen har dock inte blivit allmänt känd förrän nu.

Inrikes

Svinpest ska stoppas med varningsskyltar

Kasta inte resterna av skinkmackan i naturen – svinpest kan nämligen spridas av livsmedel som innehåller kött från gris. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes

Svinpesten sprider sig i Europa och nyss drabbades Tyskland av sitt första fall, då sjukdomen upptäckts hos vildsvin. Nu vill Sverige försöka stoppa smittan den för grisar dödliga smittan genom att sätta upp informationsskyltar, skriver Jordbruksverket och Trafikverket i ett pressutskick.

Svinpest kan spridas av livsmedel som innehåller kött från gris – och att informera om detta på rastplatser är ett led i att förhindra att matrester som innehåller virus hamnar i naturen, där sjukdomen riskerar spridas till nya områden.

Skyltarna placeras vid rastplatser utmed större vägar, och redan förra året kom 150 informationsskyltar upp. 2020 kommer ytterligare 175 skyltar upp med information på sex olika språk.

Sjukdomen, som är vanlig i Ryssland och Asien, bedöms inte som farlig för människor men har fått stora konsekvenser för den internationella grisnäringen, framförallt i Kina som drabbats i stor utsträckning.

Sedan 2014 förekommer sjukdomen i Litauen, Polen, Lettland och Estland. 2017 påvisades den i Tjeckien och Rumänien och året därpå även i Belgien.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

Ingen ny prövning av Palmemordet

Åklagaren anser inte att Palmeärendet bör prövas igen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Utredningen kring mordet på Olof Palme kommer inte att tas upp för ny prövning, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt överåklagare Lennart Guné finns det inga särskilda skäl som motiverar att ärendet granskas igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ingen ny prövning av Palmemordet

Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Palmeärendet kommer inte att tas upp för ny prövning, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Ingen av de personer som har begärt överprövning har en sådan anknytning till den nedlagda förundersökningen att det motiverar en prövning i sak av åklagarens nedläggningsbeslut", säger överåklagare Lennart Guné i pressmeddelandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Preems beslut påverkar inte fartygens utsläpp"

Sedan den 1 januari 2020 har utsläppsgränserna för internationell sjöfart skärpts rejält. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Minskade svavelutsläpp från sjöfarten har varit ett av argumenten för att bygga ut Preemraff i Lysekil. Så vad händer nu med sjöfartens miljöpåverkan när Preem skrotar utbyggnadsplanerna?
– Det här har ingen som helst betydelse, säger sjöfartsanalytikern Niklas Bengtsson.
PREMIUM

Miljökonsulten Göran Värmby, tidigare miljöchef i Göteborgs stad, var en av dem som lyfte fram sjöfartens behov av lågsvavligt bränsle som anledning till att Preemraff behövde byggas ut i Lysekil. Han menar att de stoppade utbyggnadsplanerna är ett bakslag för miljön.

– Det hade varit en stor miljöåtgärd. De hade kunnat plocka ut 150 000 ton svavel per år ur tjockoljan. Det är lika mycket som Skandinavien, Luxemburg, Holland, Baltikum och Storbritannien släpper ut tillsammans, säger Göran Värmby.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL