Kultur och nöje

Berättar om flykten över sundet

Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist är aktuell med Sundets röda nejlikor.
Foto: Mickael Tannus
Kultur och nöje
Litteratur Som barn var Conny Palmkvist besatt av Raoul Wallenbergs historia. Nu har han skrivit en bok om hjältar på närmre håll – de som med fara för eget liv organiserade flyktresor över Öresund efter Tysklands ockupation av Danmark. - Det blev en rejäl tegelsten och ska den här historien nu berättas en gång för alla är det väl lika bra att skapa en hel bild i stället för brottstycken, säger Conny Palmkvist.

Helsingborgsförfattaren Conny Palmkvist debuterade 2005 med den självbiografiska Hej då, allihopa och har sedan dess skrivit flera romaner. Att han nu skrivit en dokumentär bok, i Sundets röda nejlikor möter vi danska motståndsmän i Helsingörs syklubb och svenska säkerhetspoliser i Helsingborg, beror på ett par meningar hans danska vän Merete kastade ur sig vintern 2010 när de träffades över en kopp kaffe.

Conny Palmkvist arbetade med en artikel om flykten över sundet 1943 för Helsingborgs Dagblad och hade för sig att Meretes pappa varit med i någon motståndsgrupp. Meretes svar blev: ”Min pappa var nära att dö under en räddningsaktion under kriget. Det var i januari 1944. Den tjugonde. Han stod på stranden i Julebaek norr om Helsingör. Gestapo sköt honom i magen.”

- Det var chockartat av två anledningar, berättar Conny Palmkvist. Dels att det som hände under kriget kom så mycket närmre än när det bara passerar förbi i en film. Och så det här att han skjutits i magen och tillhörde Helsingörs syklubb. Jag kom att tänka på min gamla hjälte Raoul Wallenberg och Oskar Schindler och när jag läst in mig mer på Helsingörs syklubb såg jag att de räddade fler än Schindler. Hur kan man då inte känna till det?

Räddningsaktioner

Conny Palmkvists nyfikenhet var väckt och under flera år gjorde han gedigen reserach som nu resulterat i den 520 sidor tjocka boken Sundets röda nejlikor. Boken börjar med mötet med Merete och tar sedan med läsarna till Danmark 9 april 1940 när tyskarna ockuperar. Genom intervjuer, fakta, brev, tidningsartiklar och Conny Palmkvists sammanbindade berättarröst får vi följa framväxten av Helsingörs syklubb. Där ingick, förutom Meretes pappa Thormod Larsen som var dansk polis, bland andra också bokförläggaren Erling Kjaer som trots svår sjösjuka fungerade som kapten under otaliga räddningsaktioner över sundet innan han fängslades av tyskarna och hamnade i arbetsläger.

Vi lär också känna hjälparna på andra sidan sundet - säkerhetspoliserna Carl Palm och Göte Friberg och resebyråägaren Gunnar i Helsingborg bland andra. Central i boken är också Benni Korzens historia. Han är idag 82 år. Hans föräldrar var judar och flydde till Sverige men vågade inte ta med sonen på den farliga resan. Benni gömdes hos vänner utanför Köpenhamn men när situationen för judarna i Danmark förvärrades fick han göra flykten ensam - med Kjaer som kapten.

- En av anledningarna till att den här boken blev så förbannat tjock var nog att jag upptäckte hur svårt det var att bara klippa ut delar av ett helt liv, säger Conny Palmkvist, Man behöver kontexten för att verkligen förstå vad som hände.

Conny Palmkvist.
Foto: Mickael Tannus

Familj på flykt

Var det några av alla människoöden du kom i kontakt med som fastnade extra?

- Ja det är Kjaer själv så klart, men också Benni Korzen. Honom pratar jag fortfarande med nästan varje vecka. Han hade glömt det mesta av detta och upptäckte en massa saker när vi skrev fram historien. Han hittade saker också, bland annat ett brev som hans pappa skrev till svenska UD när han ville ha sin pojke till Sverige.

- Det var så oerhört fascinerande när man hörde de intervjuade berätta. Kjaers dotter Grace till exempel, när hon berättade om hur det var när familjen var på flykt och hon alltid beställde efterrätten först på restauranger eftersom hon så många gånger fick lämna utan att hinna äta färdigt. Det var också gripande hur historierna följt med i familjerna och att Kjaers barnbarn var intresserade av att veta varför morfar blev som han blev när han var gammal. Så innesluten.

Vad förvånade dig mest under arbetet?

- Det var nog ändå just det här med närheten i materialet. Att jag som bor här i Helsingborg inte hade en aning om detta för att jag är en generation för sent, Det finns inga direkta kopplingar. Men jag upptäckte faktiskt att det till och med kom ett par danska motståndsmän till Jonstorp där jag är född. De hade landat i viken och gått upp till byn.

Dokumentär form

En fråga Conny Palmkvist ställer sig redan i inledningen är ”Vad får någon att riskera sitt liv för okända människor?”.

- Svaret är deprimerande nog att det inte finns ett svar, konstaterar han nu. Eller att det inte finns ett svar förrän du befinner dig i en sådan situation. Glasklart var också att det inte gick att se i förväg vilka som skulle göra en insats eller inte. Jag tycker nog att Thormods enkla fras när han skulle definiera det han gjorde säger mycket. Det handlar om att handla i en situation som kräver handling, menade han.

Att historien om Sundets röda nejlikor skulle berättas i dokumentär form var självklart för Conny Palmkvist.

- Det är svårt att göra en roman av det här ämnet för det är känsligt att fabulera kring, säger han. Det var bäst att hålla sig till sanningen. Sedan finns det alltid sträckor som det inte är lika självklart att de är exakt återberättade. Du får fylla i lite när linjerna i skissen saknas, men där får man lita på att en seriös författare gör det med ordning och reda och samvetet i behåll.

- Boken var för övrigt dubbelt så tjock från början, lägger han till med ett skratt. Det finns inget som tar så mycket utrymme som att vara rakt på sak.

Jane Horney

När vi pratas vid har Conny Palmkvist precis fått Sundets röda nejlikor med posten och även om han aldrig läser om en bok när den är klar medger han att han bläddrat en del.

- Den ser verkligen fin ut nu när man har den fysiskt i sin hand i stället för i datorn. Den är läcker, väldigt fin med bilderna och sättningen. Jag är jättenöjd.

Längre fram i höst, eller i början av nästa år kommer ytterligare två böcker av Conny Palmkvist - en ungdomsbok och en roman. Och så finns det ett borttaget kapitel från Sundets röda nejlikor som han gärna vill utveckla till en egen bok.

- Det kapitlet handlade om Jane Horney, avslöjar han. Vi tog bort det eftersom det inte riktigt passade in. Nu har det flutit ut till en ny bok som jag så smått har börjat på. Den blir säkert lika tjock för det är verkligen en historia som inte går att berätta kort.

FAKTA

Fakta

Conny Palmkvist

Född: 1973 i jonstorp

Bakgrund: Författare, redaktör och litteraturkritiker som debuterade 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa. Sedan dess har han skrivit ytterligare åtta böcker.Bor i Helsingborg med sin familj.

Aktuell: Med Sundets röda nejlikor som kom ut på Forums förlag 9 september.

Kultur och nöje

Kungliga Operan ställer in premiärer

Kungliga Operan ställer in tre premiärer. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det rådande läget innebär att Kungliga Operan stuvar om i sitt program, med följden att ett antal premiärer skjuts på framtiden, då de inte kan framföras med behörigt avstånd mellan medverkande på scen och i orkesterdiket.

Det handlar om "Svansjön", "Löftet" och "Mästersångarna i Nürnberg" som alla lyfts ur repertoaren för att återinsättas vid senare tillfällen.

De inställda premiärerna ska ersättas i repertoaren. Bland annat förlängs Alexander Ekmans dansverk "Shift/Cacti" med fler föreställningar. Dessutom tillkommer en helt ny helafton med två klassiska baletter, och "Mästersångarna i Nürnberg" ska ersättas med Richard Strauss "Ariadne på Naxos".

“Vi har in i det längsta haft förhoppningar om att kunna genomföra all inplanerad repertoar. Samtidigt är jag mycket stolt på det sätt som vi under rådande förutsättningar kunnat arbeta med stor flexibilitet för att ha ett starkt utbud till publiken", säger Kungliga Operans vd och operachef Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

På strömningstjänsten Operan Play som lanserades strax före coronautbrottet kommer singer-songwritern Rufus Wainwrights opera "Prima Donna" att få Sverigepremiär.

Kultur och nöje

Danska poeten Pia Juul är död

Pia Juul. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/ TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den danska poeten, författaren och dramatikern Pia Juul är död.
"En stor förlust för dansk litteratur", skriver hennes förlag.
PREMIUM

Pia Juul avled på onsdagen efter en kort tids sjukdom, enligt ett pressmeddelande från förlaget Asger Schnacks.

"Det är en smärtsam förlust för familj och vänner, och det är en stor förlust för dansk litteratur som härmed har mist en av sina mest betydelsefulla författare", skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

”Jag ville komma under huden på Edith Södergran”

Kristina Sigunsdotter.
Foto: Johan Agorelius
Kultur och nöje
Litteratur Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Malmöbosatta författaren och dramatikern Kristina Sigunsdotter som är aktuell med bilderboken Landet som icke är som utgår från den finlandssvenska poeten Edith Södergrans liv och dikter och är illustrerad av Clara Dackenberg.

Hur fick du idén att göra en bilderbok utifrån Edit Södergrans dikter?

- Det är nog en tanke som har vuxit fram inom mig under en lång tid som sedan en dag slog ner som en snilleblixt. Så började jag exprimentera. Jag ville komma under huden på Edith Södergran så jag gick till Malmö Stadsbibliotek och lånade allt som skrivits om henne och allt hon skrivit, från diktsamlingar till brev. Jag samlade på hennes ord, fakta och detaljer från hennes verkliga liv och under tiden växte sagan fram, det var ganska självklart att den skulle handla om Edith och Landet som icke är. Jag känner mig besläktad med hennes relation till naturen, på det sättet hennes liv och dikter smälter samman. Hur livet och fantasin blir en levande saga.

Kan du beskriva handlingen i din Landet som icke är?

- Det börjar med att Edith ligger i sin sjukhussäng på sanatoriet där hon behandlas för den dödliga sjukdomen tuberkulos. Plötsligt hör hon hur något dunsar till och ser hur ett nystan av silvertråd kommer rullande. Hon följer tråden ut till korridoren där en gyllene katt väntar vid en spegel. Katten hoppar in genom spegeln och Edith följer efter, till det förtrollade Landet som icke är. Där är allt fantasi och ljuvlig lek men där finns också den ondskefulla Tärningskasterskan …

Bild ur Kristina Sigunsdotter och Clara Dackenbergs bilderbok Landet som icke är.
Foto: Illustration Clara Dackenberg

Hur var det att samarbeta med illustratören Clara Dackenberg?

- Det var jag som kontaktade henne efter att jag skrivit manuset, för att jag tycker att hon är en helt fantastisk illustratör och konstnär. Clara har den där blicken på livets små magiska detaljer som jag kände att texten behövde. Och nu när jag får ha den färdiga boken i min hand så är jag så glad att jag frågade just henne. Det var liksom meant to be. Ja, så här efteråt så känns hon nästan som en syster.

Vad har du på gång i bokväg framöver?

- Jag fick en beställning på en serie böcker för barn i mellanåldern av mitt förlag i Sverige, Natur & Kultur, där jag gav ut boken Humlan Hanssons hemligheter i våras. Så den sitter jag och skriver på, men vad den handlar om är än så länge hemligt!

Kultur och nöje

Iron Maiden släpper nytt livealbum i höst

Iron Maiden släpper ett nytt livealbum i november. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Iron Maiden-fans som är besvikna över inställda konserter till följd av coronapandemin kan bocka för den 20 november i kalendern. Då släpper bandet nämligen sitt nya livealbum, med den generöst tilltagna titeln "Nights of the living dead: Legacy of the beast: Live in Mexico City".

Som titeln skvallrar om handlar det om musik från tre konserter som bandet spelade i den mexikanska huvudstaden i fjol.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Norstedts köper Brombergs Bokförlag

Dorotea Bromberg, som grundade förlaget för 45 år sedan, kommer att fortsätta som senior förläggare.. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Brombergs Bokförlag förvärvas av Nordstedts Förlagsgrupp, vars ambition är att föra förlagets arv vidare. Dorotea Bromberg, som grundade förlaget för 45 år sedan, kommer att fortsätta som senior förläggare.
PREMIUM

"Jag har alltid sett Dorotea som förlagsbranschens rockstjärna", säger Eva Gedin, vd på Norstedts, i ett pressmeddelande. "Hon är en legendarisk förläggare både i Sverige och världen och personifierar allt som det innebär att vara en passionerad och entusiasmerande förläggare."

Dorotea Bromberg, som grundade Brombergs tillsammans med sin far Adam Bromberg 1975, kommer att fortsätta inom organisationen som senior förläggare. I ett pressmeddelande säger hon att Brombergs nu kommer att stärkas som förlag: "Trots pandemin har vi under året jobbat oss till ett gott resultat och hoppas fortsätta det arbetet tillsammans med Norstedts Förlagsgrupp. Det kommer bli ett sant nöje att få jobba med besjälat förlagsfolk som vet att kvalitet lönar sig."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Kultur och nöje

Norstedts köper Brombergs Bokförlag

Dorotea Bromberg, som grundade förlaget för 45 år sedan, kommer att fortsätta som senior förläggare.. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Brombergs Bokförlag förvärvas av Nordstedts Förlagsgrupp, vars ambition är att föra förlagets arv vidare. Dorotea Bromberg, som grundade förlaget för 45 år sedan, kommer att fortsätta som senior förläggare.
PREMIUM

"Jag har alltid sett Dorotea som förlagsbranschens rockstjärna", säger Eva Gedin, vd på Norstedts, i ett pressmeddelande. "Hon är en legendarisk förläggare både i Sverige och världen och personifierar allt som det innebär att vara en passionerad och entusiasmerande förläggare."

Dorotea Bromberg, som grundade Brombergs tillsammans med sin far Adam Bromberg 1975, kommer att fortsätta inom organisationen som senior förläggare. I ett pressmeddelande säger hon att Brombergs nu kommer att stärkas som förlag: "Trots pandemin har vi under året jobbat oss till ett gott resultat och hoppas fortsätta det arbetet tillsammans med Norstedts Förlagsgrupp. Det kommer bli ett sant nöje att få jobba med besjälat förlagsfolk som vet att kvalitet lönar sig."

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kaspersen leder "Svenska hjältar"

Kristin Kaspersen. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Kristin Kaspersen är årets programledare för "Svenska hjältar". Galan, som hyllar människor runt om i landet som på olika sätt har visat civilkurage eller medmänsklighet, sänds på Viaplay, Viafree, TV3 och aftonbladet.se i december.

Kaspersen tar över stafettpinnen från Peter Settman och Linnéa Claeson som ledde galan i fjol.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svenska Akademien kan slopa externa medlemmar

Det blir inga fler externa medlemmar i Svenska Akademiens Nobelkommitté, säger Per Wästberg till Dagens Nyheter. Här ser vi Anders Olsson och Per Wästberg tillsammans med de externa medlemmarna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det blir inga fler externa medlemmar i Svenska Akademiens Nobelkommitté. "Nu ersätter vi dem med interna", säger akademiledamoten Per Wästberg till Dagens Nyheter.
PREMIUM

Den nuvarande Nobelkommittén, som delvis har bestått av externa medlemmar, kommer efter årets Nobelpris i litteratur att upplösas. Enligt Per Wästberg, akademiledamot och tillika kommittémedlem, blir det också slutet på systemet med externa medlemmar.

– Det här var en överenskommelse vi gjorde på två år med Nobelstiftelsen. Nu ersätter Akademien dem med interna, säger han till Dagens Nyheter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL