Lagfarter SkD

Hus i Blentarp har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Erika Helena Johansson, 31, och Jimmy Jonsson, 32, har tagit över fastigheten på adressen Solskensvägen 6 i Blentarp från Anna Hoverud. Ägarbytet blev klart i augusti 2020 och köpesumman blev 2 100 000 kronor. Huset byggdes 1990 och har en boyta på 104 kvadratmeter.

I vintras såldes ett annat hus precis i närheten, på Daggvägen 2. Där landade priset på 2 250 000 kronor för det 139 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Seger i Axnérs första som förbundskapten

Kristin Thorleifsdóttir gjorde sitt första landslagsmål mot Polen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Tomas Axnér tog över ett skadeskjutet landslag.
När stjärnorna saknades visade framtidsspelarna framfötterna när Sverige vann EM-genrepet mot Polen.
Nina Dano, Frida Rosell, Emma Rask och Kristin Thorleifsdottir gjorde alla sina första landslagsmål.

Storstjärnan Isabelle Gulldén var tillbaka i det svenska landslag som förbundskapten Tomas Axnér tagit ut till sina debutmatcher i Lund och Ystad.

Men det var ett i övrigt tungt skadedrabbat landslag som genrepade inför EM i december.

Mikaela Mässing, Clara Lerby och Olivia Mellegård är alla korsbandsskadade samtidigt som Jamina Roberts och Marie Wall precis blivit mammor. Även viktiga försvarsspelaren Sabina Jacobsen saknades precis som formstarka Melissa Petrén, som skadade ett finger kort innan samlingen.

– Det finns 150 000 tjejer som spelar handboll i Sverige och det är klart att det finns spelare som knackar på dörren, sade Tomas Axnér inför matchen.

Tre comebacker

Stjärnornas frånvaro öppnade för både comebacker och debutanter.

Comebacktrion fullbordades av målvakten Johanna Bundsen och Johanna Westerberg som båda var tillbaka från mammaledighet.

Westerberg gjorde succé i VM 2017 men tvingades på grund av graviditet till ett sent återbud till EM det efterföljande året och inte hann inte heller tillbaka till VM i fjol.

Hon presenterade sig med ett tidigt mål, men annars var det ett svenskt lag som inledningsvis hade svårt att få flyt i spelet och Axnér tog timeout redan efter 14.37.

Taktiksnacket gav fart i benen och debutanterna Nina Dano och Frida Rosell tog för sig precis som en rad andra spelare med liten landslagserfarenhet.

Kristin Thorleifsdottir och Emma Rask gjorde sina blott andra matcher i blågult. Samtliga i kvartetten gjorde kvällen till ära sina första landslagsmål.

Storspel av Ryde

Målvakten Jessica Ryde kom in och storspelade i sin tionde landskamp och när Emma Fernis snurrfintade sig förbi en försvarare och sköt in 8–7 var Sverige äntligen i ledningen.

Sverige hade en sämre period i början av den andra halvleken och tappade ledningen. Men en ny timeout fick skutan på rätt köl och till slut skrevs segersiffrorna till 21–19.

Martin Hardenberger/TT

Söderslätt

Palliativ vård tillbaka på Trelleborgs lasarett

En skylt som visar var huvudentrén finns i Trelleborg.
Foto: SkD
Söderslätt
Svedala
TRELLEBORG Nu öppnas åter palliativa slutenvårdsplatser på Trelleborgs lasarett. Det handlar om fyra av totalt sex platser som skapas i väntan på att verksamheten ska kunna flytta in i permanenta lokaler hösten 2021.

– Vi har i våras fått ett politiskt uppdrag att öppna platser även i Trelleborg. En rekrytering av specialiserad personal har gjorts och nu öppnar vi i alla fall fyra av de sex platserna som beslutet omfattar, säger Ingrid Vesterberg, chef för den palliativa vården i Skåne.

De vårdplatser som tidigare fanns på Trelleborgs lasarett har efter ett tjänstemannabeslut varit stängda sedan 2015. Brist på personal för att klara av att upprätthålla patientsäkerheten låg bakom beslutet, men frågan har under åren stötts och blöts med en bred politisk enighet om att de ska öppnas igen.

Utredning bakom beslut

Däremot har man inte varit eniga om hur detta skulle ske. Privatisering har varit på förslag men efter en utredning av hälso- och sjukvårdsdirektören landade beslutet i våras i att primärvårdsnämnden klubbade att sex platser ska finnas på Lasarettet i Trelleborg och drivas av Region Skåne.

– Jag är glad att de här vårdplatserna äntligen öppnar och att vi lyckades stoppa Alliansens privatiseringsplaner i vintras. Det är också glädjande att vi kunnat lägga de senaste årens politiska strider åt sidan och komma överens om en lösning som vi alla kan stå bakom, säger Mattias Olsson (S), 2:e vice ordförande i primärvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Ett år till permanent lösning

– Öppnandet kommer nu att ske i två steg eftersom vi är i tillfälliga lokaler. Först till hösten 2021 flyttar vi in i en permanent lokal som planeras in ovanför dialysen i huvudbyggnaden, berättar Ingrid Vesterberg.

Idag finns den specialiserade palliativa vården i Ystad, Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad där patienter med obotliga sjukdomar med förväntad dödlig utgång kan få vård för symptombild som kräver just specialkunskaper.

– Det kan handla om smärta, ångest eller existentiella problem, säger Ingrid Vesterberg.

Tillräckligt med platser

Att Söderslättsborna nu får tillgång till lokala vårdplatser menar verksamhetschefen inte har någon betydelse för patienten. Orten är inte det avgörande utan att få tillgång till rätt vård som inte primärvården eller sjukhusen kan erbjuda utan specialkompetensen som finns i den palliativa slutenvården.

– Antalet specialiserade platser som vi hade sedan tidigare täckte redan behovet för invånarna i Skåne, menar Ingrid Vesterberg som hänvisar till att tillkomsten av platserna är ett politiskt uppdrag.

Invigning av platser

På fredag den 2 oktober invigs avdelningen på Trelleborgs lasarett med sjukhuschef Marco Brizzi på plats tillsammans med Ingrid Vesterberg samt politiker från primärvårdsnämnden samt lokala företrädare i Trelleborg.

Ekonomi

Första helt eldrivna Volvon i produktion

Den helt eldrivna varianten av XC40 visades upp i Los Angeles för ett år sedan. Nu har modellen satts i produktion på Volvo Cars fabrik i belgiska Gent. Arkivbild.
Foto: Michael Owen Baker/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Volvo Cars har satt sin första massproducerade helt eldrivna bil i produktion. Den elektriska XC40 byggs på fabriken i belgiska Gent.
"Det här är en stor dag för Volvo Cars", säger Javier Varela, global fabrikschef på företaget, i ett pressmeddelande.

Den helt eldrivna XC40 visades för första gången i oktober 2019. Nu sätts modellen i produktion i Gent, där många av Volvos mindre modeller byggts under åren.

Efterfrågan har varit stor, enligt företaget. Alla helelektriska XC40 som byggs i år är redan sålda.

Om fem år, 2025, räknar Volvo med att inte längre sälja några helt bensin- eller dieseldrivna bilar. Hybrider och rena elfordon väntas utgöra ungefär hälften var av den globala försäljningen.

Eldrivna XC40 beräknas kunna gå mer än 40 mil på en laddning. Batteriet kan laddas till 80 procent av full nivå på 40 minuter, enligt Volvo.

Bilens front har förstärkts, jämfört med en "vanlig" XC40, för att ge samma krocksäkerhet trots att motorn saknas som buffert. Under framhuven finns ett extra förvaringsutrymme.

Batteripaketet finns i en skyddsbur i bilens golv, vilket ger lägre tyngdpunkt än fossildrivna XC40.

Micke Larsson/TT

Malmö

Initiativ om svanstaty går upp till kulturnämnden

Skult med ”vila i frid” där svanen sköts.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ

– Väldigt roligt att även en sån här mindre sak tas på allvar, säger Malmöbon Philip Linde som lade Malmöinitiativet.

Sköts av skyddsjägare

Det var i april 2019 som svanen sköts i Malmö kanal, inte så långt från polishuset. Skyddsjakt hade beviljats sedan svanpappan gett sig på kanotister som han tyckte kom för nära hans hona som låg och ruvade i området.

Men att svanen sköts väckte reaktioner hos många. Några lade ner blommor och minnesbrev på platsen där svanen sköts och i somras väckte alltså Philip Linde ett Malmöinitiativ där han föreslår en staty över den kanotvältande svanpappan.

Den ensamma svanhonan ruvade i boet i kanalen utanför polishuset i Malmö någon vecka efter att svanpappan skjutits, men sen tvingades hon överge äggen.
Den ensamma svanhonan ruvade i boet i kanalen utanför polishuset i Malmö någon vecka efter att svanpappan skjutits, men sen tvingades hon överge äggen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Snabbt fick hans förslag över 100 röster.

– Jag fick besked om det i början av augusti, och det innebär att ärendet ska tas upp i kulturnämnden, säger Philip Linde.

Upp i nämnden

– Sen kan det dröja några månader innan det kommer på dagordningen. Det finns förmodligen mer angelägna ärenden som har företräde.

Varför lade du initiativet?

– Jag tycker rent generellt det är fint med statyer och skjutningen av svanen var något som engagerade Malmöborna 2019. En staty dokumenterar historia och kultur och därför skulle en sådan vara fint.

Hur tycker du en staty kan se ut och var skulle du placera den?

– Jag ser framför mig en bronsstaty och den skulle kunna placeras nära platsen vid kanalen, där svanparet höll till.

I sitt Malmöinitiativ, som alltså redan fått över 100 röster, motiverar Philip Linde sitt förslag med att ”svanen gjorde vad den var skapt till”.

En svanstaty kan, även om man inte känner till just den här svanen, vara ett fint inslag i stadsbilden, menar Philip Linde också.

– Svanar upplevs nog nästan universellt som vackra fåglar att se på, om än otrevliga att vara osams med.

Kanotscen

Philip Linde skriver i sitt förslag också att han helst vill att en staty föreställer svanen i färd med att attackera en kanot. Kan man inte få med en hel kanotscen bör svanen avbildas i "attackläge" med näbben öppen och vingarna utbredda.

Inrikes

Brand i radhuslänga i Stockholm

Ingen person har skadats i branden.
Foto: Dennis Glennklev/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig brand har brutit ut radhuslänga i Kälvesta i nordvästra Stockholm. Ingen person har skadats, enligt räddningstjänsten.

I radhuslängan finns fem lägenheter.

– Det är totalskada på en bostad medan det är lättare skador på två, säger Tommy Wållberg, ledningsbefäl vid Räddningscentral Mitt.

Han säger att räddningstjänsten dragit ner lite på sin insats, men man beräknar ändå vara kvar där i ett par timmar till.

Larmet kom strax före klockan 16 på torsdagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Utrikes

Macron: Jihadister sätts in i Azerbajdzjan

Frankrikes president Emmanuel Macron på torsdagen.
Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT
Utrikes
Utrikes Frankrike bekräftar att syriska jihadister sätts in i striderna mot armeniska separatister i Azerbajdzjan.
Enligt Armenien ligger Turkiet bakom omfattande transporter av syriska rebeller till konfliktzonen.

Franske presidenten Emmanuel Macron har fördömt vad han kallar "hänsynslös och farlig" retorik från Turkiets sida.

– Vi har i dag information som med säkerhet visar att stridande från syriska jihadistgrupper har rest via Gaziantep (i Turkiet) för att nå skådeplatsen för insatserna i Nagorno-Karabach, säger Macron.

Han tillägger:

– Det är ett nytt, mycket allvarligt faktum.

Armenien har tidigare anklagat Turkiet för att skicka tusentals syriska rebeller till regionen för att strida för den azeriska armén. Och Moskva, som varnar för att syriska och libyska legosoldater som skickats till regionen innebär ett säkerhetshot både för Ryssland och för övriga grannländer, har krävt att "terroristerna" omedelbart transporteras bort från området.

Stöd till allierad

Turkiet har sagt sig vara villigt att "göra vad som är nödvändigt" för att stödja sina allierade i Azerbajdzjan i den väpnade konflikten om utbrytarregionen Nagorno-Karabach, som kontrolleras av armeniska separatister. Men både Ankara och Baku tillbakavisar anklagelser om att syriska rebeller ska ha satts in i striderna.

Den territoriella dispyten mellan Armenien och Azerbajdzjan har pågått i årtionden. Men striderna som blossade upp i söndags är de värsta på flera år. Båda sidor har rapporterat om dödsfall, såväl civila som militära.

Emmanuel Macron, Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump uppmanar parterna att genast lägga ner sina vapen.

"Vi uppmanar också ledarna för Armenien och Azerbajdzjan att utan dröjsmål förbinda sig till att återuppta regelrätta förhandlingar, i god tro och förutsättningslöst", skrev de i ett gemensamt uttalande i egenskap av medordförande för OSSE:s Minskgrupp.

Journalister skadade

En vapenvila kan bara bestå om "armeniska ockupanter" drar sig ur utbrytarregionen, kontrar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som beskriver de tre ländernas förslag som "oacceptabelt".

Torsdagens uttalanden kommer samma dag som två franska och två armeniska journalister i Martuni i Nagorno-Karabach skadats i azerisk eldgivning i konfliktområdet. De franska journalisterna som arbetar för tidningen Le Monde är allvarligt skadade. Frankrike planerar nu att låta flyga ut dem från området

Omfattningen av de två armeniska journalisternas skador är inte kända.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel plats där journalisterna skadades.

Soldater och volontärer i utbrytarregionen Nagorno-Karabach vid Azerbajdzjan och Armenien.
Soldater och volontärer i utbrytarregionen Nagorno-Karabach vid Azerbajdzjan och Armenien.
Foto: Karen Mirzoyan/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Foto: Turkiets presidentstab via AP/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Konfliken går långt tillbaka och hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet. Våldsamma sammandrabbningar övergick i fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan utropat sig som självständiga stater 1991 i samband med Sovjetunionens kollaps.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt samma år, men det har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog under Nagorno-Karabachkriget som pågick fram till 1994.

Det var med hjälp av Ryssland som en vapenvila kunde ingås 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källa: Landguiden/UI

Sport

Skidvärldscupen säkrad trots restriktioner

Världscupsäsongen i skidor ska genomföras, trots coronarestriktioner. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm / TT
Sport
Sport Trots coronapandemins alla utmaningar i form av reserestriktioner och smittsäkerhet blir det en världscupsäsong i skidor.
– Man ska försöka att genomföra varje världscuphelg som planerat, säger landslagschefen Anders Byström.

Byström har under torsdagen haft möte med världscupkommittén i Internationella skidförbundet (Fis). Där informerades om hur man jobbar för att kunna genomföra tävlingssäsongen som planerat.

– Jag tror att vi kan utlova en skidsäsong för så pass säkra är vi. Alla arrangörer har sagt ja till att försöka arrangera tävlingar, även om det skulle bli utan publik, säger Byström.

Det kan dock bli problem med ländernas olika inreserestriktioner.

– Fis jobbar direkt mot myndigheterna i de olika länderna för att få möjlighet att plocka in USA och Ryssland till de länder som har restriktioner för dem. Sen är det upp till varje arrangör att jobba mot sin regering eller myndighet för att förmå dem att släppa på restriktionerna, säger Byström.

Räcker med sju av tio

Sveriges regering tillåter exempelvis just nu inte ryska elitidrottare att komma hit, vilket gjort att Sverige tappat en fotbollslandskamp i oktober och världscuptävlingen i skidskytte i Östersund i december.

– Det kan bli aktuellt för oss också, så vi måste fortsätta att jobba från våra arrangörer (Ulricehamn och Falun) så vi får in alla länder hit, säger Byström.

– Fis har också en regel om att minst sju nationer bland de topp-tio-rankade ska ha möjlighet att komma till tävlingsplatsen för att tävlingen ska få genomföras. Det ska beslutas om 30 dagar före varje världscuptävling. Och om restriktionerna ändras dagarna före ankomsten räknas det som force majeure och då kan tävlingen genomföras med färre nationer också.

Finland har redan gett klartecken till alla nationer att få komma till världscupspremiären i Ruka den 27-29 november.

Beslut på lördag

Det finns förstås en oro hos arrangörerna för om man ska få myndigheternas tillåtelse att få in alla skidåkare till tävlingarna.

– Men det som de kanske mest oroar sig för är att man inte vet om alla länder kommer med sina landslag. Fis tryckte tydligt på att alla vi nationer ska göra allt för att komma till varje tävlingshelg.

Längdkommittén i Fis ska diskutera dessa frågor under fredagen och på lördagen tar skidförbundets styrelse beslut.

Beslutet om att genomföra förbudet mot fluorvalla har skjutits upp en vecka.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Lahtinen klar för FIFH Malmö

Timo Lahtinen
Foto: FIFH Malmö
Sport
Paraishockey En av Malmös största hockeylegendarer, Timo Lahtinen, är klar som ny huvudtränare för FIFH Malmös lag i paraishockey.

73-åringen har under de fyra-fem senaste åren haft en roll som rådgivare och assisterande tränare för det svenska landslaget i paraishockey. Han kommer därför till Malmöklubben med massor av erfarenhet av såväl idrotten som målgruppen.

Under förra helgen reste Lahtinen på sitt första uppdrag när FIFH Malmö ställdes mot en kombination beståendes av Nacka HI och Vallentuna Hockey i Stockholm. Fyra matcher spelades och FIFH vann samtliga.

På torsdagskvällen gjorde han sin första träning i Rosengårds ishall.

NÄSTA ARTIKEL