Inrikes

Unikt åtal för rekrytering till gäng

'Om man rekryterar in ungdomar i gängmiljö befinner de sig i ett sådant nödläge att det bör kunna betraktas som ett människohandelsbrott', säger åklagare Paulina Brandberg. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes En 27-årig man i södra Stockholm åtalas för människohandel sedan han värvat två 17-åriga pojkar till ett kriminellt nätverk.
Pojkarna misshandlades och ska ha tvingats att sälja droger.
– Människohandel genom att rekrytera in ungdomar i gängmiljön har inte prövats tidigare. Det är ett unikt åtal, säger kammaråklagare Paulina Brandberg.
PREMIUM

Totalt åtalas tolv personer som enligt utredningen ingått i ett större brottsnätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i förorten Vårberg i södra Stockholm.

Samtliga åtalas för grovt narkotikabrott, och en av dem även för människohandel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Riksrevisionen ska granska Pisa-urval

Riksrevisionen förbereder en granskning av hur den svenska delen av kunskapsmätningen Pisa 2018 skötts vad gäller urval av elever. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges sätt att sköta den globala kunskapsmätningen Pisa 2018 granskas dubbelt. Utöver Pisaansvariga OECD:s egen översyn förbereder nu Riksrevisionen en granskning.

– Vi kommer att granska om regeringen och Skolverket säkerställt att Pisa-undersökningen genomförts på ett tillförlitligt sätt vad gäller urval och bortfall av elever, säger Sofia Sandgren, projektledare för granskningen, till Expressen.

OECD:s Pisamätningar är kända i större delen av världen, mätningarna brukar bedömas som solida och resultaten för respektive land brukar påverka den inhemska utbildningspolitiken. Det gäller inte minst i Sverige, som hade en djupdykning resultatmässigt i Pisa 2012, med en rad politiska initiativ som följd. Därefter har Sverige vänt trenden.

Rättvis bild?

I den senaste Pisamätningen, som genomfördes 2018 och presenterades i december 2019, fick de svenska eleverna – mycket välkommet – ett bättre resultat än i den föregående mätningen. Men gav resultatet en rättvis bild av kunskapsläget? Det är detta OECD granskat och som Riksrevisionen ska granska.

Sverige hade nämligen en hög andel elever exkluderade från att göra testerna 2018. Andelen var elva procent, när gränsen egentligen går vid fem procent.

Skolverket – som ansvarar för Pisa i Sverige – förklarade den höga andelen exkluderade med att Sverige tagit emot många flyktingungdomar som inte hunnit lära sig svenska, och påpekade att OECD accepterat den höga andelen som därför exkluderats.

Felberäkningar

Men enligt Expressen, som granskat mätmetoderna, hade de svenska skolorna även plockat bort elever som borde ha skrivit Pisatesten, och att Skolverket gjort felberäkningar. I det läget bad utbildningsminister Anna Ekström OECD att gå igenom underlaget igen.

Ett besked från OECD väntas inom en mycket snar framtid: "i slutet av september", har det sagts. Den 21 september meddelade Riksrevisionen att den också gör en granskning. De berörda – det vill säga Skolverket och utbildningsdepartementet – har informerats om detta, men granskningen har inte varit allmänt känd förrän i dag.

Till saken hör också att Pisamätningen debatterats i riksdagen i dag. Liberalerna och Moderaterna har, med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, väckt ett initiativ om en oberoende granskning av elevurvalet. Motiveringen är att det inte duger att enbart OECD gör detta. Som av en händelse blev alltså Riksrevisionens beslut allmänt känt samma dag.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Detta är Pisa

Pisa (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som mäter 15-åringars förmågor i läsning, matematik och naturvetenskap. Den genomförs vart tredje år, och resultaten presenteras med ett års fördröjning.

Pisa drivs av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. Nationellt ansvarig är Skolverket. Sveriges kostnad för att delta i Pisa är cirka 14,4 miljoner kronor per treårscykel.

I Pisa 2018 deltog drygt 5 500 elever i Sverige, fördelade på 223 skolor. Den stora majoriteten av de svenska eleverna, 96 procent, gick i årskurs 9 när de skrev proven. Eftersom det alltid är 15-åringar som testas är det årskullen född 2002 som svarade i Pisa 2018.

Totalt svarade cirka 600 000 elever i 79 länder eller regioner på frågorna i Pisa 2018. Elevgruppen representerar hela 32 miljoner elever.

Källor: OECD och Skolverket

Inrikes

Lastbilskrock på E6 – en kritiskt skadad

E6 utanför Landskrona är avstängd i norrgående riktning efter en lastbilskrock. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus efter en lastbilskrock på E6 i Saxtorpsskogen utanför Landskrona.

– Vi har tagit ut en chaufför ur en av lastbilarna. Han är kritiskt skadad och har förts till sjukhus, säger Joel Johansson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan.

Vägen är avstängd i norrgående riktning och trafiken leds om. Trafikverket räknar med att den ska kunna öppnas igen under eftermiddagen.

Inrikes

Löfven: Sverige ljuger inte om Estonia

'Sverige ljuger inte om Estonias förlisning', säger statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Statens haverikommission undersöker nu de nya uppgifter som kommit fram om passagerarfärjan Estonia som förliste 1994, skriver Aftonbladet.
Samtidigt slår statsminister Stefan Löfven (S) ifrån sig kritik från Estland om att Sverige ljuger om Estonia.

– Vi överväger vad de nya uppgifterna kan få för konsekvenser, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på haverikommissionen, till Aftonbladet.

Myndigheten för också samtal med Estland och Finland, enligt tidningen.

Utesluter ingenting

En ny dokumentärfilm visar ett stort hål i fartygets skrov, fyra meter högt och som legat dolt mot sjöbottnen.

Estlands tidigare statsåklagare och Estoniautredare Margus Kurm sade häromdagen att han utifrån dessa nya uppgifter tror att fartyget Estonia förliste på grund av en kollision med en ubåt.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att regeringen tar uppgifterna på största allvar och inte utesluter någonting i form av utredningsåtgärder.

– Men vi vill att expertmyndigheten tittar på det här, säger han, och understryker flera gånger att expertmyndigheten först måste få titta på de nya bilderna.

"Bra dialog"

De senaste dagarna har en del hårda ord hörts från Estland, bland annat anklagelser om att Sverige ljuger.

– Sverige ljuger inte om Estonias förlisning. Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Löfven.

På en fråga om Löfven kan tänka sig nya dykningar svarar han:

– Vi kan inte börja med att säga vad man ska göra och inte göra, låt expertmyndigheten titta på de här bilderna.

Han säger dock bestämt nej till att ändra i gravfridslagen, som hindrar både privata och offentliga dykundersökningar vid platsen från Sverige, Estland och Finland.

Bild ur ny dokumentärserie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994.
Bild ur ny dokumentärserie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994.
Foto: DPLAY/TT

FAKTA

Fakta: Estoniakatastrofen

Estoniakatastrofen inträffade för 26 år sedan, under natten till den 28 september 1994. Färjan lämnade hamnen i Tallin kvällen före men kantrade knappt halvvägs till Stockholm och sjönk helt på mindre än en timme.

852 människor omkom i katastrofen. 137 överlevande räddades.

Krav har tidigare kommit från överlevare, anhöriga och andra engagerade personer om att vraket måste undersökas för att hitta en förklaring till att färjan sjönk så snabbt.

Inrikes

14 års fängelse för svartsjukemord

Borås tingsrätt dömer en man till 14 års fängelse för ett mord i Ulricehamn i maj. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes

En 52-årig man döms till 14 års fängelse för att han mördade en annan man i Ulricehamn i maj.

Enligt åklagaren låg svartsjuka bakom brottet. 52-åringen kom hem, och hittade sin sambo tillsammans med den andre mannen.

När polisen larmats och kom till platsen, var den andre mannen svårt knivskuren. Han avled senare, men hade då redan i ett kort förhör med polisen pekat ut 52-åringen och berättat om händelsen.

En tredje man döms till fängelse i ett år och tre månader för grovt skyddande av brottsling, skriver Borås Tidning.

De två män som nu dömts greps dagen efter mordet.

Inrikes

Jägare vill skjuta fler vargar – överklagar

Efter nyår startar licensjakt på varg. Arkivbild.
Foto: Länsstyrelsen/TT
Inrikes
Inrikes Nästa år får totalt 24 vargar fällas i licensjakt i fyra län, enligt länsstyrelsernas beslut. Det är alldeles för få vargar, anser Jägarnas Riksförbund som tänker överklaga beslutet.

Enligt en inventering 2019/20 finns det omkring 365 vargar i Sverige. Jägarnas Riksförbund vill i ett första steg få ner antalet till 170, en siffra som nämnts i ett tidigare riksdagsbeslut som referensvärde för en gynnsam bevarandestatus.

"Även om JRF anser att 170 vargar också är allt för många är det ändå viktigt att den siffran eftersträvas och speglas i besluten för att uppnå någon som helst lättnad i de områden som nu är hårdast drabbade av varg", skriver organisationen.

Enligt länsstyrelserna är jakt på 24 vargar "ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt".

Naturskyddsföreningen anser å sin sida att det inte borde ske någon vargjakt överhuvudtaget.

"Att tillåta licensjakt i syfte att minska vargstammen är helt fel och hotar hela den svenska vargstammens fortlevnad", säger ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

De fyra län som omfattas av licensjakten är Gävleborg (12 djur), Värmland (6), samt Örebro och Västmanland (totalt 6). Jakten startar den 2 januari och pågår, som längst, till den 15 februari.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Svinpest ska stoppas med varningsskyltar

Kasta inte resterna av skinkmackan i naturen – svinpest kan nämligen spridas av livsmedel som innehåller kött från gris. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Svinpesten sprider sig i Europa och nyss drabbades Tyskland av sitt första fall, då sjukdomen upptäckts hos vildsvin. Nu vill Sverige försöka stoppa smittan den för grisar dödliga smittan genom att sätta upp informationsskyltar, skriver Jordbruksverket och Trafikverket i ett pressutskick.

Svinpest kan spridas av livsmedel som innehåller kött från gris – och att informera om detta på rastplatser är ett led i att förhindra att matrester som innehåller virus hamnar i naturen, där sjukdomen riskerar spridas till nya områden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ingen ny prövning av Palmemordet

Åklagaren anser inte att Palmeärendet bör prövas igen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Utredningen kring mordet på Olof Palme kommer inte att tas upp för ny prövning, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt överåklagare Lennart Guné finns det inga särskilda skäl som motiverar att ärendet granskas igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ingen ny prövning av Palmemordet

Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Palmeärendet kommer inte att tas upp för ny prövning, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Ingen av de personer som har begärt överprövning har en sådan anknytning till den nedlagda förundersökningen att det motiverar en prövning i sak av åklagarens nedläggningsbeslut", säger överåklagare Lennart Guné i pressmeddelandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL